Keresés

Részletes keresés

Spottyyy Creative Commons License 2015.04.22 0 0 34

Sziasztok!

 

Nekünk is van egy 9 hónapos kis fehérhasú törpesüni kislányunk. Beszéltünk az állatorvossal (egzotikus kisállat specialista) arról, hogy igaz-e, hogy kevésbé hajlamos a "nőgyógyászati" betegségekre a nőstény állat, ha legalább egyszer voltak kicsinyei. Mivel az állatorvos ezt megerősítette, így azon gondolkozunk, hogy keresünk egy partnert a sünink számára Szeged környékén. Esetleg van valakinek sünbabákkal tapasztalata? Vagy vállalkozó szellemű kisfiú jelentkező akad a fórumba? :)

 

Előre is köszi!

Nikolett001 Creative Commons License 2015.03.21 0 0 33

Sziasztok

nekünk volt egy fehérhasunk. Kicsit szétszedném részletezve, hogy legelső sününknél mire kell figyelni, persze a mi tapasztalataink alapján.

Kézhez szoktatás:

Aranyos, kedves kis állat, de valóban mindennap foglalkozni kell vele, kézbe venni stb. egy két órára különben hamar vissza vadul. Utána persze megint kézhez lehet szoktatni, csak akkor az elején kell kezdeni ujra, és lassan szokja meg a kézhez szoktatást. Egyébként az hogy a tenyésztőnél kézhez van szoktatva az egy dolog, mi is akitől vettük, ott rögtön ahogyan a tenyésztő kivette nem puffogott , ki gömbölyödött, mászkált stb. De felhivták a figyelmünket, hogy HOZZÁNK kell átszoknia, hiába volt az addigi gazdájához hozzászokva.Aztán pl kezdőként azt is elmondták, h próbáljunk figyelni arra, h ugyanolyan szappannal, kézmosóval mossunk kezet, hogy ugyanazt az illatot szokja meg a kezünkön, ne legyen idegen. A hangokkal hasonló a helyzet, a mienket idővel megszokta , nem puffogott, viszont bárki el jött hozzánk, neki idegen, egyfolytában puffogott. Szóval ha elhozod a sünidet, és pár hétig "hisztizik" nem gond, meg fog szokni, csak idő kell neki.

Hely kialakítása:

 Helyigénye van, legalább 50cm és 1m alapú hely kell neki. Az alapterületet mi 3 fele "osztottuk" két rész forgács, ahol a kerék, kis ház stb volt, egy részt pedig alom. Mindenféleképpen kell neki kerék, egyrészt mert imádják, km eket képes futni éjszaka,másrészt egyébként hizékony állat, így jó neki ha fut. Mivel általában nappal alszik , kell neki egy kis "ház" , vmi kuckó, amibe el tud bujni nappal a fény elől, és nyugodtan tud aludni.Nálunk ezeken kívül volt etetőtál, itató, ez lehet tál is, de ésszerűbb a golyós itató, ami oldalfalra felerősíthető, már csak a hely miatt is, ill. nekünk imádott játszani a wc papírgurigával( annyi h úgy kell be rakni, hogy hosszában végig vágod, hogy bmennyire szét tudjon nyilni ha kell, nehogy vhogy rászoruljon.) Wc terén, alomra volt szoktatva, a tenyésztő a saját almukból adott mikor elhoztuk a sünit, h mivel azt szokta meg, legelőször azt rakjuk be a helyére, h oda menjen végezni a dolgát.Be is jött, utána persze vettünk más almot, de amint megszokta hova kell járni, szinte mindig oda ment. Egyet kivéve a futó kerekét, na az volt "cuccos", hogy hogy tud futás közbe "dolgozni" azt nem tudom, de a mienk megoldotta, így mi a kereket is egy héten egyszer át takarítottuk. :)

Étel:

ajánlanak több mindent, nálunk egy féle prémium macska tápot evett meg, abbol is csak egy kölyökmacskáknak valót. Ha véletlen elfogyott bmi mást vettünk semmit nem evett meg, van kifejezetten süntáp, de ő azt sem volt hajlandó. Esetleg néha az aszpikos macskakaját, de abból sem mindegyik izesitésüt, és márkájút ette.Olvastunk olyat, h főtt répát, húst megeszi, a mienket az sem érdekelte. A lisztkukacot imádta, de mivel sok benne a kalória, elhizhat tőle, úgy ajánlják, h heti egy két alkalommal, folyamatosan nem szabad! Viszont a fehérje miatt pedig egészséges neki nagyon, tehát adni módjával. Nálunk a száraztáp folyamatosan előtte volt, bmikor tudott enni, annyi h mindig keveset tettünk be, ne szikkadjon ki a táp, ne menjen el az illata.

