A POD a print on demand (rendelésre nyomtatás) rövidítése. A POD oldalakra festők, fotósok, grafikusok töltenek fel a munkáikról készült fotókat, a látogatók pedig online megrendelhetik ezeket az oldal által kínált méretekben, anyagokon. Fórumunk azokat az alkotókat várja, akik művelik ezt, vagy érdeklődnek iránta. Itt megoszthatjuk az egyes oldalakkal kapcsolatos tapasztalatainkat.
Az ebben érdekelt kollégákat hívjátok fórumozni! Minél többen vagyunk, annál hasznosabb a topik.
Köszi a Választ. Végigolvastam a facebook oldalon leírtakat is. Ma beregisztrálok az FFA-ra és megpróbálok 2 képpek elindulni. Tudsz esetleg olyan oldalakat ahol erős kritikai vizsgálat van? Vagy ahhol az általad belinkelt gyűjtő oldalon az szerepel hogy Galéria, azok olyanok lehetnek?
Ahol van zsűri, ott is sokféle lehet a szempont: Vannak oldalak, ahol csak a kortárs művészet kiemelkedő alakjait fogadják be. Itt a POD általában csak "melléküzemág", inkább az eredeti művek eladásában utaznak. És vannak olyanok is, ahol a jól fogyó, kommersz bóvlit keresik, mert ettől lehet nagy forgalmat várni.
Szia! A stockoldalakon az eredeti fájlokat lehet letölteni, és a letöltéssel vásárolt licenc keretén belül tetszés szerinti célra felhasználni, pl. egy újságcikk illusztrációjaként. Általában tovább dolgoznak velük, tehát főleg olyasmit érdemes stockra feltölteni, ami jó "nyersanyag" lehet, legalább annyiban, hogy van hely rajta egy felirat számára.
A POD oldalak nem adják el a fájlokat, hanem készterméket gyártanak, jellemzően falra akasztható reprodukciót, posztert stb. (a legtöbb keretezi is őket, ha kéred), de van, amelyik ezen kívül tucatnyi más cuccot is árul a rányomtatott képpel: szatyrot, párnát, bögrét, szinte bármit. Ilyenkor is készterméket adnak el.
Ami a zsűrizést illeti, míg a stockoldalakon szinte mindig van legalább technikai ellenőrzés, más téren pedig nem túl szigorúak, addig a POD oldalaknál ez széles skálán mozog. Némelyiken semmiféle ellenőrzés nincs, sem esztétikai, sem technikai, még azt is megengedi a rendszer, hogy hússzor beírd ugyanazt a keresőszót ugyanahhoz a képhez. De vannak olyanok is, ahol szigorú kritikusok válogatják a képeket, és sokkal nehezebb bekerülni, mint bármelyik stockoldalra.
Szia, nem igazán tudom, hogy mi a különbség-e között és egy stock oldal között. Itt talán művészibb, elvontabb képeket is lehet (vagy kell) feltölteni, vagy teljesen kommersz képek is mehetnek. Bocsi a naívságomért, de nem tudom mi e
Amíg magamban vagyok itt, hasznos lehet megírnom, mit várhattok tőlem. Sajnos, nem sokat. Fél éve kezdtem ezzel foglalkozni, és bár fent vagyok kb. 6 POD oldalon, ezek közül csak a Fine Art America az, ahol nullánál több eredménnyel "büszkélkedhetek". De ezt-azt hallottam már kollégáktól is a témáról, többek közt az általam pár hete nyitott Facebook-csoportban, amihez szintén érdemes lehet csatlakoznotok: https://www.facebook.com/groups/1814907488782477/
A POD a print on demand (rendelésre nyomtatás) rövidítése. A POD oldalakra festők, fotósok, grafikusok töltenek fel a munkáikról készült fotókat, a látogatók pedig online megrendelhetik ezeket az oldal által kínált méretekben, anyagokon. Fórumunk azokat az alkotókat várja, akik művelik ezt, vagy érdeklődnek iránta. Itt megoszthatjuk az egyes oldalakkal kapcsolatos tapasztalatainkat. Az ebben érdekelt kollégákat hívjátok fórumozni! Minél többen vagyunk, annál hasznosabb a topik.