Keresés

Részletes keresés

M41 2180 Creative Commons License 2019.05.26 0 0 124

Mi veszélyes volt benne? 

Előzmény: haha 1970 (122)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.26 0 1 123

Szia!

A Podmaniczky utcában több szemészeti rendelő is van, több műszakban üzemelnek (De, Du), több szemészorvossal.

Úgy emlékeztem nekem csak könyv volt de ez nem garancia arra, hogy a más szemorvos is csak a könyvet használja.

Sok oldalt meg kellett néznem, különböző színek kombinációit.

A kérdésedre utána néztem a műszeres vizsgálatnak, hogy mit takar, hát a legjobb emlékeim szerint műszeres vizsgálaton is részt vettem,

annak ellenére, hogy a könyv oldalait tisztán láttam.

Nem akarok morbid lenni, de azért nem egy utolsó dolog a tűzpiros flirt ajtajában egy narancs színű kabátos kisgyereket észrevenni, ha még a le/fel szállást nem fejezte be, nem hiába az alapos vizsgálat.

Előzmény: M41 2180 (121)
haha 1970 Creative Commons License 2019.05.26 0 0 122

Az a könyv nagyon veszélyes, legalábbis számomra az volt!

Előzmény: M41 2180 (121)
M41 2180 Creative Commons License 2019.05.25 0 0 121

Szóval továbbra is él a kérdésem azokhoz akik MOST az elmúlt pár hónap alatt voltak orvosin. A színlátásvizsgálatnál csak a pöttyös könyvet nézették veletek (Ishihara könyv) vagy műszerrel is? Illetve minden lapot végignézettek veletek, vagy csak néhány számot amibő amiből kiderült normális a színlátásotok?

M41 2180 Creative Commons License 2019.05.22 0 0 120

Értem. Azért kérdem most hogy van, mert a törvény a 3. csoportos alkalmasságinál is előírja az anomaloscopot, de most volt ismerősöm szolgálattevő orvosi alkalmasságin de csak az ishihara könyvet nézették. 

Előzmény: umea... (119)
umea... Creative Commons License 2019.05.22 0 0 119

Én annak idején ISHIARA könyvvel vizsgáltam a szinlátást. Ha kételyeim voltak, akkor küldtem anomaloscópos vizsgálatra az újfelvételes dolgozókat.

Előzmény: M41 2180 (118)
M41 2180 Creative Commons License 2019.05.22 0 0 118

Sziasztok!

Egy kérdés azokhoz akik már voltak orvosin. A színérzékelést csak a pöttyös könyvvel vizsgálták, vagy anomaloscopos vizsgálat is volt?

Henriel Creative Commons License 2019.05.14 0 0 117

Igen-igen...én is attól "félek" hogy nem lenne kihívás az irodai meló...amit szerettem csinálni, de eléggé le is strapált: az a reptér...ott nem konkrét utazás volt, hanem utasokkal való foglalkozás..és igen..volt nem szeretem része is :)..kicsit am. félnék, hogy a vasútnál is lenne problémás dolog...utas stb..én elég jól tűröm a stresszt, de azért megérzem magamon...olykor egészségileg is...és igen, igazad van, a hétvégi tömegnél nincs rosszabb. Bár én nem nagyon járok sehová mostanában..nem tudom megmondani miért: egyszerűen így alakult. Viszont vonz a kihívás! :) és ez talán az, amit nehezen eresztek el....másrészt, tudod: sokszor belegondoltam: szerettem utazni, illetve szerintem ha valaki geográfusnak tanult, no annak mondd, hogy ne menjen sehová! :)...szüleim mindig hoztak-vittek...s én is utaztam már pár helyre Európában. A cél nem is a vjv lenne, hanem a nemzetközi vonatok majd, mert angolt majdnem felsőfokon, németet alapfokon beszélek...

viszont: attól is félek, hogy valami nem sikerül..és akkor ottmaradok.:( munkanélkül....vagy valami szükségmelón..:((

Előzmény: Törölt nick (116)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.13 0 2 116

A VJV-k szolgálati vezénylésének van azért előnyös oldala is, ha intézni kell valamit ami nem időponthoz kötött akkor nem kell szabi. Engem nem hat meg a hétvégi és ünnepnapon végzett munka. Jobban örülök a hétköznapi szabadnapoknak mint a hétvégieknek. Bárhová megyek, strand, stb... nincs tömeg. Üzletek sokáig nyitva, menetrend sűrűbb.

