Keresés

Részletes keresés

Pomber Béla Creative Commons License 2016.02.12 0 0 35

Pont a nyitott zsebeknél nehézkes az automata alakfelismerés.:-) Sokszor az a jó megoldás, hogy teljes testre kéred a megmunkálást, de mélységre és határgörbére lekorlátozod. Ráadásul nyeltem már be olyan horgot is, hogy felületre kiválasztásnál volt egy leheletnyi letörés vagy egy kis háromszög megbújva ami nem lett kijelölve és csak néztem mint a moziban.

Előzmény: Lee01 (34)
Lee01 Creative Commons License 2016.02.12 0 0 34

hát én az edgecam-t használom 4 tengelyes verzióban 4 éve és sima 3d ,pontosabban 2,5D felületmarásokra, a zsebbel semmi gond nincsen vagy oldalfalból húrok rá egy felületet és azzal lesz a kijelölendő testem  vagy az alsó felülettel csinálom ugyan ezt,de ez csak akkor lesz igaz ha egyenes az alja , vagy a 3. lehetőség hogy automata alakzatfelismerővel kikeresem ami kell a többit meg kitörlöm 

Előzmény: mssleepy (33)
mssleepy Creative Commons License 2016.02.11 0 0 33

Egyet kell értsek, iszonyat időt emészt fel egy komoly CAD rendszer átfogó megismerése.

A végeselemes rész engem is érdekelne, eddig hozzá sem szagoltam. Időm sajnos nem sok mostanában.

 

De hogy valami konkrét kérdés is legyen már.

 

Equation-nel (egyenlet szerkesztő, változók stb..) kapcsolatban lenne kérdésem.

Hogy lehet megoldani, meg lehet-e oldani, hogy az legfelső összeállításban létrehozott változók és egyenletek valóban global-ok legyenek és az összeállításban szereplő alkatrészeket szerkesztve elérjem azokat. Mert jelenleg ezt nem tudom megoldani, alkatrész szinten csak az alkatrészben létrehozott változókat látom. Egyszerűen nem értem ezt a korlátozást.

Egy módon tudtam ezt megkerülni, hogy a változókat külső (txt) fájlból importálom be, egyesével minden alkatrészbe, ahol szükség van rájuk.

Így ha a fájlban módosítom egy változó értékét, akkor változik minden alkatrész az összeállításban aki az adott változót használja valamilyen méretének meghatározásához.

Ez viszont körülményes sokszor, nem az igazi. Főleg, ha még nem találtad ki véglegesre a változókat meg a képleteket. Akkor újra és újra be kell importálni, hogy az új vagy átnevezett változók vagy a megváltozott képletek is megjelenjenek. Ekkor borulnak a méretek stb...

Arról nem is beszélve, hogy a fájlnévben, de még az egész elérési útvonalban sem lehet hosszú ékezetes betű. Mire erre rájöttem, hogy mi a francért nem működik, azt hittem a hajam kihullik. Szóval így kényelmetlen, nem az igazi.

 

Sokkal jobb, rugalmasabb lenne az összeállításban létrehozott változókkal, egyenletekkel operálni az alkatrészekkel vagy alösszeállításokkal is.

Előzmény: agyaggalamb6666 (31)
mssleepy Creative Commons License 2016.02.11 0 0 32

Ja hogy ez valami ipari vezérlés. Az más.

A miénk az Mach3-as "Hobby" CNC, ettől függetlenül nagyon sok mindenre használható.

Egy sima Windows XP-s PC-re telepítve. Lényegében én terveztem építettem egy meglévő gép átalakításaként.

