Ezt a miért dolgot én is sokszor kérdezem. Sajnos nem csak a szardinia tünt el, hanem az egyetlen yoghurt is amit szerettem. Az gondolom Ausztriában van, ha nem leneék annyira lusta, no meg az idő is barátságosabb lenne. kiruccanóék már egyszer körül nézni.
...Az észak európait meg tán meg se tudjuk fizetni...
Pedig emlékszem, a '60-as években kitűnő norvég szardíniakonzerveket lehetett kapni elfogadható áron, később jött portugál termék is, a Madrigál ovális dobozban, mellékelt tekerő nyitóval
A szardíniás kérdést én is körbejártam - legutóbb, mikor éppen Te kerested. De azóta is többször, mert mint kiderült, a sógorom is szereti.
Azt látom, hogy szerintem a forrás apadt el, mert Európa szerte nincsenek meg azok a verziók, amik annak előtte meg egyeduralkodók voltak. Én legutóbb Lengyelországból hozattam, de már ott sincs.
Mintha a konzervüzem egyszerűen átállt volna a bőrös-szálkás verzióra, míg annak előtte meg én éppen azokat nem találtam, mert akkor meg mindenhol a bőrtelen-szálkátlan verzió volt kapható.
Ugyanígy egy időben mindenhol a paradicsomos volt csak.
Szóval úgy tűnik, a konzervüzem egyszerre csak egy félét konzervál, majd átáll, és akkor meg a másik félét.
Ezen a környéken, fél Európában a szardínia fő beszállítói a spanyol marokkói gyárak. Nagyon régen volt kisebb százalékban távol keleti fogásból is, távol keleti feldolgozású, de sztem azt nem vitték annyira, nem is ízlett annyira, ellenben drágább volt a szállítás miatt. Már nagyon régen nem látni Thaiföld-it, pölö.
Az észak európait meg tán meg se tudjuk fizetni, sőt, a brexit lehet betett annak is. A brit halászok voltak a legelső kárvallottjai a brexitnek - lehet kihat ez erre a szegmensre is.
Most hagytam abba a napi főzést. Előtte én is sokszor rendeltem a kiflitől. Nagyon jó, ha hirtelen kell valami, mert éjszaka megrendelem és másnap reggel itt van, lehet főzni ebédet. Az én szempontomból is, általában eltünteek kedvenc dolgok. Nagyon hiányolom a Sparból a Mövenpick joghurtot. Mióta eltünt nem eszem sem milyet, mert egyik se izlik. De letünt az Aldiból a bőr és gerinc nélküli szardinia, szintén gyakori vacsora volt nálam. Szóval meg kell értenem, hogy nem lakom nyugaton és örüljek hogy élek. :-)
Tőlünk 5-10 perc gyalog a Tesco, de én eléggé rákaptam a Kiflire, már második éve prémiumtag vagyok. (Fix havi- vagy éves díj ellenében nincsen szállítási költség, és havonta négyszer nincsen minimális rendelési érték.) Igazából az egész ott kezdődött, hogy egy halom drágább, minőségibb termék eltűnt a Tescoból meg az Intersparból, és náluk általában van. Bár az ő választékuk is csökken - az én szempontomból, de aztán lehet, hogy igazából nővül.
Nem azt mondom, hogy szeretek vásárolni, de meg vannak azok a dolgok, amiket itt, vagy ott megszoktam. Ezért útra kelek, nem esik nehezemre, egyik sincs messze.
Mi unokázunk. Nem annyira aktívan, mert a lányom tudomásul vette, hogy sajnos nem vagyunk nagyon terhelhetők, és egy 6 és fél évessel eltölteni két napot is elég, pedig imádjuk. De ha nagy szükség van rám, akkor persze ugrok és elfelejtem a koromat:)) Ez az ugrás pedig távolságot is jelent, mert nem itt laknak a szomszédban.
Több, mint 50 éves a jogosítványom, és ezt ki kell használni, mert rengeteg küldöldi úton nem láttunk volna annyi érdekes dolgot, ha én nem vezetek. Azért már lassan trükközni kell az autókölcsönzőknél, mert ott általában 75 év a max. korhatár, de hál Isten nem szokták ellenőrzni. Mindenesetre a fiam azt mondta, hogy az első bizonytalanságnál le kell tennem az autót, és biztosan igaza van. Addig meg rodeózok:))
Vásárolni alig járok. A nagyobb tételeket a grobynál rendelem, tej, víz, stb. Kisebb dolgokat pedig a KIflinél. Egyetlen a narancslé, amit szeretek csak a nagy Sparban van, azt ifjabbik fium hozz ha kell mert ő ott lakik. A vizet már ő is rendeli. Autót eladta, mert rájött, hogy nincs rá szüksége és ha áll, akkor is pénzbe kerül. Majd 80+ ban te is másképp. fogod már látni a dolgokat, addig meg csak élvezd
Most csak az a gond, hogy vágány felújítás lesz május 10-ig, addig át kellene szállnunk Bécsben, azt meg nem akarom. Remélem, hogy utána nem lesz gatyarohasztó meleg, de mi utána megyünk, ha minden igaz.
