Keresés

Részletes keresés

sztgyi Creative Commons License 2019.01.29 0 0 81

Egyszer volt egy leugrás a konyha kövére, de azóta rájöttünk, hogy finoman kell vele bánni, és akkor nincs probléma. Amikor leugrott, még nagyon hebrencs volt a kicsike, és darabokra esett szét. A konyha kövén csúszva, mászva szedtük össze a darabjait, és összeraktuk. Azóta tudja a kis szeleburdi, hogy nincs ugri-bugri !

Előzmény: Pinnio (80)
Pinnio Creative Commons License 2019.01.29 0 0 80

Én plexiből gondoltam egy védő falat köréje...

Előzmény: sztgyi (79)
sztgyi Creative Commons License 2019.01.29 0 0 79

Nahát ...

Azt jelzi itt a zIndex, hogy két napja nem szólt hozzá senki ...

Elkeserítő! Nehogy má' ez a topik elcsendesedjen!!!

Pótlásként beszúrok ide egy képet az OWI-633 manuáljából, a játékplaccot érintő témában:

sztgyi Creative Commons License 2019.01.27 0 0 78

Jaaajjj, csak nem fertőztelek meg?

Egyél sok gyümölcsöt és igyál citromos teát!

Hátha még sikerül kikúrálnod magad !!! :)))

Előzmény: Pinnio (77)
Pinnio Creative Commons License 2019.01.27 0 0 77

Nagyon megköszönöm a méreteket.

Lehet, hogy egy kicsit szűken leszünk... 

Előzmény: sztgyi (75)
Inibelum Creative Commons License 2019.01.27 0 0 76

Minek? Összeadni és -1-el szorozni mindenki tud. :) ( Az összes többit próbálták visszavezetni erre a kettőre.) 

Előzmény: sztgyi (66)
sztgyi Creative Commons License 2019.01.27 0 0 75

Pardon! Egy nulla lemaradt!

…  sárga pálya magassága 10,25 mm, …

Előzmény: sztgyi (74)
sztgyi Creative Commons License 2019.01.27 0 0 74

Ami méret még nem szerepelt, a sárga pálya magassága 1,25mm, az oldalsó pályaelem magassága az asztal síkjától mérve 34,5 mm, a pályán lebegő vonat maximális magassága az asztal síkjától kb. 40 mm.

sztgyi Creative Commons License 2019.01.27 0 0 73

Az általam mért kész pályaméret 2-2 mm-el rövidebb hosszában is, széltében is, mint a megadott.

Arra vigyázni kell, hogy esetleges indítás vagy megállítás esetén leröpülhet a pályáról.

A leírásban azt tanácsolják, hogy az asztal mérete ahol futtatni akarjuk (playing area) legyen 120×90 cm, mert ha valami miatt elhagyja a pályát ne essen le a földre (padlóra), mert nem tesz jót az egészségének.

Azt is javasolják, hogy fémes/mágneses anyagok ne legyenek a közelében. És sík, vízszintes felületre tegyük.

Előzmény: Pinnio (71)
sztgyi Creative Commons License 2019.01.27 0 0 72

A kanyarban sem lóg túl a szerelvény a pálya alapméretén:

Pinnio Creative Commons License 2019.01.27 0 0 71

A neten én is megtaláltam, de köszönöm szépen. Azért érdekelt volna, hogy mennyire pontos a méret, mert ha valóban centire pontos, akkor nem férne el oda, ahová tervezem. Széltében 43cm van

Előzmény: sztgyi (70)
sztgyi Creative Commons License 2019.01.27 0 0 70

" … Esetleg egy képet is a vonat belesejéről… "

Ilyen jó lesz? Én nem férek bele … :)

Előzmény: Pinnio (68)
sztgyi Creative Commons License 2019.01.27 0 0 69

A pálya külső mérete:

Egy metszeti rajz:

Most a saját fotók, a pálya felülről:

És alulról:

Jó lesz ez így?

