Ehhez viszont érvek kellenének. Az, hogy engem, X.Y.-t zavar, az őket nem érdekli, de ha azt mondom, hogy a potenciális vásárlóik 10 %-a nem teszi be hozzájuk a lábát a zene miatt, az már lehet, hogy gondolkodásra késztetné őket. Pláne ha a maradék 90 %-ot nem a hangos zene veszi rá arra, hogy odamenjen és többet vásároljon.
Érdekelne engem ennek a "zenét az áruházba" marketingfogásnak az elméleti alapja. Az O.K., hogy a tescoban pl. az alapvető élelmiszereket a legtávolabbi sarokba teszik, hogy míg odaérsz, minden mást lássál, vagy hogy a kenyérsütés illata otthonosságérzetet kelt, hogy az orrod előtt levő dolgot gyakrabban veszed le a polcról. De miért jó a bömbölő tuc-tuc?
(nálunk a helyi tescoban nagyon gyakran csak háttérzene van, ők már tudhatnak valami)
Akik saját elhatározásból tuctucot bömböltetnek, azokkal általában nem lehet szót érteni. Esetleg az áruházlánc központjában ücsörgőket kellene tájékoztatni, hogy errefelé milyen vevőriasztó módszereket alkalmaznak az itteni kisfőnökök.
De kell. Akár macska, akár kutya, az Artisjus tartja a markát. Ha a szerző több mint 70 éve elhalálozott, akkor nincs szerzői jog, de a hangfelvétel készítőjét akkor is megilleti valami.
Ezt a túlérzékenységet már én is kerestem, mi okozhatja. Szerintem egyszerűen ilyennek születtünk. Engem a zene sok formája régebben is zavart, bár sok mindent szívesen meghallgattam, pláne, míg kötögettem, azalatt jó volt hallgatni valamit.
De tanulni vagy mást csinálni már nem tudok zene mellett. Jó, esetleg garázsrámolás közben jó volt a Slágerrádió, de inkább szövegelős rádiókat hallgatok, ha már (pl. mosogatás, vasalás közben).
Hangokkal egyébként is ki lehet kergetni a világból: ha valaki a buszon csókolózik, hát tegye, elfordulok, de amikor ez hangosan megy, felfordul a gyomrom, nem bírom hallgatni a cuppogást-nyalakodást.
Itthon ami lehet fülhallgatóval megy, mert a férjem sem szereti a hangos dolgokat (neki másnap migrénje lesz, ha túl hangosan hallgat valamit), de pl. a boltokat néha jobban elviseli mint én.
Találtam itt a törzsasztalon valami "hiperszenzitív vagy-e" topikot, pár hónapja írták az utolsó hsz-t, de az nem teljesen igaz rám, bár introvertált vagyok.
Marad a füldugó vagy a munkavédelmis füles (férjemnek van ilyen, ő a számítógépek zúgása és a titkárnők csivitelése miatt szokta feltenni).
olyat én is csináltam már, hogy befogott füllel kivágtattam a Media Marktból, férjem alig bírt utánam jönni
(olyat is csináltam már, hogy valami nagy tömegben, ahol nem volt más menekülő útvonal, egyre közelebb kerültünk egy erősen dübörgő hangfalhoz - rokonokkal voltam, azt hitték, megzakkantam, mert befogott füllel visítani kezdtem - aztán kérhettem az elnézést)
koncertre sem járok emiatt, félek a basszus-hangszórótól, azaz határozott félelemérzés van a gyomromban, ha túl hangos
Én is utálom a harsogó zenét, már számtalan helyen beírtam emiatt a vásárlók könyvébe. Szerintem nem sokat foglalkoznak az illetékesek vele. Külön "kedvencem", amikor egy kisebb bevásárlóközpontban (Europark) megállsz a közlekedőben és kb. 4-féle zene dübörög a füledbe a környéken lévő shopokból. Az is kérdéses, hogy pl. délelőtt - amikor többnyire nem a legifjabb korosztályok vásárolnak - miért kell tuc-tuc, vagy rap "zenét" nyomatni ezerrel!???
Tavaly a Corában olyan eszméletlenül nyúzta-húzta-rángatta a szalagot vagy mit a lejátszó, hogy nem bírtam megmaradni.Szóltam a Vevőszolgálatnál, azt mondták, központilag megy / ?????/ nem tudnak rajta segíteni.
