Három magyar triatlonos végzett kvótát érő helyen a sportág olimpiai kvalifikációs ranglistáján a férfiaknál ifj. Faldum Gábor, míg a nőknél Vanek Margit és Kovács Zsófia indulhat a riói ötkarikás játékokon.
Férfi maratonin Csere Gáspár és Józsa Gábor teljesítették a szintet, ők – az esetleges további szintteljesítésektől függetlenül – csapattagnak tekinthetők. Rajtuk kívül itt még egy futó kerülhet elvileg a kvótások közé. Ha lesz(nek) újabb szintteljesítő(k), akkor a legjobb eredmények alapján május 22-én fennálló helyzet rangsorol (Csere Gáspár és Józsa Gábor után). Szintteljesítésre július 11-ig van lehetőség, de a május 22-én felállított rangsort az utána elért eredmények nem befolyásolják.
Női maratonin eddig öt futónő teljesítette az olimpiai szintet. A kvalifikációs időszakban elért legjobb eredmények alapján, pillanatnyilag a következő a sorrend.
Olimpiai résztvevőnek tekinthetők: Erdélyi Zsófia, Papp Krisztina és Szabó Tünde.
1. tartalék Staicu Simona, 2. tartalék: Gyurkó Fanni. A tartalékok pillanatnyilag nem utazók.
Ha Papp Krisztina megfutja 10.000m-en is az olimpiai szintet, akkor az olimpián ő azon a távon indul, így automatikusan mindenki eggyel előrébb kerülhet, tehát Staicu Simona automatikusan csapattaggá válik, míg Gyurkó Fanni előlép 1. tartalékká. Olimpiai szintet július 11-ig lehet teljesíteni, de mostantól kezdve bárki csak a jelenlegi sorrend utánra kerülhet be, illetve a mostani sorrendet a további eredmények már nem befolyásolják.
Férfi gyaloglásban jelenleg négy szintesünk van 50 km-en, és közülük Helebrandt Máté 20 km-en is teljesítette az olimpiai szintet. Mivel Helebrandt Máté az olimpián a 20 km-es távon indul, 50 km gyaloglásban Srp Miklós, Venyercsán Bence és Rácz Sándor képviselhetik a magyar színeket Rióban.
Hasonlóan a női maratonihoz, az olimpiai szintet július 11-ig lehet teljesíteni, de mostantól kezdve bárki csak a jelenlegi sorrend utánra kerülhet be, illetve a mostani sorrendet a további eredmények már nem befolyásolják.
Női 20 km gyaloglásban jelenleg három olimpiai szintesünk van. A kvalifikációs időszakban elért eredmények alapján köztük a pillanatnyi rangsor a következő: Madarász Viktória, Kovács Barbara, Récsei Rita. A válogatási sorrend e számban a május 22-én Naumburgban megrendezendő hagyományos nemzetközi verseny után alakul ki. Utána is lehet szintet teljesíteni (július 11-ig), de a május 22-én beálló sorrendet a későbbi eredmények már nem befolyásolják.
Fontos leszögezni, hogy az olimpiára csak egészséges, megfelelően felkészült versenyzőket utaztatunk, így a csapattagságra kijelöltek sérülése, betegsége esetén a tartalékok léphetnek a helyükre.
További jó felkészülést kívánok minden atlétánknak!
Sastin Marianna N 63kg és Németh Zsanett N 75kg olimpiai kvótát szerzett a birkózók Ulánbátorban zajló kvalifikációs versenyének szombati versenynapján.
Férfi tornában is megvan az egy kvóta. A riói tesztverseny eredményei alapján a magyar szövetség dönthet, hogy Kardos Botond vagy Hidvégi Vid legyen-e az induló.
Az úszó OB 2.ik napján olimpiai "A" szintet úszott Földházi Dávid 1.58.09 ill Zámbó Balázs 1.58.14 ezzel ebben számban 3-an vannak "A" szinten (Balog Gábor a 3.-ik)
Teljesen igazad van. Épp a vízilabda topicban fejeztem ki ellenérzéseimet én is. Női pólóban olyannyira nem számított a vb, hogy még a selejtezőtornára sem kvalifikált. A világbajnok sem jutott ki. Teljesen abszurd. A holland női válogatott az utolsó eb-n és vb-n is ezüstérmes lett és nem utazhatnak, mert egy db ki-ki meccsen kikaptak. Eközben az oroszok egy vb 8. és egy eb 6. hellyel kijutottak, mert 1db meccsen jobban dobták a büntetőket, mint a görögök. Agyrém..
Kézilabda dettó. A vb 3. helyezett izzad egy nehéz csoportban, miközben a 7. meg röhögve, félgőzzel kijut kutyaütő csapatok ellen.
És akkor abba bele se menjünk, hogy bizonyos sportágakban a házigazda elviszi a kontinensnek járó kvótát, így a ténylegesen legjobbnak selejteznie kell, más sportágakban viszont nem számítják oda.
Egyébként én személy szerint nem csak vízilabdában, hanem a többi labdasportban (kézilabda, kosárlabda, röplabda) is őrültségnek tartom ezt az olimpiai selejtezőt. Gyakorlatilag több kvótát lehet egy ilyen külön selejtezőn szerezni, mint egy világbajnokságon vagy egy európabajnokságon. Szinte úgy jön ki, hogy nagyobb jelentőséggel bír ez a selejtező vízilabdában (de akár pl kézilabdában is), mint a téli eb, vagy a tavalyi vb.
Nem értem miért nem lehet a úgy elosztani a helyeket az olimpián, hogy kijutnak a kontinentális bajnokok (+ a házigazda), a maradék helyet pedig a világbajnokságon a legjobb X számú csapat vívja ki? Elvégre a labdasportokban vb és az eb a legnagyobb presztízsű torna.
Én vízilabdában két csapattól tartok a negyeddöntőben, ahol eldől, hogy kvalifikáljuk e magunkat. Az egyik az olaszok (ellenük mondjuk 50:50) és a spanyolok (60:40). Az olaszokat valószínűleg már nem fogjuk kapni, viszont a spanyolokat még bőven megkaphatjuk a negyeddöntőben, főleg úgy hogy vesztettek a hollandok ellen. Ma igaz, hogy verték a németeket öttel (és egy német győzelemmel a hollandok ellen létrejöhet egy körbeverés, amiből a spanyolok csak jól jöhetnek ki), viszont ha holnap nyernek az olaszok a spanyolok ellen, akkor könnyen megtörténhet, hogy az utolsó két fordulóban az olaszok tudva hogy már biztos csoportelsők az egyik meccsüket leadják (a hollandoknak vagy a németeknek) és így a spanyolok harmadikok vagy negyedikek lehetnek.
Mivel közben mi is égtünk Kanada ellen, így most könnyen lehet, hogy minden meccsen nyernünk kell (ami amúgy is elvárás), viszont a gólkülönbség a végén akár Kanada javára is dönthet, és így a második helyre csúszunk.
Összességében tartok tőle, hogy úgy alakul hogy a spanyolokat kapjuk, és egy meccsen bármi történhet, kifoghatunk egy rossz napot (bár sokkal nem vagyunk jobbak a spanyoloknál) és akár az olimpiáról is lemaradhatunk. Az hatalmas szégyen és csalódás lenne.