Előzmény: Pinnio (68)
Pinnio Creative Commons License 2019.01.27 0 0 68

Érdekelne a MAGLEV vonatod pályájának a pontos külső mérete és az, hogy a vonat oldalt kilóg-a a pályáról

Esetleg egy képet is a vonat belesejéről... 

Előre is köszönöm 

sztgyi Creative Commons License 2019.01.27 0 0 67

Kedves Inibelum!

Elnézést kérek az előző hozzászólásomban a kissé provokatív beírásomért!

Köszönöm, hogy ide látogattál!

Valóban, egy kör alakú logarléc, vagy stílszerűbben egy "logar óra". Azért vettem elő a fiókból, és lefényképeztem, mert a modellvasútak méretarányos méret számítgatásainál, jól jött egy számolgatást segítő eszköz, ami mamár leginkább egy számoló tábla (pl. EXCEL).

Mivel egy másik villanyvasutas topikban kaptam a beírásokért néhány mínuszt, és én is éreztem, hogy a MAGLEV téma nem oda illik, nyitottam ezt a topikot.

Csak nagyon szerény az ide látogatók, illetve a hozzászólók száma. Pedig valami új dologról lenne szó.

Hosszas hozzászólásaimat azért írtam, hátha hozzátesz valaki valamit, vagy kérdez, hogy éljen ez a topik.

Nem hinném, hogy nem érne meg ez a téma némi csevegést! Modelleket ezen a területen valóban keveset találni, de beszélgetni lehetne róluk. Hátha van olyan, amit még mások nem ismernek (többek között én sem).

Dobjuk fel egy kicsit ezt a topikot !!!

Köszönettel Nagypapi, akit elvarázsol a mágnesség és a mágneses alkalmazások tágas tere.

Előzmény: Inibelum (65)
sztgyi Creative Commons License 2019.01.27 0 0 66

És ezzel lehet összeadni?

Előzmény: Inibelum (65)
Inibelum Creative Commons License 2019.01.27 0 1 65

Szia!

Egyfajta logarléc. (csak kerek) Egy 60-as évekbeli KL-1 típusú Szovjet gyártmányú cucc . Matematikai és trigonometria műveleteket lehet vele végezni.

Itt egy leírás:

https://www.sliderulemuseum.com/Manuals/KL-1_RussianCircularSlideRule.pdf

Előzmény: sztgyi (60)
Pinnio Creative Commons License 2019.01.27 0 0 64

Úgy tűnik, nem a napórák osztályába tartozik... 

Esetleg nem is az időt stoppolja... 

Talán a szögeket? Köröket?... 

Ha már a pi-t tudja....

Előzmény: sztgyi (60)
Pinnio Creative Commons License 2019.01.27 0 0 63

Azért akkor annyit megtudtunk, hogy ez nem méretarányos modell... De modell?... Vagy játékvasút?... Mitől soroljuk az egyik, vagy a másik kategóriába?...

Előzmény: sztgyi (62)
sztgyi Creative Commons License 2019.01.27 0 0 62

Megnéztem azon az oldalon a "technikai leírást", ott valóban 1:87 szerepel, de van ott más pontatlanság is, pl. nem kell hozzá elem; nem kell összeépíteni ... (Batterien notwendig - Nein; valamint: Zusammenbau nötig - Nein).

Ha nem kell összeépíteni, miért szerepel ott 155 db alkatrész ??? (Anzahl Teile - 155)

Egyébként ez az alkatrész szám szerepel a dobozán is, és a leírásban is, de valóban 204 db alkatrészből áll.

Ebből egy darab egy "szerszám", amivel a ragasztást kell lenyomni.

