Keresés

Részletes keresés

locsemege Creative Commons License 2010.02.05 0 0 30
Ha van névkiszolgáló, akkor van net, ha nincs akkor nem.

Ez nem igaz. Ha nincs névfeloldásod, attól még van internet elérésed. Ha tudod az illető oldal IP-jét, s azt írod a böngésződbe, még akár le is jöhet az oldal. :) Az más kérdés, hogy ez nem túl ergonomikus. Ha router-t használsz, akkor megadhatod a router-ed LAN oldali IP-jét, azaz a default gateway-t névszerver címnek, mert a router ezt meg szokta oldani. Ha meg nem, s a szolgáltatód névszervere hol elérhető, hol meg nem, akkor a legegyszerűbb, amit írtam, azaz a saját gépen futtatott névszerver. Ő a neveket a magasabb szintű névszerverektől beszerzi majd, ettől ne legyenek kétségeid. Ebben az esetben DNS-nek a 127.0.0.1 címet add meg, hiszen a localhost lesz a kiszolgálód.
Előzmény: cwpa (28)
locsemege Creative Commons License 2010.02.05 0 0 29
Nagyon egyszerű a megoldás. Indíts egy caching nameserver-t a gépeden, így a névfeloldást a gépeden futó névszerver fogja megoldani helyben. A szolgáltatásoknál kellene a named nevű daemon-t engedélyezni, elindítani. Ez egy bind nevű csomagban lesz várhatóan.
Előzmény: cwpa (28)
cwpa Creative Commons License 2010.02.05 0 0 28
Feltettem a gnome-ot a kde mellé- telepitő cd-röl. Lekérte a codec-et (kde-be letöltöttem pedig) aztán most nagyon jó minden.

A net. T-mobile szélessáv, ZTE modem. Csatlakozik, meg van az IP cím, mégsincs net. Ki- be kapcsolás után (3- 5 alkalom) megy minden. Az ok: nincs névkiszolgáló. Addig kapcsolgatom mig talál névkiszolgálót. Ezt ott látom, hogy ráklikkelek a knetworkmanager-re, felviszem az egeret a kapcsolathoz és klikkelés nélkül ott hagyom. Akkor kijönnek az infók. Ha van névkiszolgáló, akkor van net, ha nincs akkor nem. Ezek számok, tudom öket- nem változnak mint az IP cím, ha belehetne írni kézel valahová akkor megoldódna ez a gondom is. Nem tudom viszont hová... Van tipped?
Előzmény: locsemege (27)
locsemege Creative Commons License 2010.02.05 0 0 27
SuSE vonatkozásában nem vagyok képben, hogy ez most a legújabb vagy nem. Mindenesetre a legújabb verzió kellene és az összes csomagot frissíteni kellene, aztán megnézni, mi a helyzet.

A van net meg nincs net annyiban nem off, hogy ha ennek hardware okai vannak, akkor lehet ugyanaz az okozója, mint a hangproblémáidnak.

Annyiban jó helyzetben vagyok, hogy Fedorát használok, s Lennart Poettering a fő fejlesztője a PulseAudio-nak, s Lennart egyben Fedora vagy Red Hat fejlesztő is. Így az ámokfutásai, ideértve a legfrissebb PulseAudio-t szinte azonnal belekerülnek a Fedora repókba, ezért van nekem pulseaudio-0.9.21-4.fc12.x86_64 verziójú csomag a gépemen. Ez már jól működik, 0.9.19-hez képest egy rakás hiba javítva lett.
Előzmény: cwpa (26)
cwpa Creative Commons License 2010.02.05 0 0 26
A pulseaudio utils utólag került fel, a paplay megy most már. Amúgy nem tudom labilis-e a hardver. Nem először van fent a suse, ezelőtt volt már a 11.1, remekül ment, csak adódtak másjellegü gondok, aztán törölni kellet. Most a 11.2-vel csak annyi a gond, hogy van net meg nincs net- de ez itt off téma. A hang is megy (youtube stb, midi -rosegarden, hangteszt). Csak a lejátszás a gond. 1 dal szól, aztán megáll a lejátszó. Mindegy melyik (amarok, decibel stb)
Előzmény: locsemege (25)
locsemege Creative Commons License 2010.02.05 0 0 25
Ezek az anomáliák, miszerint a programok lefagynak, elszállnak, nem lehet, hogy azért van, mert a gép hardware-e labilis?
Előzmény: cwpa (20)
locsemege Creative Commons License 2010.02.05 0 0 24
Két észrevételem van:

- 0.9.19-es pulseaudio még hemzseg a bugoktól, a 0.9.21-es már jó
- a pulseaudio-utils csomagnak tartalmaznia kellene a paplay nevű programot.