Tisztitás,:

Mi az almot hetente kicseréltük, semmilyen szaga soha nem volt. Nem büdös állat. Magát a sünt vki fürdeti, a mienket egyszer próbáltuk, nagyon nem tetszett, úgyhogy utána nem próbáltuk. Elvileg vágni kell időnként a körmeit, főleg a hátsó lábain. Nekünk soha nem kellett, nem volt túlnőve. Gondolom azért mert ilyen fémes volt a futókereke, és ott lekoptatta, gondolom én...

A mindennapok:

Mi gyakran kivettük, viszont jobb ha akkor veszed ki, játszol vele stb, ha már magától felvan. Ha te költöd fel az külön hiszti volt nálunk, ez annyit jelentett h kb 10 percig csak puffogott. Nálunk mászkált a lakásba mindenfele. Mi ugy csináltuk h mikor magától felkelt, akkor kb félóra múlva vettük ki. Úgy figyeltük meg h addigra meg volt a felkelés utáni wc-zés, igy ha utána kint volt egy órát, sehova sem piszkitott. Amikor ezt még nem tudtuk, sajnos kint lehetett utána takarítani.Mindent nyalogat, ez normális, vmint utána habot nyal a hátára, nagyon hülyén néz ki, de nem kell megijedni, normális, ez uj szagoknál fordul elő.

Betegségre, megfázásra hajlamos, huzatos helyre ne tegyük, télen például szellőztetésnél figyelni kell rá.

Honnan vegyél sünit:

mindenféleképpen tenyésztőtől, akinek utána tudsz olvasni, meg tudod nézni, milyen körülmények között tartják őket stb. Akitől mi vettük kezdő csomagként adott a sünihez, saját tápot és almot is, amiket az állat már megszokott. Nagyon sok mindent elmondott a tartásukról, viselkedésükről, tulajdonképp mindent amit leírtam, azon kívül a későbbiekben is bmilyen kérdés felmerült készségesen segített.

Ami miatt nem ajánlom:

gyerek mellé, mármint ha simizni, gyöntölni szeretné, ez az állat nem erre való. Aki nézegetni akarja, napközbe szinte végig alszik, általában sötétedéskor kel fel. Mintha ott sem lenne. Az ára nem olcsó, normálisan 20 és 30 E között van, függ a nemtől, és végtelen számú szinkombinációtol, szemszintől. Igazi ritkaságokat 40-45 E forintért is árulnak. Utóbbi nem negatív, csak azért írtam, h ettől sokkal olcsóbbat ne vegyetek, gyanus! Ha nincs elég hely neki mászkálni stb. depis lessz, ha nem tudsz ekkora terráriumot biztosítani, akkor inkább ne vegyél!

Ami miatt nagyon nem ajánlom:

Betegség...Sajnos saját tapasztalat...Mivel egzotikus állat, nagyon kevés állatorvos ért hozzá. Persze ez nem mindenkit érint, pl. Pesten biztos találsz olyat aki ilyen állatokkal foglalkozik. Én Miskolcról írok, itt a környéken senki sincs erre specializálódva, így nem igazán tudták a mienket kezelve, csak próbálkoztak. Ennek következtében, illetve egy előzőleg saját magának okozott okozott sérülés miatt, hiába adtak gyógyszert, cseppet stb, hiába tisztogattuk a sebét stb, sajnos nem gyógyult, ill még gyógyult is volna, de mivel folyamatosan kivakarta, és ezt nem tudod megakadályozni(nem ugy pl, mint egy kutyánál egy tölcsér a fejre, biztos tudjátok miről beszélek), a végén olyanannyira le volt gyengülve, h csak pépes ételt tudott enni, azt is segitséggel, mert nem tudta magát megtartani...Néha jobban volt, néha teljesen jól, aztán végül sajnos 4 évesen elpusztult a mienk. Bár szegényt nézni így hetekig, lehet hogy már jobb volt neki. Szomorú.

