Keresés

Részletes keresés

-sanya bácsi- Creative Commons License 2015.01.19 0 0 70

Köszönöm az utba igazitást és a helyesbitést-) tetszik a tötésen a kakasod-)

Előzmény: skyhawk007 (69)
skyhawk007 Creative Commons License 2015.01.19 0 0 69

Szia Sanya bácsi!

 

Baranyai Tájfajta a neve :)

 

Környéketeken Nagyhegyesen vannak Baranyaiak.

Nagy Zoltánt, vagy Kapusi Csabát keresd, ők tudnak segíteni neked.

Előzmény: -sanya bácsi- (67)
-sanya bácsi- Creative Commons License 2015.01.19 0 0 68

SZABOLCS MEGYÉBEN LAKOM

-sanya bácsi- Creative Commons License 2015.01.19 0 0 67

szisztok! szeretnék 4-5 tyukot 1 kakast a baranyai zengő fajtábó! vagy tavasszal tojást vennék! tudtok seggiteni?

skyhawk007 Creative Commons License 2015.01.18 0 0 66

Először a Mecseki Zengőről.

Tudomásom szerint államilag elismert. 115 a fajta kódja. Persze ettől még igazad lehet. Védett besorolás azt jelenti, hogy tenyésztését és forgalmazását nem végezheti bárki, csak a fajta és tenyésztési jog tulajdonosa. Ill. akinek a tulajdonos hivatalosan engedélyt ad. Ideiglenes elismertségű státuszról még nem hallottam. Elismerés alattiról viszont igen. Én sem tudhatok mindent. Egyébként igen jó minőségben van fenn tartva a fajta a törzstenyészetben. Erős, egészséges az állomány. 

 

Létezik még az eredeti Zengő Plymouth néhány helyen magán gazdáknál az országban. De már nagyon kevés van belőlük. Nálam is van még 5 db tyúk, amik már öreglányok.

vehetted őket Zengő Plymouthként. Pl. Pápán is van egy viszonylag komolyabb "állomány".

Bizony szépen tojnak, télen is. Mecseki Zengő és Baranyai kakast nyugodtan lehet tenni rájuk. Pápán talán lesz tavasszal kakas.

 

A képeken látható tyúkjaid valóban Zengő Plymouthnak néznek ki.

 

 

 

file:///C:/Users/Tomi%20laptop/Downloads/Keltetesi_jelenteshez_faj__es_fajtakod_lista_2012_augusztus%20(7).pdf

 

Előzmény: bitter6704 (65)
bitter6704 Creative Commons License 2015.01.18 0 0 65

Zengő plymout fajtaként vettem őket. Létezne ez, hogy még lehet találni az eredeti zengő plymouth- ból? Ezt azért kérdezem, mivel már a jogutódja a Mecseki Zengő tyúk is eltér azóta ( ha minden igaz ) a Zengő Plymouth- tól. Ezt egy régebbi kommentedből tudom.

Egyébként kár, hogy kakasom sajnos nincs a tyúkjaim mellé. Nem is tudom lehet e még egyáltalán beszerezni és ha igen, akkor honnan? Akitől vettem ő is azt mondta, hogy azért adja el, mert nincs hozzá kakasa. Én azért vettem meg, mert megtetszettek és szépen tojnak.

 

Olvasgattam az előbb a Tenyésztői Szervezetek és Fajtanyilvántartót. Aszerint a Mecseki Zengő baromfi csak ideiglenesen elismert státuszú. Ez azt jelenti, hogy akár vissza is vonhatják a státuszát a fajtának és a " fajtatiszta " besorolását is elvesztheti?

Mit jelent a " védett " besorolás?

Ha tudnál válaszolni, azt megköszönném!

