Kérdezném JF_80-at, mi történt azóta a Metrodom által megküldött végszerződés tervezet ügyében? Tagja vagy-e az előző bejegyzésben jelzett fb csoportnak?
NAV-Metrodom. Az ő válaszukra várhatunk. Pl A NAV ... nyilatkozat a "tájékoztatás nem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe tartozik. Az azokkal összefüggő kérdések a Nemzetgazdasági Minisztérium Ügyfélszolgálatához (ugyfelszolgalat@ngm.gov.hu) címezhetőek." A Metrodom pedig már az ÁFÁ ra vonatkozó újabb kérdéseket is törölte a Fb- oldaláról, ahol kettő régebbi maradt fenn és ahol kifejti hogy a további ilyen vonatkozású kérdéseket törölni fogja. Megtette, Jan 20 után már a hozzászólások sem jelentek meg.
A levél tartalmának megismerésére nincsen semmilyen jogi alapunk. Megpróbálni meglehet de szerintem nem fogsz választ kapni. A másik lehetőség viszont a NAV ahol meg lehet tudni hogy mit küldött ki. Itt többlehetőslget látok.
Mit gondoltok, ha hivatalos levélben kérnénk a Metrodómot, h adják ki a Nav állásfoglalást kérő levelüket, azt megtennék? Kíváncsi lennék a levél tartalmára, és a válaszra is. Nyilván kell lennie válasznak ennyi idő után. És gondolom időhúzás céljából újabb levél ment... Stb
Egyelőre sajnos semmit (folyamatos a konzultáció az ügyvédünkkel), próbáltunk egy személyes találkozót is összehozni velük (mármint a Metrodom-mal), valami komolyabb pozícióban lévő emberrel, de teljesen elzárkóznak ettől. Közben tértivevényes levélben be lettem "fenyítve", hogy bukom a foglalót ha nem írunk alá végszerződést időben.
Nem szeretnék senkit sem elriasztani, csak óvatosságra inteni.
Én már régen megkötöttem a végleges adásvételi szerződést sőt lassan át is adják a lakást, viszont nekem az előszerződésben van egy ilyen pont:
Bevezető rendelkezések, az Adásvételi Szerződés megkötése
3-as pont:
A Felek megállapodnak, hogy az Adásvételi Szerződést a Társasház előzetes alapítása tényének ingatlan-nyilvántartási feljegyzésére irányuló kérelem benyújtásáról szóló eladói értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül kötik meg egymással. Amennyiben a fenti kérelem év. hónap map. napjáig nem kerül benyújtásra az illetékes földhivatalhoz, vagy az Eladó a jelen pontban megjelölt határidőn belül nem köti meg a Vevővel az Adásvételi Szerződést, a Vevő egyoldalú nyilatkozatával jogosult jelen szerződéstől elállni. A Vevő jelen pont szerinti elállása esetén a Foglaló kétszeres összege, az elállásig megfizetett vételárrészlettel együtt – az elállási nyilatkozat kézhezvételétől számított 45 napon belül – a Vevő részére visszajár. A Vevő kötelezettséget vállal arra, hogy az Eladó Adásvételi Szerződés megkötésére való felhívásától számított 15 napon belül az Adásvételi Szerződést megköti. Amennyiben a Vevő az Eladó felhívása ellenére a fenti határidőn belül nem köti meg az Adásvételi Szerződést, az Eladó jogosult jelen szerződéstől – a Foglaló egyidejű megtartása mellett – elállni.
Ez számomra azt jelenti, hogy ha valaki nem fogadja el az új feltételeket az igenis elbukhatja a lakást (a visszafizetési feltételek mellett), és azt örömmel el fogják passzolni 20-30% drágábban lenyelve az áfa különbözetet is.
Ahogyan korábban említettem nekem a főkönyvelővel sikerült beszélnem. Ő a nav oldaláról letölthető irományt említette ami alapján a brutto árat veszik alapul és a fennmaradó brutto vételárra fogják alkalmazni az uj 5%ot. Vagyis nem engednek a vételárból az marad az eredti tavaly szzámolt bruttó ár.
Közben beszéltem még egy ügyvéd ismerősömmel aki azt mondta hogy a törvény annyira kiforratlan hogy rengeteg jogvita fog ebből keletkezni. Ő is azt említette hogy ha a kivitelező nem változtat a brutto áron és megpróbálja benyelni az áfa különbözetet akkor az indokolotlan vagyonszerzés fogalmát meríti ki - vagyis olyaanért kér pénzt amiért nem nyújt szolgáltatáss. És ez teljessen független attól hogy milyen ár szerepel a szerződésben!
