Keresés

Részletes keresés

dave6847 Creative Commons License 2014.11.12 0 0 2064

Törekedni célszerü a tudomány kultura etika filoszofia és vallás szintézisére,értékeik felhasználására.Mindegyik megtámogatja a többit .Mindegyikben persze van selejt és ellenjavallat is.

A nagy bumm esetében az ilyesmit nem is lehetne elkerülni,hiszen a tisztán tudományos hozzáálldogálás nem igazán hoz  telj-kielégitő eredményt,mint amikor vakok tárgyalnak a citromsárga szinről.

Ezoteria mindössze azt jelenti hogy az ismeretek egy része zárt rejtett titkos és csak a stabil biztonságos bennfentes belső kör számára férhető hozzá. lásd államtitok,orvosi titok.  Csakhát a világnézeti szintéren semmiféle "titkos belső szentély" nincs,mindenki világgá hirteti az "igazát".

A Natgeo Spektrum Ozonenetwork műsoraiban a tudományos tekintélyek /csillagész,fizikus stb / bátran vetnek fel a scifi világából is ismert fogalmakat lásd csillagkapu ,féregjárat,térhajtómü , universum-poliverzum és teleportálás és ezek elvi lehetőségét megvitatják.

Előzmény: Törölt nick (2061)
Bign Creative Commons License 2014.11.12 0 0 2063

"de az csak alaptalan filózófálás marad"

 

Lehetséges, de ez nem jelenti, hogy nincsen más magyarázat, csak eddig még nem fogalmazódott meg.

Egy ilyen szintű fórumba legfeljebb részproblémák tárgyalása folyhat,

vagy magának a BB teóriának egy-egy ellentmondásosnak tűnő elemének a tárgyalása.

 

"a világegyetem tágulása"

 

Pontosabban az észlelt vöröseltolódás, ami mással is magyarázható.

 

"elemek gyakorisága"

 

Történt-e számítás arra vonatkozóan, hogy egy átlagos gáz + por összetételből mi lesz a csillag élete során?

A maradékra (a csillag helyén maradó anyagra) biztosan, de egész életében részecskéket is sugároz. A rádióaktív anyagok bomlása során hélium (is) keletkezik.

Ha ezeket a hatásokat figyelembe vesszük, s nem ~13,5milliárd évre, hanem jóval nagyobb időintervallumba, akkor nincs kizárva, hogy pont annyi lenne az elemek gyakorisága, amit jelenleg észlelnek a "világító" anyagból, hiszen az nem a teljes mennyiség.

Előzmény: Törölt nick (2061)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2061

Igen Bing, annak lett nyitva, de olvasd végig a 2ooo hozzászólást és meglátod, hogy még utalást sem találsz egy épkézláb alternatív világképről.

Filózhatunk naphosszat arról, hogy milyen altrenatívák vannak és miért nem tetszik a mainstream, de az csak alaptalan filózófálás marad.

 

Még az sem fogalmazódott meg, hogy mit kéne megmagyarázzon az alternatíva, sorolom:

- elemek gyakorisága

- kozmikus háttérsugázás

- a világegyetem tágulása

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Bign (2060)
Bign Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2060

"Az ezoterikus szellemű értekezések tényleg jobban mutatnának a rejtélyes rovatban mint itt."

 

Mivel ez a topik eredetileg az elég "rejtélyes" Nagy Bumm teória, alternatív elgondolásainak lett nyitva, (s ez a címéből is kiderül) ezért itt a "meztelen csigákat" is el kell viselned.

Amennyiben lenne egy topik, amely a Nagy Bumm teóriájának az ismertetését tűzné ki célul, ott természetesen igazad lenne.

Ez természetesen csak a csigák véleménye. :-)   

Előzmény: Mungo (2058)
aelaek Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2059

Imádjuk az ezoterikát. Na, mi az alternatívája a nagy bummnak az ezoterika szerint? :-)

Mungo Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2058

Igazság szerint olyan bizonytalan lábakon áll a meggyőződésed a BB-vel kapcsolatban, hogy félsz alternatívákról olvasni.

