Gyakorlatilag Svájc úgy rángat minket egy kötélen ahogy akar, és teljesen jogosan, mert megteheti. Ennyi :)
Alapból már ez a topik eléggé értelmetlen, hisz a forint így is úgyis meg fog szűnni, csak végre már megélnénk ezt, akkor minden sokkal könnyebb lenne, de ugyebár ez is állambácsin múlik, hogy mikor és milyen feltételek közt ahhoz teljesíteni is kéne :S Nem azt mondom, hogy minden probléma azonnal megszűnne, de hosszútávon, például a hiteleseknek egészen biztosan sokkal könnyebb lenne...
Nos, svájc az egy offshore célpont, jópár multicég központja ott van - adózási okokból.
Amúgy svájc kúúúúúúúúúúúúúúrvadrága.
Nochamúgy a svájci bankrendszer - bizonyára hallottál már róla - kiemelkedő szerepet tölt be a nemzetközi bankrendszerben. Ugyebár már hitler is ott mosta a pénzét. A CHF némileg nagyobb súlyra tett szert, mint az a pár rongyos instabil forint, ami a világon van.
Várom a következő zseniális levezetésedet, például foglalkozhatnánk azzal, hogy miért a magyarok tanulnak angolul és nem az angolok magyarul. Biztos azért, mert az angolok valamit jobban csinálnak, nem?
Úgy alakult, hogy az én életemben is eljött a pillanat mikor hitelfelvételre kényszerülök. Viszont be kell valljam én elég esetlen vagyok a bankok és a számok világában, csak azt látom, hogy az összes bank bombáz a reklámjaival de engem rettenetesen összezavar, hogy fogalmam sincs melyik a ténylegesen jó megoldás. A Budapest bank egyenlítő hitele tűnik most a legszimpatikusabbnak, de csak a kalkulátort néztem és nem tudom mennyire fedi a valóságot. Minden jó tanácsot szívesen fogadok, a segítségért pedig előre is köszönet.
Ha ez tényleg így menne, akkor lemenne a Nap mire döntetnének. Már pedig ha ez ilyen lassan menne, akkor Svájcban nem lenne magas az életszinvonal.
Bár igaz, hogy a magas hegycsúcsok mögött hamarabb tűnik el a Nap, sötétséget borítva a döntéshozókra, nem úgy , mint nálunk az Alföld szöcskenyájai lakta sík vidéken, nade akkor is ....!
Bár érteni vélem, hogy ebben szociálizálódtál még Kádár apád alatt, de ne sírd már vissza.
A multikra szükség van akár magyar, akár külföldi lett légyen az. Multi lehet magyar vállalkozás is elvileg, csak a gyakorlatban nem volt idő arra, hogy ez a szükséges tőkekoncentráció megvalósuljon. A tőke nem a bűn szinonimája, csak a néhány komcsi agyú Jobbikos, Fideszes, Maszopos bőrbe bújt őskövületek szerint.
Kérdés, hogy mi a történet időpontja. Mert most nagyjából ugyanaz az árfolyam. 2008 nyarán amikor a legalacsonyabb vot akkor szintén. 2008 őszén pedig pont a dollár drágult extrémebb mértékben.
Nem is hangzik most hülyén, hiszen magasan van a CHF/HUF, várhatóan csökkenni fog. Tehát egy forintalapú hitelt indítani jó ötlet, mert úgyis árfolyam-javulás várható (forint szempontból), tehát a hitelt kiadó intézet jól járna. Csak persze valószínűleg a svájciak nem olyan analfabéták pénzügyekben, mint a magyarok.
Ha a svájci állam, önkormányzatok, állampolgárok több pénzt akarnának elkölteni mint amennyi a belső összmegtakarításuk akkor külső forrást keresnének. Ha nálunk több lenne a megtakarítás mint az adósság akkor tőlünk vennének fel hitelt. Ilyen egyszerű, nem hangzik hülyén. Csak most pont fordított a helyzet.
Mert Svájcban a multik és a hazai vállalkozások egyensúlya megfelelő.
Ha egy vállalatnak tengeri herkentyűre van szüksége, akkor megnézi hogy van-e helyben. Ha nincs, akkor a körülnéz a kantonban. Ha ott sincs, akkor az országot teszik tűvé. Ha az országban sincs összehívják a tanácsot és megbeszélik hogy melyik import lehetőség a legelőnyösebb az országnak, a kantonnak vagy a helyi gazdaságnak.
Ha a multiparadicsom gazdaságilag jó ötlet lenne, akkor például Svájcban is az lenne. De nincs.
És ezért nincs forint alapu hitel sem Svájcban.
Viszont nálunk van multiparadicsom, és szívjuk a svájci frank alapú hiteleket... (is).