Az hogy a kivitelező felajánlja azt hogy visszaaléphetsz a szerződéstől pedig az adásvételi nem teszi lehetővé. A visszlépés joga mindenkit megillet viszont a szerződésben közösen mindkettőnk által elfogadott feltétel rendszer alapján. Ilyent a kivitelező nem ajánlhta fel. Arról nem is beszélve hogy ezzel felszabaduló lakásokat a tavalyi bruttó árhoz képest akár 20 - 30 % -val magasabb áráon csökkentet áfaa tartalom mellett tudja értékesíteni. Ezért kérek mindenkit hogy egy ilyen opciót ne is vegyen figyelembe.
Kérlek ha még nem tetted meg csatlakozz a facebook csoporthoz.
Teljes a homály. Tegnap beszéltünk az NGM ügyfélszolgálatával. Amikor említettük hogy milyen ügyben lérőnk segítséget akkor nemes egyszerűséggel a következőket mondták: Ja az ÁFA. Az csak a 2016 január 1 után aláírt szerződések esetére igaz - ma újra felhívom őket és tételesen felolvasom nekik a törvényt amit alkottak. Ha problémánk van menjünk polgári peres eljárásra. Másik lehetőség hogy írásos formában a törvény hiányosságaira felhívjuk a figyelmet a minisztériumnak erre a problémára és javasoljuk a törvényváltoztatást. A kérdésre hogy erre kell le válszt kapnunk ill. milye idő belül a válasz csak annyi volt hogy nem kell választz adniuk de ha mégis foglalkoznak vele és lesz hatása majd észre fogjuk venni amikor megváltozik a törvény. Ha ez nem tetszik akkor menjünk az országgyülési képviselőnkhöz. Véleményem szerint az NGM kipipálva ezzel ők nem fognak foglalkozni.
Tegnap beszéltem az ügyvédedl is. Véleménye szerint az egyetlen járható út az ha arra hivatkozunk hogy ha nem változik a bruttó ár akkor a vállalási ár változik. Amikor szerződést kötöttünk az akkor érvényes áfával számolva tudunk képezni egy netto árat ami a kivitelező részéről egy vállalási ár. Ehhez tartozik egy műszaki tartalom. Ha az áfa módosítása után a bruttó árat nem változtatják meg akkor a korábbi vállalási árat növelik meg egyoldalúan úgy hogy a műszaki tartalom amire szerződtünk nem változott meg. Ez pedig az ő részükről egyoldalú szerződésmúdosítást jelenthet. / korábban valaki felvetette hogy esetleg egy beépített konyhabútorral kompenzáljon a kivitelező - egy tavaly 30 milláért megvett lakás esetében annak a konyhabútornak minimum magának kellene főznie de elvárnám hogy üdvözöljön amikor hazaérek (3 millió HUF ról beszélünk). Hozzá teszem hogy ez az ügyvéd se tünt teljesen szakavatottnak mert az NGM-nek adott igazat, habár az ÁFA törvény azt mondja ki hogy 2016 jan 1 vagy azután kiállított számlákon 5% áfa szerepelhet - és ez független a szerződés kötés időpontjától.
Következő lépés egy másik ügyvéd bevonása ill. a facebook csoport. Valamint országgyülési képviselő. És hát Varga Mihály mint 3. kerületi országgyőlési képviselő megkeresése.
Szia! Ezt azért nem tehetik meg mert az adásvételi szerződésben benne foglaltatik. A beruházók csak abban az esetben álhatnak el a szerződéstől ha nem fizetsz.
Lopni is tilos. Különösen a betegtől, koldustól, gyerektől nyomoréktól és mindazoktól aki nem tudják magukat a rafinált jogi felkészültség ellen megvédeni. Mi van ha verbálisan fenyegetnek meg azzal, hogy indoklás nélkül felbontják a szerződésedet,visszakapod a kétszeres foglalódat. Ők pedig 20-30-százalékkal drágábban eladják (mert el tudják adni !) a lakásodat és még nyernek is rajta! Te pedig ha esetleg eladtad a régit mehetsz albérletbe. Pereskedhetsz évekig, I. II. fok fellebbezések Kúria Strasbourg Stb.... sok- sok év és pénz mire valamit jó esetben kapsz. Már csak az örökösök élvezhetik. Na ez némi visszatartó erő a pereskedéstől. Milyen egyszerű lenne egy kormányrendelettel mind ennek elejét venni? Csak hát 22% haszonból a "visszaosztásról" esetünkben nem lehet beszélni. Azt nagyban kell csinálni befektetői szinten. Majd megoldják tanulmány készítés, tanácsadói díjként vagy a családtagok rokonok alkalmazásával Törvényesen.
