Egyszer volt egy leugrás a konyha kövére, de azóta rájöttünk, hogy finoman kell vele bánni, és akkor nincs probléma. Amikor leugrott, még nagyon hebrencs volt a kicsike, és darabokra esett szét. A konyha kövén csúszva, mászva szedtük össze a darabjait, és összeraktuk. Azóta tudja a kis szeleburdi, hogy nincs ugri-bugri !
Ami méret még nem szerepelt, a sárga pálya magassága 1,25mm, az oldalsó pályaelem magassága az asztal síkjától mérve 34,5 mm, a pályán lebegő vonat maximális magassága az asztal síkjától kb. 40 mm.
Az általam mért kész pályaméret 2-2 mm-el rövidebb hosszában is, széltében is, mint a megadott.
Arra vigyázni kell, hogy esetleges indítás vagy megállítás esetén leröpülhet a pályáról.
A leírásban azt tanácsolják, hogy az asztal mérete ahol futtatni akarjuk (playing area) legyen 120×90 cm, mert ha valami miatt elhagyja a pályát ne essen le a földre (padlóra), mert nem tesz jót az egészségének.
Azt is javasolják, hogy fémes/mágneses anyagok ne legyenek a közelében. És sík, vízszintes felületre tegyük.
A neten én is megtaláltam, de köszönöm szépen. Azért érdekelt volna, hogy mennyire pontos a méret, mert ha valóban centire pontos, akkor nem férne el oda, ahová tervezem. Széltében 43cm van
Elnézést kérek az előző hozzászólásomban a kissé provokatív beírásomért!
Köszönöm, hogy ide látogattál!
Valóban, egy kör alakú logarléc, vagy stílszerűbben egy "logar óra". Azért vettem elő a fiókból, és lefényképeztem, mert a modellvasútak méretarányos méret számítgatásainál, jól jött egy számolgatást segítő eszköz, ami mamár leginkább egy számoló tábla (pl. EXCEL).
Mivel egy másik villanyvasutas topikban kaptam a beírásokért néhány mínuszt, és én is éreztem, hogy a MAGLEV téma nem oda illik, nyitottam ezt a topikot.
Csak nagyon szerény az ide látogatók, illetve a hozzászólók száma. Pedig valami új dologról lenne szó.
Hosszas hozzászólásaimat azért írtam, hátha hozzátesz valaki valamit, vagy kérdez, hogy éljen ez a topik.
Nem hinném, hogy nem érne meg ez a téma némi csevegést! Modelleket ezen a területen valóban keveset találni, de beszélgetni lehetne róluk. Hátha van olyan, amit még mások nem ismernek (többek között én sem).
Dobjuk fel egy kicsit ezt a topikot !!!
Köszönettel Nagypapi, akit elvarázsol a mágnesség és a mágneses alkalmazások tágas tere.
Azért akkor annyit megtudtunk, hogy ez nem méretarányos modell... De modell?... Vagy játékvasút?... Mitől soroljuk az egyik, vagy a másik kategóriába?...
Megnéztem azon az oldalon a "technikai leírást", ott valóban 1:87 szerepel, de van ott más pontatlanság is, pl. nem kell hozzá elem; nem kell összeépíteni ... (Batterien notwendig - Nein; valamint: Zusammenbau nötig - Nein).
Ha nem kell összeépíteni, miért szerepel ott 155 db alkatrész ??? (Anzahl Teile - 155)
Egyébként ez az alkatrész szám szerepel a dobozán is, és a leírásban is, de valóban 204 db alkatrészből áll.
Ebből egy darab egy "szerszám", amivel a ragasztást kell lenyomni.
A mágnescsíkok laponként egy-egy tételnek szerepelnek, (111; 222; 333; 444; 555 számozással). De ezeket a számozott mágnescsík lapokat sok-sok részre szét kell vágni (összesen 54 darabra), és ezeket egyenként kell majd kézbe venni, tehát 203 db + 2 db elem (ami nem tartozék) a valódi alkatrész szám. :)
Ami az 1:87 méretarányt illeti, a 276 mm hosszú modell esetén az 1:1 hosszméretre 24 méter jönne ki, ami kissé rövid ...
