"És már most szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy gyaníthatóan a válogatottban nem a metzi Vámost fogjuk látni. Hogy miért?"
Épeszű ember erre nem is számítana. Ugyanazt a teszkógazdaságos Breivangot fogjuk a pályán látni, akit a Debrecenben vagy a válogatottban a meccsek nagyobb részén. Mayonnade csúnyán beárazza a Magyarországon, magyar útlevéllel tevékenykedő edzők állítólagos krémjét. Komolyan mondom, szórakoztat.
A stat alapján Laura és Mörk is jobb volt, nézd meg jobban, Laura pl. hetesek nélkül, Mörk pedig szuperül osztogatott és lőtte a heteseket, Klujber is lőtt heteseket.
Az olimpiáról milyen statot találtál? Én nem találtam a cumulativ statot, illetve a magyar megvan, csak már nem tudom, honnan szedtem.
Vjahireva nincs, mert az oroszok nincsenek, mit tegyünk?
Laura nem volt jobb, Mörk meg már akkor is főleg osztogatott + hetesezett, a döntőben remek volt, de az All Star tagokat már előtte megválasztották (kedvenc példám Kahn megválasztása a vb legjobbjának a 2002-es vb döntő előtt).
Az olimpián Klujber és Housheer voltak a legjobbak a stat-ok és az 'eye test' alapján is, bár a hollandoknak csak 2 vagy 3 meccsét láttam, szerintem Keti egy árnyalatnyival jobb volt.
Ha belemegyünk a részletekbe, 2022-ben nem volt Vjahirjeva, és Mörk vagy van der Heijden lehet, jobban megérdemelték volna. Legutóbb sem volt Vjahirjeva, viszont nem láttam elég meccset és nem találtam megfelelő összesített statokat, hogy az összteljesítményeket értékeljem, az biztos, hogy Mörk visszaesett.
Én következetes vagyok, mivel van problémád, amit korábban írtam? Voltak rosszabb meccsei Vámosnak és közepes világversenyei is, és tényleg nem egy Görbicz, és mivel nem volt ballövőnk, adta magát, hogy Vámos lehet ott IS.
Mondjuk az egy nagy könnyebbség, ha nincs Vjahirjeva....................... (Mörk és Gros pedig már leszállóban)
"Már régóta mondom, hogy Vámos a legjobb balkettes, irányítónak pedig ott van Klivinyi és Simon."
"Szerintem Klivinyi a legjobb irányítónk, fontos lenne, hogy jobban összeszokjon a többiekkel."
"Az igaz, hogy Vámos nem olyan jó irányító (de szerez előnyöket és ad jó labdákat), mint Klivinyi"
"Talán némi szálkásítás, jobb erőnlét és koncentráció kellene, hogy tényleg a világ legjobb kettes védői közé lépjen."
"Semmi összjáték, talán volt max egy keresztbefutás, minimális számú előkészítés, ebből jön, hogy kevés az átlövés."
"Nem igaz, hogy Vámos nem tud irányítani, de az igaz, hogy nem az az erőssége."
"Szélsőink jók, ha kapnak labdát. Talán kevesebbet kellene befelé mozogniuk, minek tömöríteni az ellenfelet. A többi poszton nincs jó játékosunk, Vámos, Zácsik hoznak egy közepes átlagot, Klujber meg egy pünkösdi királyságot. Nincs klasszis, nincs vezér, nincs igazi irányító."
Aztán hirtelen védelmedbe vetted, azóta már másképp írsz róla. Csak hogy lássuk nálad a következetességet.
Máskülönben nem látom mivel nehezebb bekerülni irányítóként egy All-star csapatba, amikor jobbátlövőként Mörkök, AV-k, Ana Grosok vannak a mezőnyben...
Azért Klujber már 2x All Star volt, Háfra meg Mehlmann 'One Hit Wonder'.
Az igaz, hogy a jobblövő hiányposzt, az irányító meg nem az.
Az is igaz, hogy All Starba általában nem a jó átlagteljesítményt nyújtók, hasznos csapatemberek, sallangmentes (jó értelemben vett) melósok kerülnek, hanem akik csillognak.
Meg hát az All Star csapatok összeállítói elég gyakran valami politikailag korrekt egyveleget alkotnak (tovább torzíthat, ha részben vagy egészben szurkolói szavazatokon is múlik a dolog).