Előzmény: Pomber Béla (30)
agyaggalamb6666 Creative Commons License 2016.02.11 0 0 31

Olyan 3 éve használom és a sokoldalúsága valamint a számomra könnyebb kezelhetősége végett választottam. Sok formátumot kezel illetve konvertál, a beépülő modulok miatt pedig szinte számomra mindenre használható. Főképpen 3D-s modelleket, szereléseket csinálok benne. Itt nézem meg hogyan is fog kinézni amit csinálni szeretnék, és hogyan adódnak ki a szerkezetben bizonyos kiadódó méretek. Hol kicsit szorosabbra venni a tűrést és hol fér bele egy kis játék pl. Használtam már a SolidCAM beépülő cam modulját is, de ezek mind mind rengeteg időt emésztenek fel, hogy megismerje az ember. Szeretném mélyebben megismerni, pl nagyon érdekelne a végeselem szimuláció része. Valamint jó lenne ha tudnék pl mozgásokat lemodellezni benne.

Előzmény: mssleepy (9)
Pomber Béla Creative Commons License 2016.02.11 0 0 30

Ja... nekem nincs bent az Ethernet opció, egy tonna stexet kérnek érte.

Előzmény: mssleepy (29)
mssleepy Creative Commons License 2016.02.11 0 0 29

Wifi-vel hálózatba van kötve, mint pl. ahogy egy laptop is csatlakozik a helyi hálózatra.

Mondjuk megosztasz egy mappát a laptopon amit így lát a CNC. Onnan le tudod másolni a CNC HDD-re, hogy azért ne hálózatról dolgozzon.

Vagy szinkronizáló progival a megadott mappákat szinkronizálod. Pl. nálunk meg van adva, hogy a gyártás mappából csak a *.txt-ket szinkronizálja. Így a CNC-re csak a g-kódok kerülnek.

Én nem vagyok egy nagy hálózati guru egyáltalán. Úgy hogy ha komolyabban érdekel a dolog, kollégámmal beszélek, aztán biztosan tud neked segíteni, hogy hogy tudod megoldani. A cégnél ő csinál minden hálózatos meg számtech dolgot.

 

 

Előzmény: Pomber Béla (28)
Pomber Béla Creative Commons License 2016.02.11 0 0 28

Ezt pontosabban hogyan?

Előzmény: mssleepy (25)
Pomber Béla Creative Commons License 2016.02.11 0 0 27

A support nem tud segíteni?

Előzmény: Viktor Mihalovics (26)
Viktor Mihalovics Creative Commons License 2016.02.11 0 0 26

Nx10-et hogy lehet rávenni a magyarra nem tudjátok?

mssleepy Creative Commons License 2016.02.11 0 0 25

Nálunk bent a cégnél van egy usb-s wifi a CNC-n és belső hálón leszinkronizálja a g-kódokat.

Semmi extra, simán hálózatban van.

Előzmény: Pomber Béla (21)
mssleepy Creative Commons License 2016.02.11 0 0 24

Én angolt használok. Többek között ez is a gondom, mert nem igazán tudok jó angolul.

Vannak dolgok amit megértek azért, de sok mindent meg nem.

Ilyenkor jön a google fordító :-)

Nagyon sok jó youtube videó tutoriál van, angolul. Néha jó lenne többet érteni belőlük.

Ettől függetlenül a legtöbbet ezekből tanultam meg a program használatáról.

Előzmény: Viktor Mihalovics (23)
Viktor Mihalovics Creative Commons License 2016.02.11 0 0 23

SW-t milyen nyelven használjátok?  

Pomber Béla Creative Commons License 2016.02.11 0 0 22

A nyitott zseb az egy érdekes dolog, tán az lehet a gondod vele, hogy az ugye nem tud önálló alakzat lenni, így más megközelítés kell hozzá. Ha mutatsz konkrét esetet, megmondom, hogy én hogy munkálnám meg.

Előzmény: Pomber Béla (21)
Pomber Béla Creative Commons License 2016.02.11 0 0 21

EdgeCAM. Elég komoly szoftver.

 

Aspirével én is játszottam, pár STL fájlt dolgoztam fel vele oszt csókolom.

