Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
Sziasztok. Segítségért jöttem, fordulok hozzátok. Van néhány 4 eves citromkorte fam birs alany ön. A gondom az hogy minden évben nőnek 40 - 50 cm tert. Sajnos az új vesszők minden rugyen viragrugyek vannak. Csak az alapjuknal vannak hajtorugyek. Ezért úgy minden évben visszavagom őket kis csonkokra de a fák kicsik , de 10 rugybol 8 viragrugy. Mi a teendő most?
Ma véletlenül piacon jártam, kihasználtam az alkalmat és vettem kieffer körtét. Persze vilmos volt kiírva, de árus rögtön mondta kérdésemre, hogy ez kieffer. Azt hittem császárkörtét mond majd, mert eddig mindig ilyen néven vettem a kieffert a piacon. Kicsit beszélgettünk, egy érdekes dolgot említett: állítása szerint a bosc kobak nem teljesen a régi "alexander", mert az kicsit hosszúkásabb volt... Meg vettem az olasz fajtából is, santa maria, de nem volt nagy szám, kicsit fojtós volt inkább...
Ami pedig az utolsó helyen álló Kieffert illeti, tudom, hogy sokan nem kedvelik, de nekem a kedvenc fajtáim egyike. Nem tudom miért, egyszerűen bejön a birsszerű íze és illata.
Minden körtefajtára igaz: teljes érés (a körte kissé felfelé emelésekor pattanva leválik az ágról) előtt leszedett, a leírt hőmérsékleten utó(be)érlelt termésnél "masszívabb" illatanyagokkal és ízvilággal találkozhatunk. Ez a tény megfigyelhető a korai érésű fajtáknál is, legyen az Carmen, Nácika, Buttira precoce morettini, Tüskés körte, Árpával érő, Turandot stb. A három olasz fajta kellemes ízvilágú, sajnos az Erwinia amylovorara érzékenyek, különösen birs alanyon, ezeket vackorra átoltottam.
1. Favrené asszony 2. Bosc kobak 3-4. Vilmos és Serres Olivér 5. Ilonka ........ Clapp kedveltje ....... Drouard elnök ....... Császárkörte ....... Benita és a japán körték ......... Kieffer
Ma reggel fotóztam a lidiban az Alexander Lucas körtét. Ízét nem tudom ide feltenni.
Egyébként - lehet vicces - én azt vettem észre, hogy a korábban leszedett és utóérett körte mintha aromásabb lenne, mint a fán beérett. A packhamsnál legalábbis. (De lehet más okozza.... Az otthon utóérlelt az vásárolt, a fáról szedett az saját)
A kajsziknál kiderült, hogy egyes új fajták itt (meg lehet máshol is) eléggé pusztulnak (pl. bergeron).
Nekem is több gyorsan kiment (big red, tsunami, tardicot, mikado). De tsunamival újra próbálkozom, mert szerintem jó fajta :) Van kis bergarouge fám, szerintem az se lesz hosszúéletű. Ezzel szemben göncik egész jól elvannak... Mondjuk rakovszki meg ananász is pusztult fiatalon. :(
Igen, a Bosc kobak Alexander néven is ismert. Lukács Sándor (Lucas) ritkábban található meg faiskolai lerakatokban. A Packham's Triumph vetekszik a Vilmos körte minőségével, jó termőképességű. Annyira nem vagyok oda az új fajtákért, a régiek közül egészséges, jó minőségű fajtának tartom még a Téli Kálmánt, a Ferenc vérbélűt, Du Puis asszonyságot, General Leclercet, Highlandet (az utóbbi kettő a Társulati esperes "gyermeke") stb. körtéket. A saját körte és a Lidl-es között is van némi különbség...A körte igazi zamatát a "hűtőszekrényes teljes érlelés"(+ 4 – 6 °C) után élvezhetjük.
Hello, nem sima Alexander, ami manapság bosc kobak néven fut, hanem a Lucas.
Lidl-ben szokták árulni. Némi utóérés után egész ehető. Nem kövecses. A listád kapcsán annyi építő észrevétel, hogy nyári-téli körték vegyesen vannak benne, és csupa régi fajta. Pedig körtéből is vannak új fajták, lehet kisebb rizikóval mint az új kajszik. Egyébként amiket ismerek, nyáriban finom a clapp, bár gyorsan szottyosodik, meg a klasszikus vilmos is. De van jópár más fajta, új is. A conference körtét kerülöm, mert a bolti annyira jellegtelen, hogy elvette a kedvem. Amit boltban is megveszek, az a packham triumph, ami szerintem a legjobb ízú téli körte. A lucas se rossz, amikor megpuhul...
A Fétel apát és a Társulati esperes igen rossz termékötődéssel bír, nálam, 30 körtefajta társaságában is. A Fétel apátot, Clapp kedveltjét, Hardenpontot a tűzelhalás módfelett kedveli. A Császár körte meglehetősen lassú növekedésű, vékony és kusza vesszejű, ettől eltérő tulajdonságú "Császár" nem az eredeti...Vadkörte alanyon Hardy közbenoltásával elképzelhető, hogy az "echt" Császár körte fejlődése "ütemesebb" lenne... A kertemben lévő körtefajták közül +-ban ajánlanám az Alexander Lucas fajtát, mely a megbízható terméshozamú, viszonylag jó és szép aug. végi–szept. közepe tájékán érő körtéket érlel. Már régóta figyelem e fajta tűzelhalás-ellenállóságát, a 6 db fán (28–98 évesek) a rettegett betegség jelét mindeddig nem obszerváltam.
Ez nem volt kérdés, ezért is vettem fát. De itthon ami van körte, bármilyen fajta, annak van magháza magokkal, így majd kíváncsi leszek a Conference-re is.
Nem hinném. A kerti fáról leszedett gyümölcs pedig még finomabb is lesz, mint a bolti, amit sokszor külföldről, pl. Dél-Amerikából hoznak, ahol jócskán éretlenül szedik le őket.
Kedves körtések! Szoktunk venni Conference körtét 'bótba, merthogy nekünk nincs, de szeretjük (ha szerencsénk van, lesz, mert ültettünk...). Viszont egy furcsaság tűnt fel a bolti körtéknél: alig van, van szinte nincs is magháza. Ez a Conference-re jellemző? Vagy hogy "csinálják" ezeket a gyümölcsöket? Evés szempontjából nincs kifogásom ellene, kevesebb a nem ehető rész, de igazából kerti gyümölcsnél még nem láttam ilyet, itt meg rendszeres, többször is előfordult.
Ami a leírások alapján szimpatikus még: Clapp kedveltje, Fétel apát, Zöld Magdolna, Császárkörte, Esperen bergamottja, Angoluemeni hercegnő, Avranchesi jó Lujza.
A Téli esperes és a Társulati esperes különböző fajták?
Persze ez ízlés kérdése. Találtam egy listát a 11 legfinomabb körtéről, de rajta van a Kieffer és pár Japán körte is, ezeket tudom, hogy sokan nem szeretik.