Persze akinek van családja máshogy látja... jó a gyerekekkel otthon hétvégén.

Én nem lennék gondban ha a két lehetőség közül választhatnék, tőlem egy picit távol áll az irodai munka és közeg ha az államigazgatás alatt azt kell érteni.

Jelenleg az egyik hobbim ami életem útján elkísér az a közösségi közlekedés (tulajdonképp minden szegmense)

de a legközelebb a vasúti közlekedés áll hozzám, rengeteget kirándulok viszem a bicajt vonattal vagy csak elmegyek vonattal kirándulni.

Jó értelemben véve furcsa s érdekes világ a vasutasoké, érdekes, hogy amennyire nyitott a "kívül állók, utasok" felé, ugyan annyira zárt is a saját szabályai, nyelve miatt... jó hallgatni ezt a nyelvet utazás közben.

Előzmény: Henriel (115)
Henriel Creative Commons License 2019.05.13 0 0 115

Nagyon sajnálom. :(...tényleg. Én júniusban kezdenék...de ma kaptam egy másik ajánlatot az államigazgatásban. Eléggé félek, mert nem tudom igazából mit is válasszak, mindkettő júniustól kezdődne.

Az államigazgatásba nem kell hajnalozni, meg 12 órázni. Kell viszont kilenc órázni, de ettől függetlenül a törzsidőben kell bent lenni jobbára, és hétvége, ünnepnap szabad. Nagyon érdekelne amúgy a vasúti szakma, de bevallom, kicsit elbizonytalanodtam...

Előzmény: Sztrea (103)
Henriel Creative Commons License 2019.05.13 0 0 114

Szia! Júniusban indul, milyen a tanfolyam amúgy? A csoport? Köszi előre is a válaszod. Üdv: H.

Előzmény: David1907 (113)
David1907 Creative Commons License 2019.05.11 0 2 113

Én jelenleg a tanfolyamra járok. Meglátjuk mi lesz, de biztatok mindenkit, hogy érdemes megpróbálkozni. 

Anitszirk Szahuj Creative Commons License 2019.05.10 0 0 112

Sziasztok! :) Én most voltam felvin. Reptéren, bevándorlásnál és saját szakmában dolgoztam. :) Meg itt-ott, tapasztalatszerzési szempontból. Nem volt nehéz a teszt, de figyelni kellett. Jobbára kereskedelmi, lámpák, üzletszab., vaktérkép (megye/székhely/ország). Kb. ennyi. Nem nagy ördöngősség, csak figyelni kell. Elbeszélgetésen hárman voltak benn, két HR-es nőci és egy szolg.vez. ha jól értettem. Igen, veszélyes üzem lehet a vasút. Én azért jelentkeztem, mert érdekel a közlekedés és annak kb. minden formája. Jogsim is elég korán lett. ;-) Csak sajna mostanában egyáltalán nem vezetek...

Leírom én is hogy hogyan zajlott. A tesztem 103 pontból 89 lett, ami olyan kb. 92%-nak felel meg.Két óra van rá, én olyan egy óra alatt csináltam meg. De nem kapkodtam el egyáltalán. Nem kérdeztek hülyeségeket állásinterjún. Annyit, hogy dolgoztam-e már éjjel és hogy tudom-e vállalni a műszakos beosztást. Ja, meg: van-e MÁV-os ismim. Hát természetesen nincs. 

Teszt előtt közlik a tanf. díjat, szállást, a képzés díját, vezénylést nagyjából, tanf. hosszát. VJV-re jelentkeztem. Júniusban indul majd a tanf.és tanulni kell, igen, mondták: hétről-hétre lesz számonkérés. Egyébként ez nem rossz szerintem...

