Keresés

Részletes keresés

T-boy01 Creative Commons License 2019.05.23 0 0 130
Előzmény: belojozso (129)
belojozso Creative Commons License 2019.05.22 0 0 129

Szia . 

Érdeklődnék Tőled , vonattal Szkopjéból , az Ohridi-tóhoz el tudok - e jutni ? 

Köszi !

Előzmény: EditSzkopje (125)
T-boy01 Creative Commons License 2019.05.17 0 0 128

60 makit bármelyik benzinkútnál adnak egy euróért 

20€-t szoktam egyszerre váltani. Útközben.

Előzmény: Törölt nick (126)
Szajci Creative Commons License 2019.05.04 0 0 127

én Budapesten a Tichichange-nél váltanék érmét meg bankjegyet. 

Előzmény: Törölt nick (126)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.29 0 0 126

Sziasztok,

 

Macedoniába megyünk jövőhetén, kérdezném hogy most is inkább kint érdemes pénzt váltani, vagy már ennyire nem rossz a helyzet itthon?

Ha kint eurot váltunk dinárra, akkor hol érdemes váltani, pontosan ha városban váltunk (érdemes váltani) akkor jutunk reptérről skopjébe dinár nélkül? Reptér Taxi eurot is elfogad?

 

Köszönöm

 

 

EditSzkopje Creative Commons License 2019.04.10 0 0 125

Sziasztok!

 

Szkopjében élek és turizmusban dolgozom, egy-két tanács a Szkopjéba látogatóknak:

 

Nagyobb csoport esetén olcsóbb kisbuszos reptéri transzfert előrendelni van erre több cég, akit érdekel írjon bátran és megosztom. A reptéri taxi ára fix 1200 denar vagy 20 euro, így lehúzás nem fordulhat elő. 

 

Vodno-hegyre érdemes legalább a felvonóig busszal (vagy taxival) menni és onnan több hosszabb-rövidebb túraútvonal vezet fel a kereszthez. Túrázás helyett a felvonó 60 denarert felvisz (1eur). Hétvégén ingyenes buszok járnak (25, 25A és 25B) a felvonóig, hétköznap pedig a buszjegy ára 35 dénár és csak a 25-ös busz közlekedik. 

 

Matka kanyon csodaszép, nem érdemes kihagyni! A 60-as busz közlekedik Szkopje és Matka között, sok helyen megáll és ezért elég hosszú a menetidő, kb. 40 perc. A buszjegy ára ugyanannyi, mint a vársoson belül, 35 dénár. 

 

Tömegközlekedés:

A buszokon feltöltőkártyával lehet utazni, nem papír-alapú jegyekkel. Ezeket a plasztik kártyákat ('Skopska karta') a városban több buszmegálló közelében található zöld kioszkokban lehet megvenni. A 'szkopszka kártya' ára 150 dénár és ebben már 3 út benne van, ha ezt elhasználjuk, a kioszkokban lehet feltölteni. 

Szajci Creative Commons License 2019.02.17 0 0 124

Hosszú vita után Észak-Macedónia lett az ország új neve.

p6y8tt Creative Commons License 2019.02.09 0 0 123

És akkor jöjjenek a képek, elsőként Skopje:

p6y8tt Creative Commons License 2019.02.02 0 1 122

Sziasztok,

 

Mi még október első hétvégén voltunk Macedóniában, egy 10 fős társasággal, életem talán első olyan utazása ahol tényleg utas vagyok, 5000 Ft-os repjegy és Vardar Szkopje ennyi volt az előzetes információm.

Skopje

A reptérről taxikkal utaztunk be a városban miután a buszra ha jól emékszem majdnem egy órát kellett volna várni, a taxiknál muszáj mindig hivatkozni a táblára a taxiállomáson mert simán lehúznának. Elfoglaltuk a szállást, ami egy Airbnb-s apartman volt 3 lakással, majd bementünk a belvárosba. Ami elsőként feltűnt az a hihetetlen sok kóbor kutya, "szerencsére" a társaságból az egyik hölgy a jajjdecukik adok nekik valamit után egy 10 fős csorda követett minket mindenfele. Na ezt nem szabad csinálni.

