Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2022.02.04 -1 0 433

Akkor te többet tudsz a mágnesességről, mint Veszely Gyula és Hidasi Béla együtt.

Végre valaki elmagyarázza nekem, hogy mitől van a hiszterézis, és abból hogyan keletkezik hő.

Elfelejtették mondani, mielőtt beiratkoztam az egyetemre, hogy már eleve mindent is kellene tudnom. Mert ott csak csapatépítő tréningben lesz részem. Nem baj, ha semmit nem tudsz, mi akkkor is egy csapat vagyunk.

 

Két fajta oktató van az egyetemen, mint szélső határérték. Az egyik lusta még tanítani is. A vizsgán pedig mindegy, hogy mit beszélsz, csak járjon a szád. A másik véglet pedig mindenféle körmönfont kérdéseket tesz fel. Főleg olyanokat, amit a csapatépítő tréningen soha nem tanítanak.

 

Tehát az első kérdésem, hogy mitől van a hiszterézis. Annyit mondtak, hogy a mágneses tartományok nem feltétlenül esnek egybe a krisztallit határokkal.

A második kérdésem pedig az, hogy a magnetostrikció miatt hogyan emelkedik a hőmérséklet az anyagban? Úgy képzeljem el, hogy a mágneses erővonalak mentén összemegy az anyag, arra merőlegesen pedig megnyúlik?

 

Egyébként meg nagyon jól van feltéve az a vitatott kérdés. rot H

https://youtu.be/AO-i24EXUQs?t=81

Előzmény: Makkoscipo (432)
Makkoscipo Creative Commons License 2022.02.03 0 2 432

"Örvényáramokkal minden fém mágnesezhető, vagy nem?"

 

Már a kérdés feltevése is nagy tudatlanságot árul el (ezzel a megjegyzésemmel nem ekézni akarlak, csak tényt állapítok meg... remélem nem haragszol érte).

 

Sajnos kevesen tudják, hogy az indukciós főzőlapban a hő két effektusnak köszönhetően "keletkezik".

 

1.) Az örvényáramok következtében, ami minden fém esetén létrejön,

2.) A ferromágneses anyagok átmágnesezése során a hiszterézis hurok területével arányosan keletkezik hő.

 

Az indukciós főzőlap működése során nem 50Hz-es frekvenciát használ, hanem 25KHz-és 40KHz közöttit (van ahol még ennél is nagyobb). Így az átmágnesezési melegedés egyátalán nem mellékes. Ahogy a transzformátorokban itt is lehet beszéllni réz és vas veszteségről, csak itt ez a két effektus adja a főzéshez a hőt!

 

A főzőlapban lévő síktekercs a ferromágneses edény nélkül nagyon kis impedanciájú, megszalad az áram, az áramkör végül letilt és kiírja nincs edény...

 

A fenti idézett kérdést én "Minden fémben indukálódik örvényáram?" formában tenném fel, és a válasz igen. így már az is érthető, hogy csak a ferromágneses edényeket fogadja el a főzőlap.

Előzmény: Törölt nick (430)
budai10 Creative Commons License 2022.02.03 0 0 431

Attól hogy egy alumínium vagy valamilyen öntvény edények az aljára beraknak egy fém elemet attól még nem lesz olyan mint egy valódi vas edény.

Mind a kettő működik a lapon de a vas edény egyenes aljal hamarabb felforralja a vizet.

https://www.edenyek.hu/image/cache/data/Serpeny%C5%91k/IMG_3891-500x500.JPG

Előzmény: Törölt nick (430)
Törölt nick Creative Commons License 2022.02.03 -1 0 430

Örvényáramokkal minden fém mágnesezhető, vagy nem?

A kérdés az, hogy a fém elektromos ellenállása mit hoz a konyhára. Az edény falában folyó örvényáramok melegítik? Túl nagy belső ellenállás nem jó, de a túl kicsi se. Maradjunk az arany középútnál.

Előzmény: budai10 (428)
budai10 Creative Commons License 2022.02.03 0 0 429

Módosítanám, hát nem tuti...

Találtam egy régi piros fazekat aminek az alja olyan egyenes mint a vonalzó, hihetetlen...

Előzmény: budai10 (428)
budai10 Creative Commons License 2022.02.03 0 0 428

Ezt a videót nézve úgy látom, hogy ami számít az a méret, hogy kitöltse a főző zónát és, hogy mennyire mágnesezhető az edény.

A  piros fazéknak az alja tuti, hogy nem sima mégis leghamarabb abba forrt fel a víz.

https://youtu.be/qkWbAepiUJQ

Előzmény: halaloszto (427)
halaloszto Creative Commons License 2022.02.02 0 0 427

A sima aljúak azok igen, ilyen rétegekből épített aljuk van. 

Keressek egy élvonalzót?

Előzmény: budai10 (426)
budai10 Creative Commons License 2022.02.02 0 0 426

A tök sík aljú, az egy drágább vastag szendvics aljú edény?

A Tefal palacsinta sütőmnek az aljának  domborúsága kb 1mm, a többi edényemben van simán 2-3mm.

Előzmény: halaloszto (421)
Törölt nick Creative Commons License 2022.02.02 0 0 425

Gázlángon mindegy. Főzőlapon viszont nem árt, ha az edény alja sunyi lapos. ;)

Előzmény: halaloszto (424)
halaloszto Creative Commons License 2022.02.02 0 0 424

Azaz, de ha alapból homorú (felfele domború), akkor domborodni is felfele fog, és nem kezd el billegni a tűzhelyen.

Előzmény: Törölt nick (423)
Törölt nick Creative Commons License 2022.02.02 0 0 423

Az edények alja hajlamos kidomborodni hő hatására, főleg vékonyabb falvastagság esetén.