 

Ami nekem most elkezdett nagyon kilógni, hogy a gépre letölteni a g-kódot közvetlenül. Arra fog kelleni valami megoldás. Vagy az RS232 lesz az, vagy az Enetdnc egyik dobozkája, de valami kelleni fog, macerás ugrálni a pendrive-val a laptop és a gép közt.

Előzmény: mssleepy (20)
mssleepy Creative Commons License 2016.02.11 0 0 20

Nekem is nagyon jó lenne végre egy komoly CAM programot normálisan megtanulni.

De amit eddig próbáltam, csupa szenvedés, nekem pilóta vizsgás mind, főleg a nyitott zsebek kezelése eléggé macerás.

Pl. a HSMworks-ben olyan hülye logikával oldható meg, hogy nem nagyon áll rá az agyam.

Milyen CAM programot használsz? Jól kezelhető? Egyértelmű?

Ami nekem eddig legjobban bejött a próbáltak közül az a SolidCAM, de az meg olyan szétszórt a kezelőfelülete, ablak az ablak ablakából, almenü hegyek, soha nem találtam benne semmit. Tehát olyan áttekinthetetlen.

Ezek a CAM progik valahogy nekem nem fekszenek. De igazából, lehet az a gond, hogy nem használom napi, de még heti szinten sem és nincs időm órákat szenvedni egy-egy probléma megoldásán.

A VETRIC-et használjuk általában (2D, meg az ASPIRE), ezek tök jók a maguk szintjén, de nyilván ezek más kategória, mit egy komoly CAM program.

Előzmény: Pomber Béla (18)
mssleepy Creative Commons License 2016.02.11 0 0 19

Nem szimulációra gondoltam.

Egyszerű távolságmérések, alkatrészeken, összeállításon, hogy pl. egy adott felület, pont, él, középpont milyen távolságra van egy másik felülettől, éltől, stb..., vagy hossz, terület stb... mérése. Ez szerintem alapvetően jól meg van oldva a worksben. Biztosan lehetne még csiszolni, de így sem rossz.

 

Előzmény: Lee01 (17)
Pomber Béla Creative Commons License 2016.02.11 0 0 18

A mérésben nekem is vannak nyűgös részek, de még csak erős kezdő vagyok.:-) CAM-ben vagyok inkább középhaladó, de lógok is a support nyakán órákat mindkét szoftverrel.

Előzmény: mssleepy (16)
Lee01 Creative Commons License 2016.02.11 0 0 17

a mérés alatt milyen mérést értesz ? sima 2d mérések pl hossz átmérő stb vagy a szimulációs mérésekre ?

Előzmény: mssleepy (16)
mssleepy Creative Commons License 2016.02.11 0 0 16

Bár én az új ST Edge-eket nem próbáltam, csak a 20-as verzióval gyakorolgattam az elején, megcsináltam a beépített tutoriálokat. Tehát mélyebben nem mentem bele. Valahogy nem találtam logikusnak, nem volt gördülékeny számomra. Aztán megpróbáltam a 2010-es Solidworks-öt, elmentem arra a délelőtti bemutatóra, elmondták az alapokat a logikáját és onnantól használom.

Persze vannak kisebb nagyobb akadások, ahogy az ember beleás egy kicsit, de azért haladtam vele. Valahogy természetesen kézre állt és itt leragadtam :-)

A 20 Edge-ben a mérés pl. szerintem katasztrófa (nem tudom az új ST-ben milyen), a works-ben tök jól meg van csinálva, és én ezt pl. sokat használom.

 

Ettől függetlenül a works-ben is van ám sok baromság szerintem, de lehet, hogy csak nem tudok még dolgokat és csak beállítás kérdése.

 

 

 

Előzmény: Pomber Béla (14)
Lee01 Creative Commons License 2016.02.11 0 0 15

nagyon nem sokat kb annyi hogy nekem az Sw jobban kézre áll.Se-nek talán jobb a megjelenítése illetve az importált modellek kezelhetőse . De szerintem majdnem mint két tojás 

Előzmény: Pomber Béla (14)
Pomber Béla Creative Commons License 2016.02.11 0 0 14

A SolidEdge és Solidworks közt milyen különbséget éreztél?