A vizsgálatokon (orvosi) nem kedvesek egyébként, az audiológiai laborban igen :-)...meg EKG-n. De nem baj, hogy nem azok, hiszen nem azért mégy...csak azért hogy mindent beszerezz. A papírokat kikéred a vizsgálatok után, illetve odaadják. A záródoki jóarc volt. :) A pszichológus néni is...bár tudom: első benyomásom az volt: jéé, valaki itt de komolyan veszi magát...de ez tényleg szerepjáték neki, mert amúgy teljesen jófej. :) Próbált szívatni is, de nem jött be neki...4 órán át vizsgált...és aznap kb. senki nem úszta meg 3,5 ó alatt...mozdonyvezető-jelöltekkel voltam. Nem tudom volt-e jegyvizsis...S műszeres teszteken valóban sokféle dolog van: sípoló, világító, jelző, pedálos dolgok...és oda kell figyeli, elmondják előtte, gyakorolhatsz. Felkészülhetsz. Kipihenten menj. Szóval ne ijedjetek meg, mert kb. semmi sem az aminek látszik, csak tesztelnek meg "ijesztgetnek"...szerintem azzal is tisztában vannak, hogy nagy a fluktuáció, és már ilyen "rutinból" flegmák. De amúgy ha nem dolgoztál nagyon sokat emberekkel, vagy nem olyan családod, párod van aki próbára tesz otthon is, akkor nem ajánlom. Edzettnek kell lenni. :) Lelkileg, meg szerintem testileg is....később.

Szóval kíváncsi vagyok milyen lesz...Izgalmasnak ígérkezik és fárasztónak is valószínűleg.

Remélem találkozunk júniban.;-)

Sztrea Creative Commons License 2019.04.23 0 3 111

Szia Bog96! :)

Leírom, hogy mik voltak ( mikre lehet számítani)

F1: Jelzők csoportosítása, Biztonsági határjelző

A vonatközlekedés közben adható jelzések, A mozdonyszemélyzet hangjelzései,A tolatás közben alkalmazható kézi és hangjelzések ( felsorolás, kifejtés) 

F2: lehet belőle fogalom pl:emelt peron, utasperon, átmenő fővágány

Váltók alkatrészei, felsorolás, kifejtés

Váltófelvágás fogalma

Tolatás személyek felé és át nem tekinthető vágányra 

Eljárás Megállj! jelzés meghaladásakor

F2. Függelékei: KÖFI, KÖFE, MEFI? MERÁFI rész ( komolyan nem emlékszem, hogy még mik voltak innen)

E2.: Eljárás vészfékezés vagy vonatszakadás alkalmával ( legtöbbször ez fordul elő)

E12.: teemdők az előfűtés-előhűtés hiányosságai esetén, Világítás, Bárcák

Előzmény: Bog96 (107)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.23 0 0 110

Na a többség le is szokott lépni, amint látta.....

Már van haszna annak, hogy látták élesben.

Semmi értelme a képzésnek, vizsgáknak ezek költségeinek, ha az új dolgozó nem marad a munkakörben.

Magyarország ipara az autóiparra vagy beszállítóinak termelésére épül, én dolgoztam a Lear-ben és jelenleg a Bosch-ban, ott a jelentkezőknek esélye sincs látni, hogy mi vár rájuk, nyílt nap 6-8 éve nem volt, állásbörze a mérnököknek szól, ahol mosolygó kollégákat látnak videón és különböző brosúrákon.

Állásinterjún elmagyarázzák a munkafolyamatot...

Előzmény: norbee601 (109)
norbee601 Creative Commons License 2019.04.21 0 0 109

Mert én úgy csinálnám,hogy orvosi után kiküldeném a jelöltet utazni.Mozdonyon is ,kaller mellé is felügyelet alatt,lássa vasutat testközelből! Aztán egy hét után jöhetnének az oktatóba és már van is alapja a kint látottaknak.

