Keresés

Részletes keresés

.ZsL. Creative Commons License 2010.05.07 0 0 17
(Tegeződjünk csak nyugodtan, itt ez a szokás)

Rátapintottál a lényegre...
Előzmény: darkelf1988 (16)
darkelf1988 Creative Commons License 2010.05.07 0 0 16
elismeréssel adózok ön előtt.
De 1 kérdésre azért kérem felejen meg nekem: hol termelnénk meg azt az ételszükségletet ennek a milliárdnyi embernek ami pótolja a húsfehérjéket és egyéb elemeket????

Meglátásom szerint túl sokan vagyunk a földön h csak növénytermesztéssel el lehessen minket látni. Először visszakéne fogni a gyarapodó populációt. Tudja a sáskákban van 1 ösztön, hogy amikor elérnek 1 bizonyos populáció számot elkezdenek rajzani és zabálni. Vajon az emberben mikor jön elő ez az ösztön???
Előzmény: .ZsL. (14)
darkelf1988 Creative Commons License 2010.05.07 0 0 15
nem ezé v azé de szted majd feláldoznak 1 másfajta művelű földet csakhogy szóját termesszenek rajta??

"Jelenleg is sok szóját termesztenek Kínában, de a világ legnagyobb szójatermesztô országa ma már az USA, ahol évente mintegy 20-24 millió ha-on termesztik. "

csak hogy tisztán láss 1 pár számszerűsített adat.

mellékesen az usának a legkisebb átlag terület% erdőssége a világon.
szted ez miért van????

és még 1 apró infó: cukornádtermesztéshez az amazonaszi őserdőből évente tö9bb ezer hektárat vágnak ki.
Előzmény: Törölt nick (13)
.ZsL. Creative Commons License 2010.05.07 0 0 14
Annyi köze azért van, hogy ha az emberek nagyobb hányada lenne húsmentes étrendű, akkor az állattenyésztés visszaszorulna a vele kapcsolatos problémákkal együtt, és kevesebb lenne az állatokkal szemben elkövetett bűncselekmények száma is.

Habár ez nem a topik témája, azért érdemes megjegyezni, hogy "az emberi emésztés vegyes táplálkozásra kalibrálása" alatt legtöbben tévesen a vegyes növényi és négylábú valamint szárnyas állati húsokkal táplálkozást értenek, holott a fogazatunk és az emésztő rendszerünk is a vegyes növényi (zöldség, gyümölcs, gomba és mag) valamint hal és ízeltlábú fogyasztásra alkalmas leginkább. Az külön kérdés, hogy az európai étrend ez utóbbit "elfelejtette", és legfeljebb a rákfélék kerülnek olykor asztalra az ízeltlábúak közül. Az emlős- és madárhús fogyasztásának nélkülözhetetlenségét elsősorban azok az élelmiszeripari és egészségügyi szakemberek hangsúlyozzák, akiknél a beléjük nevelt és berögzült ízlésüktől eltéréshez nincs elég lelki erő. Több mint két évtizede éldegélek húsmentes kaján, bár nem vagyok vega, a hal havonta egy-két alkalommal szerepel az étlapomon, tojásos ételeket és igazi legelőn élő tehenek tejét fogyasztom, a szójatermékeket szintén két évtizede, bár ritkábban, mint a saját szedésű gombából készült ételeket. És mindez nekem jót tett, elmúltam 62, és a legidősebb hazai siklóernyős oktatóként a növendékeimtől nem lemaradva mászom meg a domboldalakat naponta többször is.

Az állattenyésztés visszaszorulása ellen nyilván több szempontot is fel lehetne vetni, pl. hogy aki eddig abból élt, mit csináljon ezután, de erre a válasz az, hogy Mást! Az élet csupa változás, időnként új megélhetési forrásra kell áttérnünk. Az árvízzel és belvízzel rendszeresen elborított területeken nem állat- és növénygazdálkodást, hanem halgazdaságot kellene folytatni, mégpedig komoly állami támogatással ebben az irányban kisegítve a rászorulókat és a hazai gazdaságot is...

A téma persze túlnyúlik az állatszereteten és az állatvédelmi túlkapásokon, de valahol el kell kezdeni.
Előzmény: ági anyu (8)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.07 0 0 13
A tehéntej nem helyettesíthető szójatejjel.
Az indoklásoddal nem értek egyet. Ha a tehéntejet nem személyesen cuclizod ki a tehénből, akkor azt is csak ipari berendezések, szállítóeszközök stb. közbeiktatásával jut el hozzád. Erőirtásról meg nincs szó, ezt nem is értem honnan vetted.
Előzmény: darkelf1988 (-)
.ZsL. Creative Commons License 2010.05.07 0 0 12
"A szójatej szerintem annak való, aki allergiás a tehéntejre vagy nem tudja megemészteni a laktózt."