Előzmény: skyhawk007 (63)
bitter6704 Creative Commons License 2015.01.18 0 0 64

Az OLX- n volt meghirdetve, úgy vettem meg. Azt hogy kinél születtek, sajnos nem tudom. Elfelejtettem megkérdezni akitől vettem, hogy nála keltek e, vagy ő is csak vette őket.

Tavaly májusi kelésűek, de nagyon szépen tojnak.

Előzmény: skyhawk007 (63)
skyhawk007 Creative Commons License 2015.01.18 0 0 63

Publikus, hogy az a két kék tyúk honnan való?

Előzmény: bitter6704 (61)
skyhawk007 Creative Commons License 2015.01.18 0 0 62

Kékek.

Ugyan már miért lennél buta?! Erről szó sincs.

Splash nem tartozik az ismert, elterjedt színek közé. Hazánkban meg különösen nem.

Rajtad kívül még rengeteg ember nem tudja milyen a splash szín.

 

Splash ilyen és ennek az árnyalati:

Előzmény: bitter6704 (61)
bitter6704 Creative Commons License 2015.01.18 0 0 61

Sziasztok!

Most valószínűleg nagyon butának tartatok majd, de sajnos nem tudom, hogy a     " splash " kifejezés milyen színt is jelent valójában. Tudtok nekem segíteni ebben?

Van két tyúkom szerintetek hová soroljam őket?

 

                   

                  

skyhawk007 Creative Commons License 2015.01.14 0 0 60

Nem tudom mi jönne ki, mert nem tudom Valóban Zengő kakasod van-e. Amennyiben valóban az van, akkor egészen kiváló F1-es lesz a párosításból. Azért kételkedem kicsit, mert a Zengő Plymouthok télen is tojnak. Ha Baranyai Tájfajtát teszel az Erdélyi kakasokra, akkor frissítés történik. Konkrétan az utódok örökölni fogják a Baranyaiak valamennyi tulajdonságuk, az Erdélyi tulajdonságai felerősödnek. Utódok küllemre az erdélyi vonásait fogják zömmel örökölni, csak jóval nagyobbak lesznek. Ám Baranyait csak a tojási képesség javítása érdekében felesleges lenne Erdélyire rakni, mert a Baranyainak kiváló a tojáshozama és télen is folyamatosan tojik. 

 

Ha tudnál mutatni néhány képet, könnyebb lenne a dolgom.

Előzmény: botondmar (59)
botondmar Creative Commons License 2015.01.14 0 0 59

Üdv!

 

Mi jönne ki abból, ha a fajtát(Zengő kakas) az Erdélyi kopasznyakúval(tyúkok) kevernénk? Ez utóbbi ugyanis nálam jobban tojik, igaz elég kis termetűek, míg a Zengők szép nagyok, de így télen nem nagyon akarnak tojni..

Előzmény: skyhawk007 (57)
kona.king Creative Commons License 2014.12.14 0 0 58

skyhawk007 Creative Commons License 2014.10.31 0 0 57

Ide tartozik. Ő is baranyai. Köszönjük :)

Előzmény: Dolinag (56)
Dolinag Creative Commons License 2014.10.31 0 1 56

Nem ide tartozik, de baranyai :-)

 

 

 

„Cifra”, tehén. Baranyai tájfajta. I.díjas. F.: Erdélyi Mór, 1910-es évek.

skyhawk007 Creative Commons License 2014.10.18 0 0 55

Korrekt vagy és becsületes Uram! Kevés ma már az ilyen ember sajnos.

Előzmény: Törölt nick (54)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.18 0 0 54

Köszönöm a részletes választ, és örülök hogy tisztáztuk a félreértéseket. Legyen sok örömed bennük, valamint kívánok további sikeres tenyésztői munkát!

Előzmény: skyhawk007 (52)
Tari Józsi Creative Commons License 2014.10.17 0 0 53

Az a szép a magyar állattenyésztésben, hogy ahány ember annyi féleképpen látja a dolgokat! Ráadásul a tyúktenyésztés mint egész is ezer felé osztható akár hasznosítási irány szerint is.