Amúgy szelídek voltak, viszont azért elég nyomasztó érzés, viszont ha biciklist látnak megőrülnek. A Nagy Sándor téren több olyan esetet is láttunk, hogy belemartak a biciklisek lábába, így sokan ott inkább tolták a biciklit.

 

A várost egy freewalkingtour-os guide-dal fedeztük fel, talán a legszürreálisabb város ahol valahova voltam. Egyrészt adott egy gyönyörű természeti környezet amihez párosult az a városvezetési koncepció, hogy copy-pasteljünk mindent a világból és akkor a turistáknak csak egy helyre kell elutazni. Hihetetlen, de igaz.
Ezen az elképzelésen azóta változtattak, ennek eredménye a sok félbehagyott építkezés mint pl. Skopje Eye. De azért vannak elkészült finomságok mint a Charging Bull a híres wall streeti bika egy cipőbolt mellett, szökőkút a híd középén, üvegpalota dór oszloprenddel, folyó középén épített szigetek a fűzfáknak, emellett a folyóparton telepített pálmafák. Dán kereskedő hajók odabetonozva a folyóra, úgy, hogy dánok kb sose jártak erre. Ilyen hajókkal pedig pláne :)

A túra végén a várba érkeztünk ahonnan szép kilátás volt a városra és a Vodnó hegyre. Ez utóbbi volt a délutáni program, volt egy kósza gondolatunk, hogy felsétálunk a belvárosból, de a taxiból látva az utat utólag jó, hogy nem tettük meg. Persze itt is a menetdíjban meg kell állapodni előre a taxisokkal. A parkolóból modern osztrák Doppelmayr kabinos liftekkel lehet felmenni, ahonnan gyönyörű a kilátás és érdemes kicsit barangolni szépen kiépített park van fent. Este megvacsoráztunk, itt jegyeznem meg, hogy muszáj megdicsérni a Macedón gasztronómiát. Ha valaki szereti a húst, akkor Macedóniában nem fog csalódni az biztos, de hozzátenném a legnagyobb sikert egy saláta a Sopska aratta. Szóval összegezve nagyon nagyokat és jókat ettünk hazai áraknál olcsóbban. 

Másnap reggel indultunk következő állomáshelyünkre az Ohrid-i tóhoz bérelt autókkal, az út lefelé a vártnál sokkal jobb volt nem egy helyen és még hegyekre felvivő szerpentineken is tiszta új aszfaltcsíkok vártak minket illetve folyamatos építkezések. Direkt olyan útvonalon mentünk, hogy a Mavrovo nemzeti parkon keresztül menjünk át. Nagyon szép volt volt a táj viszont elkeserítő volt a szemét látványa mindenfelé. Út mellett gyönyörű patak és az ártér tele szemétkupacokkal. 

Maga Ohrid-ben a sétány rész bármelyik nyugati városban elmenni nagyon szép, rendezett érdemes a sétány mögött az óvárosi részt megnézni nagyon szép akár éjjel akár nappal. A tónál megnéztük a "lebegő falu"-t és még kirándultunk a környéken. 

 

Hazafelé megálltunk a Matka canyonban, ez volt az egész utazás csúcspontja, a gyönyörű napsütésben a szurdokban kayakozni, majd a barlangnál kiszállni és visszafelé már csak a sziklák tetejét sütötte a nap, fantasztikus volt és tényleg Skopje mellett egy köpésre. A túraútvonalak már nem fértek bele, de ez megért minden egyes percet.
Szóval összességében élveztük az egészet, jókat ettünk jó áron és szép tájakon jártunk. A következő postban megosztok pár képet majd.

EditSzkopje Creative Commons License 2019.01.11 -1 0 121

Szia! 

En úgy tudom, lehet bérelni robogót Ohridban, a nyári hónapokban. Részleteket sajnos nem tudok, de a férjem szkopjei, itt élünk és szerinte lehet :)

Előzmény: Kriszti Kámán (120)
Kriszti Kámán Creative Commons License 2019.01.11 0 0 120

Sziasztok,

 

Érdeklődni szeretnék, hogy az Ohridban- vagy a környéken- van e robogó bérlésre lehetőség?

Hátha valaki emlékszik és még épp a fórumot is olvassa :)

EditSzkopje Creative Commons License 2019.01.05 -2 0 119

Szkopjéban élek három éve és mivel sokan keresnek meg különböző kérdésekkel ideutazásuk előtt, úgy döntöttem írok egy blogot, ahová felteszek Macedóniával kapcsolatos beszámolókat valamint a válaszokat a gyakran felmerülő kérdésekre. 

