Kedves barátom, te valamelyik kormánypárt tótumfaktuma vagy? Európában hol kapsz munkaerőt, szaktudás ilyen kevés bérért? Mindennek felmegy az ára, nagyon sok olyan dolog van, ami nálunk drágább, mint a nyugati országokban. De hány percet is dolgozik egy német, egy osztrák, egy olasz, egy francia 1 kg kenyérért? És mennyit a magyar?
De, az :) A magyar kereskedőnél kevés pofátlanabb van. Ugyan mi az oka annak, hogy gyakorlatilag bármit szeretnék venni, Németországból szállítással együtt 15-50 %kal olcsóbb? Úgy látszik, annyira mégsem árérzékenyek a magyarok, ha ezt hagyják.
Verseny, gondolom van, de 13-ban nem ezt kérdezted, hanem azt, legális-e az, ha a bolt nem tisztes haszonnal, hanem nagyon drágán adja el a portékáját. Arr írtam, hogy törvényes.
-----------------
Az árrésről: Nem tudom, hogy melyik cég milyen árréssel dolgozik, de az, hogy a pék és a vevő között ilyen jelentős mértékben nőtt a termék ára, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a pék után következők magasabb árréssel dolgoznak. Most, amikor csoda, hogy egyáltalán el lehet adni valamit, öngyilkos dolog magas haszonkulccsal számolni. Legfeljebb az tudja megtenni, aki monopolhelyzetben van. De az ilyen cég esetében sem biztos, hogy a magasabb kulcs több bevételt hoz. Ha kevesebben veszik meg az adott terméket, lehet, hogy a magas haszonkulcs ellenére is kevesebb bevétele lesz, mint alacsonyabb áron nagyobb tétel eladása esetén.
Nem szabadáras, mert fél forintért már nem adhatja el az egy forintért vett kenyeret. Dübörög a piacszabályozás a mélyben, és nem kell félteni sem a hipereket, sem a franchise pékségeket. De a fogyasztókat sem.
Ha a kenyér szabadáras, akkor azt a kenyeret, amit a bolt monduk 1 forintért vesz a péktől eladhatja 27 897 588 147 960 348 956 588 euróért is. Teljesen törvényes. Csak nem lesz rá vevő.
Na milyen? A kedvenc kenyereimet én ezért a pénzért kapom, 3 különböző boltban 2 különböző pékségtől, de vannak kenyerek sokkal drágábban is, és felteszem, sokkal olcsóbban is.
A kenyér fogyasztói ára mindig is fontosnak tartott tényező volt, pedig az is csak egy árucikk amelynek az árát úgy képezik mint a mackónadrágét, a nagybőgőét vagy az automata kávéfőzőét.
Ettől függetlenül nem örülök neki ha ez is drágul, bár a jó kenyér eddig sem volt olcsó.
Ne csak az árcédulát nézd, hanem azt is, hogy mit kapsz a pénzedért. Az olcsójánosoknak van olcsó kenyér, vagy ha nem talál, akkor süthet magának. Annak több értelme lenne, ha azt néznénk meg, hogy egy adott minőségű kenyérért mennyit kellett dolgozni x éve és ma, vagy mennyit dolgozik érte egy magyarországi vagy egy külföldi lakos. Természetesen résztvesznek karvalyok is a folyamatban, na nem a gyártásban leginkább, hanem az alapanyagoknál és a kereskedelemben, de senkinek nem tilos ugyanúgy megsütnie a kenyerét, mint nagyanyáink tették, csak az fárasztó, inkább fizetünk.
Elválik a kenyérpiac a 3-4-500 forintos finom kenyerekre és a vevőcsalogató hiperes felfújtra, amit ingyen is oda lehetne adni, ha nem lennének piactorzító intézkedések. Így viszont, hogy a felfújtat is legalább gondolom 2 kilóért kell adni, a jó kenyeret sem adhatják 300 alatt, pláne, hogy finom kenyeret többnyire a kis pékségekben árulnak, amiknek nagy a fajlagos rezsije. Egyébként nem tudom, felétek hogy van ez, mifelénk gombamódra nyílnak a pékségek, sok helyen az élelmiszerboltok forgalmát is átvették azzal, hogy mindenféle mást is árulnak a friss, forró vagy meleg kenyér mellett, és ez örvendetes.