Iparvasúti cégnél dolgozom, olyan helyen ahol elég komoly tolatás folyik, nem "beállítunk 3 vagont napi kétszer" tipusú.... Képeznek nálunk kocsirendezőket, ott így működik, megmutatják a munkát is orvosi után, vizsga előtt. (kiséri a tolatócsapatot, figyel..) 

Na a többség le is szokott lépni, amint látta.....

Nálunk a harmadik sikertelen vizsgapróbálkozás után válnak meg a tanonctól.

Előzmény: bakter72 (104)
norbee601 Creative Commons License 2019.04.21 0 1 108

Igen elküldtek 3 főt alkohol miatt ( Sikeres szóbeli próbavizsga utáni napon).

Nem szóltak nekik, hogy már a vasúton is elmúlnak lassan a 80-as évek?

Előzmény: Sztrea (101)
Bog96 Creative Commons License 2019.04.21 0 0 107
Szia!

Olvastam, amit írtál. Sajnálom, hogy nem sikerült a vizsga. :(
Én most fogok vizsgázni nemsokára. Megkérdezhetem, hogy milyen kérdések voltak nektek?
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.29 0 3 106

Köszönöm az írásod annak ellenére, hogy sajnos nem lett "Happy End" a vége, mindenképp tanúságos és őszinte volt.

Bár a MÁV-Start oktatási rendszeréről nem tudok nyilatkozni, de az olvasottak alapján lehet benne igazság, hogy nincs gyakorlati képzés amihez az elméletet lehet kötni, bár milyen érdekes, hogy annak idején amikor jogsit csináltam ugyan így volt, először a száraz elmélet aztán a közúti órák és amikor vizsgadrukk utáni időszak elmúlt akkor tudtam az elméletet gyakorlathoz kötni.

Én teljesen más területen dolgozom és igazából most foglalkoztam vele jobban vagy most ébredtem rá, hogy én eddig a szakmunkásképző kivételével több olyan oktatáson is részt vettem, hogy gyere megmutatom, itt írd alá az oktatási jk-et.... sem gyakorlás, sem számonkérés.

Hozzám mint laikushoz, mint utashoz nagyon közel áll a vasút, rengeteget utazom két hobbimat összekötve, elviszem a biciklimet vonton az ország távolabbi tájaira és ott 40-60 km-ert tekerve megismerem a környéket, mindig kíváncsian figyelem a vasutasok munkáját, ha nem akarom is hallom a beszélgetésüket a vonaton (ami nem teher) bár hallgatózni nem illik, de mindig érdekesek ezek a beszélgetések.  

Van egy ismerősöm aki előttem mondta ki azt amit én talán "betegesnek" tartottam addig még nem hallottam egy régi vasutastól.

Úgy került a MÁV-hoz, hogy még három nappal előtte nem is sejtette, de soha nem bánta meg.

Vezető jegyvizsgálóként dolgozott több évtizedig, most pedig a vezénylésen egy teljesen új "világban".

Amit magán észrevett, hogy az első időben amikor leszállt a vonatról, elvonási tünetei voltak.

Hát ezzel így vagyok én is (4 db 12 órás műszakot követően van 4 szabadnapom) ha a szabadidőmben legalább egyszer nem utazom valahová vonattal, akkor valami hasonlót érzek én is, pocsékba ment a 4 szabadnap, olyan mintha nem is pihentem volna.

Így, hogy e elhangzott előttem mástól, nem szégyellem :-)

Előzmény: Sztrea (105)
Sztrea Creative Commons License 2019.03.28 0 1 105

Szia!

Teljesen jól látod a dolgokat! Gyakorlatiasabban kellene .. De itt pont nem így van sajnos..

,,Majd felügyelet alatt (10 alkalom) megtanulják a dolgokat..."

Előzmény: bakter72 (104)
bakter72 Creative Commons License 2019.03.28 0 0 104

Nem követem a statisztikát. Nem tudom ,hogy mennyi a sikertelen vizsgázó.

De nem járhatok messze az igazságtól ha azt állítom,hogy a képzési rendszerben van a gond.