Azt nem tudom megmondani, hogy miért baj, ha végre, valahára van a magyar baromfi palettán egy olyan fajta, ami nem parlagi őshonos, hanem alkalmasabb intenzívebb termelési ereményekre.

Persze mondhatná bárki, hogy a hústermelése, vagy tojástermelése elmarad az intenzív hibridekétől. A hústermelés és tojástermelés, mint a baromfi tenyésztésben a tűz és a víz. De akkor azt sem értem, hogy a hibrid világ miért hírdeti fennhangon, hogy vannak kettős hasznosítású hibridjei, akiknek a hústermelése elmarad a broilertől, a tojástermelése elmarad a tojóhibridekétől, de idézem: alkalmas arra, hogy a háztáji szférában a fajtákat leváltsa....

Már miért is kéne leváltani?

Jahhhh azért, mert a hibrid nem folytatható úgy, mint a fajta, azaz a napos csibét mindig meg kell venni.

Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy valamit valamiért....azaz aki dekázgatja a takarmányt és számítgatja a létfenntartó szükségeletet az valóban maradjon a hibrideknél.

Mindaddig, amíg meg nem próbál speciális húshasznú vagy tojó hibrideket (nem kettőshasznosításúakat) háztáji körülmények között tartani.

Mondom ezt azért, mert majd rájön az első alkalommal.

Úgy tűnik sajnos, hogy a világ is két felé szakad. Az egyik felében a piac, a vásárlói igény sorban áll a multiban, hogy minél olcsóbban vegyen húst vagy tojást. Mert a világnak ezen a felén a legfontosabb minőségi követelmény, hogy minél olcsóbb legyen.

A világ másik felén akinek a körülményei kicsit is megengedik vagy kistermelőktől vesz, vagy maga is megpróbálja megtermelni.

A Pista bácsik, Piroska nénik szerepe felértékelődni látszik!

Nem volt még Magyarországnak olyan tyúkfajtája eddig, aki vagy elszakadna a speciális hibrid világtól, vagy ne veszne el az őshonos parlagi mítoszban.

A kettős hasznosítású fajták másik keresztje, hogy mind a tojásosok, mind a húsosok köpködik. Ha jobbak a tojástermelési mutatói, akkor az a hústermelés rovására megy és fordítva, ha jobbak a hústermelési mutatók, akkor az a tojástermelési paraméterek rovására megy.

Állattenyésztőként ebben ez a szép, mert a fajta egy folyamatosan fejlődő, nemesedő fogalom.

Ennyi csekély tartás után, minimális tapasztalattal azt gondolom, hogy a saját baranyai tyúkjaim tekintve a felnevelésnél látottakat és még a termelés elején állva inkább hús típusú kettős hasznosítású fajta, mint tojó típusú lenne. De ez csak az én véleményem. Mondom ezt úgy, hogy óva intenék bárkit is attól, hogy a tüzet meg a vizet összehasonlítsa.

Előzmény: skyhawk007 (52)
skyhawk007 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 52

Köszönöm a véleményed Tamás!

Egyáltalán nem kezeltem kritikaként, nem is az. Valóban olyan észrevételeket osztottál meg, amelyek általában helyt állóak is. 

Vélhetően nem volt még dolgod a fajtával, ezért arra hagyatkoztál, amit elolvastál a weboldalon.

