Keresés

Részletes keresés

bolero84 Creative Commons License 2020.12.24 0 3 10845

Szia!

Ezernyi tapasztalat gyűlt össze egyébként. A sárgarépa vetéstől a kecskefejésen át a marha elletésig. Igazából a csirkétől a lóig minden született már nálunk. Rengeteg tanuló pénzt fizettünk meg cirka 10 év alatt. Persze sok jó is történt, történik.

Folyamatosan kérdeznek is tőlem mit hogyan kellene. A tanya ahol lakunk összesen 3,5 hektár. 1,3 kb. A szántó 2 legelő. Ez biominősìtett 5 éve az egész. A szomszéd tanya, az állattartó telep, 2,5 hektár. Az épületek kb. 1000m2 foglalnak el, a többi legelő.

Előzmény: Jungle Fan (10844)
Jungle Fan Creative Commons License 2020.12.24 0 1 10844

Szia! Tanulságos összegzés! Az elárulható, hogy mekkora tanyán, területen (hektáron) kell ezt a történetet elképzelni?

Idén a sertéstartóknak se ment az üzlet, a vírushelyzet miatt csökkentek a felvásárlói árak.

Előzmény: bolero84 (10843)
bolero84 Creative Commons License 2020.12.23 0 3 10843

Na akkor írok valamit!

16 éve körülbelül, hogy jobban kezdett érdekelni az állattartás. Igazából nekünk mindig is voltak házi és haszonállataink is. Viszont nem gondoltam rájuk, mint a jövőbeli életem részei.

Díszmadarakat kezdtem el tartani. Ebből gyűjtögetés, majd káosz lett. Megismerkedtem az ország díszállattenyősztőivel, kiállításra is vittem madarakat, rendszeresen jártam Monorra. Közben épületburkolóként dolgoztam és főiskolára jártam, levelezőre. Valahol akkoriban hozhattam létre a topikot. Kezdtem az őshonos állatokra koncentrálni. A párommal önellátásban gondolkoztunk. Saját tanyám lett. Önellátásunk nem tartott sokáig munka mellett, mert csalódottak voltunk. Rájöttünk, hogy nem lehet teljesen igazából önellátó az ember. Jurtalakók meg nem akartunk lenni. Nem azért ízzadtak évszázadokon át a felmenőim, hogy vissza költözzünk a jurtába.

Bio gazdák lettünk. Hivatalosan is. Tanyasiközösséget, zöldségkosarat csináltunk. Szegről végről mindig az lett a vége, hogy éppen csak volt kiskarácsony. A párom a feleségem lett. Született az első lányunk. Ráébredtünk, hogy tőke nélkül és üzemi jellegű módszerek bevezetése nélkül nem fogunk egyről a kettőre jutni. Összetársultunk egy budapesti barátunkkal. Ő adta az anyagi tőkét, mi a gazdaságunkat, munkánkat. Szörnyen alakult az egész. Kisebb projektekbe vágtunk. Szarvasmarha, chilipaprika, tojótyúkok, szalámi készítés... az derült ki, hogy nem lehet ennyi mindent profin csinálni egyszerre. Jöttek a pályázatok. Sikerült nyernünk háromat is. Ezek minden átkát is magunkra vontuk és még egy beruházási hitelt is. Ebből viszont egy TSZ időkből származó működő kisebb állattartó telepet(tanyát) sikerült vásárolnunk. Közben a tanyánk körül racka, mangalica, szürkemarha, mindenféle állat volt, megfordult. A telepen kacsatömésbe kezdtünk. Üzemi méretben. 1600 kacsát tudtunk egyszerre fogadni. Na majd ez lesz a rentábilisan termelő üzem, aból majd megélünk és tudunk a biogazdaságra is költeni, fejleszteni a tanyánk környékét. Az első évben már zuhanni kezdtek a felvásárlási árak. Katasztrofális volt. A vállalkozósdi kiderült, hogy olyan költségekkel és kockázatokkal jár, amire nem voltunk felkészülve. A budapesti barátunk ekkortájt már valamiféle családi, meg lelki, magánéleti dolgok miatt kezdett követelőző lenni. Aztán ellenséges. Mai napig nem tudom hányadán állunk. Cigája törzstenyésztők vagyunk közben egy pályázati vállalásunkból fakadóan. Azokat és a juhokat nagyon megszerettem. Egy csodálatos Isten ajándéka a juh. Manapság már négyen élünk. A 2020 végleg tönkre tette a kacsabizniszt. Eladtam a berendezéseket. Szeptembertől újra burkolni kezdtem. A juhokra koncentrálunk. A biozöldség termesztést szeretnénk újra indítani. Jelenleg kilátástalan a jövő. Gondolom nem vagyok ezzel egyedül. Most 2020-ban teljesen átértékeltünk mindent, ha nem koncentrálva, mindent alaposan megfontolva, éléreállítva dolgozunk, cselekszünk, akkor irány Zalaegerszeg telefonösszeszerelés, Kecskemét Mercigyár, vagy hankook gumigyár. Úgyis ezt akarják odafent. Nincs semmi szükségük a kistermelő magyar parasztra. 