Mert én úgy csinálnám,hogy orvosi után kiküldeném a jelöltet utazni.Mozdonyon is ,kaller mellé is felügyelet alatt,lássa vasutat testközelből! Aztán egy hét után jöhetnének az oktatóba és már van is alapja a kint látottaknak.

Finomítani is lehetne: jegyzeteljen mindenről. Össze  lehetne válogatni,hogy tolatást is lásson testközelből,vtk-t is készítsen,fékpróbábánál legyen jelen stb. A díjszabási részt is menetrendi felvilágosítással,jegyvizsgálattal,gyakorlati dolgokkal kezdeném. 

Na ? Ördögtől való lenne? (Melyik az a "szakma" amit csak elméleti képzéssel lehet elsajátítani? )

Sztrea Creative Commons License 2019.03.28 0 3 103

Szia!

Szívesen írok a témában.

Nem mondom azt, hogy nem lehet teljesíteni a sikeres hatósági vizsgát lásd 15 sikeres tükrében.

Az idő rövid, nagy mennyiséget kell megtanulni rövid idő alatt. Tényleg tanulni kell az elejétől, kérdezd az oktatót , ha valami nem stimmel. Legyen meg a csoportban az összetartás.

Nekem nehezebben a KÖFI, KÖFE ment, de már írhatom, hogy megértettem..( így utólag) 

A vizsgák összetétele 8 kérdés. 2 db F.1. sz. Jelzési Utasításból, 3 db  kérdés az F.2.sz. Forgalmi Utasításból, 1 kérdés az F.2.sz. Forgalmi Utasítás Függelékeiből, 1 db E.2. sz. Fékutasításból és 1 db kérdés az E.12.sz. Műszakai Kocsiszolgálati Utasításból.

A vizsga 2, 5 óra.

75% kell a megfelelt részekhez.

Nálunk a gond már ott kezdődött, hogy csak  vizsgakérdésekre kiegészültünk.

Értek minket meglepetések a vizsgakérdések kiosztásánál. 

Abban a tudatban voltunk, hogy szóról szóra kellenek a válaszok. Úgy tanultunk, hogy mindent szóról szóra.

Sikertelen vizsga után tudatták velünk, hogy csak az kell szóról szóra ami az utasításokban dőlt betűs..De viszont vannak olyan részek amelyek szóról szóra kellenek. Ilyenek a Kézi és hangjelzések.(A vonatközlekedés közben adható jelzések) 

Figyelni kell a kérdésre. Arra válaszolni amit kérdeznek.

Ha kifejetni kell ott tényleg kifejtősen kell a választ adnia felsoroláson kívül ilyen pl. A mozdonyszemélyzet hangjelzései ( vizsgakérdés) 

A Fékutasításra, a Műszaki Kocsiszolgálatra kevés volt az egy hét..

Nekem nem sokon múlt a sikeres vizsga.Nem eget rengető vizsgarészen buktam el.  A tanfolyam kezdetétől amint megkaptuk az utasításokat folyamatosan készültem, de még sem bizonyult elégnek.

Nagyon megviselt,hogy nem sikerült. Már a kereskedelmet tanultuk, amikor le kellett köröznünk a sikertelen hatósági vizsga miatt. Január 14. 

Rengeteg időt, energiát belefektettem. Ez sajnos nem térül meg. 

Mondták, amikor leköröztünk, hogy megpróbálhatunk újra jelentkezni tanfolyamra.Nem ér minket se előny, se hátrány..

Így is tettünk, de mi már nem kellünk.( A volt tanfolyam helyszínére jelentkeztünk, sikeres írásbeli, szóbelin jött a kérdés, hogy ,,Miért fektessenek belénk újra pénzt, ha idáig nem jött össze a sikeres hatósági vizsga?"  Vissza vennénk magunkat?" A válasz a nem. erre hajtottak..

Ez is nagyon összetört...

Jelentkeztem Budapestre ,de ahogy a toborzós mondta ,,Ön már volt képzésen"..

Jelenleg munkanélküli vagyok, ami még soha életemben nem voltam. Én naivan azt hittem, hogy tényleg sikerül a vizsga, jó szakember lehetek.. De nem.

