Perui földicseresznye és Mexikói földicseresznye termesztők fóruma. Ha Te is termeszted/vagy szeretnél termeszteni földicseresznyéket, köztünk a helyed!
Oszd meg velünk a tapasztalataidat, és ha van, a jól bevált recepteket is. Főzzünk belőle valami finomat! :)
Tavaly egy nagy lelkű topictárs jóvoltából termesztettem három fajtát. Nálam egyértelműen a zöld földicseresznye vált be legjobban. Palántázással majd fóliába ültetéssel nekem kétszer is termettek az erősebb növények. Nagy siker volt, és ez az egyetlen saját zöldségem, ami most, karácsonykor is van még. (Kezdő kertész vagyok.) Tehát neki is álltam ma kicsit utánanézni.
Magyar nyelven a következő fajtákat találtam meg magból eddig.
Eddig legjobb forrásnak zummzummvm@gmail.com címen elérhető házi jellegű :) speciális magbolt tűnik, lehet írni szerintem, nyilvános a cím.
Amikor fajtákat próbáltam beazonosítani eléggé káoszosnak tűntek a magyar és angol elnevezések is, de földicseresznye (groundcherry) gyakori szó mindkét nyelven, viszont angolul csak a zöldet hívják tomatillonak, ha jól látom, és téves az egyéb színűekre alkalmazni a kifejezést. De lehet, hogy tévedek, hallgatom a tapasztalatokat.
Az már az angol wikipédia oldalon derül ki, hogy 75-100 között van a Physalis fajták száma, vannak éves és évelő fajták, viszont nem mindegyik fajta ehető.
Szerintem, ha tudjuk latin nevét használva írjunk a fajtáról, mert a színre való utalás nem elég, és Peruban és Mexikóban meg számtalan fajtát hívnak földicseresznyének. De például lila földicseresznye rendelhető magyarul, viszont ott nem volt latin név.
A felsorolt három és fél fajtán kívül tud valaki magot még? Persze aztán lehet, hogy egy év múlva ezzel is úgy leszek, mint a paradicsommal és paprikával az idei tapasztaltok után, hogy nem hiába a legnépszerűbb az a 3-4 faj, ebből az embernek bejön 2-3 valamiért, és nem az extrákat keresi, beválltak, amik beválltak... tényleg mik is váltak be nálatok? :)
Mik a termesztési tapasztalatok? Valahol azt olvastam, ha vissza van fojtva a gyökér, azaz cserében jobban terem, mint szabadföldben, ez vajon igaz lehet? Sikerült-e átteletetni növényt? Dőlnek, az igaz, egyéb problémák? Nálam jól bírta a fagyot, jobban, mint a paprika vagy paradicsom.
Kedves benjinamor! Szerintem így nem jutsz sokra, mezőgazdasági boltokban nem fogsz találni, írni meg senki nem fog neked, hogy eladjon magokat, pörögnek szerintem ezek a termékek :)
Nem hallottam még erről a növényről... de rápróbálnék.
Néztem elég drágán mérik a magot, pl 450 HUF 5 darab... gondolom további 2000 forint postaköltség. De azért csak rá kéne próbálni. Tudtok mondani olyan kertészetet, amellyel pozitív tapasztalataitok voltak?
Sajnos mindkét fajta hajlamos a borulásra, eldőlésre, elhajlásra, ez már ismét bebizonyosodott. :-(
Ez a nyár nagyon bővelkedett a sok csapadékban, ennek meg is lett a hatása.
A folyamatos és rendszeres 'öntözés' miatt rendkívül dúsan növekedtek, rövid idő alatt nagyon nagy tömegű lombot növesztettek. Ezt a gyenge gyökérzet, illetve hajlékony szár nem bírta megtartani.
A mexikói lilák paprika módjára eldőltek, a perui sárgák meg elhajlottak.
És persze ezután mindegyik a fény fele fordult, így ha időben nem sikerült felállítani őket akkor bizony görbén nőttek tovább. :-(
Tanulság: mindegyiket karózni kell, a várható dőléssel ellentétes oldalon!
Mert jó időben csak részleges ugyan a dőlés, elfekvés (40-60%-os arány), de esős időben a hirtelen többletsúly miatt, (meg az esetleges szélviharok miatt is) a maradék lábon álló növény is kidől. :-(
A mexikói gyorsabban nő, már a legkisebbek is 12-14cm-esek. A héten ki is ültettem őket a végleges helyükre. ( A legnagyobb különc példány már kb. 25cm-es, és már látom rajta a virág kezdeményeket is! )
.
A perui nagyon lassan nő, az elmúlt héten kezdett igazán megerősödni, de még mindig csak 4-6 cm-esek.
(PurpleTomatilloSalsa) Hozzávalók: . 10-12lilatomatillo 1jalapeno 1/2 teáskanálkömény 1 teáskanálzúzott pirospaprika 4-5gerezd fokhagyma 1/2apróra vágottfehérvagy sárgahagyma 3 evőkanálkoriander 1lime leve . Először is tisztítsuk meg a külső héjtól, éssüssükatomatillo-tésjalapeno-tfedő alatt, amíg az edény kezd úgy kinézni, mint egyhátborzongatóbűnügyi helyszín. :)
.Majd dobjuka hozzávalókategyturmixgépbe, és alaposan turmixoljuk össze.
Tegyük pár órára (v. egy éjszakára) hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
.Mielőttmegkóstolod,készülj fel, amire számíthatsz.Ezasalsaédes, amikor előszöreléria nyelved.
Aztán érzed ahőt ésahagymát, fokhagymát.Megtalálod benne asavanykáslimeés a korianderízétis.
A földicseresznyét január végén el szoktam vetni, az időnkét lassan csírázik, és eleinte nem fejlődik gyorsan.
Először a tomatillóból is palántát neveltem, de már nem szoktam. A palánták nálam mindig beatkásodtak. Másrészt a növény gyorsan fejlődik, helybe vetve is időben terem, nem érdemes a palántákkal vacakolni. Mostanában már egyáltalán nem szoktam vetni, mindig marad a kertben lepotyogott termés, azoknak a magjából is időben kikel bőven elég.
Túl korán azért sem vetem, mert nem olyan nagyon ízlik, míg van paradicsom, paprika, úgysem eszem belőle. Viszont elég jól tárolható, a fagyok előtt leszedve ínséges időkben jól jön.
A földicseresznyéből pár tövet ültess cserépbe, hűvös helyen át lehet teleltetni. Lehet, hogy az idén már későn fog beérni, de jövőre hamarabb eheted.