Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.08.24 0 0 42
Ne haragudj hogy illúzióromboló vagyok, de számomra nyilvánvaló, hogy a katedrálisok, templomok felett megjelenő fényesen világító Szűzanyák, kivétel nélkül csalások sajnos... ez nyilvánvaló. Kairóban véletlen a kopt templom tetején jelent meg. (mellesleg ezek a fajta jelenések "véletlenül" általában "véletlenül" mindig keleti keresztény templomoknál jellemzők - szeszélyes ez a Szüzanya - olyan helyeken ahol az agymosás meg nagyobb, ahol még több dogmát, hazugságot lehet lenyomni a tömeg torkán...)
Majd elgondolkodom, ha egyszer egy mecset tetején, de még érdekesebb lenne, ha egy irreleváns helyen, mondjuk egy fa tetején egy oázisban - ha már szeret ilyen magasan lenni... ;)

Sajnos az egyház, pláne amióta csúszik lefelé a lejtőn, nem ria vissza semmilyen trükktől, hogy népszerűsítse magát, hogy a hit illiúzióját fenntartsa, hogy a régi agymosását felszínen tartsa. S mivel évezredekig a népírtástól sem riadt vissza hogy fenntartsa magát, hát egy kis apró ártatlan trükköcskét a jó ügyért, az úr biztosan megbocsát - gondolják...

Egyetlen egy ilyen látványos tömeges templomtetőn történt Mária jelenés után sem engedtek közvetlenül azonnal senkit az adott templom kupolájába, tornyába vizsgálódni, hogy kizárják a csalás lehetőségét, ahogy pl a romlatlan testeket sem engedik világi szakértőknek megvizsgálni. Kizárólag egyházi "szakértők" és vizsgálóbizottságok hitelesíthetnek egy csodát.
Következésképp ezek a "csodák" csak azoknak lesznek csodák és hihető dolgok, akik előtte is hittek ebben, tán kicsit ezután erősebben fognak hinni, szóval ezek az ügyek "családon belül" maradnak.... A kívülállók, gondolkodók szemében pedig ezekkel a nüanszokkal csak méginkább lejáratja, hitelteleníti magát egyház és vallás világa...
Előzmény: Jávorfácska (40)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.24 0 0 41

"A Szûzanya, Mária 1968. április 2-án – a Fényességes Szent Szûz ünnepén – este félkilenckor megjelent a kopt-keresztények, a mohamedánok, a zsidók, a hívõk és hitetlenek szeme láttára Kairó elõvárosában, Zeitunban."

http://www.freeweb.hu/jelenesek/zeitun.html
Előzmény: Jávorfácska (40)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.24 0 0 40

A 900 milliós muzulmán világ éppúgy felfigyelt a kopt katolikus templom kupolája felett égi fényben – fõképpen az éjszakában és a hajnali órákban! – megjelenõ Szûz Máriára, mint az európai, sõt a világ sajtó.

A Kairóban mûködõ nagykövetek és konzuli képviseletek küldöttei élõ tanúkként szerepelnek e természetfeletti eseménynél. Így a Szovjetuniót képviselõ nagykövet is, aki errõl a rendkívüli eseményrõl azt a kommentár nélküli értesítést küldte a Kreml urainak, hogy Kairó talán leglakottabb városnegyedében egy kopt-keresztény kupola felett ismételten látható Mária. – A diplomáciai jelentést követõen indoklás nélkül azonnali hatállyal hazahívták a nagykövetet.

(...)

Nem tudunk róla, hogy a diplomácia történetében a Kairóban akkreditált külképviseleteken kívül a Mária-jelenések valósága, valódisága mellett – vallási hovatartozóságra tekintet nélkül – valahol is jelenlétükkel tettek volna tanúságot.
Előzmény: Jávorfácska (39)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.24 0 0 39

A mellélkelt fotó a Szűzanya egy korábbi muzulmánoknál tett látogatása alkalmával készült, az 1968-69-es kairói jelenések alkalmával:

http://www.freeweb.hu/jelenesek/zeitun.html
Előzmény: Jávorfácska (37)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.24 0 0 38

Érdekessége a dolognak, hogy muzulmánok kezdték el elsőként terjeszteni jelenés hírét. Nem véletlen, hogy a Szent Szűz a következőt mondja Lukács evangéliumában:

’Mostantól fogva boldognak mond engem minden nemzedék’ (Lk. 1,48.)