 

Itt találjátok: http://macedónialátnivalók.com

Szajci Creative Commons License 2018.10.29 0 1 118

kb. mint Magyarországon. Meg kell kérdezni, hogy elfogadják-e, vagy sem :) 

Előzmény: belojozso (117)
belojozso Creative Commons License 2018.10.27 0 0 117

 Szia . Bocs a laikus kérdésért , kafanában bankkártyával tudok-e fizetni ? 

Köszönettel !

Előzmény: EditSzkopje (106)
motoremelo.hu Creative Commons License 2018.08.11 -1 0 116

thx

...jó pár éve asszem a bosnyákoknál jártam ugy hogy a 16literes motoromba a kasszánál huszonx liter benzint fizettem,de ezt már akkor vettem észre amikor kimentem a blokkal a kezembe.visszamentem közöltem hogy "or polisz or X euro" ,igy majdnem ingyen tankoltam :-)

ezek szerint nem változott semmi :-(

Balikaa Creative Commons License 2018.08.11 0 0 115

Albániában a bankkártyát felejtsd el. Csak kp.

Előzmény: motoremelo.hu (113)
Boarhunter Creative Commons License 2018.08.10 0 0 114

Benzinkúton, autópályakapuknál lehet és érdemes. Csak figyelni kell mert vannak kutak, ahol rendszerszintű az átbaszás.

-Előre tisztázod, hogy jó-e a kártyád és egyáltalán, a kártyás fizetés?

-A kutas megtankol helyetted, telefonoddal lefényképezed a kijelzőt és bent a kasszánál figyelsz, hogy ugyanaz az összeg van-e a blokkon?

-Ha utólag kitalálják, hogy "sajnos mégsem jó a terminál", közlöd, hogy nincs egy fillér készpénzed sem és akkor Te most mennél. Ilyenkor meglepetésszerűen meg szokott javulni a terminál.

-Zöldkártyát az autóhoz viszel magaddal mert szeretnek buziskodni, befosatnak, hogy ötezer euró lesz a biztosítás, holnap a bankban tudod befizetni aztán várják az ajánlatod... Hiába hivatkozol az amúgy érvényben lévő nemzetközi egyezményre melynek ők is tagjai és mely szerint nem kötelező a zöldkártyát magadnál tartani, nem érdekli őket.

Előzmény: motoremelo.hu (113)
motoremelo.hu Creative Commons License 2018.08.10 0 0 113

Nem tudja véletlenül vki mastercard-ot lehet/érdemes használni macedóniában? ...esetleg albániában?

Könnyebb lenne kisakkozni hogy mennyit váltsunk ha kártyázhatunk is legalább a benzinkúton

Traveller00 Creative Commons License 2018.07.24 0 0 111

A felvonók üzemidejére kérdezz rá a facebook oldalukon:

https://www.facebook.com/PopovaShapka2020/

 

 

Előzmény: Balikaa (110)
Balikaa Creative Commons License 2018.07.24 0 0 110

Hello!

 

Szeptemberben tevezek Macedóniába menni, olyasformán, hogy szombat reggel kirepülni Szkopjéba, a reptérről egyből a kereszthez menő felvonó alsó állomásához menni taxival, majd onnan túráznék le a Matka-kanyonhoz, s ott túra, amíg kedvem van.

A kanyontól egyből felutaznék Popova Sapka-ba, s vasárnap megpróbálkoznék a Titov vrh-val.

Hétfő reggel kéne eljutnom Popova Sapka-ból Pristinába, mert este onnan jönnék haza.

 

Olyan kérdések merültek fel benem, hogy egy szeptemberi vasárnap reggel vajon jár-e a felvonó Popova Sapkában, mert sehol nem találok erről infót, illetve, hogy a tranzitokban tudtok-e segíteni, s ha igen, mennyiért? (Nyílván a Tetovo-Pristina busszal lenne)

 

Privátban is jó volna a válasz természetesen.

 

Köszönettel

 

B.

Előzmény: EditSzkopje (106)
T-boy01 Creative Commons License 2018.07.21 0 0 109

https://youtu.be/WC_Y9vB5KpQ

 

Ohrid élő kamera.