A lényeg egyébként az, hogy hiába vittük bárhova, mindenhol összegömbölyödött, tulajdonképp meg se tudták nézni, nem hogy vizsgálni. Vittünk magunkkal kukacot, hátha arra legalább "előjön", arra sem. Benyugtatózni, altatni nem vállalták.Szóval utána végülis le tudtuk itthon fényképezni, h nézki a seb stb, úgy tudtak ráírni gyógyszert.Szóval betegség esetén nagy a baj. És nekünk nem tudtak segíteni. Ez persze egy eset, azelőtt soha semmilyen baj nem volt vele, a tartásával semmivel. Egyébként ajánlom, tényleg aranyos, de mivel végignéztem sajnos a mienk rövid kis életét, úgy hogy tulajdonképp ha sok más állatról lett volna szó, simán kikezelik...hát.Én ezt mégegyszer nem szeretném átélni. Félre ne értsetek, ha nem történik ez, szépen leéli a kis 10 évecskéjét, de azt is számoljátok bele, hogyha ő beteg lessz, lehet ő rajta sem tudnak segíteni, vagy legalábbis eleve ha találsz is olyat, aki ért is hozzá, nehezen vizsgálható ki, h tulajdonképp mi a baj.

 

Hát hosszúra sikeredett, de úgy gondolom saját tapasztalataim alapján, mindent kifejtettem amit egy sünisnek tudni kell!Annyit tennék hozzá, h pl kajában, vagy hogy mivel szeret játszani stb biztos vannak eltérések, minden kis süninek más a lelke, mást szeret, máshogy kell vele bánni vmilyen szinten, nekünk egy volt, ezek alapján írtam le a tapasztalatokat. Egy normális tenyésztő, biztos ettől sokkal többet tud, és többet tud segíteni.:)

géeles Creative Commons License 2015.01.06 0 0 32

Akkor az enyémek veszélyesen élnek!

:)

 

Előzmény: km80 (31)
km80 Creative Commons License 2015.01.03 0 0 31

ezt is néztem de a tenyésztő azt mondta, ez nem jó, veszélyes neki... tudom, mindenki mást mond, nehéz kiigazodni... de igazából azért inkább kereket szeretnék, mert ez a tányér nagy helyet foglal a ketrecben...

Előzmény: géeles (30)
géeles Creative Commons License 2015.01.03 0 0 30

Szia!

A kerék valóban nem túl jó megoldás. Tányérhoz hasonló ez a megoldás. Kis tuning kellett hozzá, de gyakorlatilag hangtalanul működik.

http://www.kisallatbolt.eu/muanyag_futokorong_30_cm_49

30cm átmérőjü, gyakorlatilag egyenes gerinccel nyomatja.

A tengely rész hamar kivásott és lebillent a tányér. Ezt orvosolandó következő tányérnál vazelinnel hetente kentem kicsit a tengely résznél. Így sokkal tovább bírta. Most már LEGO készletből építettünk alá kitámasztót nagyon könnyen hajtható hangtalan lett, ezerrel tekeri néha.

Nagyon szereti.

Előzmény: km80 (29)
km80 Creative Commons License 2015.01.02 0 0 29

Sziasztok!

 

Remélem jár erre valaki, aki tud válaszolni...

van egy kis sünink.. imád futókerekezni, de szerintem ez a kerék nem jó, amit vettem neki... 28 cm átmérőjű, a tenyésztő szerint ez elég, de én szívesen vennék nagyobbat, az megnyugtatna, hogy ha tudnám, hogy tutira nem árt a gerincének...

ráadásul szerintem ez elég zajos, és nem is tűnik túl stabilnak (trixie, fémhálós)

 

tud valaki konkrét boltot, vagy beszerzési helyet, ahol lehet nagy és stabil, viszonylag hangtalan kereket kapni? én a neten nem találok... a tornádó kereket láttam hirdetni, de az sem annyira nagy.. van azzal valakinek tapasztalata?.. nagyobbat sehol nem találok...

 

köszi

géeles Creative Commons License 2014.09.17 0 0 28

Vannak szeptember végén elvihető, édes kis sünibabáink.