 

Növendék takarmányozással kapcsolatban annyi kiegészítést teszek hozzá, hogy a takarmányozás nem intenzív körülmények között történik. Fajta leírásban utalás is van rá, hogy kifutós zárt tartást igényelnek. Véleményed elolvasása után el kell ismernem, hogy nem elég pontosan került megfogalmazásra. Módosítani fogom. Ugyan is a kifutónak egyértelműen "kapirgálósnak" kell lennie! Tehát ne legyen sem beton, sem semmilyen szilárd aljzatú. Teljesen zártan még a növendékeket sem lehet tartani, mert nem fejlődnek, legyengül az immunrendszerük, elhullás kezdődik. Kapirgálás mellett, ill. azzal együtt - ahogy tetszik - ajánlott a leírt takarmányozás. Természetesen lehet - sőt javaslom - már egészen korán a szabad tartású nevelést preferálni. Magam is ezt teszem. Ám ez esetben - ahogy le is írtam - lassúbb a fejlődés és nyilván nem lesznek 12 hetesen 3 kilós kakasok. De az előbb említett tartás módban igen! 

 

"Éppen ezért ellentmondásosak a tenyésztőnek azok az ajánlásai, melyek szerint 12 hétig intenzíven kell felnevelni az egyébként intenzív tartást nem tűrő fajtát, mely félig, vagy teljesen külterjes tartásba való."  Tamás, szerintem ezt figyelmetlenül olvastad el, vagy félre értelmezted. Ilyesmi nincs a fajta leírásban és nem is lehet! Baranyai Tájfajtát nem lehet intenzív körülmények között sem tartani, sem nevelni!

 

Kivonat a fajtaleírásból:   "Növekedési erélye kiemelkedő. Megfelelő tartási,- takarmányozási körülmények mellett a 2 hetes csibék fejlettsége már egy 3-4 hetes csibe fejlettségét mutatja. 2 hetes korban egyértelműen, határozottan látszanak az elsődleges nemi jellegek (taréj). 3 hónapos korukig érdemes zártan, - kifutós rendszerben tartani a csibéket, mert a fejlődésük így még gyorsabb, intenzívebb. Ugyan is lévén, hogy rendkívül erős már a növendékekben is a parlagi hajlam, folyamatosan mozognak, kapirgálnak, keresgélnek. És ha mindezt a szabadban, nagy területen tehetik meg, gyorsan ledolgozzák a takarmányt, amit magukhoz vesznek. Ennek köszönhetően 4 hetes kortól a fél intenzív,- extenzív körülmények között tartott csibék további fejlődése kb. 1 - másfél héttel lassúbb, mint a zártan tartottaké. 3 hónapos koruk után viszont feltétlenül ki kell engedni őket, mert kb. 1 hónap múlva tojni kezdenek. Kakasokat akár 5 hónapos korukig is lehet zártan tartani."

A már tojó tyúkok takarmány felvétele nem akkora, mint amit leírtál. Ezt addig senki sem fogadja el - érthető módon -, amíg nem találkozik a fajtával. Tehát tőled is természetes a reakció. Nem is kívánom ezt semmilyen módon sem bizonygatni. Sokkal beszédesebb az, ha megkérdezel olyanokat, akik már tartják a fajtát. 

Tojás hozamuk valóban akkora, mint a leírásban szerepel. Ám semmiképpen sem tojástermelésre lettek létrehozva, nem ez a cél. Sokkal inkább hozzáadott érték. 

 

Tamás, véleményed szerint egy gazdasági baromfi fajta csak akkor tekinthető fajtának, ha egyértelműen homogén? Hangsúlyozom, gazdasági baromfi fajta, ahol egyértelműen az értékmérő tulajdonságokon van a hangsúly és nem a küllemen!

Leírtam a fajtaleírásban, itt is leírom. Határozott tenyésztői véleményem szerint gazdasági baromfik esetében a színre, küllemre történő szelekciós törekvés, hibás. Nem kicsit.