Szerintem ismét erős tévedésben vagy. Az ezoterikus szellemű értekezések tényleg jobban mutatnának a rejtélyes rovatban mint itt. Tudod úgy vagyok ezzel itt, mint amikor a meztelen csigák összemászkálják a száradó ruhát. Az emóció amit kiváltanak egyáltalán nem a félelem. ÉszosztóJani bunkósága a megfelelő környezetben például okosságnak is látszhatna, a te felvilágosult nézeteiddel együtt.
Idealista optimizmusommal próbáltam apellálni nyomokban esetleg még meglévő vagy legalább látens emberségre is, amikor jámbor kédésemet feltettem. Hát úgy tűnik ez tényleg túlzott optimizmus, ha a Homo sapiens sapiens-t imitáló trollokkal akad össze az ember.

Legalább megpróbáltam. Azért ez i s valami.

Előzmény: Bign (2057)
Bign Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2057

"Nem lenne tisztességesebb, ha ezeknek a gyönyörű szép ezoterikus gondolatoknak egy külön topikot nyitnátok?"

 

Nem lenne tisztességesebb, ha magadba néznél, s bevallanád, hogy neked semelyik topikban nem felelne meg? :-)

Igazság szerint olyan bizonytalan lábakon áll a meggyőződésed a BB-vel kapcsolatban, hogy félsz alternatívákról olvasni.

 

Előzmény: Mungo (2054)
aelaek Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2056

Persze, hogy van alternatívája a bigbangnak. Több is. Az egyik az, hogy a világ csak úgy folyamatosan létezik és kész, nincs kezdete, nincs vége. A másik, hogy egy teknős hordozza a hátán az egészet, a teknős alatt pedig teknősök a végtelenségig. Mindkhárom elméletre ugyanannyi bizonyíték van, csak az a kérdés, melyik tábornak van több pénze, hogy a véleményét a többiek torkán lenyomja. :-)

Astrojan Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2055

Igen, ez valóban alternatívája a Nagy Bummnak, ez ugyanis a nagy bummok sorozata. Az indiaiak nyilván tudtak valamit, de ezt Bungóknak egyáltalán nem szükséges olvasgatni amikor ott van a Blikk vagy a Story.

 

És igazából senki más nem állítja, hogy a Világegyetem a semmiből keletkezett, egyedül a fizikusok, ám erre nagyon büszkék. A szingularitás ugyanis egy kiterjedés nélküli matematikai pont, amibe nem fér bele az anyagi világ. Lehet nem mondják ki szó szerint, hogy a "semmiből keletkezett" de azt igen, hogy szingularitásból keletkezett. A kettő pedig ekvivalens egymással, mert a matematikai pont definíció szerint semmi, fizikai értelemben nulla.

 

Igen, jól értettél és kösz hogy beszélgetsz velem a Nagy Bummról a Nagy Bumm című topikban.

Előzmény: dave6847 (2053)
Mungo Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2054

Kedves olvtársak! (Csak kérdezem.)

 
Nem lenne tisztességesebb, ha ezeknek a gyönyörű szép ezoterikus gondolatoknak egy külön topikot nyitnátok?

Az értő közönség ott tényleg háborítatlanul olvashatná, írhatná a szebbnél szebb gondolatokat és nem érne benneteket olyan vád, miszerint a tudomány rovat egy fizikai tárgyú topikját összerondítjátok.

dave6847 Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2053

http://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%90srobban%C3%A1s

Big Bang. Igazándiból senki sem állitja hogy a semmiből. A hindu filozófia szerint "isten" aki dharma vagyis léttörvény ugymond kileheli a világot majd visszalélegzi.És ugyanezt már sokszor és örökkön örökké  terv szerint ismét és ismét.

http://moly.hu/konyvek/baktay-ervin-india-bolcsessege-szanatana-dharma-az-orok-torveny

Létezés sorozata talán pihetőszakaszok közbeiktatásával. A biologiai természet sem abszolut uj  tavasszal hanem a megelőző teljes beláthatatlan korszak hozadéka,következménye,továbbhatása : hasonlatosan képzelhető el az univerzum ,nem  semmisül meg  teljesen és nem a semmiből áll elő ismét a "Teremtés".