Megjegyeztem, hogy végülis én hamarosan hazamegyek, de a dolgozók meg fognak bolondulni estére.
A másik a november végi Stille Nacht. Az idén mintha kis önmérsékletet tanúsítottak volna.
Off
Nem tudod mi okozza a túlérzékenységedet ? Mert én is ilyen vagyok, és nem tudom az okát.
helyi mediamarktban dettó. Csak különböző tuctuc üvölt, de szó szerint a cédék környékén, az autórádióknál, és a tévéknél. Nagyon klassz dolog a fókuszpont környékén nézelődni ilyenkor. ki is szoktam menekülni, amint megtalálom, ami kell. Nemnormális banda.
gondolom, sok embernek így is jó nekem meg fizikai fájdalmat okoz (a hátam borsódzik, ha felmerül, hogy pl. el kell menni a közeli Baumaxba függönycsipeszt venni, hiába fogadkozok előre, hogy nem megy fel bennem a pumpa, nem fogok az élőfába belekötni, egyszerűen rosszul leszek)
? van aki ezt szereti ?
(egyébként pl. trendi cipőboltba néha szívesen bemennék, de a bejárat 1 méteres körzetében nem bírok megmaradni, úgy jártam, ha ilyen maradi vagyok...)
Nincs olyan zene, amit mindenki szeret, már csak ezért is butaság mindenkire (minden vásárlóra) ráerőltetni. Jut eszembe a helyi „kis piszkos” közért, ahonnan azért is szoktam el, mert nem elég, hogy valami bűnrossz rádióadót bömböltettek, de ráadásul egy behangolatlan rádióval. Recsegett, sistergett, elment a vétel... Borzalom.
A helyi tescoban reklamáltam, azóta mintha normálisabb lenne a helyzet (tudom, nem nekem köszönhető). Az Árkádban beírtam a panaszkönyvbe (az egyébként általában az egyik olyan hely, ahol a folyosón nincsen zene, csak a boltokban), onnan azt a választ kaptam, hogy éppen valami technikai problémájuk volt. A Baumaxban (nem panaszkönyv, csak kis helyi üzenőláda) szóra sem méltattak. Van olyan kínai bolt, ahova vagy nem megyek, vagy füldugóval. Ahol lehet, szóvá teszem, csak olyan hülye érzés, hogy biztosan mindenki szereti ezt a zenét, csak én vagyok ilyen érzékeny öregasszony (egyébként 40+ éves vagyok, de a mai zene nem a kedvencem eleve sem)
Van. És szintén nem megyek be az ilyen üzletbe. Mondjuk szerencsére ez leginkább a tr3ndy ruhaboltok szokása, úgyhogy nekem aztán igazán nem fáj őket bojkottálni. De eleve nem értem, minek zenét szolgáltatni egy üzletben.
hát, ahol "kipróbálni" lehet a kütyüket, és a drága vásárlótársak hangosra állítva hagyják, ott stikában végig szoktam menni, és letekerem (pl. Media Markt), olyan kakofónia szokott ilyen helyeken lenni, hogy csak na...
Miért nem reklamálsz? Személyesen, emilben stb. Hátha... Olyan panaszokkal szemben engedékenyek szoktak lenni a multik, amelynek az elintézése semmibe se kerül nekik.
Magyarázza meg nekem valaki, hogy miért jó az áruházaknak, hogy olyan hangos a zene (amit háttérben adnak), hogy néhány embert zavar? Engem például borzasztóan, szétveri a gondolataimat, menekülhetnékem támad. A környékbeli Baumaxban például füldugót kell használnom, ha nem akarok visítva kirohanni. És nem tudom megtenni, hogy nem megyek be, mert közel van, és néhány dolgot náluk kell megvennem. Tudom, extrém módon érzékeny vagyok, de talán nem vagyok egyedül. Néhány bolt pedig jól beállított hangszórókkal tényleg csak valami kellemes háttérzajt szolgáltat. (Ráadásul a Baumaxban egész szörnyű zene megy, mert ha pl. valami kellemes dolgot adnának, talán nem lenne olyan rossz...)
Aki ezt kitalálja, beállítja, az nem gondol az érzékenyebb vásárlókra?