Keresés

Részletes keresés

CsendPenge Creative Commons License 2016.03.13 0 0 5

Ez igen! Látom, te is azt a szemléletet vallod, amit én: jó alaposan táplálni a növényeiket :)

 

Alginitről nagyon jókat olvastam, ha lesz rá keret, akkor én is beruházok majd rá. Mondjuk én zöldséges kertbe szeretném, oda meg kellene legalább 4-5 tonna 1000 m2-re, szóval majd... Ha esetleg érdekelne több is az alginitről, akkor az Alginit alapítvány oldalán van egy nagyon alapos, részletes elemzés róla. Tekerni kell lefele :) ott van összetétel, illetve még lejjebb arról adatok, hogy kontroll területtel mérten különböző dózisok mekkora termés pluszt adtak.

A lótrágyát frissen vagy érlelten szerzed?

 

Rákerestem, neten vannak olcsóbb források is Amalgerol-ra, azt nem tudom, hogy mennyi postaköltséget kérnek.

Agro Store - 3300 ft/ 1 L

Vetőmag kereskedés - 3960 Ft/ 1L

Előzmény: crashpo (4)
crashpo Creative Commons License 2016.03.10 0 1 4

Hú ez Igen terjedelmes beszámoló. AZ ára ha jól emlékszem majd 5e ft/l. Na igen még gondolkodom. egyébként most vetettem baktériúm trágyát (Ausztriában)  majd tavasszal kapnak azt is. Amihez korlátlanúl hozzá férek az a lótrágya. Na azt kapnak mindig ha van időm fuvarozni. Még amin gondolkodom az az alganit na szerintem arra még beruházok. Javarészt a gyümölcs fák alá.

CsendPenge Creative Commons License 2016.03.10 0 0 3

Személyesen nincs tapasztalatom az Amalgerol-lal, de nagyon pozitív infóm van róla.

 

Egy nagy mezőgazda cégnél láttam, amikor a szántásmentes művelésnél elkezdett kidögleni a borsó, mert az előző évi fajtaspecifikus gyomirtó még nem bomlott le, amikor odaért a gyökér. Már majdnem fehér volt az egész növény, igen jelentős százalékban, mindenhol meglátszott a táblában, gykorlatilag nem volt egészséges (zöld) növény. Na, ekkor vetették be az Amalgerol-t, mert egy eléggé drága bértermelés volt... gyakorlatilag 98-99%-ot visszahozott! A saját szememnek alig akartam hinni... Ha jól tudom, összesen kétszer kapott az a borsó Amalgerol-os kezelést a műtrágyán kívül (plusz öntözést), és nagyon finom termés volt rajta.

Sajnos annyira drága a termék, ahhoz mérten, amit én használok, hogy eddig nem vettem meg.

 

Leírás szerint nem csak levél kezelésre (és persze tápoldatozásra) lehet használni, hanem trágya kezelésre is, és aktiválja a talajéletet is. Ha minden igaz, a nagyon kalcium igényes fajtáknak kifejezetten jó, talajba juttatva.

 

Külön kiemelném, hogy az általános lombtrágya illetve tápoldat töménységgel (2%) szemben ennek a töménysége max. 1 % És bio termesztésben is használható papírforma szerint. Bio termesztésben kell? :)

 

Találtam egy jó cikket, a baktériumtrágyával kapcsolatban, a releváns részt idemásolom, de érdemes elolvasni, érdekes. (az árat nem tudom, hogy számolták ki, lehet, hogy tartálykocsival vásárolva ennyivel olcsóbb)

 

"Talajtrágyaként ható algakészítmény

Létezik a piacon olyan készítmény is, amelyik a baktériumtrágyákhoz hasonló hatású, holott egy talajbaktériumot sem tartalmaz. Az Amalgerol növényi és állati olajok, gyógynövény-kivonatok, anyagcsere-serkentő hormonok, nyomelemek és algakivonat elegye.

Keverhető gombaölőkkel, rovarölőkkel is, kijuttatható a vegetációs időszakban, a levélfelületre is, és másfél évig tárolható. Tarlókezelésre vagy vetés előtti talajkezelésre 5, állománypermetezésre 3–5 liter/ha dózisban kell alkalmazni. Egy hektár kezelési költsége 6–10 ezer forintra jön ki.

Földre jutva magas olaj- és széntartalma révén a talaj saját baktériumainak szaporodását segíti. 
A növény levélzetén pedig kondicionálóként működik. Jellemzően a vegetációs időszakban bekövetkező stresszes állapotok oldására használják, valamint a nagyobb ellenálló-képesség, a jobb beltartalom és a magasabb terméshozamok elérésére.
"

 

Amalgerol forgalomba hozatali engedély (PDF!): link.

 

Amalgerol a gazdaboltban (a leírás miatt linkelem) link

Előzmény: crashpo (2)
crashpo Creative Commons License 2016.03.10 0 0 2

Azt szeretném kérdezni hogy az Amargerol -ról mi a véleményed?  Van tapasztalatod vele?  Kiváltja a lomb trágyát?' 