A modellre ragasztott matricán a szerelvény oldalán 7 ajtó és 26 ablak van, plusz elöl hátul kinyúlik, és a kocsik közt két összekapcsolónyi rész van, ehhez kevés a 24 méter :)
A mi MAGLEV modellünk nem sorolható be egyik szabványos modellvasút méretarányába sem.
Mi úgy döntöttünk, hogy legyen a méretaránya 1:140. Ami a hosszát illeti kb. stimmel, de a szélességi mérete kicsit nagyra jön így ki. Olyan széles az OWI-699 modell, mint egy H0-s. Ha eredeti méretű vonatot nézek a MAGLEV családból (nemsoknál találhatók méret adatok) a Transrapid 08-as három kocsiból áll ugyan, de az nagyon hosszú. A három kocsiból álló szerelvény 78 méter hosszú. A Transzrapidok hosszméretei különbözőek. Egyiknek sem felel meg a mi modellünk "arányos" hossza. A Transrapid 05-ös két kocsiból áll, ennek hossza 26 méter. Ha elosztom kettővel, kiadódik egy hosszméret egy kocsira, 13 méter. Ha háromszor veszem ezt, akkor a háromrészes szerelvény 39 méter lenne. A mi OWI-633-as modellünk hossza 276 mm. Ennek a 140-szerese közel ennyi (38,6 méter). A magassági méret is megfelelne ennek a méretaránynak, de a szélességi méret nem. Szélességre 5,2 méter jön ki, ami nagyon soknak tűnik ...
Megadnám az OWI-633 modell szerelvény méreteit: hossza 276 mm, magassága 28 mm, szélessége 37 mm.
Azé', hogy ne kelljen számolgatni, 140 szeres nagyításnál ezek méterben: 38,6 m; 3,9 m; 5,2 m.
A Transrapidokból készült néhány számozott változat a németeknél. Transrapid 01, Transrapid 02, ...Tansrapid 09-ig vannak/voltak. Ezekből 1-1 példány készült, de leálltak a gyártással és a fejlesztéssel. Sajnálatosan a 08-asnak volt egy szörnyű balesete, amit emberi hiba okozott, a pályán volt egy szervízkocsi, amibe belerongyolt a szerelvény, ez sok áldozatottal és hatalmas anyagi kárral járt. Talán ez adta a végső döfést a program leállításának. A szerelvények közül néhányat kiállítottak, mint műszaki emléket.
A Wikipedia ezen lapjának az alján van két kékszínű csík. A felső csík közepén az van, hogy "Lebegő mágnesvasút" felirat, a ennek a csíknak jobb szélén egy [kinyit] szöveg látható. Erre érdemes rákattintani, ha megnyílt, a "Járművek" sorában ott vanna számok, "01, 02, ..., 09. Ha ezekre rávisszük az egérmutatót, de nem kattintunk!, akkor rövid fényképes ismertető látható (a 01, 03, 07 kivételével).
1879-ben volt az első játék-kiállítás, ahol számos cég mutatott be játékvasutat.
1891-től a vágányok méretarányait a Märklin cég ajánlására egységesítik a játékgyártó cégek.
A nemzetközi irodalom e dátumot tartja a vasútmodell születésnapjának, mivel ekkor kerül piacra az első olyan vasútmodell készlet, ami olyan méretarányos pályán gördül, melyet kompatibilis vágány-elemekkel eleve bővíthetőre terveztek.
Az első hivatalos méretarány az 1:32 - Spur1-es lépték.
Az 1950-es évekig a vasútmodellek elsősorban gyermekjátéknak készültek. A modellek külleme leegyszerűsített, stilizált volt.
1-es méret után a nullás (spur 0 M=1:45), majd 1935-ben – szintén MARKLIN kezdeményezésre – a fél nullás (spur Halb0 vagy ahogyan ma ismerik: H0) méretarány.
Matematikailag a H0 méretaránya M=1:90 lenne, de a korabeli gyártósorokkal kényelmesebb és gazdaságosabb volt az 1:87 léptékkel építeni, így a mai napig ez az érték a H0 méret hivatalos méretaránya.
Az, hogy mióta nevezhetjük modellnek, azt nem tudom, de a fenti leírásban található választ talán erre is :)