Szerintem nyílt levelet kell írni mielőbb, had szellőztesse a sajtó és a média, így kényszerülnek majd meghozni az elmaradt átmeneti rendelkezéseket ! az az ötletem támadt, hogy ahogy érzékelem több fórum is létezik ugyanezen témában és facebok csoport, esetleg külön -külön több újságban is megírnánk a nyílt leveleket, melyeket egy időben jelentetnénk meg, így minden jelentősebb újságba benne lehetne, s látnák a törvényhozók is, hogy nagy a probléma amit okoztak és korrigálnának. üdv.
Sziasztok! Lentebb írtátok, hogy akinek előszerződése van, attól a Metrodom kikényszeríti, hogy az ő verziója legyen aláírva a végszerződésben. Ezt a végszerződést ne írja alá senki. (Ha jót akar magának)
A gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalma
21. § Tilos a gazdasági erőfölénnyel visszaélni, így különösen:
a) az üzleti kapcsolatokban - ideértve az általános szerződési feltételek alkalmazásának esetét is - tisztességtelenül vételi vagy eladási árakat megállapítani, vagy más módon indokolatlan előnyt kikötni, vagy hátrányos feltételek elfogadását kikényszeríteni;
Innen túl sokat tudnék beilleszteni ide inkább, belinkelem:
Ha egy szerződés tartalmazza az ÁFA tartalmat (a Metrodomos egyértelműen tartalmazza), akkor szeretném tudni, hogy milyen jogszabály az, ami alapján a bruttó összeget, kell alapul venni. Ha nem tartalmazná, akkor is vitatott szerintem, de a miénk tartalmazza, ezt ne felejtsük el. A 6.3 pontban kölcsönösen elfogadtuk a jogszabályból eredő árváltozást. Csak annyit tettek hozzá, hogy amennyiben ez hátrányosan érintené a vevőt, az nem hárítható át az eladóra.
Sok hasznos tanácsot olvasok itt és igen keressük a lehetőségeket. Jelezzük, írjunk, osszuk meg, küldjük, és hívjuk, különben lenyomnak a víz alá. Persze jelképesen. Hogy valami jót is írjak a Metrodomról az építési tempójuk félelmetes magyar viszonylatban, és az időpontokat is betartják. Tulajdonképpen a kommunikációjuk is jobb a többi céghez képest. (Ezek saját tapasztalatok) Kár, hogy ebben kompromisszum-képtelennek tűnnek, habár még várjuk a NAV-ot…
Sziasztok! Amennyiben zuluKapitány által megkeresett jogász szerint az NGM-nek 30 napon belül írásos állásfoglalást kell küldenie, akkor az alábbi link szerint nem lehet kétséges a válasz, a végén szerepel az NGM RTL-nek küldött nyilatkozata:
Egyrészt javaslom, hogy ezt az állásfoglalás-kérést felkészült jogász mielőbb fogalmazza meg és a Metrodom vevői nevében küldje el. Pl. az a jogász, akitől ez az álláspont származik. A magam részéről természetesen részt veszek jogi vagy adószakértő megbízási díjának költségmegosztásában, pertársaság alapításában. (Remélem erre azért nem fog sor kerülni.)
Addig is javaslom mindannyiunknak, hogy minél több levelet küldjünk el döntéshozó kormányzati személyeknek, országgyűlési képviselőknek. Ha személyesen sikerül esetleg közülük valakivel találkozni, még jobb.
A hamarosan átadásra kerülő lakás tulajdonosokkal kapcsolatban egy ügyvéd javaslata: a tulajdonos a szerződés bruttó összegéből és az abban jelzett 27%-os ÁFA tartalomból számítható netto ár + 5% ÁFA-t utaljon a Metro számlájára, a vitatott ÁFA különbözetnek megfelelő összeget pedig helyezze bírósági/ügyvédi/közjegyzői letétbe, amit attól függően kap majd valamely fél, ahogyan eldől a vita. Szerinte így a Metro nem tagadhatja meg a birtokba adást.
Előbb el kellene kezdeni. Nem tudom hányan írtak rajtam kívül az NGM -nek országgyűlési képviselőknek és a sajtónak? Mondani már sokan mondták, hogy fognak majd írni. Lehet akkor már késő lesz.