NY city, február, 5 éjszaka, 2 főnek. Hónapok óta nézelődök, most találtam egy szállást 78ért, 8.1es szálloda. (plus tax szokás szerint). Non-refund.
Ez alatt nem bűntanya típusú szállodát talált már valaki korábban? (még esetleg black friday sales során lehetnek talán akciók) Próbálom belőni mennyire reális korábbi tapasztalatok alapján.
A vám ott van, ahol belépsz az EU-ba, azaz Rómában (már ha van) A bőröndön amúgy látszik, hogy nem az EU-ban lett feladva (nincs zöld csík a vinnyettán) azaz ha a magyar vámos NAGYON akarja, akkor megállíthat, de nem fog (hacsak nem kapott valamilyen fülest, de hát az ugye egészen más tészta)
Én is olvastam ezt, de rájuk is csörögtem közben. Pesten nincs online check-in, pedig mondjuk a BUD honlapon az van, hogy van. Na mindegy odabattyogunk aztán kész.
A másik topikban leírtam, hogy mikor hová repülünk még lenne néhány teljesen laikus kérdésem. Én eddig csak fapaddal meg charterral repültem, azoknál elég egyértelmű volt a repjegy.
Itt az írta nekem az Alitalia, hogy indulás előtt 2 nappal lehet becsekkolni. Ott ugyan úgy mint a fapadosnál kapok egy kinyomtatandó beszállókártyát és kész, vagy egy vouchert kapok és majd a reptéren kapom meg a rendes jegyem? Meg a becsekkolás az oda-vissza meglesz? Csak nem kell kint is ezzel szaroznom.
Hazafelé a vám az hogyan van ha USA-ból jössz haza? Római átszállással jövünk, de gondolom a vámon itt Pesten kell átmenni. De azt hogy szűrik ki, mikor én Rómából fogok jönni tulajdonképpen?!
Varos, repter, terminal es napszakfuggo. Az utobbi egy evben nekem sem kerult 5 percnel tobb idombe, mig taxira vartam/vonathoz-metrohoz talpaltam. Persze feladott csomag nelkul, es a kozelmultbeli tapasztalatok ellenere sem foglalnek semmit sem par oranal kozelebbre. Egyszerubb stand by-ra kerni magad egy korabbi jaraton, mint konyorogni egy (kulon jegyen levo) lekesett miatt.
Ha az elmult 1 evben voltam mar estaval, akkor az immigration 5 perc (automata), ha nem volt, akkor kb fel ora az uj rendszerben (az automatak elviszik az utasok jelentos reszet, es kevesebb ember marad az uj belepo sorban)
A csomagot mindenkeppen fel kell venni, ez altalaban 15-20 perc korul megvan, a vamos szinten 5-10 perc sortol fuggoen.
Elvileg a 3-4 ora boven eleg kell, hogy legyen, ettol fuggetlenul, ha nem muszaly, nem foglalnek kulon jegyet, mert az AF siman keshet, raadasul altalaban dragabb a BUD-JFK+JFK-LAX, mint a BUD-LAX.
Ha keresgelsz, akkor ki lehet fogni egyben olyan jegyet, amivel van hosszabb ido New Yorkban, es abba mar siman belefer egy kisebb varosnezes, akar egy ott alvas is.
Nem tűnik túl praktikusnak így az utazás ezért is kérdeztem, mert ezek miatt, lehet jobban megéri közvetlenül/drágábban, de akkor a NY városnézés most biztosan kimaradna
LAX-ba utazunk, de 1 átszállással drágábban jön ki a jegy mintha veszek egy BUD-JFK oda visszát, és helyi céggel továbbmegyünk LAX-ba. (Még az is tervben van, hogy NY-ban eltöltenénk pár napot hazafelé ezért is gondolkozunk ezen a megoldáson de ez még nem biztos)
Tegnap nézegettem ezt, Air France lett volna a JFK-BUD meg asszem Delta a JFK-LAX. Sajnos a terminálokra már pontosan nem emlékszem, de ha hülyeséget akarok írni akkor talán 4-esre érkezés és 6-ról tovább (de ebben tényleg nem vagyok biztos és sajnos most nincs időm újra megnézni)
Mivel külön néztem, ezért ha jól gondolom a csomagot fel kéne venni azt továbbvinni és újra feladni :/
előre is köszi :-) Ha ez így nem elég pontos akkor este megnézem konkrétan. Sajnos a tengerentúli utazásban rutintalan vagyok, de Európán belül már elég sokat utaztam/repültem.