Ez mit mond?

which paplay

Ez a legutóbbi SuSE és tiszta telepítés? Mert ismereteim szerint a SuSE könnyen telepíthető, kezesbárány szokott lenni, mint az Ubuntu vagy a Fedora. Helyből jónak kellene lennie a hangnak.
Előzmény: cwpa (23)
cwpa Creative Commons License 2010.02.05 0 0 23
Ez a válasz:

pulseaudio-0.9.19-2.3.i586
pulseaudio-utils-0.9.19-2.3.i586
Előzmény: locsemege (22)
locsemege Creative Commons License 2010.02.05 0 0 22
Az is egy lehetséges válasz, hogy nem ír semmit, csak visszajön a shell prompt.
Előzmény: locsemege (21)
locsemege Creative Commons License 2010.02.05 0 0 21
Nézd már meg légyszives ezt:

rpm -qa pulseaudio\*
Előzmény: cwpa (20)
cwpa Creative Commons License 2010.02.05 0 0 20
If 'paplay' is not a typo you can use command-not-found to lookup the package that contains it, like this:
cnf paplay
Ezt írta.

Ha simán ráklikkeltem, akkor a Kaffeine bedöglött és ezt írta:
Application: Kaffeine (kaffeine), signal: Segmentation fault
[KCrash Handler]
#6 0xb7196b17 in KRecentFilesAction::addUrl(KUrl const&, QString const&) () from /usr/lib/libkdeui.so.5
#7 0x080be0f1 in _start ()

Megnyitás mással- Amarok. Semmi. Indul az Amarok, de nem csinál semmit. Kézzel megnyitni- nem játsza le, be sem tölti a lejátszó listába.
Előzmény: locsemege (19)
locsemege Creative Commons License 2010.02.05 0 0 19
Keress egy wav file-t, smondj neki olyat terminálon, hogy

paplay /ahol/a/zene/van/valami.wav

Aztán lássuk, mi történik.
Előzmény: cwpa (18)
cwpa Creative Commons License 2010.02.05 0 0 18
Fent van a PulseAudio, de nem tudom hogy lehet előhívni. A hangbeállitásoknál az SB Live van elsőnek mint snd-card0; van még egy beápitett hangkártya, az snd-card1. Érdekes, hogy új a rendszerem, Ubuntu volt ezelőtt- ott ment. Az openSUSE-t hásználtam már, remekül működött a hang. Most valamiért nem jó. Szerintem valamit törölnöm kell, csak nem tudom mit (vagy PulseAudiot vagy xine vay gstreamer fluendo-t- nem tudom). Vagy tegyek fel egy virtuális hangkártyát?
Előzmény: locsemege (17)
locsemege Creative Commons License 2010.02.04 0 0 17
Pulseaudio-t használsz? Az alkalmazások a pulseaudio hangszerverhez csatlakoznak?
Előzmény: cwpa (16)
cwpa Creative Commons License 2010.02.04 0 0 16
Hali. Opensuse-t használok, KDE környezet és gondom van az MP3 lejátszásal. Az Amarokon le megy egy dal, a következőnél leáll, mintha lenyomnám a pause-t. Ezt gstreamer engine-vel csinálja. Mindig csak 1 dalt játszik le. Ha átváltom xine-re, akkor a dalok végig mennek hang nélkül, kb 3 másodperc/dal. Gyorsan átfut és kész. Nem hiszem, hogy az Amarok a bűnös, a Decibel és a Juk ugyanazt csinálja. Valaki tud megoldást?
locsemege Creative Commons License 2010.02.02 0 0 15
Aha, csak úgy érzem, van az egészben valami elwindowsosodás. Nem általános megoldást csinálunk, hanem olyat, ami a többségnek jó lesz, a többi meg így járt. Tehát vagy alkalmazkodsz a trendhez, vagy megnézheted magad. Szerintem meg nem kellene elszakadni a Linux nyújtotta szabadságtól. Éppen a testreszabhatósága, az általános mivolta adja a lényegét. Ha meg ennyire single user akar lenni, akkor minek a user switching nevezetű eszköz? Vagy az tévedésből maradt benne? Az X szerverrel ilyet miért lehet?

