Amúgy meg az ETF után sem kell aeózni, ha TBSZ-re veszi az ember. A költsége a számlavezetésnek ingyenes az IBKR-nél, ha van TBSZ-ed (1 vag akár 5), akkor havi 2000 levásárolható ft.
ETF vétele kb 3 eur (meg még 3, ha a forintot előre átváltod eur-ra.)
De a LightYearnél állítólag teljesen ingyenes a számlavezetés.
raadasul a szamlavezetes sincs ingyen es mindenfele egyeb költseg rarakodik...az Allamkincstari szamlak es trazakciok (többsege) ingyen es adomentesen van.
felig off de felig nem off tema, de amikor szoba jöttek az ipciok, hogy ha nem MAP-ba invesztal az ember, hanem ETF-ekbe, en meg mindig amondo vagyok:
6% of ETF-ek nincsenek! Meg mindig a 6%-os (de meg az 5% körüli is) a legversenykepesebb opcio. ETF-ek ha neha van is itt-ott magasabb kamata, sokkal rizikosabb befektetesi forma, raadasul adozni is kell utana...
Igy amig ha 4-5% körülire le nem esnek a FIXMAP kamatai, addig en nem is gondolkozom ETF-ben.
Nyilván nem, hiszen előbb akarnak egy előrehozott önkormányzati választást, aztán hoznak egy alkotmánymódosítást, hogy aki valaha volt már polgármester, az nem lehet soha többet, és majd utána jön a feketeleves.
A választások előtt ezeket én is linkeltem ide, de akkor kimoderáltak azzal, hogy majd ha nyer a tisza, akkor beszéljünk arról a programpontjukról
Én nem egészen így emlékszem (és most nem néztem vissza, de ha akarod keresd vissza, és cáfolj meg). Én úgy emlékszem, hogy az volt a kérés, hogy akkor térjünk vissza, ha nyernek, ÉS beterjesztik a vonatkozó törvény/rendelet javaslataikat (tehát már nem programról, hanem ténylegesen manifesztálódó szándékról vagy előterjesztésről lesz szó).
nem nagyon emlékszem olyan időszakra, amikor realtime azt mondták, hogy mennyire alacsonyak az ingatlanárak...
ha elhisszük, hogy cél az eurózóna, akkor eddig soha nem látott alacsony kamatok jönnek, méghozzá nagyon hosszú távon. ehhez persze alacsony, max 2% körüli infláció is szükséges.
nem nehéz kiszámolni, hogy bérbeadással, plusz mondjuk évi 2-3%-os ingatlanáremelkedéssel 6-7%-os hozamok simán elérhetőek.
A választások előtt ezeket én is linkeltem ide, de akkor kimoderáltak azzal, hogy majd ha nyer a tisza, akkor beszéljünk arról a programpontjukról, hogy szerintük egészségtelen, hogy a lakosok állampapírban tartják a pénzüket, mert ez a pénz hiányzik a bankszektorból, és újra el kéne érni, hogy a megtakarításokat a bankokba tegyék, és így a bankok tudnának miből hitelezni.
Én most nem vagyok hajlandó megkeresni a cikkeket. Nem tettem el magamnak.
"teszem hozzá, ez akár újra fellendítheti a megtorpanó ingatlanárakat."
A hazai lakosság eddig életében először, a 2010-es évek közepén találkozott először azzal a helyzettel, hogy a pénznek nincs szinte időértéke, azaz nagyon-nagyon alacsonyak voltak a kamatok.
Ennek ingatlan piaci eredményét tudjuk... még ha nem is 1,0-ás korreláció (mert ekkor öntöttek olajat a tűzre a széles szabott családtámogatásokkal).
Ha most megint alacsonyak lesznek a kamatok, ha nem is 1-2%, de mondjuk 4%, akkor a befektetési piac legnagyobb kérdése, hogy mit hoz ez az ingatlanpiacon.
Azaz nem hogy mit hoz, hanem mekkora lesz az emelkedés, amit hoz...
Számomra pszichológiailag már most is elképesztő ingatlan árak vannak, de ahogy átugrották a milliót, másfél milliót, stb. a lakások, úgy karcolnak be a 2-be is per m2. Ezek csak optikai számok. Ha lesz belátható időn belül eurónk, akkor úgyis átárazódik minden.
Nyilván kéne egy vásárló erős összehasonlítás Prága, Varsó, és hasonlók tárgyában, de tartok tőle, hogy ez is azt mutatná, hogy van még tér felfelé
ev elejen lecsereltem mindent fix 7-re.... kicsit szittam a fogam 1% miatt es a BMAP 7% felett volt... de 1-2 ev volt hatra akkor csere!.... most akkor jol jartam? 5ev nyugalom azt lesz piiiz lovira :)
egy szót sem értek a problémádból, de a BMÁP felvetése izgalmas téma.
ha elfogadjuk, hogy az MNB szerint az idén 2% körül lesz az infláció, akkor a PMÁP tényleg tarthatatlan, amíg ott van a fix 6%-os papír. a BMÁP esetében viszont nem gondolom, hogy a 3 havi kamatok is leesnek 2%-ra, de kérdés, hogy meddig csökkenhetnek a mai 5,38%-ról?
Az 'idézetre' visszatérve- a forrás már nincs meg sehol, DE választások után volt egy ilyen tervezet, hogy mi lez az állampapírokkal, kötvényekkel, adómentesség kérdés stb.
Azt még akkor végig olvasva: Ami benne volt, " Ha az intézményi államkötvények alacsony kamatai 4,5-5% körül vannak, akkor a lakossági állampaírok miért adjanak többet..?" Ezt régebbi kommentben már leírtam amúgy.
Ahogy azt is, hogy kettő 2 erősen nem összekeverendő! Egyik megtakarításra van, a másik árfolyamkilengések, spekuláció hatalams kockázattal. Pl. 2051G, 41G zöld államkötvény. Nem éppen egy fixmáp feeling. :)
Abban a tervezetben kitértek a bankokra is....
(Ha visszanézünk előző kormány alatt túl sokan átpártoltak a bankoktól a MÁK-hoz. Vagy át transzferáltak PMÁP idejében főleg rengetegen. Ami teljesen logikus hisz adómentes. Netto kamat.
Fix 6% még elmegy. Kíváncsi leszek a Bmáp jövőjére. 6,5% 3 hétig volt kibocsátás alatt,, kíváncsi leszek ez meddig lesz.
a bankot Varga Mihály vezeti, másrészt még mindig komoly gap van a forint és az euró, illetve a dollár kamatszintje között. és ha figyeled és meg is érted a banki kommunikációt, akkor tudhatnád, hogy nagyon óvatosan járnak el, mindig mindent feltételes módban fogalmaznak.
6% az új jegybanki alapkamat, és Varga Mihály szavaiból nem nehéz kihámozni, hogy júliusban és augusztusban tovább 25-25 bázispontos csökkenés várható. azaz 5.50% lesz, és jó eséllyel marad még tér további vágásra, vágásokra, nyilván ha nem történik valami felfordulás időközben a pénzügyi világban.
teszem hozzá, ez akár újra fellendítheti a megtorpanó ingatlanárakat.