Emberek ezrei vették körbe a templomot. A decemberi csípős hideg ellenére a tömeg másnap reggelig letáborozott, néhányan kijjebb tábortüzeket gyújtottak, hogy felmelegedhessenek.Folyamatosan himnuszok és imák töltötték be az éjszaka levegőjét a Szent Szűz tiszteletére.A tömegben egyaránt jelen voltak muzulmánok és keresztények, elfátyolozott hölgyek egymás mellett a fedetlenekkel, mind résztvevői az új jelenésnek
Előzmény: Jávorfácska (37)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.24 0 0 37

A Szűzanya vendégségben az iszlámoknál:

http://www.zarandok.hu/?m_id=45&m_op=view&id=6188&sessid

Előzmény: Törölt nick (36)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.24 0 0 36
Nehéz erre válaszolni. Az emberi erők és képességek nem biztos hogy különböznek (mikro és makro) kozmikus univerzális erőktől... sőt ahogy a tudomány halad, egyre több mindent fedez fel, ami arra utal hogy nincs különbség. Egy nagy rendszert kézpezünk - s mellesleg a gondolkodó emberek jelentős részét pont ezek a jelek terelik az említett panteizmusba hajló agnoszticizmus felé.

Ha így is van, bárgyú, morcos, rőtszakálas, infantilis ödipuszkomplekszusból és naiv butaságból eredő, kitalált, archaikus agresszív agymosás, szellemi terror által a befolyásolható fejekbe plántált istenapuka képzete nélkül is lehet így...

Én is kérdezek valamit akkor már. Szűzanya miért csak ott jelenik meg ahol hisznek benne? És miért úgy néz ki, mint a képeken, szobrokon? Szakértők megállapították már, hogy a valóságban semmiképp nem úgy nézett ki ahogy a szentképeken, szobrokon ábrázolják.... (már ha egyáltalán létezett)

Miért nem jelenik meg Ázsiában, taoistáknál, hiduknál, buddhistáknál? Miért nem jelenik meg Dél-Amerikában indiánoknál, Afrikában törzseknél, vudu-hívőknél, totem hívőknél, sámánistáknál? Mért nem jelenik meg Iszlámoknál és Rasztafárisoknál?
És nem sorolom tovább, már nem is maradt túl sok vallás.
Vajon miért csak azoknál jelenik meg akik benne hisznek és miért csak keresztényeknél? Nem lóg ki itt egy icikepicikét a lóláb? Nagyon minimális intelligencia és az elvakult fanatizmus valamelyes leküzdése kell ahhoz, hogy belássuk a dolog trivialitását....
Minden hitrendszer saját ikonjai jelennek meg adott kultúrkörben. Iszlámoknak "egészen véletlenül" Mohhamed jelenik meg mindig, hinduknak meg Krisna stb.
Nem hallottam még olyanról, hogy a Szűzanya megjelent Tibetben a lámáknak... Igaz?
Nem kell sok ész felfogni a nyilvánvalót, hogy nem megjelenés történik, hanem MEGJELENÍTÉS...
Előzmény: Jávorfácska (35)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.24 0 0 35

Az volna a kérdésem, hogy ebben az elgondolásban, amit te is képviselsz, a hit pusztán emberi erő és képesség?
Előzmény: Törölt nick (31)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.24 0 0 34

Mi történt Bernadettel a jelenések után?

