Keresés

Részletes keresés

NIMO123 Creative Commons License 2020.07.18 0 0 26

... Mpa-al 13mm jön ki. 

Előzmény: NIMO123 (25)
NIMO123 Creative Commons License 2020.07.18 0 0 25

... hááát, ha az F mértékegysége N, ami 10kg-nál 0.98N, az l 1méternél 1000mm, akkor valami oltári nagy szám jön ki a végére.

GAME OVER

Előzmény: NIMO123 (24)
NIMO123 Creative Commons License 2020.07.18 0 0 24

... hopp, már el is akadtam, mert a wikipédiában a rugalmassági modulusnál azt írja, hogy az E mértékegysége N/mm2 (Mpa).

Igen ám, de alatta az agyagokra jellemző értékeket felsoroló táblázatnál már GPa-t ír...??? Most akkor? 

Előzmény: hiper fizikus (21)
NIMO123 Creative Commons License 2020.07.18 0 0 23

... utána néztem, az E, az a  young-modulus (rugalmassági), s ez vasnál 200. De a Fl az nem F*l  ??? Ahol az F a rúd súlya, az l a hossz? Vagy gyökér vagyok. 

NIMO123 Creative Commons License 2020.07.18 0 0 22

Egy esztergát készítek és a hosszprizmák ill. a főorsótengely egyvonaluságát szeretném ellenőrizni, de itt bizony még a századmilliméter is számíthat.

A tokmányba befogok egy hidraulika henger-rudat, majd ehhez mérek több ponton is. A tokmánybefogást megismétlem 90 fokonként.... s remélem egy szép átlagot kapok a végére. 

Tehát nekem baromira számít.

A kialakítás olyan, hogy a "prizmákat" tudom állítani.

A képletet nagyon szépen megköszönöm, de elég lett volna egy 0.00 is. 😉

Matekból, fizikából tök sötét vagyok.

KÍVÁNOK NEKED NAGYON JÓ HÉTVÉGÉT! KÖSZIIIIIIIIIIIII ! 🍻

hiper fizikus Creative Commons License 2020.07.18 0 1 21

Ez anyira merev, hogy gyakorlatilag nincs lehajlása, pláne miliméterben .

Egyébkén jelemző a Wikipédiára, hogy az erthetetlenségig bonyolultra veszi a magyarázatát .

kör keresztmetszetre

lehajlás :  s =64Fl3/3d4πE

behajlás : s =4Fl3/3d4πE

négyzet keresztmets

lehajlás :  s =4Fl3/a4E

behajlás : s =Fl3/4a4E

téglalap keresztmetszetre

lehajlás :  s =4Fl3/ab3E

behajlás : s =Fl3/4ab3E

Megköszönhetnéd, remélem a betűk beugranak ! Legalább adj rá 1 pluszt értékelésnek .

Én sem tudom fejből, egy nagyon régi kis fizika összefoglaló könyvből másoltam be, persze papír alapú .

Előzmény: NIMO123 (20)
NIMO123 Creative Commons License 2020.07.18 0 0 20

SEGÍTSÉG!!! Megtudná mondani nekem valaki, hogy egyoldalon befogott méteres vasrúdnak ( átmérő 40mm ) mekkora a lehajlása a végén mm-ben?

Terhelve nincs, csak a saját súlya. 

Sehol nem találok számítási példát, mindenütt csak erőket meg nyomatékokat számolnak.

Köszönöm előre is. 

mmormota Creative Commons License 2015.11.17 0 1 19

R = r_adott_mechanizmus(t)

:-)

Ezt hogy gondoltad? Ad valaki egy konkrét képletet ami tetszőleges mechanizmusra jó?

Előzmény: a8d2 (18)
a8d2 Creative Commons License 2015.11.17 0 0 18

Sziasztok.

Mechanizmus pontja által leírt pályájának kéne az egyenlete (bármely alakban). Tudtok segíteni? S.O.S.

amplitudinis2 Creative Commons License 2015.06.02 0 0 17

v=3

ez mi?

Előzmény: amplitudinis2 (16)
amplitudinis2 Creative Commons License 2015.06.02 0 0 16

Mi a v betű?

