Amikor ez elkészül, akkor a jelenleg Kelenföld-Ferencvároson keresztül áramló teherforgalmat a Komárom-Székesfehérvár-Pusztaszabolcs-új-Duna-híd-Ceglédbercel-Szolnok útirányra lehet majd terelni.
Nekem szimpatikus lenne, a dunaújvárosi katonai pontonhíd nyomvonalának a fejlesztése, ami Kunszentmiklós-Tassnál csatlakozik, és onnan a szerbek felé is lehetne nyitni, valamint új nyomvonallal /cegléd irányába/ román és ukrán vasút is könnyebben elérhető lenne.
Két lehetőség is van, kevesebb új vonal építéssel: 1. Székesfehérvár - Pusztaszabolcs - Dunaújváros - Szalkszentmárton-Kunszentmiklós-Tass - Cegléd Új szakasz: Dunaújváros-Kikötő - Szalkszentmárton + Kunszentmiklós-Tass - Cegléd. 2. Székesfehérvár-Sárbogárd-Dunaföldvár-Solt-Fülöpszállás-Kecskemét-Cegléd Deltavágány visszaépítés: Mezőfalva, deltavágány felhasználás: Rétszilasnál Új szakasz: Dunaföldvár - Solt - Fülöpszállás*
*Solt-Fülöpszállás szakasz megépülése elmaradt, ennek következménye lett a Dunaföldvár-Solt megszűnése.
Már 1979-ben megszűnt a személyszállítás, ha jól emlékszem még akkor is Nyalókák (275.sor) jártak ott Bz kocsikkal. Egy darabig még jártak arra kelebiai vonatok (Komárom felől) mivel azonban addigra a 150. vonal villamosítva volt lassan kikoptak és Ferencvároson át közlekedtek.
ha megépítenék az új pályát az új híddal, legalább egy kis átrendezéssel fel lehetne újjítani vagy kicserélni (úgy mint az északi újpesti hidat is) a déli vasúti összekötő hidat
— Sokszor szoktam kiállni a Kelenföld és Fc közötti szakaszra fényképezni. Jelentem: nem ritka, hogy órákon át max 1-2 tehervonat jön. És elvileg ez a legszűkebb keresztmetszet a szóban forgó viszonylaton.
— Ott tartunk, hogy az eddigi Komárom-Fehérvár tehervonatokat idéntől a Cargo Kelenföldön keresztül küldi. Az 5-ösön így rendszeres teherforgalom nincs. Kis idő múlva el-eltünedezik majd a sín, aztán benövi a gaz az egészet.
— A Cargo ahogy tudja, elkerüli Szolnokot, mert sokat tökölnek a vonatokkal, inkább a 80-ason küld mindent, amit lehet. Szóval ez az útvonal neki sem kedvező.
— Az ehhez hasonló kerülő/rövidítő útvonalak konkrétan le vannak sz@rva, lásd Vácrátót-Galgamácsa.
Mindezekből következik, hogy még ábrándozni is kár erről a vonalról. Ne haragudj meg, de szerintem teljesen felesleges volt a topikot megnyitni.
Amikor ez elkészül, akkor a jelenleg Kelenföld-Ferencvároson keresztül áramló teherforgalmat a Komárom-Székesfehérvár-Pusztaszabolcs-új-Duna-híd-Ceglédbercel-Szolnok útirányra lehet majd terelni.