Előzmény: Nobody1 (10842)
Nobody1 Creative Commons License 2020.12.04 0 1 10842

Az  baj, hogy így ez már csak maximum "kukkolda" - ha nézelődni járunk ide. :(

Előzmény: bolero84 (10841)
bolero84 Creative Commons License 2020.12.04 0 0 10841

Néha én is.

Előzmény: Nobody1 (10840)
Nobody1 Creative Commons License 2020.10.01 0 1 10840

Én néha benézek, de nagyon leült ez a topik. Kár érte... :(

Előzmény: bolero84 (10839)
bolero84 Creative Commons License 2020.09.19 0 1 10839

Sziasztok!

Valaki szokott még erre nézni?

Magam részéről, köszönöm, jól elvagyunk.

Magyar mezőgazdaságból többször kiábrándulva, de még erőlködünk vele.

Cigája törzstenyészet, kacsatömés,zebuk. 

(volt)kotkoda 1 Creative Commons License 2019.04.07 0 1 10838

Gyönyörűek a gyerekek.

Előzmény: bolero84 (10835)
Istvan Micsik Creative Commons License 2019.04.06 0 0 10837

A szomszedom ugy dontott hogy kecske tenyeszetbe fog van 15-18 kecskeje (kicsi-nagy keverek) engem nem kerdezett csak drot kerites van koztunk o 1-m van az en hazamtol most hogy jon a meleg egyre budosebb van nem tudok ablakot nyitni 3 eve.Mit lehet csinalni ilyenkor tanacsot kerek.Udv Istvan.

madar86 Creative Commons License 2018.04.16 0 1 10836

bolero84 Creative Commons License 2018.04.15 0 0 10835

Sziasztok! 

A szaporulat!

:)

claas patrol Creative Commons License 2018.03.05 0 2 10834

Nagyon déli, 'murás'..részröl...pl. kapsz egy kis bakot,  őszinte pusziért is. Vagy valld meg .....TE a feltételeid..., ??.... lehet pacsi is !.. és én szólok az unokámnak...  ,-))  :-))  Csak találjatok egymásra...    A' Mura vidék' veled lesz alapon..   üdv.

Előzmény: Hajnalka1988 (10832)
bitter6704 Creative Commons License 2018.03.02 0 1 10833

Hello!

A "Pécsi" Zengő tyúkon a Mecseki Zengőt érted?

Ilyenek? Én azt hittem, hogy már csak kevés van belőlük. A Baranyai Tájfajta jól kiépített hálózattal bír.

Előzmény: bolero84 (10823)
Hajnalka1988 Creative Commons License 2018.02.28 0 0 10832

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy Dél-Budai agglomerációhoz közel tudtok-e ajánlani megbízható magyar parlagi kecske tenyésztőt? 

Köszönöm!

claas patrol Creative Commons License 2018.02.26 0 0 10831

Ezek legyenek "honosak"..  :-)) Makó-i gyökerűek.  ,-))

claas patrol Creative Commons License 2017.10.25 0 0 10830

claas patrol Creative Commons License 2017.10.25 0 0 10829

Még egy "őshonos vas"  ... (majd megszépül tavaszig...) ..,mert jónak jó, csak még az esztétikán igazítani kell..  :-))

claas patrol Creative Commons License 2017.10.25 0 1 10828

Előzmény: claas patrol (10827)
claas patrol Creative Commons License 2017.10.25 0 1 10827

Szerbusztok MGP, szív. üdv. mindenkinek.  ,-))  ,-)) Hamarosan (vetések után) több időnk is lesz 'fecsegni 1 cseppet'...

"Egy öreg gépész emlékezeteiből...  (én volnék a nevezett sofőrökből, a háromból az egyik, az az a harmadik)...

Nyilván valóan a pokolba kerülve az ördög színe előtt és füstölgő üst mellet kapják a vezetők, azt az egy esélyt miszerint lehetséges lehet egy kiút a slamasztikából, ...akár ,még a mennyeknek országába vezető létra irányában is, mint lehetőség. 

- A luci-feri reá mutat a három fortyogó üstre és a mellete ténykedő krampusz majmokra akik is szaporán dobálják a tűzre a hasábokat. 

- ...Nos , barátom, hogy ha ezt a három majmot nevetésre és sírásra reá bírod, valamint azt a harmadikat a sarokban lévő ketrecbe be tudod bírni, hogy menjen akkor ...mehet a lelked akár a fellegekbe.

