Keresés

Részletes keresés

sajnos boka Creative Commons License 2012.09.20 0 0 50

Hát persze, hogy nem a meki kajától májkárosodtt lesz benne a híradóban, ahnem az, aki a piacon vett hústól lett rosszul.

Erre tartunk, néhányan észrevették, hogy ez nem jó, de a túlcivilizáltság kényelme felülírja a józan észt.

Nem könnyebb lemenni a sparba(tesco, cba, mindegy) és megvenni max 500 m gyaloglással mindent, mint elmenni a piacra(messzebb van eleve), és ott bóklászni a sorok között, akár 1km-t is gyaloglva?!

1 km !!!

 

És magamon veszem észre, hogy amíg gyerekként elmentem (gyalog) a boltba, addig ma már inkább beülök az autóba.Pedig a bolt helye nem változott és én sem költöztem arrébb.

 

Fiatalként gúnyosan röhögtem a nyugatiakon, akik nem képesek megszerelni a csapot, hanem szerelőt hívnak. Hogy nem képesek kicserélni a törött konnektort, visszadugni a kiesett hálózati csatlakozót a PC-nél.

És lám, ma oda jutottunk, hogy mi sem magunk eszkábáljuk már azt, amit régebben tudtunk, hanem a pénzünk elég arra, hogy valakit kihívjunk, vesződjön vele inkább más. És az így megnyert időben leülünk bambulni a tévét(mondjuk ez nálunk nincs, de az internet majdnem ugyanaz)

 

Szintén elértük azt, hogy az elmaradottabb országok, akik még a mai napig egy gyufából és egy szappanból meg egy darab használt rágóból generátort barkácsolnak maguknak,szóval hogy már az ő szemükben mi is elkényelmesedett, elbutult "nyugatiak" vagyunk.

 

 

Előzmény: Tigimama (49)
Tigimama Creative Commons License 2012.09.20 0 0 49

Igen, egy ideig... és ha ezt hallom, az jut eszembe, annyi időnk nincs. :( Ezt a folyamatot már most sem nagyon lehet visszafordítani.

 

Azt ne félj, nem fogja bemondani a tévé, hogy hányan pusztultak bele a mükaják ártalmaiba, mindig, amikor valaki meghal, mert művirslit, műtejet, műgesztenyét, műkenyeret evett. Nagyon rossz az irány, és szerintem már nem nagyon fér az időbe a szkepticizmus. Én nem tudom, mi kell még az embereknek, hogy a fejükhöz kapjanak. A kapható élelmiszer 60 százalékát a számba sem venném. Hát könyörgöm, mi az, hogy műűűűűbélben??? Mi az, hogy tejital? Hogyan állítják elő az étolajat? Mi az a margarin? Műűűűszó! De mi az?

 

Hamarosan csak ilyenek lesznek a polcokon. És akkor nekiláthasz a tanya-álmodnak. Én neked drukkolok! :) Én sem kis fizetést hagytam ott anno. Ma már tudom, előbb kellett volna. 

Előzmény: sajnos boka (48)
sajnos boka Creative Commons License 2012.09.20 0 0 48

Ez az egyik álláspont. A másik az, amikor a piacon lehazudják a csillagot is az égről az őstermelők, hogy a portékájuk mennyire magyar és mennyire bio.

VAgy a hús kérdése: nincc bizalom, hiszen a multikkal, boltokkal ellentétben nincs arra semi garancia, hogy közvetlenül a termelőtől kapott hús látott-e állatorvost, megfelele-ea higiániás követelményeknek.

Pont ezzel tudtak a multik tért nyerni, mert náluk van, őket meg lehet találni ha van valami probléma.

 

HA pedig arról hallasz, hogy valaki romlott hústól lett rosszul, amit közvetlenül vásárolt, na akkor a legtöbben azt gondolják: úgy kell neki, ha ilyen hülye volt.

 

Szóval szép, szép, de jelenleg (még jópár generációig) ez az elképzelés életképtelen Magyarországon.

Előzmény: Tigimama (47)
Tigimama Creative Commons License 2012.09.20 0 0 47

Ó,,, hát ezt a fórumot sem szeretném elhanyagolni, mert tudom, hogy sokan vágyakoznak önellátásra, csak nem merik megugrani.

 

Viszont van itt egy épelméjű friss felmérés, épelméjű eredménnyel, ha valakit érdekel: http://www.hoxa.hu/?p1=szavazas&p2=31348 Bár tudom, a felmérés nem reprezentatív, de mutatja, hogy az adott körben, csak-csak van törekvés a jó élelmiszer irányába és a termelőtől igenis szívesen vásárol egy réteg.