Az utolsó jelenés (1858. július 16., Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe) után – mindenfajta egyházi szervezés nélkül – a jelenések barlangja az imádkozás és a kegyelet helye lett, amely azóta sem szűnt meg az lenni. A jelenések után Bernadettet egy kánoni bizottság többször kihallgatta. Tovább figyelték és tanulmányozták az ügyet. Eközben Bernadett a nevers-i nővérek vendégházába megy, mialatt folytatja iskolai tanulmányait. Ekkor 16 éves elmúlt. 1866-ban Bernadett a nevers-i Katolikus Intézetben felölti a szerzetesi ruhát. Egy idő elteltével a rendház vezető ápolója lesz. „Bevált szokássá vált, hogy Bernadetthez küldték el az elkeseredett embereket, akiket a vele való beszélgetés után eltöltött a béke, és reménység; valóságos csodákat tett rendkívüli finom, érzékeny lelkületével. Testek ápolója volt, de ápolója a szíveknek és lelkeknek is. Tudott vigasztalni, mert tudta, mi a szenvedés.”

http://www.keesz.hu/node/1534
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.24 0 0 33

Igen:)

Pont erről olvasok:)

http://www.keesz.hu/node/1534


Csodák, csodás gyógyulások

Csodának nevezünk minden olyan látványos eseményt, történést, amely az ismert természeti törvényekkel ellentétes (ha imádság hatására „sikerül” valamilyen jószándékú kérés, azt imameghallgatásnak nevezzük). A csodáknak két alapvető fajtája van. Az egyik a „módjában csoda” (in modo), például amikor valaki pszichés ráhatásra gyorsabban gyógyul. Másik fajtája a „dologi csoda” (in rhei): például, ha hirtelen visszanő a beteg karja. Több esetben olyan valaki is meggyógyul, aki hitetlen, sőt szellemi fogyatékos, nem is tud magáról. Ezek mások imájára gyógyulnak meg – náluk tehát nincs semmiféle pszichikai plusz segítség, ezekben az esetekben dologi csodáról van szó.
A „módjában csoda” esetében néhány év múlva minősül csodának az esemény. A „dologi csodát” azonnal elismerik, ott nem kell várni éveket a jóváhagyásra (például röntgenfelvételekkel azonnal igazolható egy daganat eltűnése, vagy testrész visszanövése).
Előzmény: Törölt nick (32)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.24 0 0 32
Egészen kis gyerekeknél a környezet, a szülők, szerettek hite, ill azok rezgései is erősíti a placebo folyamatot....
Előzmény: Jávorfácska (29)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.24 0 0 31
Sem Daniken, sem én, nem vagyunk olyan gőgősek és ostobák, hogy tökéletesen kizártnak tartsunk valamit, ami nincs megcáfolva.

Azonban, a Mária jelenésekre vélelmezek (és ha jól emlékszem Daniken is hasonlóan) egy valószínűbb, reálisabb hipotetikus magyarázatot, mintsem hogy a bibliai Szűz Mária jelenget meg. S ez pedig egy ma még nem igazán ismert, nem leírt pszichés, mentális jelenség: a mentális projekció (nincs hivatalos neve, tehát ez egy szabados megnevezés).
Ezt úgy képzeljük el, hogy adott egy csoport (de persze egyén is ugyanígy akár) - hiszen ugyebár van olyan eset is hogy több ember előtt jelenik meg - akik nagyon erősen hisznek benne és akarják hogy megjelenjen, ekkor kis hálózatot alkot az elméjük és az összeadódó, egymást erősítő mentális energiáikkal kvázi kivetítik a képét a valamilyen ismeretlen agyi energetikai mechanizmussal. Ezt megfogalmazták már mint kollektív hallucináció pl, de azért nem mondanám hallucinációnak, mert az egyrészt spontán, váratlan, véletlenszerű, másrészt pedig csak a hallucináló látja. Azonban egy ilyen kollektív mentális projekciót akár másvalaki, kívülálló is láthat.
Uegybár mustármagnyi hit, hegyeket mozgathat meg, csodákra képes. Egy ilyen közösségnek sokkal nagyobb hite van mint egy mustármag...
Előzmény: Jávorfácska (24)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.24 0 0 30

a napcsodáról:

http://hitbeke.blog.hu/2010/08/24/napcsoda

Előzmény: Jávorfácska (7)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.23 0 0 29

Egészen kis gyermekek esetében sem beszélhetünk még a hit erejéről szerintem:


"45. Francis PASCAL -- Agyhártyagyulladás után

1934. október 2-án született, beaucaire-i (Franciaország) lakos.
1938. augusztus 31-én, 3 év és 10 hónapos korában gyógyult meg. 1949.
május 31-én Ch. De Provenchčres érsek úr, Aix-en-Provence érseke által
elismert csoda.