Astrojan ! az érdekes sőt eredeti elgondolás hogy  az univerzum végül egyetlen fekete lyukká válik ami aztán dialektikusan átfordul ellentétébe fehér lyukká és BB

Jól értettelek ?

Astrojan Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2052
Előzmény: Törölt nick (2051)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2051

"a gravitont már kimutatták, az elektron kettéhasításával bújik elő, a neve spinon.

 

(nem tudják, hogy ő a graviton "

----------------------------------------

Erról kérek továbbiakat !

Tetszik a honlapod :)) igen alapos munka.

http://astrojan.zz.mu/ember.htm

Erre mindjárt rácsatlakozok követelve az auto és motor sport  /?/ betiltását sőt büntetését.

 

Előzmény: Astrojan (2050)
Astrojan Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2050

Becslés. De hadd kérdezzek vissza, bár pofátlanságnak tűnhet:

 

mitől olyan biztos, hogy van egyáltalán téridő? Ahhoz képest, hogy még csak nem is részecske (még csak részecske sem, hanem matematikai definíció) elég bátran ráépítettetek egy kártyavárat, ami végtelen nagy hibával közelíti a tapasztalt világot.

 

Minden részecske hipotetikus. A protonnal igen sok kisérletet tudunk összefüggésbe hozni, az elektronnal is. De elemi részecskének képzelni az elektront aminek spinje van, az már elég otromba dolog (bátor?). Elemi részecskének (vagy ami még ennél is rosszabb, hullámnak) vélni a fotont aminek spinje van, bátor, nem?

 

Neutrínókat már nehezebb kimutatni, néha ráfogják valamire: talán ez lehetett az.

 

Higgs bozontot már igen nagy erőkkel keresték egy ideig, gyorsan adtunk is érte egy Nobelt, de az nem az volt, ezt kár volt keresni, nincs ilyen.

 

De a gravitont már kimutatták, az elektron kettéhasításával bújik elő, a neve spinon.

 

(nem tudják, hogy ő a graviton, talán többet kellene kérdezni..)

Előzmény: Biga Cubensis (2049)
Biga Cubensis Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2049

mitől olyan biztos, hogy van egyáltalán graviton? ahhoz képest, hogy hipotetikus részecske, elég bátran megmondod a sebességét...

Előzmény: Astrojan (2048)
Astrojan Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2048

A fekete lyuk gondolom nem kérdés, a fehér lyuk viszont ugyanolyan fizikai realitás annak ellenére, hogy ennek csak késői következményeit láthatjuk, nem kisérletezhetünk vele és csak egyszer fordult elő a mi Univerzumunk történetében. Van ennek külön neve is, BB.

 

A fekete lyukak akkor válnak fehér lyukká amikor összeolvadnak. Nem ketten vagy hárman, hanem mindannyian. Ez az összeroskadás egyszerre, hirtelen történik meg a gravitonok sebességével, ami c2.

 

Sok ilyen BB lehetett már, a Világegyetem ciklusos. Nem is értem, hogyan képzelhetett Einstein Hawking ésatöbbi akkora baromságot, hogy a Világegyetem a semmiből keletkezett (= matematikai pontból), arról nembeszélve, hogy az általunk definiált téridőről is azt képzelik, az az Ősrobbanással keletkezett (= BB).

 

Az a fajta fehér lyuk amit most keresgélhetnél, olyan nincs. Viszont a féregnek van lyuka, csak azon vélhetőleg nem akarsz utazni, az nem az a lyuk. Csillagkapu, időkapu, időutazás a jövőbe, múltba, ilyen nem létezik.