A mágnescsíkok laponként egy-egy tételnek szerepelnek, (111; 222; 333; 444; 555 számozással). De ezeket a számozott mágnescsík lapokat sok-sok részre szét kell vágni (összesen 54 darabra), és ezeket egyenként kell majd kézbe venni, tehát 203 db + 2 db elem (ami nem tartozék) a valódi alkatrész szám. :)

Ami az 1:87 méretarányt illeti, a 276 mm hosszú modell esetén az 1:1 hosszméretre 24 méter jönne ki, ami kissé rövid ... 

A modellre ragasztott matricán a szerelvény oldalán 7 ajtó és 26 ablak van, plusz elöl hátul kinyúlik, és a kocsik közt két összekapcsolónyi rész van, ehhez kevés a 24 méter :)

Egyébként, jól vagyok :) :) ;-)

Előzmény: Pinnio (61)
Pinnio Creative Commons License 2019.01.27 0 0 61
Előzmény: sztgyi (58)
sztgyi Creative Commons License 2019.01.27 0 0 60

Igaz, hogy ez nem ennek a topiknak a témája, de megkérdezném: MI EZ ?

A kép ugyanazon kütyü két oldaláról készült.

sztgyi Creative Commons License 2019.01.27 0 0 59

Ami a méretarányok számait illeti, érdekes, hogy nem kerek számokat választottak, pl. 1:10; 1:100, stb.

A régi korok emberei biztosan jobban számoltak fejben (mert akkor még zsebszámológép sem volt).

Ma már mindenki a zsebszámológép után nyúl, vagy az okostelefonjához, ha kettőt meg hármat össze kell szorozni.

Régebben a műszaki életben a számításokhoz gyakran használtak logarlécet, de az olyan buta eszköz volt, hogy összeadni se lehetett vele :))))

sztgyi Creative Commons License 2019.01.27 0 0 58

A mi MAGLEV modellünk nem sorolható be egyik szabványos modellvasút méretarányába sem.

Mi úgy döntöttünk, hogy legyen a méretaránya 1:140. Ami a hosszát illeti kb. stimmel, de a szélességi mérete kicsit nagyra jön így ki. Olyan széles az OWI-699 modell, mint egy H0-s. Ha eredeti méretű vonatot nézek a MAGLEV családból (nemsoknál találhatók méret adatok) a Transrapid 08-as három kocsiból áll ugyan, de az nagyon hosszú. A három kocsiból álló szerelvény 78 méter hosszú. A Transzrapidok hosszméretei különbözőek. Egyiknek sem felel meg a mi modellünk "arányos" hossza. A Transrapid 05-ös két kocsiból áll, ennek hossza 26 méter. Ha elosztom kettővel, kiadódik egy hosszméret egy kocsira, 13 méter. Ha háromszor veszem ezt, akkor a háromrészes szerelvény 39 méter lenne. A mi OWI-633-as modellünk hossza 276 mm. Ennek a 140-szerese közel ennyi (38,6 méter). A magassági méret is megfelelne ennek a méretaránynak, de a szélességi méret nem. Szélességre 5,2 méter jön ki, ami nagyon soknak tűnik ...

Megadnám az OWI-633 modell szerelvény méreteit: hossza 276 mm, magassága 28 mm, szélessége 37 mm.

Azé', hogy ne kelljen számolgatni, 140 szeres nagyításnál ezek méterben: 38,6 m; 3,9 m; 5,2 m.

A Transrapidokból készült néhány számozott változat a németeknél. Transrapid 01, Transrapid 02, ...Tansrapid 09-ig vannak/voltak. Ezekből 1-1 példány készült, de leálltak a gyártással és a fejlesztéssel. Sajnálatosan a 08-asnak volt egy szörnyű balesete, amit emberi hiba okozott, a pályán volt egy szervízkocsi, amibe belerongyolt a szerelvény, ez sok áldozatottal és hatalmas anyagi kárral járt. Talán ez adta a végső döfést a program leállításának. A szerelvények közül néhányat kiállítottak, mint műszaki emléket.