Ez a második olyan eset a csodás gyógyultak sorában, amikor egy
egészen kis gyermek gyógyul meg. "

(Lourdes Magazine: A lourdes-i csodás gyógyultak. 67 rendkívüli történet)
Előzmény: Jávorfácska (26)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.23 0 0 28

Nekem egyébként azok a leírások tetszenek leginkább, ahol azt is megemlítik, milyen lelki változásokon megy keresztül az, aki meggyógyul.

Nem csak víz által lehet meggyógyulni természetesen Lourdesban, sőt Lourdesban sem kell lennie feltétlenül a gyógyulás pillanatában annak, aki a lourdesi kegyelmek révén gyógyul meg.

"1943. augusztus 15-én Gabrielle azt kéri, vigyék el ôt a házától kb.
100 méternyire lévô templomba. Hét éve már, hogy gerincreumában
szenved, mely ágyhoz köti. Csak egy hajszálon függ az élete, mivel
olyan betegségek is megtámadják, melyek legyengült szervezetének minden
funkcióját érintik. A mise után hirtelen felkel. Mindenki elképed.
Környezete, az életerô e váratlan feltörésétôl döbbenten, elképedve
figyeli, amint a saját lábán tér haza. Jó egészségi állapota ettôl
kezdve soha nem hagyta el. Gabrielle gyógyulását a lourdes-i
Miasszonyunk közbenjárásának tulajdonítja, a második világháború után
1945. augusztus 19-én és szeptember 12-én eljön tehát kivizsgáltatni
magát az Orvosi Ténymegállapító Irodába. Maga Gabrielle az, aki a
lourdes-i Miasszonyunk közbenjárásának tulajdonítja gyógyulását. A
meggyógyult beteg életét Lourdes-ban, a Barlang mellett kívánja
befejezni. 1970-ben érkezik meg ide és 1982-ben, majdnem 88 évesen hal
meg, lelkében fiatalabban, mint valaha."


(46. Gabrielle CLAUZEL -- Algériában gyógyult meg a lourdes-i
Miasszonyunk közbenjárására, ő nem a víztől gyógyult meg.)

Előzmény: Jávorfácska (27)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.23 0 0 27

Egy feljegyzést olvasok a lourdesi csodás gyógyultakról. A blogba is felvittem belőle részleteket:

http://hitbeke.blog.hu/2010/08/23/csodas_gyogyulasok_lourdes

Egy helyütt azt írják, egy félig kómában lévő beteg gyógyult meg. Nála akkor és ott a hit biztos nem játszhatott nagy szerepet, hiszen nem is volt szerintem teljesen öntudatánál:

48. Rose MARTIN -- Nem a ráké az utolsó szó


Leánykori nevén Pérona, 1901. március 28-án született, Nizzában
(Franciaország) élt. 1947. július 3-án, 46 évesen gyógyult meg. 1949.
május 5-én Rémond érsek úr, Nizza érsek-püspöke által elismert csoda.
1998-ban hunyt el.

A halál ott támadta meg Rose-t, ahol életet adott. Az ôt sújtó
méhnyakrák napról napra terjed. A műtét, melyen 1946 februárjában esett
át Nizzában, egyáltalán nem oldott meg semmit. 1947. június 30-án félig
kómában érkezik meg Lourdes-ba. A harmadik megmártózás után hirtelen
felkel. Nincsenek fájdalmai és úgy viselkedik, mint akinek semmi baja,
kivéve, hogy az utóbbi hónapokban nagy mennyiségben szervezetébe
fecskendezett morfiumtól továbbra is gyenge. De tudja, hogy ô nyert: az
élet kerekedett felül. Rose tíz hónap alatt 17 kg-ot hízik. Miután az
orvosi bizottságok vizsgálatán átesett, mint mindig, most is az egyházi
hatóságon a sor, hogy elismerje a csodát. Ez azonban késik. 1958.
március 17-én Théas püspök úr, Tarbes és Lourdes püspökének sürgetô
kérésére Rémond püspök, Nizza püspöke kijelenti, hogy
,,megbizonyosodott róla és elfogadta a Kánoni Bizottság 1949. május 5-i
következtetéseit'' , és igazolja hogy, ,,ami e gyógyulás során történt,
az valóban csoda.''