 

géeles Creative Commons License 2014.01.19 0 0 27
A telefonszám helyesen 30 / 301 1017
géeles Creative Commons License 2014.01.18 0 0 26
Bimbózó férfikorban lévő, pedigrével is rendelkező afrikai fehérhasú törpesününkhöz keressük, anyai babérokra törő, kacér törpesün hölgy pajzán társaságát.
Randivonal: 70/301 1017
Dusó99 Creative Commons License 2014.01.02 0 0 25

Sziasztok!:)

Párt keresek cinnamon pinto színű lány sünimnek.Ha valakinek van fiú és esetleg Komárom-Esztergom megyében az legyen szíves írjon.Köszönöm.:)

Casio70 Creative Commons License 2013.12.30 0 0 24

Spanci Creative Commons License 2013.12.26 0 0 23

Igen, látszik, hogy tündérfiú, de a kisgazdája is gyönyörű szép :)

Előzmény: géeles (22)
géeles Creative Commons License 2013.12.26 0 0 22

Akkor a miénk egy kis tündérfiú.

Puffog, de kicsit mindig hagyja magát.

 

Casio70 Creative Commons License 2013.10.27 0 0 21

Szia!

 

Rosszul tudod a közepes kerék kicsi neki de nem csak felnött korára.Minimum 36-38 cm átmérő kell.

Előzmény: missyke78 (20)
missyke78 Creative Commons License 2013.10.15 0 0 20

Mi az Auchanban lévő fressnapf-ba vettük 2800ft-ért. 4000-ért szerintem drága. De ha veszel,

én úgy tudom 3 méret van,szerintem a középső elég neki felnőtt korára is.A kicsit hamar kinövik.

Előzmény: Spanci (19)
Spanci Creative Commons License 2013.10.14 0 0 19

Köszi a választ. Mókuskerekünk még nincs, egyelőre papírzsepi a játék. Ma végre elértük, hogy a férjem kézben vette ki a helyéről, különösebb puffogás nélkül. Azért a fejbehúzogatás megy, de olvastuk, hogy az már nem a "nagyon félek", hanem a "félek egy kicsit, de kiváncsi vagyok" stádium. Szpájki nagyon szereti a lisztkukacot, így ma már tenyérből lett etetve, és így azért szokja már a kezet. Nagyon aranyos, annyira szeretnénk, ha nem ijedne meg minden "sz" betűtől vagy mozdulattól, hogy érezze nem kell itt félnie.

Szerinted mennyiért tudnánk venni mókuskereket - tudom, hogy szüksége van mozgásra - 4.000.-Ft-ért láttam neten, ennél nincs olcsóbb szerinted?

 

 

Előzmény: missyke78 (18)
missyke78 Creative Commons License 2013.10.14 0 0 18

Spanci!

 

A süni minnél többet van kézben,annál barátságosabb lesz.

De ha nem foglalkoznak vele,sajnos napok alatt vissza vadul.

Az enyém főleg cica tápot eszik,az aszpikos konzerv az egyik

kedvence,a másik pedig száraz kite-kat táp.

Egy héten egyszer szokott kapni lisztkukacot amiben nagyon

sok fehérje van. Igaz azt nem nagyon kedveli. :)

A kedvenc rituálé nálunk a fürdés. Langyos vízben nagyon ügyesen

úszik. Fogkefével kell a tüskéit megmosni,utána valami

rongyba szárazra kell törölgetni,nehogy megfázzon.

Nagyon szeret a mókuskerékben szaladni,más játékkal nem

igazán játszik.

Előzmény: Spanci (17)
Spanci Creative Commons License 2013.10.11 0 0 17

Missyke, kérlek mesélj a sünidről (hiába akarod most eladni). Milyen volt eddig az életed vele, adj nekem tanácsokat a tartáshoz. Szelíd volt-e, hogy lett szelíd. Mit szeretett enni, mivel játszott. Egyébként gratulálok a kisbabádhoz.

Előre is köszi :)

Előzmény: missyke78 (16)
missyke78 Creative Commons License 2013.10.10 0 0 16

Eladó 1 éves hím afrikai fehérhasú törpesün teljes felszereléssel. (doboz,mókuskerék,kisház.) Gyermekem megszületése miatt nem tudok vele foglalkozni ahogy kéne,ezért egy szerető gazdit keresek,aki több figyelmet tud neki szentelni.   Esetleg terményre cserélhető. Átvehető: Pest megye környékén. Monor,Pécel,Budapest XVII. 

 

Érd: 06-20-490-2902

Spanci Creative Commons License 2013.10.10 0 0 15

Szia Nora :)

Azóta mi a helyzet? Nekem 3 napja van sünim, persze van amikor puffog, de fiam tegnap kézben fogta, vakargatta, nyugis volt. Így hogy hagytuk nappal mászkálni az ágyon, nem parádézott annyit éjszaka. Lisztkukac nagyon ízlett neki, igaz hogy aztán jó nagyot kaksizott az ágytakaróra. Nekem nem is tetszett a hígsága, de olvastam, hogy az új kaja okozhat hasmenést. Amúgy csak hetente 1x fog lisztkukacot kapni, mert azt is olvastam, hogy hízlal.