Mondom ezt úgy, hogy szerintem Klujbernek egyik All Star tagsága sem volt érdemtelen, de azért bőven előfordult, hogy elég érdekes csapatokat sikerült összerakni...
Vámos egyazegyben Kovacsics kategória sztem, nem kiemelkedő irányító, nem kiemelkedő átlövö, hanem egy kiemelkedő képességekkel megáldott minden belső poszton jól játszó jolly joker figura, az ilyenek általában soha nem lesznek all-starok.
De, de, de, Vámos itt főleg rosszindulatú, lesajnáló kritikákat kapott, főleg elfogult fradistáktól.
Szerintem Vámos azért nem volt még all-star, mert 1. sokkal több vetélytársa van, mint pl. Klujber posztján, 2. ő nem egy irányítózseni, inkább egy komplex irányító, aki jól irányít, lő és védekezik, de leginkább betörésben kiemelkedő. És attól, hogy Klujber (Háfra, Mehlmann) voltak már allstarok, Vámos ÖSSZESSÉGÉBEN jobban teljesített a válogatottban náluk.
Ott a probléma, hogy ez a kérdéskör (Vámos Petra játéka) egy hitvita itt a fóromun, de ugyanígy van más játékosokkal kapcsolatban is. Kb olyan mintha egy politikai fóromon egy jobb és egy baloldali "beszélget", egyik se tudja meggyőzni a másikat kb még részkérdésekben se.
Most például te is leírod, hogy nem lehet megtanítani semmit 2 hónap alatt. Ez rendben is van, csak nem kézilabdázni tanították meg őt két hónap alatt. Leírod szintén, hogy a Lokiban nem volt olyan jó irányítójáka.
De pontosan ezt állítjuk mi is többen. Csak nálatok az az érv, hogy a Debrecenben meg a válogatottban kb meg volt neki tiltva, hogy ilyen szinten játszon, meg ott ugye gyengébbek a csapattársak meg az edző is.
De ha ugyanígy mondjuk egy Klujberrel kapcsolatos beszélgetésben felmerült korábban, hogy olyan "irányítójáték" mellett, ami a válogatottban van, ne lepődjünk meg, ha gyengébb lesz, ott rögtön le van seperve az érv, hogy a Vámosz az hozta magát....
Korábban kigyűjtöttem már(ki nem keresem hol volt), hogy a 2021-es olimpia óta, ahol berobbant a válogatottba milyen szinten csökken a vállalt szerepe. Egyre levesebb lövést vállalt, egyre kevesebb volt a gólpassz stb. Példul amikor az EB-n kikaptunk a horvátoktól. Volt 1 azaz 1 lövése a 12.percben, előtte-utána semmi. Ez nem működik a mai kézilabdában, hogy egy belső posztos játékos nem gólveszélyes és kivonja magát teljesen. Írok pár irányítót, Oftedal, Lekic, Dimitrieva, Groot, Görbicz, Zizi mind-mind a csapatat legjobb gólszerzői között voltak mindig is. Ez tök alap. A válogatottban meg sokszor amit leírtam, egyet jobbra adom, egyet balra, elfutok kb egy keresztre és akkor jólvan, én nem hibáztam. Ha meg ég a ház akkor 1vs1 orrba-szájba, amiből lesznek kiállítások is meg 7esek is, meg egy csomó belemenés, meg passzívig elhúzódó támadás, amit aztán ellőhet más, hogy csinálj vele valamit...
Szerintem: Most se a klasszikus irányítójátékban extra, hanem megfelelő keretek közé van szorítva a játéka. Megvan, hogy mi a feladata és mit ne csináljon. (Le is baszta Majonéz, amikor nem azt csinálta, amit kért. Olyan ugye nincs/nem volt, hogy Debrecenben vagy a válogatottnál bárki fejmosást tartson). Végre újra gólveszélyesen játszik. Végre volt újra átlövése. Végre olyan gólpasszai voltak, amik felállt fal ellen szépen megjátszott labdák voltak.