 

Cuba Libre Beach Bár az ohridi tó partján.

MZ0212 Creative Commons License 2018.07.04 0 0 107

Szia!

Transzferrel kapcsolatban a honlalon érdeklődjek vagy adsz egy másik mail címet? Köszönöm!

Előzmény: EditSzkopje (106)
Ychromos Creative Commons License 2018.04.20 -3 1 105

Beutazás: személyi igazolvány vagy útlevél, repülő közvetlenül Wizzairrel Budapestről Szkopjébe és vissza, jegyek 3090 Ft-tól/1 irány, augusztusra már 55.000 Ft-ért/1 irány is van.

 

Makedón dénár (MKD) a hivatalos fizetőeszköz, Magyarországon 1 cég vált, és nagyon drágán (eladás 6Ft/1 MKD, vétel 4 Ft/1 MKD).

Macedóniában EUR-t váltanak MKD-ra, a reptéren 1 EUR=54,21 MKD-es árfolyam mellett, a központi pályaudvaron 62,2 árfolyamon (így ugye 313 HUF=1 EUR-ból következően 313/62,2= 5,03 forintért kapunk egy dénárt, ami nagyon jó).

 

Szkopjei reptérről bejutás a városba (transzferbusszal) 180 MKD/fő Manora nevű céggel, kijutás a reptérre 180 MKD a Vardar Express nevű céggel. (A két cég megegyezett egymással, bejutni Manorával lehet, kijutni Vardar Expressel). Van még Wizzaires transzferbusz is amit oda-vissza a Manora biztosít, a Wizz weboldalán lehet foglalni.

http://www.vardarexpress.com/index.php?id=28&L=2

http://www.manoragroup.com/#timetableanchor

http://wizztransfer.p-airbus.com/

Manorás jegyet a reptéri bódéban kell előre megvenni (nagy halványlila korona jel), előtte át kell váltani megfelelő mennyiségű EUR-t. Amikor mi ott voltunk EUR érmét nem váltottak át! A legkisebb EUR címlet ami papír az 5 eurós, és az elég az odaútra 1 főnek (hiszen 180 MKD=több mint 3 EUR), senki ne váltson több pénzt ilyen rossz árfolyamon, csak ennyit ami a buszjegyét fedezi).

3 megálló van: Capitol Mall, Központi Buszpályaudvar, Holiday Inn Hotel (itt van a Vardar Express iroda).

Visszafelé a Holiday Innel szemben lévő helyről indul a busz, a jegyet a buszon kell megvenni.

 

 

Mindenképp ajánlom az utasbiztosítás megkötését. Három okból is: rengeteg kullancs van, és rengeteg a kóbor állat (többségében kutya), nem nagyon veszik figyelembe a piros-zöld lámpát.

A  buszok menetrendjét senki ne vegye komolyan, totális káosz, érdemes az indulás előtti nap megkérdezni a Központi Buszpályaudvar információs pultjánál.

 

A buszok ott állnak meg ahol épp leintik őket, vagy szólnak hogy le akrnak szállni (akár 100 méterre egymástól), szóval ne nagyon higgyük el, hogy időben fog érkezni.

 

Boltok: Vero, Tinex, Ramstore: tiszta, kulturált, normális árak. Néhány termék van csak ami olcsóbb a magyar áraknál, az összes többi drágább! Találkoztunk itt mindennel, csak helyi termékkel nem: orosz és horvát sonkák, húsok, magyar mogyi diákcsemege vagy épp Harmony WC-papír, olasz-spanyol-horvát zöldségek, török-német vegyiáru.

 

 

Szkopje:

Mindenhol építkezés, felújítás, kóbor éhező állatok,koldulók. Mi csütörtöki napon érkeztünk, a város tele volt szeméttel, mindenhol eldobott flakonok, zacskók, alu dobozok hevertek. Még a zöld szemetet is kirakják valahova, de lusták a kukáig elvinni. Keddre összetakarítottak, de nem tudom milyen menetrend szerint takarítanak.

A városra egy fél napot érdemes szánni.

A tourist information több helyen ki van döntve, vagy fel van égetve, vagy ki van írva mikor vannak ott, de soha nincs ott senki, vagy ha ott van, akkor nem tud angolul, semmire nem jó. És ezek mind hibásan vannak a Google térképeken is.