Előzmény: Törölt nick (102)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.27 0 0 102

"Voltunk mi akiknek sajnos még negyedszerre sem jött össze a sikeres hatósági vizsga.."

Szia!

Hát ezt sajnálom, viszont jól esik az őszinteséged, hogy megírtad.

Ha van még kedved írni ebben a témában, én szívesen elolvasnám, hogy hogyan láttad, mi volt nehéz, mi ment könnyen.

Mennyire viselt meg? Milyen volt megélni? Hogyan tovább mik a terveid?

Természetesen ha nincs kedved írni semmi baj, megértem!

Előre is köszönöm!

Előzmény: Sztrea (101)
Sztrea Creative Commons License 2019.03.25 0 1 101

Kedves Mercy Mirror!

Az általad említett 35 fő 31 volt.

Igen elküldtek 3 főt alkohol miatt ( Sikeres szóbeli próbavizsga utáni napon).

15 főnek sikerült a hatósági vizsga. 

Volt aki a képzés ideje alatt lekörözött.

Voltunk mi akiknek sajnos még negyedszerre sem jött össze a sikeres hatósági vizsga..

Előzmény: Törölt nick (100)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.24 0 0 100

Én a vonaton szoktam segítséget kérni :-)

Pont kiszúrtam egy hónapja olyan "jövendőbéli kollégát" aki akkor felügyelet alatt dolgozott most teljesíti egyedül első szolgálatait, tőle kérdeztem egy pár dolgot.

Ami egy picit megdöbbentett, hogy ők 35-en indultak a tanfolyamon és kicsivel többen mint 15-en fejezték be, a különbözetből akadt olyan is aki alkohol szondán bukott el a tanfolyam ideje alatt és jócskán voltak olyanok akiknek negyedszerre sem sikerült a vizsga....

Előzmény: veronikanagy77 (99)
veronikanagy77 Creative Commons License 2019.03.24 0 1 99

Sziasztok!

Van esetleg köztettek Budapesti jegyvizsgáló,aki tudna privátban válaszolni pár kérdésre?

Áprilisba kezdem a tanfolyamot.

Köszönöm előre is.

Törölt nick Creative Commons License 2019.03.19 0 1 98

Így leírva nagyon összetettnek tűnik, hogy időben ezért ez eléggé széthúzódik úgy már nem annyira az.

Hát a vasút azért veszélyes üzem, nem csoda, hogy ennyire alapos az orvosi, bár utazva nem úgy tűnik de van azért jócskán felelősség a megnevezett munkakörön.

Egy kicsit kitekintve az ország határain túl, azért a mi "vasútunk" számos vélt vagy valódi hátránya mellett büszke lehet az egyik előnyére, ami az alapos képzésnek is köszönhető, biztonságos. Csehek, Osztrákok, Szlovákok heti rendszerességgel "törnek-zúznak", nálunk azért nem gyakori! 

Elég sokat utaztam és utazom is vonaton, sokat beszélgetek a szolgálatban lévő vezető jegyvizsgálókkal.... panaszkodnak egy kicsit, de 95%-uk nem bánta meg a döntését és nem is hagyná ott a munkahelyét.

Én még nem kezdtem el a tanfolyamot, de némi alázattal indulok neki, nem szeretném elbízni magam, viszont nem sok olyan munkáltató van, ahol ilyen jellegű képzés folyik, valódi oktatás, számonkérés, vizsga, majd felügyelet alatt lesznek az első szolgálatok. Máshol úgy megy az oktatás "gyere megmutatom" aztán, hogy felfogtad-e vagy sem... az már a saját bőrödön tapasztalod meg.

Én azt mondom, ha valaki tétovázik, ne tegye, próbálja meg, na alapozzon negatív tapasztalatokra, ne induljon neki olyan előítéletekkel ami egy kicsi félelemre adna okot.

Előzmény: Törölt nick (97)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.18 0 4 97

Ejha. Ezek után nem is akarom tudni, hogy milyen lehet a felvételi a vezérigazgatói pozícióra.