Előzmény: Nora0519 (7)
Fülöpmami Creative Commons License 2013.10.04 0 0 14

Sziasztok!

 

 

Jó ideje tipródom, hogy jó helye lenne-e nálam egy sünikének.

És ahogy olvasgattam róluk, azt hiszem jó páros lennénk.  Próbáltam nézelődni, hogy honnan, hogy szerezhetnék egy sünikét.

 

Tanácsokat szeretnék kérni, hogy mire kell figyelni a vásárlásnál, illetve még egy kényes kérdésem van, az ára....  mi az ami reális, mert láttam én X áron ,és X szor 3.5 áron is.

 

Őszintén szólva az olcsó is gyanus, de azért ez a szorzó is mellbevág....

 

 

Minden tanácsot szívesen fogadok, előre is köszönöm!

Casio70 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 13

A tenyésztő akitől vetted nem szoktatta alomra? Ez álltalában úgy müködik, hogy a ketrecben van egy alomtálca macska alomal és ő abba végzi a dolgát.Ha nem akkor ugyan úgy mint egy kutyát vagy macskát rá kell szoktatni. Ha mellé kakil akkor a kakit is és a sünit is bele kell tenni az alomba! Ennyi!

Előzmény: KiaFun (12)
KiaFun Creative Commons License 2013.08.27 0 0 12

Sziasztok!

 

Kérlek adjatok tanácsot: két napja vettünk egy három hónapos nőstény afrikai törpesünt, és azt kérdezném, hogy hogyan kell "toalett-re szoktatni" a ketrecben? Már úgy értem, hogy el lehet-e érni, hogy pl a ketrec egyik oldalába csinálja mindig, vagy esetleg egy tálba...:))...?

 

Jelenleg sajnos mindenhová és sokat...:(( Helppppp!!!

 

Köszönettel, Péter

Casio70 Creative Commons License 2013.08.17 0 0 11

Casio70 Creative Commons License 2013.08.09 0 0 10

Megbízható törpesün tenyészetből eladók a képen látható kislányok. Jelenleg 4 hetesek, 3 hét múlva költözhetnek az új otthonukba. Származási lappal, féregtelenítve, babacsomaggal adjuk át őket. Érdeklődni privátban lehet. https://www.facebook.com/pages/Erizo-T%C3%B6rpes%C3%BCn-Teny%C3%A9szet/274944002591479

Casio70 Creative Commons License 2013.08.09 0 0 9

Szia!

 

Az apa és az anya származási lapja alapján lehet kiálítani! Csak úgy nem lehet csinálni mert akkor elveszti az értelmét!

Előzmény: siropiju (6)
Casio70 Creative Commons License 2013.08.08 0 0 8

Szia!

 

Szerintem keresd meg a problémáddal a tenyésztőt akitől vásároltad! Nálunk hála isten nincs ilyen gond, a mi babáink teljesen kezes és barátságos kis állatok!

Előzmény: Nora0519 (7)
Nora0519 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 7

Sziasztok!

2 héttel ezelőtt vásároltam tenyésztőtől egy 5 hónapos törpesün fiút, brown tobiano pinto színben. Azt mondták, hogy kézhez szoktatott...Én sajnos nem ezt tapasztaltam...

Több problémám is akadt azóta. Megvettem a szuper prémium minőségű macskaeledelt, (leonardo), de nagyon nehezen bírom rávenni, hogy egyen. A lisztkukachoz hozzá sem nyúl , hanem egyenesen megijed tőle. :-( Ha eddig állítólag is kapott ilyet,akkor most meg kellene ennie nem?

Amióta elhoztam, olyan szinten fél mindentől, hogyha már elkezdek beszélni hozzá, rögtön puffog és begubózik.

Valaki nyugtasson meg, hogy ez csak átmeneti állapot...

Köszönöm!

 

siropiju Creative Commons License 2013.07.08 0 0 6

Sziasztok!

Egy törpesüninek hogyan lehet származási lapot csináltatni? Vagy ez hogyan működik?

Köszönöm

Casio70 Creative Commons License 2013.06.15 0 0 5

 

Szépségek! :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!