CsendPenge Creative Commons License 2016.03.01 0 0 1

Hát, visszaállították a topikot. Felmerült a lehetőség, hogy csak blog átirányítási módnak akartam volna használni, de szerencsére sikerült ezt tisztáznom, úgyhogy újra itt, éljenek a tápanyagok!

 

 

Rögtön egy érdekességet is írnék ide, ami gyümölcsfa esetében úgy gondolom egyedülálló lehetőség. Ez a Wuxal Ascofol, egy biostimulátor, több, mint egyedi beltartalommal, ugyanis az alga mellett (ez még nem nagy durranás) van benne citokinin, gibberellin, auxin, betain! Ezek növényi hormonok, amit a növények különböző részei termelnek, és pont olyan nagy jelentősége van a növény működésében, mint az emberi szervezetben a hormonoknak. Sajnos csak EDTA-val kelatizált, de hát ne legyen telhetetlen az ember, ehhez fogható stimulátorról még nem is hallottam. (ha valaki igen, legyen szíves, és ossza meg itt) Van még benne 2,5 % N + 1,25 % K2O, meg 0,8 % S, 3,0 % B, 0,14 % Ca, 0,0003 % Cu, 0,003 % I, 0,005 % Fe, 0,8 % Mn, 0,05 % Zn is, szóval nem üres. A leírása szerint pl. fagy előtt érdemes használni. Én még nem próbáltam, de nagyon ígéretesnek tűnik. Valaki esetleg próbálta már?

Az egy külön vicc viszont, hogy a gyártó oldalán azt írják, van 1 literes, meg 10 literes kiszerelés. Hát ehhez mérten csak 10 literes és 0,5 literes kiszerelést találtam.

Szabi1000 Creative Commons License 2016.02.26 0 1 0

Jó ötletnek tartom,én látogatni fogom ezt a topicot.

CsendPenge Creative Commons License 2016.02.26 0 0 topiknyitó

A Gyümölcs EXTRA blog fóruma.

 

Alapvetően két céllal hoztam létre a blogot és ezt a topicot is:

 

Az egyik, hogy nagyon sokszor látom, tapasztalom, ízlelem, hogy sajnos a földek kimerülőben vannak, az ízletes gyümölcs, szőlő egyre ritkább. Sajnos a környezetemben is sokan vannak, akinek bár van gyümölcstermő fájuk, az eredmény nem sokkal, vagy egyáltalán nem jobb a (sokszor víz ízű) boltinál, esetleg még rosszabb is, illetve ezen elkeseredve vagy kivágják a gyümölcsfát, vagy csak a további újítástól, cserétől, telepítéstől állnak el, azokkal együtt, akik ezen kudarcokat látják vagy kóstolják.

 

A másik ok pedig az, amit sikerült elérnem az elmúlt 10 évben. Nem, ne gondoljon senki egyetemi kísérletekre, az nem itt van :) Viszont a különböző talajerő pótlási módok, lombtrágyázási és egyéb növénytáplálási módok mértékletes alkalmazásának segítségével igen jó eredményeket értem el: egészséges, szép gyümölcsfák, és ízletes termések.

 

 

Számos alkalommal találkoztam azzal a sajnálatos hozzáállással, hogy terem a fa/szőlő akkor is, ha nincs "vegyszerezve" (tápoldatozva), műtrágyázva. Hiszen minek költeni rá, megvenni az oltványt is drága, ha még költ rá az ember, akkor akár meg is vehetné a boltban (nem), stb. Hát, egy ettől erősen eltérő vélemény az, ami többek között ide vezetett a fórumra, illetve oda, hogy igyekszem megadni mindent az összes környezetemben lévő növénynek: tápoldattól kezdve bezárólag a tányérig. :D Igyekszem majd érdekességeket is linkelni, nagyon sok érdekes kutatás, publikáció, könyv van, hogy merre tart a világ gyümölcs ügyileg, mi jó nekünk és mi nem. A "kedvenc" és örök vitatémát is be fogom ide "csatornázni" lehetőség szerint: milyen is a bolti minőség, és melyik a jobb, bolti vagy a kiskerti, illetve megéri-e kiskertben termelni szemben a bolti megvásárlásával (bár valószínű, hogy aki eljutott idáig, az már eldöntötte ezt a kérdést)

 

Akit érdekel a téma, annak itt (is) a helye :) növénytáplálásra fel, hogy tápláljanak a növények! :)

 

Amikor van egy új bejegyzés a blogon, akkor azt jelezni fogom itt. Nem tudom, hogy mi lesz a jövője ennek a témának, remélem, nem süllyed el az érdektelenségben.

Van "testvér" is: zöldséges blog és az ahhoz kapcsolódó topic. Zöldség EXTRA ott, Gyümölcs EXTRA itt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!