Tanácstalan vagyok. Erősen nyomul a titán bevonat. Szerintem a kerámia talán kellemesebb, jobb... a zománc sem lebecsülendő... a fehér, sima bélésű edények verhetetlenek számomra... a teflon már felejtős(kuka).
Kinek mi a véleménye? - természetesen tapasztalat alapján.
Az ontottvas rozsdasodasa... azt hallottam - probaltam, hogy ha az onottvasat (szenacelt szinten) kicsit fel kell melegiteni elmosas utan, jobban leszarad mint a torolgeto ruhaval. Vekonyan at szoktam kenni olajos papirtorolkozovel, es szo sincs rozsdasodasrol.
Ontottvas az egyik legregibb, legolcsobb fozoedeny... nagyon szeretem.
most már van egy hét tapasztalat a hátam mögött és ezek alapján bármit lehet sütni ebben a rozsdamentes serpenyőben
tükörtojás, palacsinta, rántotta, egyik sem ragad le
most csináltam rántottát, tökéletes lett, gyakrolatilag csak ki kell törlni a serpit egy szalvétával, semmi nem ragadt le benne és zsírt is alig tettem alá, a felesleget le is öntöttem sütés előtt
amire figyelni kell, az a hőfok, először jól felhevítem, utána kicsit vissza lehet venni
Rozsdamentes acélban, akár a fehér zománcosokban vagy a jénaiban, alapból nem süthetsz tojást. Ezek nem tapadásmentesek, nem valók erre. (A tapadásmentes edények, a kerámia kivételével, viszont nem bírják a savas kémhatást. Így szépen meg lehet osztani a konyhai feladatokat köztük és az inox közt.)
Ha mégis muszáj pont abban, használj igazán sok szalonnát.
Szeretnék tanácsot kérni. A hétvégén vettünk egy IKEA sensuell szendvics szerkezetű rozsdamentes acél serpenyőt, bevonat nélkülit. A hús nagyon szépen sül benne, de a tojás sajnos leragad. Valakinek van tippje, hogy hogy érdemes ilyesmit sütni benne? Vasmagos tűzhelyen.
Nem tudom volt e már az téma amit szeretnék megkérdezni: hogy tudok jól választani elektromos kisgépeket bevonat szempontjából, van e minőségi különbség köztük? Gondolok itt: goffri-. ostya-, fánksütő, és az összenyomós szendvicskészítőre. Van amelyiknek fekete a "bevonata" van amelyiknek szürkésebb. Neten nincs mindegyikhez odaírva h milyen bevonat. Egészséges ezeknek a használata? Jó lenne eligazodni közöttük.
Fazek zomancos vagy meztelen ontottvas - csak vas nincs. Ontottvas es rozsdamentes.
Serpenyo csak meztelen ontottvas - nincs zomancos. Van par rozsdamentes, ha parolni akarok valamit, vagy szosszal keszitek valamit.
Van vas serpenyom par, azokat is sutesre hasznalom inkabb mint fozesre.
A vas serpenyok csodalatosak hirtelen sutesre, palacsintara.
Wok az inkabb lemez, vekony, hamar atmelegedik - mig a vastagabb lemez jo pl rantott dolgokhoz. Az aljara szepen leszallnak a morzsak - de jo vastag, tartja egyenletesen a meleget - persze van amikor a meztelen ontottvasat hasznalom kirantani husokat, zoldsegeket.
"a vas serpenyo... bevonat nelkul. Mas a hoelosztasa, orom benne fozni sutni."
önöttvas, vagy csak vas? mert én most amit kidobtam, az mezei vastag vaslemez volt zománccal és teflonnal, tizenéves. és ilyen már nem is létezik, mint kiderült. sima vaslemezből a palacsintasütőim vannak, ahhoz nekem annál nincs jobb.
Meg nem ismerem a titanium edenyeket - leginkabb campinghez hasznalt cuccokat latok belole, azt meg nem csinalom (marmint a taborozast...)
Ami a teflon es a nem teflon bevonatot illeti... mar egy ideje mi is teflon nelkul vagyunk.
Az igazsag az, hogy egy ido utan karcos lesz, es jon az uj vasarlas... nem szeretem.
A zomancos belseju ontottvasakat fozesre, parolasra hasznalom, sutesre nem annyira. Az oka - ha a zomancos belsejut forrositom fel mielott beleteszek zsiradekot es utana hust, az nem tesz jot a zomancnak.
Erre a bevonat nelkuli onottvasat hasznalom es szeretem... ugyes hasznalattal felveszi a versenyt a teflonnal - nem sul le benne semmi sem. Viszont... a hus szepen pirul, es az edeny aljan a lesult hus/szosz mennyei izt ad.