 

Sokan vannak, akik sosem fogják megtermelni maguknak. A társadalom 60%-ának esélye, vagy törekvése sincs rá. De jó részük akar normális étket venni magához és igenis akarja életben tartani a kistermelést! :)

Tigimama Creative Commons License 2012.09.19 0 0 46

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9213620 indítottam egy fórumot: közvetlenül a termelőtől vásároni témában.

 

Muszáj tennünk valamit, a többségnek foggggalma sincs, mi történik az élelmiszerrel.

Tigimama Creative Commons License 2012.09.19 0 0 45

Ez az ideális kép... Ha nem kell már pénzt tolni bele. Ez szerintem több év is lehet. Főleg ha városi kezd neki nulla tudással, nulla segítséggel, ahogy mi is.

 

Örülni kell az erre vezető út minden lépésének. Szerintem. Önellátó... ellátja magát... Ellátom magam zöldséggel. Első grádiens! :) Nem veszem meg a boltit, de való igaz, hogy a szántásért pénzzel fizetek. Nem egy nagy tétel. Kellett volna írnom, miből hány kilót szedtem ki, szép adat lett volna! :)

 

Én dolgozom mellette, de annyi munka úgysincs, hogy ne lenne szabad kapacitás a saját gazdaságra.

Első lépésben szerintem ideális, ha a család elindul ezen az úton, egyik pénzt termel benzinre, kutyafülére, nem tudom, rezsire, ilyesmi, másik otthon dolgozik a jószággal, a kerttel a gyerkőcökkel. Megtermeli a kaját. Ez is valami!

 

Egy ismerősöm a nyulainak a tacskóból hozatott a múltkor s.répát, mert az olyan olcsó volt! Hát, azt hiszed, megették?! A nyúl sem hülye! Pedig amúgy imádja a répát!

Előzmény: sajnos boka (44)
sajnos boka Creative Commons License 2012.09.19 0 0 44

Szerintem akkor, ha nem kell új pénz. Barterbe megy a csirke a cukorért, a zsír a túróért. Ha nekiindulsz 100 ezer forinttal(példa) hogy a csere érték alapja meglegyen, aztán amikor megvan mindened, még mindig megvan a 100 ezred.

Eladod a túródat 13000-ért, veszek abból 3 malacot. ELadod a tojásokat 43000-ért, veszel belle tápot, taarmányt, vegyszereket stb.

Eladod a kukoricádat 1,2 millióért, veszel belőle 3 lovat meg egy kistraktort.

Házhoz jönnek a kecskesajtért, abbó veszel gázolajat a traktorba.

 

Ez az önellátó, amikor az alap pénzed nem fogy. Ha nő, akkor pedig kulák vagy:) 

Előzmény: Törölt nick (43)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.19 0 0 43

Azért a fogalmat tisztázni kellene .

Mikor önellátó egy gazdálkodás? Ha minden élelmiszer megterem, nem kell a boltban venni semmit, pl cukrot, zsiradékot, tejterméket, lisztet sem?

Vagy ha kiárulja az ezekhez való anyagiakat esetleg még a rezsit is?

sajnos boka Creative Commons License 2012.09.19 0 0 42

Tudom, már tapasztalom vagy 2 éve:)

Előzmény: Tigimama (37)
Tigimama Creative Commons License 2012.09.19 0 0 41

Fent a kerítésnél végig csicsóka lesz, már csak a beláthatóság megakadályozására is, és nem írtam bele mindent csak a fő csapásvonal ez lesz. Nekem a virágok is a veteményesben vannak, a kutya miatt. Az egymáshoz válogatást a vízigény és egyéb praktikák alapján válogattam össze. Nekem az pl. nagyon bejött, hogy a borsó még virágzott, mellette már elvetettem a sütőtököt, így maximális a helykihasználás.

 

Persze, még idén is van mit "aratni", amint az ábra mutatja! :) Csak el ne fagyjon pénteken! Ja, és a fűszernövényekről is teszek egy képet, a bazsalikomot nem érdemes szárítani, vagy magában sóval, olivával teszem el, vagy jó töményen paradicsommal.