Előzmény: Törölt nick (95)
Kalauznéni Creative Commons License 2019.03.18 0 0 96

Szia!

Én január 30.-án voltam tesztíráson, kiválasztáson. Nem emlékszem Rád. 

Sajnálom, hogy Neked sem sikerült...

Üdv. 

Előzmény: Zizi2011 (93)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.16 0 5 95

Sziasztok!

Végig olvasva a topikot, aki most szeretne a MÁV Strat-hoz jegyvizsgálónak, vezető jegyvizsgálónak jelentkezni nam nagyon kap kimerítő választ a kérdéseire.

Próbálok egy a teljesség igényével megfogalmazott segítséget írni azok számára akik szeretnék megpályázni a munkakört.

1. Jelentkezés:

- aki jól meggondolta és szeretne JV vagy VJV lenni a MÁV Start Karrier oldalán választhat a folyamatosan frissülő pályázatok között https://www.mavcsoport.hu/mav-csoport/allasajanlataink

- Érdemes "szakmai életrajzot" küldeni motivációs levél kíséretében.

- Ha MÁV Start HR előadóinak tetszését elnyerte a beküldött pályázat, akkor a pályázati határidőt követően (nem ritkán előtte) felveszik a kapcsolatot a pályázóval telefonon és egy kiválasztási napra hívják meg előre egyeztetett időpontban, kiválasztási nap folyamatosan van, szinte mindenki tud magának megfelelő időpontot választani.

2. Kiválasztási nap:

- Egy rövid bemutatkozással kezdődik a MÁV HR részéről, majd egy tájékoztató követi a kiválasztott munkakörrel kapcsolatban (vezénylés, jövedelem), a kiválasztási folyamatot ismertetik.

- Következik a teszt írás, itt nem szükségesek "otthonról hozott" ismeretek a térkép ismereten kívül.

- A tesztlap tartalmaz több kiollózott témát a Forgalmi és Kereskedelmi utasításokból és a teszt írás befejezéséig rendelkezésre áll.

- A kérdések, feladatok a kiollózott utasításokat tartalmazzák, összetettebb számítási feladatokkal.

- Lesz egy aktérkép amin Magyarország megyéit, megye szákhelyeit kell megjelölni, és/vagy a szomszédos országokat.

- A teszteket még a kiválasztási nap alkalmával a jelentkezők számától függően a délelőtt folyamán kijavítják és tájékoztatják a résztvevőket a teszt eredményéről.

- A jó teszt írásához megfelelő matematikai és szövegértési alapműveltséggel kell rendelkezni, a teszt során a jelentkező is megfelelő visszajelzést kap arról, hogy tud-e a Forgalmi Utasítások logikája mentén gondolkodni, jól tudja-e értelmezni azokat. Sajnos van olyan jelentkező is aki közel hibátlan teszt írása után még sem folytatja mert nem tudja magát ilyen "szigorú"szabályok mentén vezérlet munkakörben elképzelni de ez ne tántorítson el senkit aki jól meggondoltan megpályázta a munkakört és valóban VJV szeretne lenni.

- Akinek sikerült a teszt még az nap meghallgatják interjun is, jellemzően 4 fő van jelen interjún, egy szakmai vezető, egy képzési és két HR referens.

- A pályázó részéről kérnek egy bemutatkozást, majd kérdéseket tesznek fel, elsősorban arra kíváncsiak, hogy miért pályázta meg a munkakört, de az interjúztatás írott, íratlan szabályainak megfelelően bármilyen kérdés elhangozhat ami kitérhet a pályázó szabálykövető, következetes életvitelére, akár a vasút szeretetére is...

- A kiválasztási napon részt vesz egy már régóta a munkakörben dolgozó VJV is, akivel kötetlenül lehet beszélgetni a folyosón, kérdéseket lehet neki feltenni és ő is tesz fel kérdéseket, egyrészt, hogy megnyissa a beszélgetéseket és a jelentkezők bátrabban tegyenek fel kérdéseket, illetve ő is figyeli a jelentkezőket.