Ez bizony így van; a pici gyerek, ha idejekorán leszokik az anyatejről (aminek többféle oka lehet, nem csak az, hogy az anyának nincs elég teje), akkor hibás dolog tehéntejjel táplálni, a sokkal jobban megfelelő kecsketej, ami pedig még immunerősítő is lenne, többnyire nehezen beszerezhető (nincs jól megszervezve a hazai forgalmazása), így marad a szója alapú "tej".

És ne vegyük komolyan a szójatermékek károsító hatásairól szóló rosszindulatú és alaptalan mendemondákat!
Előzmény: freyya (11)
freyya Creative Commons License 2010.05.07 0 0 11
Manapság már az sem látott sok tehenet, amit "tej" felirattal árulnak a boltban. Évek óta faluról hordatjuk a friss tejet. A szójatej szerintem annak való, aki allergiás a tehéntejre vagy nem tudja megemészteni a laktózt.
ági anyu Creative Commons License 2010.05.07 0 0 8
Általában véve em értem a vegetarianizmust, mert a emberi emésztés a vegyes tápálkozásra van kalibrálva- viszont szerintem az állatvédelemhez semmi köze.
Előzmény: darkelf1988 (-)
ági anyu Creative Commons License 2010.05.07 0 0 7
..emberek...
Előzmény: ági anyu (6)
ági anyu Creative Commons License 2010.05.07 0 0 6
Szójatejet az eberek többsége nem azért iszik, mert állatvédő, hanem mert laktóz intoleráns
Előzmény: darkelf1988 (5)
darkelf1988 Creative Commons License 2010.05.07 0 0 5
hát igen, de igazából a szóját csak 1 példának hoztam fel van ötlete mi lehet pl ilyen hülyeség amit túlzásba visz 1 állatvédő??
Előzmény: sópipa (3)
darkelf1988 Creative Commons License 2010.05.07 0 0 4
az1. részhez annyit, h a tehén legeltetése hasznos tevékenység, ha nagy területeken történik, és igaz h metánt termel, de az ürülékéből mi is kinyerhetjük mielőtt komolyan felszabadul, és ím kész a biogáz.
igaz am h kell a gép a takarmányhoz, de ezek a takarmánynövények nagyon sokszor a vetésforgóban játszanak szerepet, így a termőföldre jó hatással van.

Igazából arra akarok rámutatni evvel a témával, h minden összefüggésben van mindennel, és az ember 1 oktalan döntéssel amivel azt hiszi jót tesz lehet h nagyobb kárt csinál mint gondolná.
Előzmény: arnys (1)
sópipa Creative Commons License 2010.05.07 0 0 3
Mondjuk én úgy tudom, hogy a szója teljesen emberidegen anyag, nagyon sok hirtelen szívhalál hátterében a szójafogyasztás áll.
Előzmény: darkelf1988 (-)
Festéktüsszentő H. Benő Creative Commons License 2010.05.07 0 0 2
Nem nagyon értem, mi köze az állatvédelemnek a vegetarianizmus azon formájához, ami elveti a tejtermékek (és általában a tojás is) fogyasztását?
Aki vegetáriánus, nem feltétlenül állatvédő, aki pedig állatvédő, nem feltétlenül vegetáriánus.
arnys Creative Commons License 2010.05.07 0 0 1

1. A tehénnek is szüksége van legelőre vagy takarmányra, amit célirányosan meg kell termelni, ehhez gépekre van szükség. A tehén metánt fejleszt, ami az üvegházhatást fokozza. Egyáltalán nem biztos, hogy 1 l szójatej előállítása jobban terheli a környezetet, mint 1 l tehéntejé. Sőt, nekem inkább az ellenkezője tűnik valószínűnek.

2. A tehéntejet nem mindenki tudja megemészteni. De ha meg is emészti valaki, egyesek szerint akkor is rongálja az egészségét.

3. Ez nem állatvédelmi kérdés. Ha nincs igény a tejre, akkor a tehén munkanélküli lesz, és nem segílyt kap, hanem levágják.

darkelf1988 Creative Commons License 2010.05.07 0 0 topiknyitó
a kérdés a leírásban adott várom válaszaikat kérdéseiket és véleményüket.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!