Azért ezt teljes mértékben nem írom alá, mert autó nélkül itthon teljesen tehetetleek lennénk. Neked a közeledben van bevásárlási lehetőség. Mi, kicsit odébb már egy darab kenyérért is autóba kell, hogy üljünk. Amíg itthon ( Lidl, Aldi Auchan Dekatlon, Ikea, Piac körben) nem zavar a vezetés, addig imádom az autómat. Arról meg nem beszélek, hogy a a lányom és az unokám Érdligeten lakik, az unokám Törökbálintra jár ovodába, és a Budaőrsi uszodában tanul úszni mnden pénteken. Ez jövő évtől változik, mert bár kétséges, hogy a jövőben is Érdligeten fog lakni, de iskolába Budaőrsre fog járni biztosan. Úgyhogy én nem csak öreg vagyok, hanem egy segítőkész nagyi is, és az egyszem unokámnál besegítek, ha szükség van rám. Ők meg nem a szomszédban laknak.
De nem akkor, ha messzire mész. Egy Bp.-Hamburg, ill. DN kétszer is megtette ugyanezt a távot, után részünkről soha többet....
Odafele DN mellett beázott az ablak és végig tócsában ült, nem volt máshol hely, visszafele meg Bratislava-ig olyan tömeg volt a folyosón, (ülve, fekve, bőröndökkel,) hogy gyakorlatilag vécére is alig tudtunk kivergődni. Fel nem tudtam fogni, hogy miért csak lehet helyjegyet venni, miért nem kötelező. DE azt hiszem erről esett már itt szó.
Mondjuk a repülőutak tényleg olyan stresszesek lettek, régen úgy szerettem repülni, de most.... És most februárban defektet is kaptunk egy nagy kátyútól a reptérre menet....
A következő utunkra, Kölnbe, pl. olyan Lufthansa jegyünk van, hogy odafele menet Düsseldorfból vonattal megyünk át Kölnbe, ilyen tapasztalatunk se volt még. :) Kíváncsi vagyok boarding pass-unk lesz-e a vonatra is, vagy hogy. :)
vonat a legkényelmesebb eszköz utazásra. Mi már rég rájöttünk, hogy az az igazi. Nem is beszélve arról, hogy az autó akkor is eszi a pénzt ha nem megy vele az ember. Igencsak megörültem, mikor az ifjabbik barátom is eladta a kocsiját. Igaz nem az én gondom volt a költség, de miután az utcán állt, mindig volt valami ami nem tetszett.Tükör mindig eláll1tva, télen hó, máskor falevelek és egyéb kosz. Most leginkább BMV-fel járunk úgy mint Busz, Metro, Villamos. Rossz idő esetén taxi. Lényegesen olcsóbb mint az autót fenntartani.
Most, hogy a hétvégén Keszthelyen jártunk szemésznél megtapasztaltuk, hogy milyen kényelmesen lehet IC-vel utazni, mert hogy egyre jobban fáraszt a mindennapi vezetés. Úgyhogy tervezzük, hogy kiugrunk pár napra Grazba IC-vel.
Hát igen. Meg aztán hiába rendelkezünk több évtizedes utazási tapasztalattal, az élet változik, minden modernizálódik, amihez a mi korunkban már nehéz alkalamazkodni. Pár éve Valenciában ha nem lett volna QR olvasónk, akkor akár bármelyik étteremben éhen is hallhattunk volna:))
De félre a panaszkodással, mert ezek az átélt élményekhez képest apróságok.
Mi meg úgy jártunk, hogy felhívtuk a megadott norvég számot, hogy nem működik a beléptetős tasztatúra vagy mi, erre megkérdezték. hogy próbáltuk-e benyitni, mert lehet hogy nyitva a kapu. :)
Ja. Nekem ez új. Főleg akkor, amikor két bőrönddel kell egy 72-es számú aparmant megtalálni három blokkházban, ahol mindenhol van 72-es számú apartman, de közben 18 lépcső mindegyik feljutásához. De persze ez így utólag már csak viccesnek tűnik, de akkor nem az. Se nem a router beüzemelése, mert hogy ehhez már itthonról, a fiunktól kellett segítséget kérnünk. De aztán minden elsimul, minden rendben lesz.
Nagyon kellett figyelnünk arra is, hogy sem érkezéskor sem onnan induláskor ne legyen sötét, mert nagyon rosszul látok sötétben. Ezt már legutóbb Alicantéból hazafele a b. férjem megtapasztalta, és azóta is halálfélelme van:)) Igy hajnalban keltünk itthon, és délben indultunk haza.
Az autó leadása szintén nem egyszerű nekem, lehet, hogy a fiatalab korosztálynak semmiféle problémát nem okoz.
Mi most Tromso-ben szintén nem is találkoztunk a lakás tulajdonosával, kóddal kellett bemenni a házba / folyosóra / lakásba is. 15 fokra volt állítva a termosztát. és bukóra nyitva volt egy ablak, mínuszokban. : D
De rendes szállodában is voltunk már olyanban, ahol kódok vannak és senkivel nem találkozol, talán Wiener Neustadtban.