... utána néztem, az E, az a young-modulus (rugalmassági), s ez vasnál 200. De a Fl az nem F*l ??? Ahol az F a rúd súlya, az l a hossz? Vagy gyökér vagyok.
Egy esztergát készítek és a hosszprizmák ill. a főorsótengely egyvonaluságát szeretném ellenőrizni, de itt bizony még a századmilliméter is számíthat.
A tokmányba befogok egy hidraulika henger-rudat, majd ehhez mérek több ponton is. A tokmánybefogást megismétlem 90 fokonként.... s remélem egy szép átlagot kapok a végére.
Tehát nekem baromira számít.
A kialakítás olyan, hogy a "prizmákat" tudom állítani.
A képletet nagyon szépen megköszönöm, de elég lett volna egy 0.00 is. 😉
Matekból, fizikából tök sötét vagyok.
KÍVÁNOK NEKED NAGYON JÓ HÉTVÉGÉT! KÖSZIIIIIIIIIIIII ! 🍻
A "műszaki mechanika", bármily különös, jelent valamit.
Kivonat egy műszaki mechanika tankönyv ismertetőjéből:
"[a tankönyv] a statikai és a szilárdságtani ismeretek tárgyalásával kezdődik. Ez a két téma képezi a tantárgy alapját. Ezután a kinematika, a kinetika, az energetika, a merev testek kinetikája, a folyadékok mechanikáján belül a hidrosztatika és a hidrodinamika, valamint - nagyrészt a gázok mechanikájával foglalkozó - hőtani fejezetek következnek. ..."
Az életből ellesett példád alapján a matematika is haldoklik, ha a sarki boltban a pénztárosnő rosszul adott össze.
Ez nem szegecselve van, hanem csavarok rögzítik a távtartókat. Az a baj, hogy látom magam előtt a pillanatot amikor kitekerem az utolsó csavart, és mint a rajzfilmeken szétrepül minden. De köszönöm a rugókészítős ötletet.
Van egy sztorim: Az ajtónk zárjában jól láthatóan eltört egy forgatórugó (egy acélhuzal föltekerve, a két vége kb 15mm-re egyenesen hagyva, ez a rész támaszkodik). Kiszereltem a zárat és elvittem a "zárkirály"-hoz Aki hívhatná magát mindjárt zárcsászárnak is, de csak hümmögött meresztette a szemét közölte, hogy ez nem tudja milyen gyártmány, de nem magyar, igazság szerin ilyen zár nincs is, mert a méretek forma stb. (biztonsági ajtóval adták) szóval nem tud ilyen zárat adni. Mikor jeleztem, hogy nem új zárat szeretnék, hanem hogy új rugót rakjanak bele, csak a szemem közé röhögött. Fölhívtam pár "szakembert" akinek a reklámszövegében szerepel a zárjavítás, de kiderült, hogy azt csak úgy odaírták, mert csak zárcserével, ajtónyitással, meg ilyesmivel foglalkoznak. Szóval a Műszaki mechanika HALOTT!