Előzmény: Tigimama (40)
Tigimama Creative Commons License 2012.09.19 0 0 40

Én is van időszak, mikor a testem elfárad, de akkor tuti sokat haladtam! Igazán vidámmá tesz a folyamatos tervezés! Kész a jövő évi kert terve is! :) Val oldalon a tóból kiindulva lesz a gyógynövényes rész. Eddig a veteményesben volt, de nehéz összeegyeztetni az évelőket és a szántást! :D

Előzmény: atandi (39)
atandi Creative Commons License 2012.09.19 0 0 39

Szerintem szinte mindenki beleesik abba a hibába, hogy egyszerre akar mindent. Én óvatos duhaj vagyok, minden évre jött vmi új,ahogy írtam, de így is meggebedek, éjfél előtt sose alszom, sötétedés előtt sose jutok be a ázba, hisz a tyúkok se ülnek el előbb, reggel alig bírok felkelni, úgy fáj a derekam, mégse tip-top minden, ahogy szeretném. Viszont tudom, mit teszek az asztalra s az nem műanyag meg festék meg állagjavító vagy mifene. Tápot se kapnak a baromfik, csak csibeként.

Amivel nagyon kacsalgok még, az 1-2 család méh. Nagyapám méhészkedett, de még gyerekek voltunk, kár, hogy nem tanultam el tőle...

Igazából sokmindent termeltem már, amiről kiderült, hogy fölösleges, mert aztán nem kell senkinek. Ezt is ki kell tapasztalni. Fel kell mérni, miből fogy igazán sok, mert nem fognak az étkezési szokások a kert után menni. fordítva kell, csak azt kell termelni, ami tényleg fogy. Serintem legalábbis. Ennyi erővel persze jó lenne egy tehén is, mert sok tej és tejtermék fogy nálunk, de még nem mertem belevágni.

És azt is meg kell szokni, hogy a kert áruház-polc, nem akkor emeled le, amit kícvánsz, amikor épp megkívánod: télen nincs, amikor meg van, rengeteg van, unásig. És akkor jön a cukkini-mérgezés vagy padlizsán-undor...:P Ha meg köv. évben ebből okulva csak 2-2 tövet ültetsz, akkor meg előfordul, hogy semmi se lesz, és hiányolod, ezért köv. évben megint többet raksz és megint besokallsz... Vagy csak én nem tudom, hogy kéne. Mint írtam, csak 3 éve csinálom.

Előzmény: Tigimama (36)
Tigimama Creative Commons License 2012.09.19 0 0 38

Van köztetek olyan, aki galambot tart? Ebben gondolkozom. Jövőre jó lenne. Húsinak. Szerintetek?

Tigimama Creative Commons License 2012.09.19 0 0 37

Nem szeretek negatív lenni, de ez így nem fog előre mozdulni. Szeretnélek viszont bíztatni, ugorjátok meg, a dolog magától nem fog menni. A kétlakiság megöli az álmokat. Az idegenkezüség meg ellopja... :(

Előzmény: sajnos boka (32)
Tigimama Creative Commons License 2012.09.19 0 0 36

Igen, először nagyon nehéz és minket is csak a lelkesedés lendített mindig tovább. Szakadásig dolgoztunk eleinte a házon, kerítésen. És tényleg a fokozatosság, amit szerintem is muszáj betartani.

 

Mindent akartam azonnal. Kellett a kecske rögtön. Azt se tudtam, hova tegyem, annyira depressziós volt. Még a házba is beengedtem az első kis gödölyét, úgy sajnáltam. Csak állt, tíz centiről mozdulatlanul nézte a falat órákig.

 

Én a kecskézést a neten tanultam meg. Épp itt az indexen! A helybéliek csak "gyütt-ment"-nek hívtak bennünket. Sokat kellett tenni, mire elfogadtak. De addigra már nem voltam rászorulva.

 

És igen! Idegent nem engednék be a területre!!! Az a biztos, amit magam csinálok meg.

Előzmény: látható (35)
látható Creative Commons License 2012.09.19 0 0 35

Magad uram, amit lehet, idegent ne engedj a birtokra.

 

Sokáig pesten laktunk, jött a presszió, szomszédok, barátok, orvos, ügyvéd, könyvelő,

Muszáj életformát változtatni , jön a halál.

 

Aztán vettünk egy birtokot, szerencsénkre rögtön kiderült,

…szomszéd szarik a kútba, a mi kutunktól  8 méterre.

 

Vásároltunk még egy birtokot, ott kezdtünk építkezni, gazdálkodni.

Leköltöztünk vidékre, lakokcsi, két gyerek, kutya, Stb.

