Keresés

Részletes keresés

II. Tahó Süsü Creative Commons License 2015.02.20 0 0 8

Pontosan. Köszönöm a remek példát. Ha a számítástechnikában gondolkodunk remekül modellezve van a rendszer. A pénzed Ghz-ben, GB-ban, és több más mérőszámban az infláció ellenére is növekszik. Kivár mindenki? Dehogy is, ha kell valami, megveszed, nem számít, hogy fél év múlva 5%-al jobbat kapnál. Ha kell akkor kell.

Előzmény: forgione1 (6)
II. Tahó Süsü Creative Commons License 2015.02.20 0 0 7

Amit mondasz igaz, bár azt kétlem, hogy ma visszafele pattanunk, de ha így megy, valóban el fogjuk érni a hard limitet, és esélyes, hogy még az én életemben.

Úgy gondolom még nem késő tenni ellene, de nagyon illene elkezdeni.

Előzmény: PETYUS (3)
forgione1 Creative Commons License 2015.02.20 0 0 6

Racionálisabb döntésekre ösztönözne

 

 

Számítástechnikai kütyük tekintetében bárki kipróbálhatja:-)

Ha nem égetően sürgős a vásárlás, akkor némi várakozás után a maihoz képest akár kevesebb pénzért is, de mindenképpen jóval nagyobb tudású készüléket vásárolhat.

Előzmény: II. Tahó Süsü (-)
lekváros abrosz Creative Commons License 2015.02.20 0 0 5

a római klub 40 éve mondja hogy most már aztán tényleg vége a növekedésnek, elfogy az olaj, stb

 

egyébként hogy képzeled el az elöregedő társadalmakat növekedés nélkül?

Előzmény: PETYUS (3)
lekváros abrosz Creative Commons License 2015.02.20 0 0 4

a zember irracionális lény.....

 

klasszik példa amikor a középkorban a zsebtolvajok akasztásán bámészkodó tömegben dolgoztak a zsebtolvajok:)

 

de komolyan, a defláció egy gazdasági mutatószám, az átlagember nem érzi a bőrén, vagy ha érzi is, nem szívesen halasztja el a fogyasztását 

 

 

Előzmény: II. Tahó Süsü (2)
PETYUS Creative Commons License 2015.02.20 0 0 3

Amikor én részesültem közgazdaságtani oktatásban, akkor még politikai gazdaságtannak hívták, és minden gazdasági probléma megoldásaként a növekedést dicsőítették.

Nem tudom, hogy a közgazdaságtan azóta túllépett-e ezen a dogmán, de aki ezen a bolygón lakik, annak észre kell vennie, hogy a növekedésnek olyan korlátai vannak, amelyikről éppen pattanunk visszafelé. Csak ezt még sokan nem vették észre.

II. Tahó Süsü Creative Commons License 2015.02.20 0 0 2

hohohóóóó álljunk meg egy szóra :)

 

Ezt írtam: "Racionálisabb döntésekre ösztönözne."

 

Eszem ágában sincs feltételezni, hogy ettől az egy dologtól csoda történik. Azaz mindig lesznek plázások, mindig lesznek olyanok akik ész nélkül költenek, de önmagában az erre való ösztönzés elvétele szerintem tudna némi változást előidézni társadalmi szinten.

Előzmény: lekváros abrosz (1)
lekváros abrosz Creative Commons License 2015.02.20 0 0 1

minden közgazdasági feltevés rossz, ami abból indul ki, hogy a nípek racionális, hosszútávú döntéseket hoznak

 

elég 5 percet eltöltened egy plázában, és rájössz, a zecceri fogyasztókat totál nem érdekli, hogy defláció van vagy éppen infláció

 

egyébként meg a defláció inkább tünet, a stagnáló, döglődő gazdaságok kísérőjelensége, főleg a félperiférián

Előzmény: II. Tahó Süsü (-)
II. Tahó Süsü Creative Commons License 2015.02.20 0 1 topiknyitó

Üdv mindenkinek, aki érdemben hozzá tud szólni, azoknak is, akik csak érdeklődnek ésatöbbi. Trollok viszont kíméljenek.

 

Kezdem alap felvetésemmel.

 

Az infláció mellett azt szokták felhozni, hogy növeli a GDP-t, hiszen ha a pénzed kevesebbet és kevesebbet ér, akkor elköltöd, attól pörög a gazdaság, és összességében globálisan minden jobb lesz.

 

Azt állítom, hogy ez hamis.

 

Képzeljünk el egy olyan világot, amely deflálódik (ideális esetben nagyon lassan), azaz ha ma van 1000 Ft-od, akkor az 10 év múlva mondjuk 1050 Ft mai értékkel bír.

 

Miért gondolom, hogy ez jobb lenne?

 

Racionálisabb döntésekre ösztönözne. Ha nem vagy arra kényszerítve, hogy ma elköltsd amid van, jobban tudsz rizikómentesen tervezni nagyobb dolgokat. Nem azon múlik, hogy fel tudsz húzni egy mellékházat a gyereknek, aki most 2 éves 15 év múlva, hogy a bank milyen kamatokat ad (a mai 0% körüli központi ráta mellett ez nem sok), hanem ténylegesen tudni fogod, hogy a pénz (legyen az bármilyen formájú) ugyanannyit, vagy kicsit többet fog érni később.

 

Érvnek szokták mondani, hogy visszavetné a befektetést. Nem igaz. Amit visszavetne, az az ész nélküli spekuláció. Ki kockáztatná forexen a pénzét, ha tudja, hogy értéket őriz évtizedeken keresztül? Ki spekulálna részvényre? Oké, lennének ilyen emberek, de ezek az emberek gyakorlatilag nem befektetni, hanem szerencsejátékozni szeretnének. Az igazi befektetők egy ilyen környezetben is befektetnék a pénzüket és nem arra mennének, hogy kicasheljenek 1 hónap múlva. Ha a pénzed garantáltan őrzi az értékét, akkor nem szívesen vállalsz nagyobb kockázatot. Ha viszont látsz fantáziát cégekben, igenis beszállsz. Tesla motors? Napelemek? Új startup? Persze hogy beszállsz, ha jónak látszik akkor is, ha a pénzed őrzi az értékét.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!