http://www.piar.hu/pazmany/k465.htm
Előzmény: Jávorfácska (26)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.23 0 0 26

Persze. A víz gyógyerejétől. Persze érdekes volna tudni, hogy olyan emberek is meggyógyultak-e, akik nem hittek víz gyógyerejében... tehát hogy a gyógyuláshoz feltétlenül szükségeltetik-e a hit... ennek utána kéne olvasnom, de szerintem könnyen elképzelhető, hogy nem hívők is meggyógyultak már a lourdesi víztől, mert a Máriajelenések egyik legfontosabb célja az emberek megtérítése. Lehet, hogy valaki attól tér meg, hogy meggyógyul a lourdesi víztől....

Előzmény: msmks (13)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.23 0 0 25

Szia Msmks!

Nagyon örülök, valahányszor jöhetek ide a fórumra beszélgetni veled:)

Erre a hsz-re inkább a hit és béke topikban válaszolok, mert nagyon elkanyarodok már benne e topik témájától.
Előzmény: msmks (12)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.23 0 0 24

Na, ezt örömmel olvasom, hogy akár még egy valódi Máriajelenés is belefér akár Daniken, akár a te elméleteidbe.

Ha van kedved írni arról, hogy milyen a panteizmus felé hajló agnosztikusnak lenni, milyen ezzel a tudattal élni, akkor érdeklődve fogadom:) Szerintem A hit és a béke szigete című topik itt a klubban pont jó lehet egy ilyen irányú beszélgetéshez.
Előzmény: Törölt nick (22)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.23 0 0 23

Köszönöm, hogy számodra egy hívő ember nem jelent automatikusan agyhalott zombit:)

Sokat gondolkodtam már ezen, hogy vajon mi lehet az oka, hogy engem kimondottan vonz a másság, hogy tényleg nagyon érdekel mások másfajta meggyőződése. Érdekes volna szerintem többet tudni arról, hogy például a nyitottság minek köszönhető. Neveltetés, gének, körülmények mindhárom? Ha magamra gondolok, akkor azt mondom, mindhárom. Nem tudom miért alakult így, hogy a két és fél év során mióta ide járok a fórumra, a számomra legérdekesebb, legizgalmasabb beszélgetéseket Msmks-sel folytattam eddig, pedig tudom róla, hogy teljesen másban látja az élet értelmét, mint én. De valahol természetesnek érzem, hogy így alakul a fórumozásom, hogy a római katolikus hittestvéreimmel alig társalgok itt valamiről is, mert az életem több területén is inkább hatással vannak rám a kimondottan más beállítottságú és más világnézetű emberek, mint amilyen én vagyok. Engem a mássággal való találkozásom arra tanított meg, hogy úgy nézzünk egymásra, mint egy tükörbe. Lássuk meg a másik hatására kívülről magunkat, és vegyük észre, hol miben kellene, lehetne még alakulni.

Bocs, most nincs több időm írni, de majd jövök vissza, ha tudok jönni...

Msmks, neked is írok majd még a vízről....
Előzmény: Törölt nick (22)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.23 0 0 22
Nem nem. Te pontosan nem vagy nálam "agyhalott zombi" kategória, mert úgy látom, nyitott, érdeklődő, kutató hívő vagy; nem ragadtál bele rögeszmésen dogmákba és nem szajkózod, mantrázod azokat mint egy robot és nem nyomulsz erőszakosan...
Ergo a zombi ismérvei nem fedezhetők fel rajtad...
;)

