Szeretitek a gyümölcsös aromájú paprikákat? Nálunk az idén teljesedett ki a chili őrület, amikor a fiam beállított az online vásárolt magokkal, február elején. Azóta az üvegezett veranda paprika-őserdővé vált. talán feltöltök majd néhány fotót. Most a feldolgozás stádiumában vagyunk. Előállt az első fél literes chili ízesítésű oliva olaj. Amit azóta mindenre locsolunk, még a pogácsára is. Szeretnék találkozni hasonló érdeklődésűekkel.
iden idaig jutottak a csilijeim. az erkelyrol bekerultek a futetlen lepcsohazba. itt akar fagy is tud lenni. mit tegyek velük? szureteljem, maradhat itt, vagy vigyem be meleg helyre (lakas)?
Hogy a benne lévő növényi zsírok és olajok segítsenek minél hamarabb a kapszaicint leoldani a szádban lévő nyálkahártyáról és eljuttatni a gyomrodba. A kapszaicin zsíroldékony, egy pohár víz semmit sem ér de egy kanál vaj/mogyoróvaj/olaj az igen.
Nekem összesen egy bokrom van max 15-20 paprika lesz rajta. Szépen elkezdett olyan narancssárga és arany közötti színt ölteni. Lassan meglesz az első szedhető......betárazok mogyoróvajat és megkóstolom. :-)
Ti mit csináltok a terméssel? Nekem ahogy eddig kóstoltam két paprika az egész évre elég mert egy karika egy 10 literes fazékba bőven elég és amikor 2 perc múlva kiveszem a család gyengébb tagjai még évekig főznek vele :-)
Idén Tavasszal kezdtünk bele egy kísérletbe Diczkó László világbajnok chili termesztővel, és a célunk az, hogy a tudományos méréseket (pH,EC, NPK, talajnedvesség) és eszközöket bevetve és kontrollálva, megnöveljük a termését. Két tökéletesen ugyan akkora sátrat választottunk ki. Az egyik sátorban ugyan azt a tápoldatot és öntözővizet fogja adagolni László, mint a többi helyen. Ez lesz a Kontroll fóliasátor.
De a második sátorban, ott a ModernGazdáé lesz a terep Ezeket a méréseket fogjuk elvégezni:
Folyamatos talaj pH kontroll, a megfelelően beállított öntözővízzel, hogy az adott chilifajtának leginkább megfelelő környezetet tudjuk biztosítani
Folyamatos talaj EC kontroll, a tökéletesen beállított öntözővízhez, hogy az adott chilifajtának leginkább megfelelő környezetet tudjuk biztosítani
Talaj NPK(Nitrogén, Foszfor, Kálium) mérés, hogy az adott chilifajtának leginkább megfelelő környezetet tudjuk biztosítani.
Folyamatos Nedvességtartalomkontroll, a jól beállított mennyiségű szinten, hogy az adott chilifajtának leginkább megfelelő környezetet tudjuk biztosítani
Tápoldatok pH, EC és NPK beállítása, a növény különböző életszakaszaihoz igazítva
A történésekről beszámolunk a blogon videó formátumban. Érdekelne esetleg titeket is ez a kísérlet? Mert ha igen, akkor megosztom majd itt az új bejegyzéseket :)
Én "macskapöcsét", Jalapeno-t, Habanero-t és Jolokiát vet(et)tem. A kérdésem az lenne, hogy marhatrágya földbe keverése ajánlott é, és ha igen, milyen arányban? Másutt meg azt olvastam, hogy epertáp jó a kicsi palántáknak (most a zöm 5-10 centi magas) Ez igaz? Ez Biopon (mint a mosópor volt anno), és porított. Van valami tapasztalat vele? Ha nem, akkor mivel tápozzam?
drága nagyapám nagy hobbikertész volt. Emlékszem mindig voltak neki chili növényei a lakásban is és a kertben is.
Voltak olyan tövek, amiket gyakorlatilag kaspóban tartott otthon és éveken keresztül folyamatosan virágoztak és termést hoztak. A végén már 50-60cm-es átmérőjű sűrű tömött bokrok voltak, tele virággal meg terméssel. Egy nagy tarka színkavalkád volt az egész.
Olyan volt mint egy gömbkrizatém csak chiliben....
Sajnos 4 éve meghalt és persze nem kérdeztem meg tőle, hogy hogyan nevelte őket... :(
Hátha itt valaki tud tanácsot adni.....
Szóval valószínűsítem, hogy több tő volt egy cserépben, ezért tudott ilyen tömött lenni.
Szerintetek, ha visszavágom majd a főhajtásokat, akkor el kezd bokrosodni?