Nehéz idők voltak, azonnal akartunk mindent.

A vidéki szomszédok is baztatak, neveltek, nyomták a tanácsokat.

Nagyon ki voltunk szolgáltatva…a tudatlanság ára.

 

Megtanultam, amit lehet, megcsinálok magam, szépen, nyugiban, fokozatosan.

Most már nyugi van, ...lassan mész, tovább érsz.

 

Amit lehet, csak természetes anyagból barkácsolunk össze,

Vályog, fa, nád, napraforgószár, stb., helybe van, lekoppintom a természetet.

 

Előzmény: sajnos boka (32)
látható Creative Commons License 2012.09.19 0 0 34

Nem nézni kell őket, beszélgess el velük, (csináljanak egy-két fuvart)

Megmondják a frankot, mennyibe van egy jó ló.

 

 

Előzmény: Tigimama (29)
atandi Creative Commons License 2012.09.18 0 0 33

Sziasztok!

Mi meg úgy kezdtük(2009-ben), mikor Pestről költöztünk le tanyára, hogy lehúztuk a lakókocsit és fél évig abban laktunk a kertben, egy nagy nyárfa alatt. Dec.25-én aludtunk a házban először, addig folyt az átépítés. Közben már elkezdtük kiszabadítani a 4 hektár gyümölcsöst a fák fölé növő gazból. Kezdtem '10-ben veteményessel, ősszel vállalkoztam az első 10 kitojt tojóhibrid tyúkra, 2011-ben már keltettem csibéket, idén már vagy 500-at el is adtam előneveltként, megy a veteményes, ültettem pár gyümölcsfát is, több erőt fordítok a "díszkertre" is, azazhogy a tanyaudvar kinézzen valahogy. DE ma se hiszem, hogy csak a gazdálkodásból meg tudnánk élni, a párom dolgozik, én meg próbálom megtermelni az asztalra valót. Amit lehet befőzök, elteszek. Idén béreltünk 29 "bér-kát" is, hogy nyírják a terepet, jövő tavasszal tervezek 5 saját hasas anyát venni, de 10-12-nél többre nem kéne szaporodniuk, erre a területre talán elég annyi is.

Megfigyeltem, hogy az első év általában szerencsésebb minden területen, aztán előkerülnek a betegségek, beütnek mindenféle nyavalyák, de lehet,hogy én csinálok vmit rosszul. (kertben is, baromfikkal, nyulakkal is így jártam...) De folyamatosan tanulok, majdcsak lesz valahogy...:)

Előzmény: Tigimama (30)
sajnos boka Creative Commons License 2012.09.18 0 0 32

Egy leromlott, átépíteni való vályogház, meg leomlott ólak.

Ezért lenne jó valami tanyagazde féle segítség, aki ott lakna, amíg helyre nem hozzuk. A helyrehozáshoz pedig kell oda betonkeverő, anyagok, eszközök és biztos, hogy ellopnák ezeket, ha nincs ott senki.

De sebaj, majd kialakul, adig tanulok tőletek:)

 

Előzmény: Tigimama (30)
ELŐRE! Creative Commons License 2012.09.18 0 0 31
Ezt a teljesen blődséget ne használd, máshol is hivatkoznak rá, semmi köze a valósághoz! (a tyúktartásra gondolok)

Ha sok helyed van, alig kell takarmány a tyúkólat pedig fillérekért meg tudod oldani. A tyúkonként 1 m2 is butaság, mivel azok járkálnak, és sokkal több helyet mint 1 m2. De ennek nincs is értelme, hiszen nem ipari termelésről, hanem - ha jól értem - tanyasi tyúkról és tojásról lesz szó...annak pedig rohangálás a leke, meg a finom gizgaz...nem a takarmány.

Nem kell nagy feneket kelteni neki, csak tákolj ólat, kis kerítés, és már megy is...


Sok sikert
Előzmény: sajnos boka (8)
Tigimama Creative Commons License 2012.09.18 0 0 30

Nincs ott semmiféle épület? Mi úgy kezdtük, hogy volt egy nem lakható épület, és mégis laktuk, mert muszáj volt ott lenni, hogy haladjanak a dolgok. Két nehéz hónap volt, aztán csoda!

Előzmény: sajnos boka (21)
Tigimama Creative Commons License 2012.09.18 0 0 29

Nekem nagyon utopisztikusnak tűnik, amit írsz... Ezek tényleges tapasztalatok? Én is azt látom, akiknek lova van, többe kerül, mint amit hoz, pedig még munkát is vállal vele, mint kocsikáztatás, szőlő szántás, ilyesmi.