Én személy szerint örülök, mert a válogatott szempontjából egy reménysugár, hogy előreléphetünk. Nekem tökmind1, hogy Loki játékos volt. Nem az volt eddig se a bajom a játékával, hogy hol játszik.( Példul sok fradista "prüszköl" Lukácsra, hogy átigazolt, én le se szarom, örülök, hogy jól játszik a válogatottban a legtöbbször, ugyanígy örülni fogok, ha Vámos hozza az extrát és nem egy Fradi játékos )
Aztán a végén odaszúrod, hogy a válogatottban senki ne is számítson arra a Vámosra, amit most láttunk tőle. Hát baszki, de, én arra számítok, hogy ha szeretne klasszissá fejlődni, akkor hozza ott is, amit tud. Szintén Klujber kapcsán volt még az olimpia előtt a fejtegetés, hogy hány extra teljesítménye volt a válogatottban. Hát akkor kérdezem ugyanezt Vámosról. Nála mi az extra teljesítmény? Ha lő 3-4 gólt és lerohanásból le tudja osztani a labdát? Hány olyan meccs volt, amit "hozott nekünk" az extrájával? Miért nem volt eddig semmilyen all-star csapat tagja, ha annyira extra? Amikor egy 50-es listát összeírtak a legjobb kézilabdázókról, akkor miért nem kerülhetett oda mondjuk legalább a második felében?
Ami a Debrecen kapcsán elhangzott a kiesésük után, hogy akkor tudnak jól teljesíteni, ha nincs rajtuk nyomás, ez rá is maximálisan igaz volt eddig. Remélem ez változik.
Ha kritika elhangzik (főleg egy ilyen semmit se számító fórumon), akkor az nem feltétlen trollkodás vagy rosszindulat, mert nem a kedvenc csapatában játszik, hanem csak egy vélemény. Szokták volt mondani, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél. Ha nem totál elfogult az ember, akkor láthatja, hogy van valóságtartalma a korábbi kritikáknak és azt is, hogy szemmel látható a különbség a hétvégi játéka meg a korábbi között...
Vámossal kapcsolatban nem is vártam tőled mást :))
Ebből is látszik, hogy szerintem te életedben nem sportoltál csapatban, urambocsá' fogtál a pályán kézilabdát, max csak a Decathlonban.
------
Azt kéne megérteni mindenkinek, hogy olyan nincs, hogy két hónap alatt a 0-ról megtanulok valamit. Ha valamiben rövid idő alatt fejlődök, az már korábban is bennem volt, csak valami miatt nem jött ki.
Valóban, a lokinál nem volt olyan jó irányítójátéka Petrának. De nem azért mert nem tudott, hanem mert más volt a csapat, mást vártak el tőle és más volt az edzője. Hányszor volt olyan, hogy azt kérték egy-egyezzen és fejezze be a támadásokat. Hányszor volt olyan, hogy tele lett a hócipője a többiek szerencsétlenkedésével és húzta a csapatot a betöréseivel és góljaival.
Metzben ez másként van. Vannak jól begyakorolt figurák, eloszlik a felelősség, elsősorban irányítóként számítanak rá és nem befejező emberként, plusz a világ egyik legjobb edzőjével dolgozik, aki kihozza belőle azt, ami benne van (és nem megtanítja a 0-ról, van némi különbség).
És már most szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy gyaníthatóan a válogatottban nem a metzi Vámost fogjuk látni. Hogy miért? A fentebb felsorolt okok miatt. Mert a válogatottban megint csak pár emberen lesz a felelősség, megint csak inkább befejező ember lesz mint irányító, meg hát Vova sem Majonéz.
Remélem senki nem próbálja megmagyarázni, hogy Vámos 2 hónap alatt tanult meg irányítani.
A helyzet az, hogy eddig is tudott, ez eddig is benne volt, csak éppen
1) most más az edzője
2) mások a csapattársak
3) más a játék mind csapatszinten, mind pedig Petrától is mást várnak el.
Ettől függetlenül persze hogy fejlődött, és többek között ezért a világ egyik legjobb edzője Majonéz, mert ki tudja hozni a játékosokból azt, ami bennük van.
És nem, nem zseni, jelenleg még top4-ben sincs irányítóként, de bőven nemzetközi klasszis.
Érdekes, a kézivezérlésben Ágai is hatalmas tragédiaként adta elő a Vác szereplését. Pedig szerintem most nagy csodát azért nem lehetett tőlük várni. Elég kaotikus szezonjuk van, számos kényszerű újratervezéssel, és nemrég ugye az egy szem irányítójukat is visszahívta a Debrecen (szintén kényszerből).