Előzmény: Makro69 (15)
Makro69 Creative Commons License 2015.05.28 0 0 15

Sziasztok, tudnátok segíteni nekem az alábbi feladatban:

http://www.kephost.com/image/FdR6

A kérdés: mekkora a csavaró nyomaték ha az adott helyen ismert euler szám az adott irányban.

holczerl Creative Commons License 2012.09.14 0 0 14

Mekkora egy megcsavart henger potenciális energiája? Nulla szint a terheletlen.

Előzmény: baltaarc (13)
baltaarc Creative Commons License 2012.09.14 0 0 13
Jajj a Muttnyányszki Ádám szigorú szemű bronzszobra előtt mindig felgyorsítottam ösztönösen.
perselus Creative Commons License 2012.09.14 0 0 12

Javasolnám a hozzád közelállók minősítését. Innentől nélkülem "pörög" a topic.

Előzmény: holczerl (11)
holczerl Creative Commons License 2012.09.14 0 0 11

A biomechanika sem tartozik a tárgyhoz.

Képlékenyalakításod viszont esedékes és a tárgyhoz tartozik ha annyira hülye

vagy, hogy továbbra is itt fejtenéd ki topikromboló tevékenységed.

Előzmény: perselus (10)
perselus Creative Commons License 2012.09.14 0 0 10

Bezony! De mikor hadoklik pölö a biológia? :-)

Előzmény: XtraP (6)
XtraP Creative Commons License 2012.09.13 0 0 6

A "műszaki mechanika", bármily különös, jelent valamit.

Kivonat egy műszaki mechanika tankönyv ismertetőjéből:

"[a tankönyv] a statikai és a szilárdságtani ismeretek tárgyalásával kezdődik. Ez a két téma képezi a tantárgy alapját. Ezután a kinematika, a kinetika, az energetika, a merev testek kinetikája, a folyadékok mechanikáján belül a hidrosztatika és a hidrodinamika, valamint - nagyrészt a gázok mechanikájával foglalkozó - hőtani fejezetek következnek. ..."

Az életből ellesett példád alapján a matematika is haldoklik, ha a sarki boltban a pénztárosnő rosszul adott össze.

Előzmény: perselus (2)
perselus Creative Commons License 2012.09.13 0 0 5

Ez nem szegecselve van, hanem csavarok rögzítik a távtartókat. Az a baj, hogy látom magam előtt a pillanatot amikor kitekerem az utolsó csavart, és mint a rajzfilmeken szétrepül minden. De köszönöm a rugókészítős ötletet.

charpentier111 Creative Commons License 2012.09.13 0 0 4

Bizony, bizony.......

Bár belerakni valószínű nem fogja, azt a delikvensnek kell megoldani. A királyoknak nem kell hinni, a pincetunning kisipar azért még él.

Sajnos vannak olyan zárak, amelyeket nem javíthatónak készítenek (pl. a szegecselés bontásával szedhető szét), de ennek a megjavítása sem reménytelen.

Előzmény: halaloszto (3)
halaloszto Creative Commons License 2012.09.13 0 0 3

rugokeszitohoz elmente-e?

Vajk

Előzmény: perselus (2)
perselus Creative Commons License 2012.09.13 0 0 2

Van egy sztorim: Az ajtónk zárjában jól láthatóan eltört egy forgatórugó (egy acélhuzal föltekerve, a két vége kb 15mm-re egyenesen hagyva, ez a rész támaszkodik). Kiszereltem a zárat és  elvittem a "zárkirály"-hoz Aki hívhatná magát mindjárt zárcsászárnak is, de csak hümmögött meresztette a szemét közölte, hogy ez nem tudja milyen gyártmány, de nem magyar, igazság szerin ilyen zár nincs is, mert a méretek forma stb. (biztonsági ajtóval adták) szóval nem tud ilyen zárat adni. Mikor jeleztem, hogy nem új zárat szeretnék, hanem hogy új rugót rakjanak bele, csak a szemem közé röhögött. Fölhívtam pár "szakembert" akinek a reklámszövegében szerepel a zárjavítás, de kiderült, hogy azt csak úgy odaírták, mert csak zárcserével, ajtónyitással, meg ilyesmivel foglalkoznak. Szóval a Műszaki mechanika HALOTT!

astronom Creative Commons License 2012.09.12 0 1 topiknyitó

Szaktopik matmérnök kartács számára, mert ő nem tud ilyet nyitni. (Mindig elfogynak a nickjei, mire odérne..)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!