Daniken könyve nem csak Mária jelenésekről szól, hanem a jelenésekről általában, tehát egyéb misztikus lények, szentek, Jézus, Isten és "kollegáik" kvázi megjelenése emberek előtt.
Nem arra a konklúzióra jut, hogy UFO-k csinálják (ebben a dolgozatában kivételesen ha jól emlékeszem, még csak nem is említi őket), hanem arra, hogy mentális jelenség, hallucináció ill hazugság zömmel, azonban - és ez a rész tetszeni fog a hívőknek - belátja, hogy vannak megmagyarázhatatlan esetek, melyek akár valóban lehetnek transzcendens eredetűek, mivel ő nem ateista, hanem - hozzám hasonlóan (vagy én őhozzá) inkább afféle panteizmusra hajló agnosztikus. Ha jól emlékszem - bár vagy 15 éve olvastam a könyvet és sajnos már elkallódott - Máriával is foglalkozik a könyvben alaposan.
A fő bibi a jelenésekkel, és ezen buknak le leginkább, hogy olyan illetők is hajlamosak "megjelenni", akik nem is léteztek vagy éppen nem úgy néztek ki, mint ahogy az átélő leírja (ergo a saját elméjében szereplő képzelt megjelenését vízionálta)... ez is, sok mellett utal arra, hogy zömmel képzelődés, önszuggeszió, hallucináció ill hazugság a legtöbb eset, csakúgy mint az UFO jelenségek.

Amire ő is jut és sok kutató, hogy vannak rejtélyes jelenségek, melyekre lehet transzcendens, akár isteni, túlvilági magyarázat is, vagy egyszerűen valami olyasmi amit az emberi megismerés még nem fedezett fel...
Előzmény: Jávorfácska (20)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.23 0 0 21

Én azt gondolom, persze lehet, hogy Isten nem akarta, hogy a teremtményei azért szeressék őt, mert úgysincs más választásuk. Miután megadta a választás lehetőségét, voltak, akik elfordultak tőle, ez az elfordulás eredményezte a szenvedést, meg az összes többit, amiért én nem Istent hibáztatom, és amit én nem Isten játszmájának, hanem a teremtmények játszmájának tartok. Én magam is elfordulok naponként az önzésem, és egyéb hibáim miatt Istentől. Gondolom, mások is így voltak, vannak ezzel.
Előzmény: Törölt nick (14)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.23 0 0 20

Szia Big4!

Több könyvet is olvastam Danikentől, konkrétan Máriajelenésesre nem emlékszem. Gondolom, ezeket is az ufókkal magyarázza. Te elfogadhatónak tartod Daniken elméleteit?

Én is ám egy "agyhalott zombi" vagyok... de szerintem ezt már úgyis észrevetted rajtam:)

J.
Előzmény: Törölt nick (19)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.23 0 0 19
Eric von Daniken szentelt egy egész könyvet a jelenéseknek. Olvastátok?
Jávorfácska Creative Commons License 2010.08.23 0 0 18

Szia Tivadar:)

Te hiszel a Máriajelenésekben?
Előzmény: tivadar (16)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.21 0 0 17
Leszállhatnál már rólam. Vedd tudomásul, hogy túlléptem az agyhalott zombiságon, amibe te beleragadtál... Ennyi...
Előzmény: tivadar (16)
tivadar Creative Commons License 2010.08.21 0 0 16
Te pénzt kapsz ezekért a destruktív bejegyzéseidért???

Ha nem hiszel isten létében, akkor minek irkálsz ide?
Ha hiszel, akkor miért nem veszed tudomásul, h ez van, ami van?

Egyszerűen nem értelek, s folyton a régi, értelmes big4-et keresem, de hiába...
Előzmény: Törölt nick (14)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.19 0 0 15
.
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.19 0 0 14
Miért te igen? Ha te mindeható lennél teremtenél magadnak ellenséget, akivel aztán az időkön át küzdessz (miközben tudod, hogy egy szemvillanással elsöpörhetnéd), tehát színjátékot, önkényes játszmát játszanál, a többi teremtményed szenvedése árán? Ilyen egy jóisten?
Előzmény: Jávorfácska (6)
msmks Creative Commons License 2010.08.19 0 0 13
és a víztől gyógyultak meg?
Előzmény: Jávorfácska (10)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!