Ez valami metastabil átkristályosodási folyamat.

Eutektoidos?

Előzmény: halaloszto (421)
mmormota Creative Commons License 2022.02.02 0 1 422

Nem biztos, hogy ez a sík/nem sík tulajdonságtól függ. Anyagi jellemzők, vastagság stb fontosabb lehet.

Előzmény: halaloszto (421)
halaloszto Creative Commons License 2022.02.02 0 0 421

Azért csinálják így, hogy nehogy nehogy véletlenül domború legyen, mert akkor billeg. 1-2mm nem számít hatékonyságban, de teljesítményben igen. 

Van két fazekam, az egyik töksík, a másik nem. Mindkettő működik, de a sík aljúban 3ason forr úgy a leves mint 5ösön a másikban. Nem hiszem hogy az energia elvészne, egyszerűen kevesebbet tud belepumpálni a fazékba.

 

Előzmény: mmormota (420)
mmormota Creative Commons License 2022.02.02 0 0 420

Szerintem az egyenletesebb hőeloszlás miatt tervezik így ezeket.

Előzmény: budai10 (418)
Zsolt_555 Creative Commons License 2022.02.01 0 0 419

Van valakinek tapasztalata az uj IKEA-s smaklig főzőlapról? Ezek az “okos” funkciók igaziak, vagy kamu? Arra gondolok, hogy a párolós üzemmód néz valahogy hőfokot (szabályoz-e) vagy csak egy előre beállított teljesitménnyel nyomja?

budai10 Creative Commons License 2022.01.27 0 0 418

Üdv.

Az indukciós főzőlap és az erény közt milyen távolság az amin még üzemel?

Elgondolkoztam a vásárláson és néztem az indukciós edényeimet és látni, hogy nem egyenes az aljuk.

Az edényeknek a közepe kb 2 mm -rel beljebb van mint a szélei ha egyenes lécet vagy vonalzót ráteszek az aljára.

Tisztelelt Forumozok Creative Commons License 2021.10.08 0 0 417

Szkank= görény.

Előzmény: Chironom (387)
tomtyi Creative Commons License 2021.10.08 0 0 416

Nekem az első 16 A-en ment gond nélkül, amik az kifingott, az új laphoz már egy 20 A-es van.

Mindegyik leszabályoz magától.

Előzmény: FeZoTa82 (414)
halaloszto Creative Commons License 2021.09.30 0 0 415

Nekem van ilyen. Kétlapos.

 

Több mint két főzölaphoz nem elég az erő, ami a 16amperben van

Előzmény: FeZoTa82 (414)
FeZoTa82 Creative Commons License 2021.09.29 0 0 414

Sziasztok!

 

Tudtok olyan indukciós főzőlapot ajánlani,amihez elég az 1 fázis 16, esetleg 25 A? Olvastam valahol olyan készülékről,aminek a teljesítménye leszabályozható.. Csak mert gondolom alapjáraton az 1 fázis 16 A/25 A elég kevés..

 

Köszi előre is! :)

halaloszto Creative Commons License 2021.07.19 0 0 413

Akkor már megkerestem.

 

1994ben adták el a háztartási gép ágazatot az electroluxnak, de csak 2005től árul az electrolux aeg címkés termékeket.

 

2000 az pont egy köztes időszak volt.

Előzmény: tomtyi (412)
tomtyi Creative Commons License 2021.07.19 0 0 412

Vagy rosszul láttad, vagy rosszul emlékszel. A Siemens és a Bosch volt és maradt (tök) egyforma, illetve az Electrolux és az AEG.

Előzmény: halaloszto (411)
halaloszto Creative Commons License 2021.07.19 0 0 411

Lehet hogy nem volt az övé, de 2000 körül ugyanazokat a hűtőket és mosogatógépeket lehetett megvenni bosch, aeg vagy siemens címkével. A gombok alakjában volt eltérés.

Előzmény: tomtyi (410)
tomtyi Creative Commons License 2021.07.19 0 0 410

Az AEG soha nem volt a Bosché. A Bosch a Siemens-szel volt és van együtt. 

Előzmény: halaloszto (405)
kannab Creative Commons License 2021.06.27 0 0 409

Mi elégedettek vagyunk egy több, mint 13 éves hűtőszekrénnyel (meg nem mondom a pontos kódját, 180 cm, inox szín, nofrost fagyasztó alul). Szerintem jók ezek a szlovén termékek, megbízhatóak, és általában a design is átlagon felüli.

Előzmény: AG90 (408)
AG90 Creative Commons License 2021.02.26 0 0 408

Sziasztok!

 

Gorenje indukciós főzőlapról van valaminek véleménye? Illetve úgy általában a Gorenje nagyháztartási gépekről mostanában? 

LazacX Creative Commons License 2020.12.19 0 0 407

Sziasztok!

 

Létezik ilyen tűzhely?  Én nem találtam a Google-val, de hátha valaki már keresgélt ilyet.

 

 

Szabadonálló 50 cm-es tűzhelyet keresek, aminek a főzőlapja kerámia-indukciós hibrid. 

tropixo Creative Commons License 2020.11.30 0 0 406

Helló. Hordozhatók közül mit ajánlotok? Jelöltek:

Philco PHCP 1620

ECG IV 18

(Hyundai IND133)

halaloszto Creative Commons License 2020.10.21 0 0 405

Volt tíz évvel ezelőtt. De aztán eladták az elektroluxnak.

Előzmény: GoZol (404)
GoZol Creative Commons License 2020.10.21 0 0 404

Úgy tudtam, hogy az AEG a Boschnak a prémium változata. 

Előzmény: halaloszto (403)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!