 

Nyilván figyelmesen végig nézted a képeket a weboldalon. Akkor nyilván azt is láttad, hogy az állományra egységes fenotípus jellemző. Tökéletesen egyforma küllemű valamennyi kakas, csupán a színük más. Ugyanez jellemző a tyúkokra is. Ha ebben közre játszik a heterózis hatás is, ám legyen! Minden a gazdasági értékmérő tulajdonságoknak van alávetve. Igen, együtt tartjuk a szín változatokat és ezen túl is együtt fogjuk tartani. Ennek ellenére a szín változatok jól elkülönülnek és az utódok is több, mint 60 %-ban szín tiszták lesznek. Ez a fajta egyik jellegzetessége, ez az egyik olyan tulajdonsága, amitől különbözik a többitől. A szín kevert egyedek pedig a baromfiudvar ékei. A gazdák ezeket kedvelik a leginkább. 

 

Vannak a fajtánál rózsás tarajú egyedek is. Nincs ezzel semmi gond, hiszen jó pár olyan fajta létezik, ahol egyaránt előfordul és preferált a fűrészes és rózsa taréj is. Hozzáértő vagy Tamás, így ezzel is tisztában vagy. Baranyaiban is csörgedezik olyan ősök vére, amelyeknél jellemző a rózsás taréj. Így ezt örökölte, amit igyekszem erősíteni is. Kopasz nyakúság pedig kiemelt cél! Nem is kell messzire vissza nyúlni, hiszen a Magyar tyúk is hordozza ezt a gént ugye?! Egyértelmű tudatosság, hogy az utódok között bizonyos százalékban legyenek kopasz nyakúak. 

 

Baranyai Tájfajta ki van tenyésztve, egyértelműen dominánsan örökít, kiválóan reprodukálja az utódokban a tulajdonságait. Ez tény. Ám tisztában vagyok vele, hogy sok időnek kell még eltelnie, amíg a "szakma" ezt képes elfogadni és nem ellenség, konkurenciaként tekint a fajtára. Tudom, hogy sok támadás fogja még érni addig a fajtát és főleg engem. Sajnos Magyarországra valahogy jellemző a nagyon mélyről feltörő irigység. Viszont a célközönség egyre inkább kezdi megszeretni. Tudom nem nagy dolog, még csak nem is mennyiség, de hazánkban túl lépte az 5.000 db-ot a Baranyai Tájfajta létszáma. Erre büszke vagyok. Nem rossz ez egy olyan fajtától, amelynek a kialakítása 9 évvel ezelőtt kezdődött.  És amire még büszkébb vagyok, hogy ez a mennyiség zömmel falukban, Pista bácsiknál, Piroska néniknél van. Akik bizony visszajönnek legközelebb is hálásak a fajtáért. Tudod Tamás, ez a legfontosabb, minden más mellékes. Hiszen ez lenne a fajta küldetése. 

 

Nem akarok én senkivel sem konkurálni, nem akarok senkinek az útjába állni. Nem akarok üzletet csinálni belőle. 

Csupán vissza akarom adni a gazdasági baromfik önbecsülését, megbecsülését és megérdemelt rangját.

Vissza tenyésztettem egy olyan jellegű baromfi fajtát, amely hajdan jellemezte Magyarországot, amely méltán elismert volt nem csak Hazánkban. Nem gondolom, hogy ezzel szentség törést követtem volna el.

 

Tamás, kérlek tedd meg, hogy megkérdezed a fajtát tartók véleményét is! Ne csak az én számból halld a fent és a weboldalon leírtakat. Mert az öndicséret nem mindig reális, mint tudjuk. 

 

Végül hálás vagyok neked a kulturált észrevételezésért, tényleg jó volt olvasni. 

 

 

Előzmény: Törölt nick (51)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.12 0 0 51

Csak pár gondolat, ami a topikot, meg a tenyésztő weboldalát átolvasva eszembe jutott. Nem kritikának, inkább észrevételnek szánom.