 

Az hogy öröme van benne, az tény! :)

 

 

Előzmény: látható (14)
Tigimama Creative Commons License 2012.09.18 0 0 28

Ez aztán a hatásfok! :D Gyönyőrű a termés! :)

Előzmény: truffle (7)
Tigimama Creative Commons License 2012.09.18 0 0 27

Köszönöm! Úgy lesz! Annyira szeretem a fügét frissen! :)

Előzmény: Berlusz Móni (5)
Tigimama Creative Commons License 2012.09.18 0 0 26

Szerintem kezdőként fontos lehet, hogy ne akarjunk mindent már az első évben. Én mikor megugrottam ezt, 4000nm-en fogtunk bele, azonnal veteményes, baromfiak, kecskék. Még nem tudtam, mi minden érhet odakint. Hogy a róka be tud jönni, hogy a jószág mit csinál, ha megijed pl az alacsonyan odaormótlankodó hőlégballontól. És mi lesz, ha véletlen segíteni kell az ellésnél és én nem tudok...

 

Szóval ebből tanulva most csak kertem van, jövőre lesz megint csirke, tyúk, galamb, de nem merek már nagyot ugrani.

 

Amit megtermelek, egy részt már üvegekben várják a telet, mint paradicsom, lecsó, savanyú, gyümölcsöntetek. A répákat homokba teszem majd el a pincébe. a sütőtök... hát azt még nem tudom.

 

KÉRDÉS, hátha valaki tudja: a sütőtököt hogyan lehet télen eltartani? Pincében, vagy hol?

Előzmény: sajnos boka (4)
sajnos boka Creative Commons License 2012.09.18 0 0 25

A méhészek járnak "hozzám", az a csupor méz, amit ezért tőlük kapokaz egyetlen bevétel a telekből eddig:)

MOndjuk ők a vaddohányt kedvelik, mintha azt mondták volna.

Előzmény: látható (24)
látható Creative Commons License 2012.09.18 0 0 24

Nem sok az, meg is oszthatod, (mobilkerítés) had pihenjen a föld, fejlődjön a legelő.

 

A nyárfa nagyon rossz, embernek, állatnak nem sok kaját ad.

Amilyen gyorsan lehet, csapasd ki, vegyes erdőt telepítsél helyette.

Gyümölcsfát is rakhatsz bele.

 

Kutasd meg a témát, van rá időd, hálás lesz érte, meglátod.

Később, még méhecskéket is alkalmazhatsz, 10-100 család elég lehet.

 

Előzmény: sajnos boka (16)
sajnos boka Creative Commons License 2012.09.18 0 0 23

köszi:)

Előzmény: Törölt nick (22)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.18 0 0 22

Egyébként ajánlom a permaforum-ot, azon belül van önellátós topic: http://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/hu/forum/37-Fenntarthat%C3%B3s%C3%A1g-Meg%C3%BAjul%C3%B3-energi%C3%A1k/3445-Kinek-mennyire-siker%C3%BCl-%C3%B6n-fenntartani-mag%C3%A1t

de állattartással kapcsolatban az index különbböző állatos fórumait pl: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9043965&la=121350835

vagy a baromfis topicokat, de mindeféle érdekes tudnivalók találhatóak a sajtkészítős topicban és szerte az index berkeiben.

sajnos boka Creative Commons License 2012.09.18 0 0 21

Nekem is ez a bajom... Megvan a kis tanya, elkelne oda a munka,a javítás, de amikor vettem le 20-30 gyümölcs csemetét, körbevettem elekttromos kerítéssel(sok az őz), mire legközelebb lementem, eltűnt a kerítés és persze a csemetéket "megrágták" az őzek.

Kerestem segítőt, aki ott lakna, de valahogy nem akadt az utamba egy megfelelő sem . Pontosabban egy család jött volna, de aztán találtak mást, őket nagyon szerettem volna, és írt egy másik ember is, aki 8 gyerekkel jött volna oda, azt meg én nem akartam.

A többi jelentkező csak a lakásért hazudta azt, hogy ért a kerthez, én többet tudtam náluk, pedig az már nagy szó.

Szóval az én kis projektem addig nem tud elindulni, amíg pl a levitt téglát ott nem lehet hagyni az udvaron a felhasználásig. Ehhez pedig segítő kellene:(

 

Előzmény: Törölt nick (20)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!