A JFK-s immigration-ről mik a tapasztalatok. Főleg arra lennék kíváncsi, hogy kb mennyi időt kell rászámolni átszállás miatt. Mert lenne 3 v 4 óránk egyik terminálról átérni a másikra és nem tom belefér e. Cuccolással mindennel
Kifelé jövet 21. sorban voltunk, persze tömött gépen, előttünk igazi "amerikai" család (Hyderabadból 3 gyerek, apuka, anyuka).. Visszafelé megyünk vissza az emeltre, mert az lényegesen komfortosabb volt már a múltkori LAX LHR alkalmával is... De ugye idefelé érdemes minél elől ülni a bevándorlás végett.
Waikiki valóban so so felejtős, ma jöttünk el onnan Mauira - már most látszik, hogy ég és föld a két hely. Arról beigazolódott, hogy egyfelől szinte bárhol lehetne máshol a világon, másrészt pedig szinte köze nincs Hawaiihoz, mint olyanhoz. Az a töménytelen sok újgazdag kinai, akinek a pénzére minden áron pályáznak a helyiek, marhára kiábránditó. A Coconut Waikiki nagyon nagyon jó hely volt, persze ez a normál árán is látszik - nem is nagyon volt kinai vendég, szinte kizárólag ausztrálok és európaiak, meglepően sok némettel. Amúgy a parkolás meg volt oldva ingyen, az utcán, szerencsére :) Persze ez amúgy elvileg lehetetlen, a helyi állapotokat figyelembe véve.
Oahuról sokat olvastunk, de az egyik este a recepciós tartott egy jó órás előadást a hely dolgairól, megszervezve nekünk egy napos autós túrát, és ezt épp tegnap be is jártuk. Fantasztikus volt, egyetlen dolog árnyékolta be - este mikor mentünk vissza Honoluluba, a 4 sávos autópálya az őserdőn keresztül kb., és ahogy szépen jelentek meg a nagy házak felhőkarcolók a horizonton.
Az AAra nekünk kifelé szerintem egy jelentős számú átszálló nem érkezett meg, tudnillik félig se volt, holott előzetesen telire volt jelezve. Vészkijáratnál ültünk amúgy, de az a járat teljesen kiesett, végig kóma volt. Hawaiian ma volt először, teljesen jópofák :)
Köszi. A BA nem szívózott a csomaggal egyáltalán. AA-nál mértek, de a max gate check volt. Hawaiian-nál nem mértek egyáltalán. (pedig egyébként a reptéren pszicho hadművelet van, 10mp-enékt ismételgetik a baggage rulejaikat) És amúgy a personal item náluk max 1 laptop befedését jelentő cucc lett volna amennyire láttam. (nem hátizsák)
Pár dolog, címszavakban (hátha segít nektek vagy bárki másnak):
Honolulu, Oahu
A BA A 380-asa so-so, economy-n ajánlom a 80körüli helyeket
amúgy nekem az A380 inkább kívülről jön be, utazás esetén inkább kerülni fogom
ez a hotel a nyaralónegyed közepén van nagyon jó helyen
Waiki maga szerintem 1-2 napnál többet nem ér
Oahu szigete viszont nekem nagyon tetszett 1 millió féle dolgot rejt ha az ember kimozdul a turista paradicsomok mögül
a nyugati és az északi part sokkal barátibb turista alig volt, szinte csak helyiek
Sandy Beach-et semmiképp ne hagyjátok ki :) - ebben az időszakban ott a legnagyobbak a hullámok, derékig jó bemenni tovább nem érdemes, de a látvány...