Egy baja van az ilyen nagy termetű tyúkokkal való tojástermelésnek, hogy egy tojás előállításához túl nagy a takarmányfogyasztás. Mivel a tyúk testsúlykilogramonként 50 -60 g takarmányt fogyaszt, ezek a hatalmas tyúkok naponta 180 -270 g takarmányt vesznek fel, ami éves szinten már harmadával több, mint egy átlagos tyúké. Elérheti akár a 90 kg / éves fogyasztást is tyúkonként !!! A félig külterjes tartás ezt persze mérsékli (de egy 2,5 kg tyúk esetében úgyszint), ennek ellenére úgygondolom, hogy ezzel a fajtával tojást előallítani még félintenzíven is gazdaságtalan.

A húshozama és növekedési erélye már elég impozánsnak tűnik, sőt ez a 3 kg os súly 12 hetes kakasoknál egész elképesztő. Viszont ha ezt intenzív tartási körülmények között éri el, akkor már nem is annyira. A háztájon húsra nevelt csibéket már 3-4 hetes korban, de az ökológiai, vagy szabadtartásos neveléseknél  is 5-6 hetes korban legelőre engedik az állatokat. Az így nevelt baromfi 12 hetesen 2 kg körüli. Gyanítom, h ez a baranyai se lenne ettől nagyobb ilyen tartástechnológiával. Éppen ezért ellentmondásosak a tenyésztőnek azok az ajánlásai, melyek szerint 12 hétig intenzíven kell felnevelni az egyébként intenzív tartást nem tűrő fajtát, mely félig, vagy teljesen külterjes tartásba való.

Továbbá itt van ez a nagyon heterogén állományra való törekvés, ami a színeket, a kopasznyakúságot, a tarajformát illeti. Engem azokra az állományokra emlékeztet küllemileg, ahol nem törődnek azzal, hogy a háztájit fajtatisztán tenyésszék, hanem minden mindennel esetlegesen keveredik, az állomány megkülönböztethető fajtajelleg nélküli, és esetleg csak a méreten aluli egyedek szelekciója történik meg. Tehát nem tudom ki lenne a megmondhatója annak, hogy tisztavérű az állományom, ha mondjuk további keresztezéseket hajtanék végre rajtuk más termetes kettőshasznúakkal, mondjuk Bielfelderekkel, Niederrheinerekkel, Linkolnsíri sárgákkal, nagytermetű kendermagos fajtákkal stb.

Függetlenül a fentiektől, megfelelő körülményekben, és olyan háztájiban, ahol az önellátó pecsenyecsirke előállítás azonos súllyal esik latba, mint a tojáselőállítás, ez egy megfelelő fajtaválasztás lehet, meg persze ott, ahol a kedvtelés vagy a tradíció hatása jelen van.

 

 

atrego Creative Commons License 2014.10.11 0 0 50

sziasztok!keresem azt,aki kotlósokat,illetve jércéket ajánlott magyar parlagi kiskakasokért.

A telefonszámom.:06203283374

kérem hívjon e   számon

atrego Creative Commons License 2014.10.01 0 0 49

adnál  el   nekem  2-3    jércét    ebből a   fajtából?

Előzmény: Hesperos (46)
Tari Józsi Creative Commons License 2014.08.05 0 0 48

Tetszik! :)

Előzmény: skyhawk007 (47)
skyhawk007 Creative Commons License 2014.06.28 0 1 47
Hesperos Creative Commons License 2014.05.04 0 0 46

Mai szökevények! :)

 

 

Előzmény: Hesperos (45)
Hesperos Creative Commons License 2014.05.04 0 0 45

Előzmény: Hesperos (44)
Hesperos Creative Commons License 2014.05.01 0 0 44

Köszönöm!

 

Ma délután kimentem velük egy szép nagy zöld részre, had legeljenek, hát nagyon bejött nekik. Majd holnap teszek fel képeket még.

Előzmény: skyhawk007 (43)
skyhawk007 Creative Commons License 2014.05.01 0 0 43

Nagyon ott vannak Gábor!

Hesperos Creative Commons License 2014.05.01 0 0 42

És a kicsik:

Hesperos Creative Commons License 2014.05.01 0 0 41

Az udvar ura!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!