startx -- :1

Netán ez sem feature, sokkal inkább bug?
Előzmény: linuxuser (14)
linuxuser Creative Commons License 2010.02.01 0 0 14
Előre bocsátom, hgy nem vagyok op. rendzser szakértő, de azért abban lehet valami, hogy ahol fontos a multiuser (server funkció pl), ott nem fontos a hang, ahol meg a hang fontos (az otthoni desktop gépemen pl) ott meg nem fontos a multiuser. Nyilván tudsz hozni ellenpéldát, de nem hiszem, hogy általános lenne.
IMHO...
Előzmény: locsemege (13)
locsemege Creative Commons License 2010.02.01 0 0 13
Ezen az oldalon Lennart leírja, miért is nem jó, ha system wide daemon-ként használjuk a pulseaudio-t. Egyfelől értem az érveit, mert ugye valóban nem túl szerencsés, ha az én mikrofonom stream-jét sniffeli egy másik felhasználó. Ugyanakkor hangszerver mivoltából számomra mindenképpen valamiféle system wide megoldás következne. Hogy mást ne mondjak, az ember belép valamilyen felhasználóval, belépve marad, majd másik felhasználóval is belép, s onnan már nincs hang. Már arról az esetről beszélek, amelyet Lennart jelenleg támogat, azaz arról, amikor a mindenkori belépett felhasználó nevében fut a pulseaudio. Jó, jó, de ez szerintem butaság egy multiuser operációs rendszer esetében.

Ez a belépett felhasználóként indított hangszerver igen kézzelfogható gyakorlati problémát is jelent. Nevezetesen azt, hogy lehetnek olyan alkalmazások, amelyek maguk is szerverek, s szeretnének hangot adni. Ilyen például az mpd. Ő még bármilyen felhasználó belépése előtt szeretne a hangszerverhez csatlakozni, továbbá nem éppen szerencsés, ha zene lejátszása közben egy felhasználóváltással kirántjuk alóla a hangszervert. Hiszen akkor nem tudja hova küldeni a stream-et.

Valamiért már megint azt érzem, Lennart nem gondolja végig, mit csinál. Ilyeneket ír szerintem kissé széles arccal:

But my Gentoo/... distro is shipping an init script for PA!

Ignore that. It's stupid. They shouldn't be doing this.


Aha... Mert a felhasználó belépésekor induló hangszerver az aztán az okos ötlet. Csak árulná el, hogy a fészkes fenébe lehet feloldani azt a röpke ellentmondást, hogy például a Fedorában van mpd, ahhoz tartozik init script is, de a pulseaudio-hoz ő persze nem írt, mert szerinte az marhaság. Noha Lennart éppen Fedora fejlesztő is egyben.

Némi módosítással az itt írottak alapján megoldottam ezt a kérdést már novemberben. Az egész azért jutott eszembe, mert feltettem a pulseaudio-equalizer csomagot, és nem tudott csatlakozni a hangszerverhez. Nem jogosultsági bajai voltak, hanem az volt a hibaüzenet lényege, hogy nem per user futott a pulseaudio. (A konkrét hibaüzenet nincs már meg, s időközben leszedtem ezt a pulseaudio-equalizer csomagot.)

Tudom, lehet az mpd-t is felhasználónként indítani. Csak tudnám, akkor hogyan lesz több felhasználónak egyidejűleg hangja.

Én látom rosszul a világot? Kinek mi erről a kérdésről a véleménye?
locsemege Creative Commons License 2010.02.01 0 0 12
Már régen írtam ide. A pulseaudio 0.9.21-es verziója egészen rendben van.
linuxuser Creative Commons License 2009.11.08 0 0 11
Nálam a latency 32 értékű.
Előzmény: locsemege (9)
locsemege Creative Commons License 2009.11.07 0 0 10
Nincs kedvem copy-paste-elni, az éppen aktuális hozzászólásom itt elolvasható. :)
locsemege Creative Commons License 2009.11.06 0 0 9
Na most ezen én meg vagyok lepődve. Ha azt mondanád, régi - <1.0.18 - ALSA, azt mondanám, nem meglepő. Így viszont nem értem.

Az

lspci -v

mit mond latency-re?

04:02.0 Multimedia audio controller: Creative Labs CA0106 Soundblaster
        Subsystem: Creative Labs SB0410 SBLive! 24-bit
        Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 20
        I/O ports at e800 [size=32]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: CA0106
        Kernel modules: snd-ca0106

Előzmény: linuxuser (8)
linuxuser Creative Commons License 2009.11.06 0 0 8
2.6.30-2-amd64

Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.20.

pulseaudio 0.9.19
Előzmény: locsemege (6)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.06 0 0 7
Én ma próbálkoztam ilyen aljassággal, de már kiütést kapok tőle.
Ubuntu Intrepid, Intel alaplap, intel (integrált) hangkártya.
Szépen szól, míg ki nem lépek a KDE-ből. Attól kezdve a köv. rebootig néma csend.