Angolul, de más számunkra használható idegennyelven szinte sehol nem tudnak a Központi Buszpályaudvart kivéve. Úgyhogy szomorú sóhajtás, de ezt mindenki vegye figyelembe.

Nyomtassunk magunknak térképet a Google Mapsból, amik kint vannak térképek, azok használhatatlanok, vettünk 2,5 euróért a Mother Theresa Houseban egyet, a térkép kb A0 méretű, az első oldalán mindenféle rajz és számok, azok vannak feliratozva ami senkit nem érdekel, a túloldalon vannak a látványosságok, de már csak a méret miatt is fölösleges, kényelmetlen használni.

A látnivalók körül is rengeteg szemét van, nagyjából az összes ingyenes, festékpatronnal többet megdobáltak, vagy éppen festékszóróval lefújták. A főtéren este kóbor kutyák összegömbölyödve várják a következő napot.

A bazáros rész egy teljesen új világba repít. Megismerkedhetünk az itteni konyhaművészet legjavával: a churroshoz hasonló édességet, és ennek kisebb társát a tulumbit, valamint baklavát egy - a Trónok harcában megismert Lady Olennához rendkívül hasonló - nénitől vettük. Azt hiszem, ilyen rosszat sehol nem ettem. Már amikor a tulumbiba beleharaptam annyi olaj fojt ki belőle hogy képtelen voltam megenni. A baklava csak fura ízű volt.

Próbálkoztunk más sütikkel is, egyik képviselőfánkhoz hasonló, és fehér krémmel volt töltve. Talán rizspuding lehetett benne. Édes volt, és ennyi. Boltban különböző prémium desszerteket próbáltunk, de még a legrosszabb hazai termékeket sem múlták felül.

Legjobb ételeket és ami fontos, tényleg finom és ízletes ételeket! avéletlenül felfedezett Old Town Breweryben kaptuk (nem messze a főtértől, az egyetem háta mögött), itt tudnak angolul, és az ételes is finom, minden frissen készül. A legjobban a saját hambürgerük tetszett (400 MKD, sültkrumplit és kapormártást is adnak hozzá). Többféle sört készítenek. A vörös sör igazán különleges (IPA) (190 MKD/0,5 liter), van egy speciális szezonális sörük is, ez édeskés ízű, alkoholtartalma 9 % (250 MKD/0,5 liter). A többi sörük szerintem nem különleges. Nagyon sokan ettek tradícionális tálat, ami különböző zöldségkrémekből, sajtból, olívabogyóból áll.

 

 

Szkopje - Matka kanyon

A Központi buszpályaudvar mögött van a helyi buszoknak a pályaudvara, a piros színű 60-as busz visz ki (kb. 2 óránként jár), 150 MKD 1 irányba a jegy, előre meg kell venni (egy régi kiszuperált busz a jegyiroda, beszélnek angolul), plasztikkártyát adnak, amit felszálláskor a kártyaolvasóhoz kell érinteni (zöld pipával jelzi, ha OK), gyakorlatilag a többség jegy nélkül felszállt. A busz kb 1 óra altt vitt ki, és még 30 percet vártunk a pótlóbuszra, mert kitört az első busz kereke. A pótlóbusz kb. 50-es éveket idézte...

Másik lehetőség, a Vodno hegyről, a Milleniumi Kereszttől 5,5 órás sétával eljutni a Matka-kanyonig.

Itt található az EVN cég vízierőműve is. A bejárattól a végéig kb 2,5 óra egy irányba. Túracipőt ajánlott használni. Rengeteg szemét van mindenhol. Lehet kajakot bérelni, egy-ill. kétszemélyes kajak is van. A kétszemélyes 500 MKD 1 órára összesen, az egyszemélyes 300MKD/1fő/1 óra (oda-vissza 2 óra kell kb.) A víz alatti cseppkőbarlang 55 perc kajakkal, nagyon kis része látogatható. Szerintem a mindenféle színű leddel elrontották. Csak akkor lehet látni valamit, ha épp működik a generátor, azt pedig csak akkor üzemeltetik, ha jön valamilyen csoport hajóval. Van hajózási lehetőség is, ez 400 MKD/fő, 1 óra talán. Kajakozásnál nem igazán volt jó, hogy állandóan kerülgetni kellett az 5 percenként jövő hajókat. A kilátás fentről gyalogosan is, és lentről kajakkal is nagyon szép volt.