A Wikipedia ezen lapjának az alján van két kékszínű csík. A felső csík közepén az van, hogy "Lebegő mágnesvasút" felirat, a ennek a csíknak jobb szélén egy [kinyit] szöveg látható. Erre érdemes rákattintani, ha megnyílt, a "Járművek" sorában ott vanna számok, "01, 02, ..., 09. Ha ezekre rávisszük az egérmutatót, de nem kattintunk!, akkor rövid fényképes ismertető látható (a 01, 03, 07 kivételével).

sztgyi Creative Commons License 2019.01.27 0 0 57

Sajnos nem tudom, mivel nem is vagyok érintett, én nem N-ben utazom! Most MAGLEV-ben. :)))

Előzmény: Pinnio (56)
Pinnio Creative Commons License 2019.01.27 0 0 56

Miért lett az N 1:160?

Már ahol ennyi?

Miért nem egységes?

Előzmény: sztgyi (55)
sztgyi Creative Commons License 2019.01.27 0 0 55

Hááát, Te mindig figyelsz?

Ezeket találtam erről a témáról:

1879-ben volt az első játék-kiállítás, ahol számos cég mutatott be játékvasutat.

1891-től a vágányok méretarányait a Märklin cég ajánlására egységesítik a játékgyártó cégek.

A nemzetközi irodalom e dátumot tartja a vasútmodell születésnapjának, mivel ekkor kerül piacra az első olyan vasútmodell készlet, ami olyan méretarányos pályán gördül, melyet kompatibilis vágány-elemekkel eleve bővíthetőre terveztek.

Az első hivatalos méretarány az 1:32 - Spur1-es lépték.

Az 1950-es évekig a vasútmodellek elsősorban gyermekjátéknak készültek. A modellek külleme leegyszerűsített, stilizált volt.

1-es méret után a nullás (spur 0 M=1:45), majd 1935-ben szintén MARKLIN kezdeményezésre a fél nullás (spur Halb0 vagy ahogyan ma ismerik: H0) méretarány.

Matematikailag a H0 méretaránya M=1:90 lenne, de a korabeli gyártósorokkal kényelmesebb és gazdaságosabb volt az 1:87 léptékkel építeni, így a mai napig ez az érték a H0 méret hivatalos méretaránya.

Az, hogy mióta nevezhetjük modellnek, azt nem tudom, de a fenti leírásban található választ talán erre is :)

Előzmény: Pinnio (54)
Pinnio Creative Commons License 2019.01.27 0 0 54

Mikorra?

És mióta nevezhetjük modellnek?

Előzmény: sztgyi (53)
sztgyi Creative Commons License 2019.01.27 0 0 53

A vasútmodellezés csak az "igazi" vasutak megjelenése után kezdődött.

Ne csodálkozzunk azon, hogy a MAGLEV modellek előtt valódiakat építettek.

Ezért itt is többnyire a nagy MAGLEVEK-ről esik szó. Majd talán fellendül a MAGLEV modellezés is !!!

A közforgalmú, bárki által igénybe vehető, gőzvonatatású vasút története lényegében 1825-ben kezdődött.

Az 1850-es években már gyártottak madzagon húzható vasúti játékokat. De ezek nem a mai értelemben vett vasútmodellek voltak.

Tudjátok-e, mikorra tehető a "vasútmodellezés születésnapja" ???

sztgyi Creative Commons License 2019.01.26 0 0 52

Egy kép a vitrinből:

Felülről lefelé: NOHAB - H0; Púpos - N; MAGLEV, vele szemben egy lapos orrú favonat; legalul elemes műanyagsínes gőzös.

A favonatnak is van mágneses érintettsége, a kocsik mágneses kuplunggal kapcsolódnak. :)

A fotózás kedvéért át kellett kissé rendezni a vonatokat, de legalább nem unatkozik a Nagypapi ha nincs itt az Unokája :) 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!