Az meg már csak apróság, hogy a JuK nevű applikáció meg se nyikkan... (mplayer megy, de annak ritka gusztustalan, nehezen kezelhető a playlist-je)
Előzmény: locsemege (4)
locsemege Creative Commons License 2009.11.06 0 0 6
Ideírnád nekem az alábbi kimeneteket?

uname -r
2.6.30.9-96.fc11.x86_64

cat /proc/asound
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.20.

pulseaudio --version
pulseaudio 0.9.15

Egyébként korábbi - 2.6.29.6-os - kernellel, amelyben 1.0.18a verziójú ALSA driver van, nem fagy szét a pulseaudio, csak néha ugrik, pattog a hang, tehát a pointer ott is elszáll olykor-olykor.
Előzmény: linuxuser (5)
linuxuser Creative Commons License 2009.11.06 0 0 5
Már megírtam, de most újra:
naponta több órán át hallgatok zenét a gépemen, Creative Labs Audigy SE (CA0106) kártyával, de az alaplapi hangkártyákkal is ugyanez volt a helyzet Előfordult, hogy az amarok összeomlott, emiatt mplayer-rel játszom le a számokat (flac és mp3), érzésre talán még szebben is szól. Debian SID, pulse-audio, a hardware-t leírhatom, de szerintem nem azon múlik.
Előzmény: locsemege (4)
locsemege Creative Commons License 2009.11.06 0 0 4
Én elég sokat írtam erről a problémáról például itt a Fórumon. Ugyanakkor nem értem a közömbösséget. Nem hiszem, hogy csak engem érint. Egyfelől nem disztribúció-specifikus a probléma, másfelől több hardware is érintett. Nekem egy SB0410-esem van CA0106 chippel, de már úgy vagyok vele, vennék valamilyen olcsó hangkártyát is akár. Elkezdtem nézni a netet, láttam, C-Media chipjeivel szerelt olcsó hangkártyákat lehet manapság kapni. Erre elkezdtem nézegetni az ALSA bugtrackerét, s kiderült, azzal a chippel hajszál pontosan ugyanezt a hibát reportolták már. Akkor most mi a megoldás? Vagy tényleg senki sem hallgat(na) zenét Linuxon az itt felszólalók közül?
Előzmény: Florestan (2)
locsemege Creative Commons License 2009.11.05 0 0 3
Nem írtam meg, de ennek az egyetlen oka, hogy nem tudok angolul. S mivel látom, másoknak is gondot okoz, feltételezem, tud róla. Illetve biztos, hiszen ő maga logolja azt, hogy ez ALSA bug.
Előzmény: Florestan (2)
Florestan Creative Commons License 2009.11.05 0 0 2
Lócsemi, ezt a vélt buffer-hibát megírtad Lennart-nak is? Mert jó dolog ideönteni a lelkünket az index fórumára, de csoda nem kerekedik belőle.
Előzmény: locsemege (1)
locsemege Creative Commons License 2009.11.01 0 0 1
Arra gondoltam, mivel a jelenlegi SB0410-es ca0106-ot használó hangkártyámmal fennáll a probléma, veszek kb. 3500 Ft-ért egy CMI8738 chip-et tartalmazó hangkártyát. De nem mennék vele semmire, hiszen éppen ugyanaz a hibajelenség.

Igen figyelemreméltónak tartom Raymond 2009-09-20 05:24 bejegyzését. Az alábbit írja:

The PA server use one period per buffer ( _period_size = buffer_size ) which is not supported by most hardware

Megnéztem a pulseaudio forráskódját, valóban így van. Megnéztem a jelenlegi legfrissebb, 2.6.31.5-ös Linux kernel forráskódjában a ca0106_main.c file-ban, valóban ez a helyzet:

.periods_min = 2

Ha működő hangot szeretnénk, nem kellene ezt Lennart-nak figyelembevennie? Egyáltalán a pulseaudio és az ALSA fejlesztői szóbaállnak egymással? Érdekli őket a probléma? Nem együtt kellene ezt megoldaniuk, ahelyett, hogy van egy elképzelésük a világról, s ami nem abban a rétegben van, amit éppen írnak, azzal nem is törődnek, függetlenül attól, hogy az elvárásuk fizikai okoknál fogva esetleg nem megvalósítható?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!