 

A csillagok között lehet utazni, a gravitonok sebességével, ez jó nagy, a z reticuli olyan 10 perc.

Előzmény: Törölt nick (2046)
mmormota Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2047

Rengeteg hipotézis létezik, a tudósok is fantáziadús emberek. Csak ők helyén kezelik a hipotéziseket, tudják hogy kósza ötletből akkor lesznek csak komolyan vehető elméletek, ha valami specifikus megfigyelés alátámasztja ezeket. Addig az alkotó fantázia termékei. 

Előzmény: Törölt nick (2046)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2046

A fekete illetve a fehér lyuk/ak kapcsolódása egyenlőre csak filozofiai előretekintés / bulváros harsánykodás :)) vagy van némi tudományos realitása is ?

Lehet hogy a lyuk/ak a "csillagkapu" és az átjárhatás a "féreglyuk" ?

http://www.chemonet.hu/hun/teazo/miert/m00/74.html

Egyébként távoli analógiát is lehetne felhozni : a klinikai halálból ujraéledt emberek gyakorta emlitik hogy mintha egy alaguton mentek volna keresztül .....

Mungo Creative Commons License 2014.11.09 0 0 2045

a fekete lyuk nem inkább  fekete buborék  a téridőanyagban ?

 

Maradjunk a téridő fogalomnál, az anyag megjelölést legalább erre ne használjuk. 

A téridő Einstein felfogása szerint nem "sík", ami alatt a Riemann féle geometriai megfogalmazást szoktuk érteni. A téridőnek ezen modellje szerint görbülete van, amely görbületet az adott térrészben levő anyag mennyisége határoz meg. Ez természetesen megint egy pontatlan, "bulváros" megfogalmazás, a pontosabb az adott térrész energia és impulzus tartalma lenne. A tömeg kifejezhető energiaként is és mivel az energia döntő részét általában a tömeg adja, így ha pongyola is a meghatározás, azért nem túl nagy hibát okoz amikor csak a tömegről beszélünk.

Ennyi felvezetés után bizonyos mennyiségű anyag (tömeg) az elméleti számítások alapján tud akkora téridőgörbületet produkálni, hogy a fény sem tud onnan kifelé terjedni. Ezért hívják fekete lyuknak. (Mert nem látszik.) Ezt ha úgy könnyebb, hívhatod buboréknak is, de nem az elnevezés a lényeg. A fekete lyukak létezését a környezetükre gyakorolt hatás alapján mutatták ki, ezek közül az egyik leglátványosabb az un gravitációs lencse hatás.

Abban az értelemben, hogy ami egyszer bele került a fekete lyukba, az számunkra elveszett (legalább is jelenlegi ismereteink szerint) tekintheti valaki vallásos szemlélettel afféle világvége izének is. :o)

Előzmény: dave6847 (2044)
dave6847 Creative Commons License 2014.11.09 0 0 2044

Ez például köz-érthető volt tőled :))) amit egy humán-diplomás is követhet.

Ezért is bátorkodom a kérdéssel : a fekete lyuk nem inkább  fekete buborék  a téridőanyagban ?  vallásos hozzáállással afféle világvége izé ?

Előzmény: Mungo (2043)
Mungo Creative Commons License 2014.11.09 0 0 2043

Jó lenne a köz-érthetőségnél megmaradni !

 

Már csak azt kellene megmondanod, hogy az adott téma kapcsán mit értesz közérthetőségen. Mert nekem úgy tűnik, hogy bizonyos matematikai, fizikai ismeretek nélküli közérthetőség legfeljebb a bulvársajtó színvonalán valósítható meg, de annak nem sok köze van a tudományhoz. A cáfolgatók többségének éppen a nulla matematikai felkészültsége okán vannak "ellenérveik", "kételyeik". (Ráadásul erre még büszkék is.) 

Szóval itt sincs királyi út, ezt kellene tudomásul venni.