keleti és északi rész ami miatt még 1 hétre bármikor azonnal visszamennék
Hilo. Hilo nagyon élhető város, de kicsit olyan mint ahol teljesen megállt az idő az 50-es években. Rendkívül nyugodt hely. Ennek következtében 25 percnél több nem is igen kell rá. :) Kona felejthető, szerintem kis Waikiki vagy legalábbis nagyon affelé tart. Ami miatt szép, a partok és a természet azért pont inkább a kevésbé felfuttatott rejtett kincseket érdemes felkeresni. A Vulkán park-ban kocsival érdemes mozogni, gyalog túl nagyok a távolságok, amúgy heteket lehetne itt is eltölteni. Mauna Kea felejthetetlen élmény, visitor centerig autóval fel lehet menni, elvben tovább is de én senki oda látogató laikus vezetőnek nem ajánlom, borzasztó veszélyes, főleg este. (magam egyébként vezetővel voltam). Nagyon oda kell figyelni a magaslati betegségre is, szüneteket kell tartani. Csillagnézés elérhető a visitor centerben. Hawaiian korrekt gépeket üzemeltet, nekem bejött a kis 717-es. Wild Ginger szállás viselhető, szép helyen van, ajánlom a rizses cuccot banánhéjban reggelikor, én függő lettem, papaya-val toltam.
ha van esetleg bármi kérdés szóljatok nyugotan és ha tudok válaszolok. Majd az on részekről megpróbálok valamikor összeírni egy rövidebb beszámolót.
- ha usan belulrol erkezel, barhol elhaghatod a repteret
- ha usan kivulrol, akkor is, csak akkor elotte van az immigration
- nem szoktak parazni azon ha elhagyod az usat (pl. mexiko, karibi szigetek), es utana vissza lepsz
- a kezipogyo mereten is kevesbe rugoznak a legacyk (pl. az indiaiak brutalis meretu kezipogyokkal jarnak...), fapaddal nincs tapasztalatom - legfeljebb atrakjak planeside-ra, de az meg a kisebb taskak, hatizsakok kivetelevel mindre csinaljak. Pogyo merettel az airfrance szivozik eloszeretettel LAX-ben, a helyi crew bolond tele van szabalytisztelo koreaiakkal...
Az államokkal nincs gond meg azzal sem hogy ez belföldi járat. Amit én nem tudtam pontosan az az, hogy mely ponton hagyod el az országot. A jegy alapján (mivel a végállomás EU) nekem nem volt világos hogy mi számít a kilépés pontjának ez esetben: az első vagy az utolsó USA "megálló". Ha a jegy alapján elhagyom az USA-t HNL-ben akkor lehet problémás, ha csak LAX-ban hagyom el akkor nem. Én ezt nem tudtam pontosan, hogy ilyenkor mi az eljárás, mit vesznek alapul. De válaszaitok alapján sejtem már :), köszi szépen.
Mondjuk ennél nagyobb gondunk soha ne legyen. :) De Miami után most nekem is ennyi lesz az agyonhype-olt turistaparadicsomokból egy időre, mások lesznek a listán. (kivételt teszek kihagyhatatlan error fare esetén de ahhoz már tényleg filléres ajánlatnak kell lennie :) )
Igen én autót nem is bérelek, tervben van a szigeten közlekedő elvileg ingyenes (? még mindig próbálom validálni) busz meg pár szervezett túra.