Van étterem, egy 0,25 l-es Pepsi 2 EUR!

Mi vasárnap voltunk, és nem közülték hogy délután nem megy vissza busz. Így taxival kellett mennünk, ami 700 MKD-ért vitt a belvárosba, 1000-essel fizettünk, azt mondta németül csak 200-at tud visszaadni...

 

 

Szkopje - Vodno hegy

Szerintem ez volt a legjobb az egészben, és sajnálom, hogy utolsó napra hagytuk. Rendezett, kulturált. Rengeteg fa dóm pihenőhely, gyönyörű gyíkok, itt-ott néhol szemét.

A sikló (ők gondolának hívják) indulási pontjáig gyalog mentünk 3 km-t a Török Nagykövetségtől (3-as busz innen indul/itt a végállomása), itt felszálltunk a siklóra, ami kb 10 perc alatt ér fel. Csak egy irányba szállít utasokat egyszerre! 30 percenként egyik irány, 30 percenként másik irány, és van szünet is amikor nem működik! Előre érdemes a helyszínen megnézni, mikor jön lefelé is (az utolsó kb 18 órakor).

 

 

Mavrovo, Mavrovi Anovi

Nagyon vártuk ezt, de ez volt talán életem egyik legrosszabb élménye. A Debarba menő busszal mentünk, ami 06.30-kor indult, 2 óra volt az út. A jegy 300 MKD/1 irány. Bementünk a helyi túristainformációhoz. Igazából semmit nem tudott mondani, utólag kiderült még a busz se akkor megy ahogy a kinyomatatott friss papírokon rajta van.

Gyalog 6,5 km-re van a régi, ottjártunkkor épp nem víz alatt lévő templom. Kb. 1 kilométer megtelte után kutyaugatásra lettünk figyelmesek, 5 fehér kutya vett körül minket pillanatokon belül, és kb. 1,5 km-át kísértek minket, botokkal a kezünkben mentünk. Leráztuk őket valahogy. Eljutottunk a templomhoz. Kicsit megéheztünk, két tonhalkonzervet elővettük, letettük kezünket akartuk megmosni, erre három otromba dög már a kajánkat rágta. Elég mérgesek voltunk. Elindultunk visszafelé. Kb. 2 perc múlva ezek a kutyák is úgy mint az előző csorda követni kezdett, féluton valahol eltűntek, nagyon megörültünk. Kb 5 perc nem telt el, fentebb lévő házakból kutyaugatás ismét, ugyanazok a kutyák lejöttek megint, és kellemes társaságukban részesítettek minket. Kb 1-2 cm-re is közel jöttek, az egyik szomszéd fütyörészett nekik, de nem érdekelte őket, annyit ordított nekünk az ember hogy: "NO PROBLEM". Köszönjük ezúton is. Nem volt bot nálunk, és nem akartak békén hagyni. Már igazi megváltás volt újra a turistainfót elérni. Átmentünk a kicsit előtte lévő boltba. Újra kutyák. Rengeteg pici kutya, akik mind éhesen. Bementünk a boltba alkoholért. Kifelé egy rakat kutya megint. Az egyik odaült mellénk, odajött hozzá a kiskutyája. Az anya csont sovány volt. Megsajnáltam, vártunk amíg elmegy a többi, és a nálunk lévő maradék tonhalkonzervet odaadtuk neki. A kiskutyákat a helyiek simogatják, de enni nem adnak neki. Az autók legalább nem ütik el őket.

Sőt még egy olyat is láttunk mikor az egyik fazon a kukába dobja a szemetet.

A legjobb vicc az volt, mikor megláttuk a hirdetést, hogy 600 eurós négyzetméteráron lakások épülnek...

 

 

Ohrid

Skopjéból a Galeb AD buszával mentünk, a Központi Buszpályaudvarról indul, előre kell jegyet venni. A busz pontosan érkezett Ohridba. Vissza is a Galebes busszal mentünk. http://galeb.mk/?strana=14&grad=1

A Classic Kompani nevű buszos cég elől indul a busz, a buszon lehet jegyet venni.