Előzmény: dave6847 (2042)
dave6847 Creative Commons License 2014.11.09 0 0 2042

Jó lenne a köz-érthetőségnél megmaradni !

mmormota Creative Commons License 2014.11.06 0 0 2041

Vegyük síknak.... Sőt egyenesnek...

 

Tudod mi az hogy metrika, és miért emlegetem folyton?

(specrelben nincs tágulás)

Előzmény: Neowe (2038)
mmormota Creative Commons License 2014.11.06 0 0 2040

Nem az a lényeg. Metrika nincs. Az nem metrika, hogy x km/h-val tágul, még dimenzióban sem stimmel.

 

(ha meg sikerülne jól megadnod minden adatot, akkor se tudnám kiszámolni mert ahhoz jobban kellene értenem az altrelhez)

Előzmény: Neowe (2039)
Neowe Creative Commons License 2014.11.06 0 0 2039

Persze, hogy nem jó... Nincs ilyen vonat és nincs ilyen gyors pasi se... De tegyük fel hogy "jók"... Izé, gondolatkísérlet...

Előzmény: mmormota (2035)
Neowe Creative Commons License 2014.11.06 0 0 2038

Vegyük síknak.... Sőt egyenesnek... (mivel a vonat egyenes pélyán halad). Elég 1 dimenzióban kiszámolni.

Előzmény: mmormota (2034)
takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2014.11.06 0 0 2037

Így igaz. A relativisztikus sebesség-összeadás képlete egy egyenes mentén:

 

vúj=(v1+v2)/(1+v1v2/c2),    -c <= v1,v2 <= c

 

A képlet működik akkor is, ha bármelyik sebesség fénysebességű, bármilyen irányú.

 

 

Előzmény: Törölt nick (2036)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.06 0 0 2036

Mármost, azt tisztáztuk, hogy a vákuum az nem semmi, hanem valamiféle "közeg", tehát anyagi mezők vannak benne. Így a fény ebben a közegben terjed c-vel. Ez a posztulátum azonban nem vonatkozik arra, hogy nem lehet – mondjuk relatíve, látszólagosan – a fénynél nagyobb sebesség. Például ha két fénysugarat elindítunk ugyanabból a pontból ellentétes irányban, akkor ezek egymáshoz képest 2c-vel távolodnak, miközben külön-külön mindkét fénysugár c-vel TERJED, tehát a posztulátum nem sérül.

 


Nem stimmel. De ha tévednék kérem Mormotát, hogy javítson ki.

Egyrészt ahhoz, hogy kifejezzük azt, hogy egy test a másik testhez relatíve mekkora sebességgel halad, be kell üljünk az egyik test tendszerébe (azaz egy hozzá képest nyugvó IR-be). De a fénnyel egyszerre haladni nem lehet, azaz nincs olyan IR ami a fényhez képest nyugvó. Tehát az egyik fénysugár mellé tendelt IR rendszerből (ami nincs) nem lehet mérni a másik fénysugarat. 

Nade, ha veszünk két ellentétes irányban o,9c sebességgel egyenesvonalban elkűldött  hajót, azoknak sem lessz a relatív sebességük 1,8c, mert a speciális relativitás elmélete szerint lézik egy másfajta sebességösszeadási tőrvény a gyorsan mozgó testekre, és ebből az jön ki, hogy a relatív sebessége az egyik hajónak a másikhoz képest o,99447 c.  

Előzmény: Tuarego (2022)
mmormota Creative Commons License 2014.11.06 0 0 2035

( a számaid amit példának megadtál persze nem jók) 

Előzmény: Neowe (2033)
mmormota Creative Commons License 2014.11.06 0 0 2034

Elégtelen adatok. Specrelben elég, mert adott a metrika. Ha nem sík a téridő, meg kell adni hogy milyen, anélkül nincs mit számolni.

Mondom, hogy nem olyan egyszerű minden, mint specrelben.

Előzmény: Neowe (2033)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!