- Az interjú eredményéről röviddel a kiválasztási napot követően (vagy az nap) tájékoztatják a jelentkezőket és elküldik Orvosi vizsgálatra.

3. Orvosi vizsgálat:

- Budapesten a Vasút Egészségügyi Szakrendelőben történik: https://www.vasuteu.hu/vasuteu/vasuteu.main.page

(Bp. Podmaniczky utca 119 5/545)

- Általában 2 vagy több napot kell rá szánni.

- Először az ötödik emeleten kell az egyeztetett időpontban jelentkezni, ahol az üzemorvos asszisztense megírja a szükséges beutalókat.

EKG, Labor (Vérvétel, vizeletminta - drogteszt), hallás és látásvizsgálat következik. Kizáró okok: kezeletlen cukor betegség és magas vérnyomás, pozitív drogteszt (kedélyjavítók szedése), nem megfelelő hallás és térlátás, színvakság.

- Pszichológia, ide érdemes időben érkezni és minden elhangzott kérésre kérdésre odafigyelni, nem csak a személyes elbeszélgetéskor hanem a teljes vizsgálat idején... mindent pontosan a kéréseknek megfelelően kell tenni.

- Először egy 170-180 kérdésből álló tesztet kell kitölteni, melyben különböző módon de visszatérő kérdések is jelen vannak.

- Majd egy logikai tesztlap következik melyet időre kell kitölteni ezt még egy követi.

- Következő lépés a műszeres vizsgálat, több "gépen" kell különböző feladatokat időre végre hajtani, mindegyik a pályázó figyelmének pontosságát, terhelhetőségét vizsgálja, közben lesznek zavaró tényezők, beszélgetés a háttérben, telefon csörgés... minden műszeres vizsgálatot megelőz egy ismertetés és próba.

- Lesz műszeres kézremegés vizsgálat, majd kötél tekerés időre, ahol fontos, hogy a táblára kifeszített minta alapján kell feltekerni újra a kötelet.

- A személyes elbeszélgetés igen provokatív lesz, próbálják a jelentkezőket kihozni a sodrukból, a provokatív kérdésekre megjegyzésekre való reakcióikat figyelik és elemzik. A Pszichológus hölgy jól végzi a munkáját és hitelesen játssza el a szerepét aki amúgy egy kedves hölgy, de ez mindig a vizsgálat végén derül ki (ez a dolga az úgynevezett munkapszichológusnak) 

- Amikor minden vizsgálat elkészült, újra az üzemorvosi rendelő következik és a határozat kézhez vétele. Alkalmas a jelentkező vagy alkalmatlan, mindkét eredménnyel el kell fáradni a Keleti pu un. Bagolyvár épület szárnyába, és leadni a HR-nek, majd egyeztetni a továbbiakról.

Alkalmatlan határozat esetén, a szükséges orvosi vizsgálatok megismétlése.

Alkalmas határozat esetén tájékoztatás a tanfolyam kezdetéről a szükséges dokumentumokról: erkölcsi (három hónapig érvényes, figyelni kell a tanfolyam kezdetét a szerződéskötés időpontját). Szépkártya szerződés és két db igazolvány kép.

Szerződéskötést követően a tanfolyam a Bp Tatai úti képzési központban van.

Fontos, hogy a folyamat teljes időtartama alatt (kiválasztás, orvosi) úgy szervezze mindenki a magánéletét, hogy minél kevesebb legyen a külső befolyásoló tényező, minden esetben fontos a kipihent, józan cselekvőképes állapot, a mobil telefon mellőzése, kikapcsolása.

Tesz írásra toll legyen, számológép és telefon NE!

A tesztírásra kifejezetten nem lehet készülni, logika és jó matek szövegértés kell hozzá, szinte fölösleges megkérdezni, hogy milyen kérdések lesznek, de zömében a forgalmi utasításokból, fény és alakjelzők, vonatindítási meghatalmazás, menetjegyek érvényességi ideje és ezzel kapcsolatos számítási feladatok.

Sok sikert mindenkinek! :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!