 Bár a buszok nem tökéletes állapotúak, van klíma, és nem áll meg minden bokorban, csak az előre meghirdetett megállókben. A jegy egy irányba 520 MKD.

A várost leginkább kisebb horvát falvakhoz tudnám hasonlítani. A látnivalók körül tisztaság van, minden más helyen kosz és szemét. Itt láttunk először szemetelni tilos táblát. Nagyon hangulatos zegzugos utcák vannak.

Térképet előre nyomtassunk, fénymásolt A4-es lapok vannak a szállodákban, de legtöbbször olvashatatlanok.

A látnivalókra elég fél nap, ha Sveti Neumot nem nézzük meg. (oda-vissza 20 EUR/fő hajóval)

 

Látnivalók:

Szent Szófia templom: 100 MKD a belépő, kihagyható.

Church of St. John at Kaneo belülről is megnézhető: 100 MKD a jegy, kb 1 perc az egész, ha valaki bekukucskál akkor is lát mindent, felesleges pénzkidobás, kb belül 4 négyzetméter az egész, fényképezni tilos.

Sv. Kliment i Pantelejmon na Plaošnik: 100 MKD a belépő, belül tilos fotózni. Épp építkeznek, nagy kerülővel lehet bejutni.

Sámuel erőd: nem nagy szám.

Ancient Theatre of Ohrid: ez tetszett, de szemben vele egy omladozó rothadó színpad van.

Upper gate: ebben semmi szép nincs.

 

A Lihnidos Square Restaurantban mindenki vigyázzon!  

A grillezett egész pisztráng kilója 3000 MKD (= 15.000 Ft), Próbálnak behazudni nagyobb mennyiséget és a gyanútlan vevővel ki is akarják fizettetni. Tripadvisoron is többen panaszkodtak az étteremre, hogy átverték őket.

 

 

 

 

Nem igazán vettem észre a segítőkészséget ebben az országban. Szörnyű, ahogy az állatok mindenhol lézengenek ennivaló után kajtatva, a szemétben turkálva. A rengeteg szemét mindenütt. A kiszámíthatatlan közlekedés.

kirgizke Creative Commons License 2018.03.08 0 0 104

Hali!

 

Mi voltunk a Pelisterben, nagyon klassz, de én követem a Nemzeti Park oldalát a FB-on, és még full hó az egész. Sielnek...

Több túraútvonal van, mi a Yorgov Kamenig mentünk fel (erről írtam a blogomon is, amit régebben ide is belinkeltem). Túrázáshoz jó bázis lenne a Hotel Mollika, keress rá a neten. Minden nap Bitolából kitaxizni pénzben is sok és csak az idő megy vele, igaz, jó hely a város...

 

Előzmény: Mathius (103)
Mathius Creative Commons License 2018.03.08 0 0 103

Sziasztok!

Jövő héten megyek ki 5 napra, amiből kettő nap Pelister Nemzeti Park lenne, többek között a csúcs is.
- Aki már volt tudna segíteni, hogy hol érdemesebb megszállni? Bitolában és onnan kitaxizni mindkét reggel vagy szálljak meg Magarevoban és reggel usgyi?
- Van valakinek használható térképe, útvonala (link), hogy honnan érdemes indulni, melyik oldalon, visszaút van-e másik, illetve milyen más túra lehetőségek vannak, mint a csúcsmászás?
- Így március közepén még gondolom számíthatok hóra 2600 környékén, igaz?

Köszi szépen!

kirgizke Creative Commons License 2017.12.17 0 0 102
reckon Creative Commons License 2017.11.18 0 0 101

Skopjei autóbérlés kapcsán van valakinek javaslata? Keddig kellene válasz.

köszi! 

reckon Creative Commons License 2017.11.08 -1 0 100

Mindig vannak hype-ok, mostanában Albánia, korábban Montenegró. Nem sokára Ohrid lesz.

Előzmény: gambl-R (98)
ult40 Creative Commons License 2017.10.09 0 0 99

oda-vissza út már 10 ezer ft kb.

Előzmény: gambl-R (98)
gambl-R Creative Commons License 2017.10.08 0 0 98

Szivesen!

Az arakat elnezve nem a legnepszerubb jarata a wizz-nek. :-)

Előzmény: ult40 (97)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!