Keresés

Részletes keresés

cloaked Creative Commons License 2011.11.27 0 0 topiknyitó

Alaprecept:

 

1. A fehérbort kb. 18%-ra erősítjük a szesszel, ami 7 dl 10,5%-os bor esetén például 2,5 dl 37,5%-os vodkát jelent. Jellegtelenebb házipálinka is használható, legfeljebb erősebben kell fűszerezni.

 

2. Egy liter keverékbe 4–8 teáskanál fekete ürmöt áztatunk (bárányüröm helyett, amire nagyon hasonlít, de azt nem nagyon árulják az országban), esetleg igény szerint 0,5–1 teáskanál fehér ürmöt (ez igen keserű).

 

A további fűszerezés lehet például:

  • 5–8 teáskanál hibiszkusz és egy narancs héja (a fehér rész nélkül), ez olyan sangriás lesz.
  • 1 teáskanál kálmosgyökér, 2 teáskanál angyalgyökér, pár csipetnyi fahéj, egy fél frissen lereszelt szerecsendió – ez szárazabb vermut.
  • 5–8 teáskanál borsmenta, 3 teáskanál kakukkfű – ez a Martini Rossora emlékeztet, főleg ha karamellt is főzünk hozzá.

Ezeknél természetesen sokkal több fűszert fel lehet használni akár egyszerre is, pl. koriandert, szegfűszeget, citromhéjat, vaníliababot, citromhéjat, ezerjófüvet, kamillát vagy bármi mást. Nem nagy bűn 1-2 természetes kivonatot sem használni, pl. tiszta narancsolajat, borsmentaolajat, de kicsit aromaszegényebbek a nyers alapanyagnál, és nem mindegyik alkalmas emberi fogyasztásra.

 

A növényeket összekeverés előtt a szeszben is ki lehet áztatni, ami kicsit intenzívebb ízt eredményez, de még nem sikerült eldöntenem, hogyan jobb. Mindenesetre ilyenkor a felszívódott szesz miatt érdemes őket a keverékben is kiáztatni.

 

3. Néha rázzuk össze, két nap alatt kiázik. A szűrés történhet teaszűrővel, vagy ha igényesek vagyunk a látványára, akkor átfejthetjük vásznon, vagy leengedhetjük papír kávészűrőn (az elég lassú).

 

4. Literenként 3–8 evőkanál cukrot érdemes keverni bele, a recepttől és ízléstől függően. A hibiszkuszos és a borsmentás például több cukorral előnyös.

 

5. Az édesebb vermuthoz főzhetünk karamellt. Vigyázat, a folyékony karamell általában kb. 150 fokos. Ezt forrásban lévő vízzel érdemes kicsit hígítani, és ha összebarátkoztak, hűlés után a vermuthoz keverni.

 

Általában jégre töltve, vagy a jellegéhez illő üdítővel (citromos, gyömbéres, tonik, stb) keverve a legjobb.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!