A csomagnál annyi van hogy nem akarok feladottat vinni. Egyrészt LAX-ban külön fel kéne vennem és újra feladni. (már ha jól tudom). Szoros a prágai csatlakozás és van rá esély hogy lekési. (még ha a BA-nek ez nem is szokása). A hátizsákom ok, emellé jönne egy kis gurulós amit szintén felvinnék. Ez 55x40x20-as, BA-be befelér, LAX-ig jó. Viszont az aa limit 56x35x23-as, itt ha mérnek cumi van. Hawaiian-nál szintén ez a terv nem akarok feladottat viszem (vinném :) ) fel mindent ami van. Könnyebb és gyorsabb lenne. Bevállalhatom ezt a méretet (de trükközni ebben nem igazán szeretek) vagy veszek egy még ennél is kisebb táskát. :)
Amúgy visszafelé nektek lesz valamennyi időtök LAX-ban? nekem van ott kb 1 (húzós) napom, hajnal 5-ös érkezéssel és esti indulással. Még próbálom kideríteni hogy ESTA-sként elhagyhatom e a repteret és ha igen mi a folyamata. Bár sokszor jártam már az USA-ban ilyet pont nem csináltam még és mivel ott elég szigorú az immigration tisztában akarok vele lenni mit lehet és mit nem.
Az teljesen evidens volt, hogy egy Hawaii az nem a repjegy árának sokaságáról szól, hanem helyben a minden. De ez az egész ami ott megy, már leírás alapján is... nem megyek többet ez szinte biztos, már csak az elvek miatt sem.
Program alatt nem tudom mit értesz, de fogjuk magunkat aztán oda megyünk, ahova akarunk :) Beülünk az autóba és gyí. Persze ott meg a parkolás mizéria...
A csomagot nem tudom értelmezni, hogy mi az ok, ami miatt nem használod ki az ingyenes keretet (ami persze HA-n nem ingyenes, de ez már nem tétel ott).
Teljesen egyet kell hogy értsek. :) Annyi, hogy én nem hagytam még hogy elvegye a kedvemet a dolog, de a lehúzás szagot már én is bőven érzem. Max idén nem lesz több út.
Egyébként a hostel mellett döntöttem végül, így 40K lesz Honolulu-ban, és 38K Hilo-ban a szállás költsége. (huf). Inkább ottani programokra szeretnék majd költeni.
Rájön még az étkezés, ami 80-90 K Huf lesz a teljes időtartamra. Jön még a transzferek költsége, illetve a szabadidős programok.
Egyébként sokadjára jön elő, az olcsó jegy egy dolog, a TCO meg egy másik. Ezesetben a jegy esetemben kb a teljes költség 1/3-a (de az ottani programoktól függően lehet hogy 1/4-e) lesz a teljes költségnek.
2 hét esetében tényleg nagyon meg kéne mindent gondolni, azt hiszem nekem az már sok lenne.
Még mindig gondolkodom hogy el merjek e menni az 55x40x20-as bőrönddel meg hátizsákkal úgy hogy nem adom fel. A BA-n ok lenne, az AA-n nem, a Hawaii-an esetében szintén nem. Bár az egyik olvtárs említette már és én sem emlékszem az aa-nál mérésre de még vannak kétségeim.
Látom te alaposan felkészültél már, nem tudom mi a stratégiátok, előre foglaltatok e programokat vagy ott döntitek el mindent. Nekem 3 napom lesz Honolulu-ban és 2 egész és 2 fél Hilo-ban. Én egyelőre nem döntöttem még el véglegesen hogy foglalok e bármilyen túrát neten előre vagy inkább ott vadászok helyben. Az biztos hogy Hilo-ban lesz majd egy teljes napos vulkán és egy Muna Kea kirándulás, de lehet hogy még egy Kona is belefér. Honolulu meg inkább pihenés, part, északi rész, Pearl Harbor, gasztro, stb. meglátjuk. :)
A legfontosabb, ami nekik nagy nagy előnyük volt, hogy lejárnak a pontok 1 év után. A többi csak sallang, mert a goldot platinát el lehetett érni a fast trackkel ugyanúgy, ahogy most már elvileg simában lehet.