A savas eteleket szeretem rozsdamentesben sutni-fozni.
Aztan ott a legujabb szerelem - a vas serpenyo... bevonat nelkul. Mas a hoelosztasa, orom benne fozni sutni.
Igazabol nem hianyzik mas anyagbol keszult labos, fazek.
Jenaiban soha nem foztem - de sutni szeretek benne, most is van par amit szivesen hasznalok. Vastag porcelan talakat is szeretek sutesre hasznalni...
- az üreg vagy zárt, és akkor melegedésre nyomás lesz benne, vagy nyitott és akkor be tudja szívni a kaját és örökre koszos marad
a betett képen az van, hogy üveg (a klasszikus zománc az tkp. üveg) amibe kerámia szemcsék vannak keverve.
én most kellett vegyek egy serpenyőt. elborzasztó hogy nem alumínium serpenyőt kb nem lehet szerezni. miközben használati előnye szinte nincs az alunak a vassal szemben, csak a gyártásnál előny. és a tefalok mind olyan könnyűek voltak, hogy nem mertem megvenni.
Az árából és a márkanévből, no meg a Made in utáni folytatás sem közömbös, ne legyen China. A Tefal (France) és Bialetti (Italy) viszonylag jók.
De én ezekkel se lettem nagy híve a kerámiának. Kb. ugyanazt tudja, mint a jó teflon: új korában egy egészen rövid ideig príma tapadásmentes, utána még 1-2 évig úgy-ahogy elviselhetően az. Egyetlen előnye a teflonnal szemben, hogy savas ételt is szabad benne főzni. (Én szeretek sok ecetet használni.)
Hosszabbtávu tapasztalata van valakinek márkás kerámiás serpenyővel?
Én valami osanban akciós nonémet vettem év elején, új korában szuper volt, de mostanra úgy ragad minden benne mint a vízfolyás. na jó ez képzavar volt, de a lényeg, hogy pár hónap alatt eljutott a semmiresejó szintre. Fakanálnál és mosószeres szivacsnál durvább dolog nem érte. Egy drága márkás is ennyit tud, vagy ez is olyan mint a tefal teflonos cuccok akik sok évet kibirnak meg az olcsó nemtapadóbevonatos szutykoké amiknek 2 hónap a szavatosságuk?
semmi baj, nem szükséges tudományos megközelítés...inkább a megérzés... én bizony olyanban sürök-főzök, ami kedves nekem...kényelmes, jól kezelhető, stb...a "régiek" is ilyenek voltak új korukban... nekem nagyon rossz emlékeim vannak gyerekkoromból..sok volt a nehéz, igazi vaslábas.. vasserpenyő, mosófazék, rézüst, stb...
(nem dicsekvésként, de még most is megvan az 1982-ben Bagdadban vásárolt teflon hússütőm)
1. a titan egy fem. sokban hasonlit az aluminiumhoz. nem hiszem hogy a bevonat titan fembol lenne. a keramiakban mindenfele femoxidok nagyon gyakori komponensek, ugyhogy jo esellyel ebben is egyszeruen valami titanvegyulet lesz. pl a titandioxid szep feher, az van a diszperzitben meg a sminkekben is.
2. en abban fozok, ami bevalt. es nem valtogatom tul surun. hiszen egy jo minosegu edeny meg rendszeres hasznalattal is kibir 10-20 evet. ha meg hasznalhato, nem cserelem le csak azert mert valtozott a divat.
na...ide szerettem volna kilukadni.. mert sejtésem szörnyű.. nagyon hasonlítanak egymásra. titánt még nem vettem, de a kereskedő megesküdött az összes anyám életére, hogy nincs párja... a leírása szerint valami titánszerű keverék.. gyanús...
most vettem egy kerámia serpenyőt indukciós aljjal... mivel csak gázt használok, tökéletesen helyettesítette a lángosztót...
egyelőre még gyönyörű tiszta marad tütés után, de az idő...
nagyon szomoru lennel, ha kiderulne hogy a "keramia bevonat" tualajdonkeppen a zomanc modern neve? es a "titan bevonat" csak titan tartalmu keramia bevonatot, azaz zomancot jelent?
egyszeruen zomancos labost mar nem lehet eladni, mert olyan a dedanyanknak is volt, ezert kell neki uj nevet kitalalni.
persze hogy van teflon a konyhában, csak a kedves családocskám szeret benne vágni, villával kotorászni... na meg is van az eredménye.. ennyi a bajom.. egyébként a teflon hatalmas találmány, nem vitatom az életképességét..
a kerámiánál is fennáll a karcolás veszélye, de a fél év alatt még nem sikerült a családomnak egy pöttyöt sem ejteni... még gyönyörűek...a teflonon hamarabb sikerült sérülést okozni...