Előzmény: Lee01 (13)
Lee01 Creative Commons License 2016.02.11 0 0 13

helló Lee vagyok a sárgáról, sok éve használom,90% felület modellezésben de bármi másban is , ha van kérdés jöhet nyugodtan. Autocad-mechanikel-inventor-solidedge-sw így tanultam meg őket de maradtam az Sw-nél, mert nekem ez jött be a legjobban

Pomber Béla Creative Commons License 2016.02.10 0 0 12

Majdnem. De azt is ki akartam így próbálni. Sok munkájuk lehetett, mert kicsit "elhanyagoltak", holott jeleztem, hogy elsődlegesen az árban kéne megegyezni mert amit láttam, az impresszív. Ráadásul CAM rendszer is kellett, s az ugye a SolidWorksben integrált része a csomagnak, még ha más gyártóktól is vannak bele a modulok.

Előzmény: mssleepy (11)
mssleepy Creative Commons License 2016.02.10 0 0 11

Kipróbáltad a Works-öt is? Az sem jött be?

A Solidworksnél én is voltam egy ilyen egy alkalmas délelőtti, pár órás gyakorlaton.

Na az indított el a lejtőn. :-) Onnantól már Pdf és YouTube videó tutorialokkal és sok-sok seggeléssel jutottam tovább.

 

 

Előzmény: Pomber Béla (10)
Pomber Béla Creative Commons License 2016.02.10 0 0 10

kézre állt egyből. Nem állíthatom hogy ez a legjobb, de nekem bejött.

 

Ez a lényeg.

Alkalmazottként szaros ügy tud lenni a dolog ha nem áll kézre egy szoftver, de ha saját döntés akkor ez a legfontosabb. Én mielőtt megvettem a SolidEdge-et elmentem egy 3 napos tanfolyamra belőle, ugyanis ha nem jön be akkor igen olcsón tudom meg, hogy nem fogok tudni vele dolgozni. Előtte már kipróbáltam másik szoftot is ugyanígy, az speciel nem jött be nekem.

Előzmény: mssleepy (8)
mssleepy Creative Commons License 2016.02.10 0 0 9

Na az jó, akkor már van egy emberünk aki works-t használ rajtam kívül. :-)

Mióta használod? Melyik részeket ismered jobban a programból?

Szerintem olyan ember nem is létezik aki átfogóan profin ismeri az egész CAD rendszert.

Ez persze igaz más CAD rendszerekre is.

 

 

 

 

 

Előzmény: agyaggalamb6666 (7)
mssleepy Creative Commons License 2016.02.10 0 0 8

Az NX-et nem ismerem semmilyen szinten, de lehet majd megpróbálkozom egyszer azzal is.

Szerintem nem tilos annak sem nyitni egy topikot. :-)

Még az elején próbálkoztam Inventorral is és a Solid Edge régebbi verziójával talán a 20-as verzióval (tehát még nem az ST-vel), na az edge nem jött be, valahogy nem tűnt logikusnak a használata. Utána a Solidworks viszont kézre állt egyből. Nem állíthatom hogy ez a legjobb, de nekem bejött. Azóta ezt használom és szeretném ennek használatát akkor már jobban elmélyíteni.

 

 

 

 

Előzmény: misty morning (6)
agyaggalamb6666 Creative Commons License 2016.02.10 0 0 7

Van némi autodidakta módon szerzett tapasztalatom a témában, így ha hozzátehetek a dolgokhoz állok rendelkezésetekre. Üdv: István

 

misty morning Creative Commons License 2016.02.10 0 0 6

Igen jó "kis" program. Sajnos még elégé kevés a tudásom, de kitartó vagyok. Jó volna egy fórum az NX-ből is.

Előzmény: Pomber Béla (5)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!