Aszem nekik most nagyon jól jön ez a bő egy hónapos szünet. Igaz most meg Csíkos Lucát kell nélkülözniük a válogatott miatt. De ez kellemesebb probléma.
Én azt nem értem, hogyha gyorsan kell visszajönni nagy hátrányból, akkor miért olyan jó a 7 a 6?
Felszaladnak, nem megy, lejön a kapus, befut a második beálló, felállnak, körbemegy a labda - miért logikus ilyennel szöszölni, ha villámgyorsan kellene gólokat lőni?
Mondom ezt úgy, hogy ezt jól begyakorolta Szilágyi a csapatával.
De nagy innovátorként lehet, egy nyitottat is kiinnovátorkodhatott volna - a labdaszerzések és gyors indulások logikusabbak lennének ebben a helyzetben, mint a lejön a kapus, bejön a mezőnyjátékos...
Borsossal értek egyet: a Debrecen nyomás nélkül jól tud teljesíteni 1-1 meccsen az esélyesebbek ellen, lásd BL tavaly, vagy a Fradi és a Győr elleni meccseken.
Aztán amikor teljesíteni kellene, hozni kellene egy kulcsmeccset, akkor jön a betojás...
Szilágyi pedig lehet, hogy nagyon "innovatív", de már a második EL selejtezőjét sikerül elbuknia.
Ezek után mi sem természetesebb, mint hogy odakerült immár a felnőtt válogatott stábjába is, és kvázi ő az első számú szöv kap várományos...
A fickót konkrétan Debrecenből is páros lábbal kellene kirúgni az Esztergom, Budaörs elleni pontvesztések és az újabb EL fiaskó után.
De majd hozza a bajnoki bronzot meg az MK-4-et, és akkor folytatja tovább áldásos tevékenységét...
A Debrecen meg... Ezért kár teletömni a fél csapatot többnyire középszerű, vagy egész jó légiósokkal, az EL buktához meg a bajnoki bronzhoz felesleges így bevásárolni szerintem...
"Ilyen keretük még soha nem volt, hiába könyörögtek a sztároknak."
Most sincsenek sztárjaik, a nemzetközi szint a francia jobblövő, a svéd ballövő, de ők se klasszisok, a svéd kapust utólag,a Nantes széthullása után szerezték... Egyelőre úgy tűnik, többet vesztettek Vámos Petra távozásával, mint ezekkel nyertek.
Ennek ellenére döntetlent játszottak a Fradival - ami akár a népligeti bajnoki címbe is kerülhet - és majdnem elkapták idegenben az ETO-t.
Idén 5.-ek voltunk az EL rangsorban, jövőre szerintem előznek minket a norvégok azaz az automatikus főtáblátol messzebb kerülünk. A BL-ben 1 az EL-ben 3 helyünk van automatikusan, de jó eséllyel kapunk még az EL-re egy szabadkártyát, illetve az egyik EL csapatunkat felminősítik a BL-re. Így 2+3 helyünk lesz. Az idei EL alapján szerintem a 3. BL helyről nem kéne álmodni, nem hiszem, hogy a Móvár akkorát fog virítani ahogy most kinéznek.
Szóval a bajnoki 3-4. hely a nemzetközi kupaszereplés szempontjából mindegy, mindkettő az EL-ben fog indulni és mindkettő selejtezni fog.
Ha a harmadik helyre pályáznának - szerintem Elek ezt még nem akarja - jövőre az olajosok is EL csapat lesznek, olyan szerencséjük nem hiszem, hogy lesz, mint a Móvárnak az idén, hogy erőnyerőként a magyar harmadik a csoportkörbe jusson, szóval selejtezni fognak, akár román csapattal. Amúgy a két bajnokság közt - nem gondoltam volna - elég komoly különbség van, ismétlem, az állami pénzen igencsak túlpumpált két magyar szuper-légió kivételével a román klubbok jobbnak tűnnek. (Persze, teli vannak légióssal, viszont a válogatottjuk még a mienké alatt van.)
A Lokinál nemzetközi szintű, máshol bizonyított külföldi tréner se ért el jobb eredményt a tavaszi "Kókler- féle" BL szezonnál, jelesül: Tiselj sem... Vagy az "öreget" (Köstnert) kéne aktivizálni? Ő is rég volt a csúcson... :)