Az első a diszpós tökös volt , aki is hosszadalmas magyarázkodásba kezdett, de a három majom (krampusz) , csak mélabúsan nézte...és nézte az irodista tekintetét. Nem ,hogy röhögni kezdtek volna, de egy halvány mosoly sem mutatkozott a tekintetükön.

- Az ördögbe veled, szólt a luciferi... és bele is csapta az első üstbe.

Jött aztán a második aki a fel és lerakódásért felelős telephelyes volt (a garázsmester)... az is hablatyolt vagy egy jó fél órát... de egy csepp könny sem jött ki egyik majom szeméből sem, hiszen csak bámultak a ködben...értettlenül.

-Végül aztán a kihívás reám várt, mint "öreg sofőrre"... aki sem nem lett diszpós...se pedig garage-majsztró... csak görbült 40 évig a fülkében tekergetve a kormányt.

(nevezzük a harmadiknak ezt a személyt csupán, hogy ne legyen hivalkodó szagú...még véletlen sem..)

-   ..tehát a harmadik bele súgott mindhárom majom (krampusz fülibe röviden pár szót...tő mondatokat)... 

Az első majom bepisálva szétröhögte magát, addig a második pedig tele zokogta magát a mindkét zsepkendője és cicanadrágja után a sálát is... stb... A harmadik krampusz berohant a ketrecbe és magára rántotta az ajtót...és belülről lakatolta le a rácsos ajtót, valamint lenyelte a kulcsot.

-Lucifer egyik szarva lefelé görbült a látványtól és iszonyatos nagy krokodilkönny méretű izzadság cseppek jelentek meg a már már igen csak meg gyúródott homlokán..

-...mit mondtál nekik ??? - kérdezte az ördög.

_Semmi semmi különöst, csupán a valós dolgokat röviden. Az elsőnek, hogy én bizony dolgozom...havi 300 órát is... távol a családtól, barátoktól.. A másodiknak ,pedig egyszerüen megmondtam a havi fizetésem nettójáát..  Ezt mind hallgatva a harmadiknak csak annyit, hogy nálunk keresnek sofőröket és őt felveszik azonnal. 

Ez a kis emlékezet csupán azért volt, mert van kiút is... még onnan is" ... 

Trumpet55 Creative Commons License 2017.09.23 0 2 10826

OMÉK

bolero84 Creative Commons License 2017.04.30 0 0 10825

Értem.Vannak egyéb jól kotló fajták. 

Előzmény: atrego (10824)
atrego Creative Commons License 2017.04.26 0 0 10824

nincs autóm.nekem csak 10 naposcsibe kellene,jól kotló   állományból

Előzmény: bolero84 (10823)
bolero84 Creative Commons License 2017.04.17 0 0 10823

Én "Pécsit" tudok, de csak itt Szeged mellett. Van egy ismerősömnek 100 darab.

Előzmény: atrego (10821)
barisatis Creative Commons License 2017.04.02 0 0 10822

Sziasztok .

Búbos magyar kacsa pár eladó . 2015-ben születtek . A tojó tojik másfél  hete  . 7000 ft / pár  Érdeklődni : 06-70/610-8454

atrego Creative Commons License 2017.04.02 0 0 10821

Budapesten,vagy körnxékén hol juthatok pécsi zengö,vagy baranyai tàjfajta kiscsirkéhez?

bolero84 Creative Commons License 2017.03.10 0 0 10820

Déli vagyok én is, csak mi Közép tájékon, a Duna-Tisza között lakunk. Kiskunság.

Itt az emunak nem lesz nyáron kevés a napfény. :)

Előzmény: booerang (10819)
booerang Creative Commons License 2017.03.10 0 0 10819

Csokonyavisonta,Somogy megye déli része,a Horvát határ közelében.

Előzmény: bolero84 (10818)
bolero84 Creative Commons License 2017.03.09 0 0 10818

:)

:(

Emuk nagyon vagányak...eddig tetszenek. Lassan egy hete itt vannak. 

Ti hol laktok, éltek?

Előzmény: booerang (10817)
booerang Creative Commons License 2017.03.09 0 0 10817

Van egy vicc:

Valakit el kell bocsátani a cégtől,az egyetlen nőt nem lehet,a feministák megőrülnének,a cigányt nem lehet,rasszisták lennénk,a homoszexuális kollégát sem lehet,mit szólnának,így hát elküldjük a heteroszexuális,kétgyermekes,legjobban dolgozót,mert hát őérte senki sem szól.....

Aztán a legjobban a saját bőrömön éreztem,ha nem is ennyire kisarkítva,de velem is ez történt...

Egyébként az emuk nekem is tervben vannak,amint elkészül a helyük,én is hozok.

Előzmény: bolero84 (10816)
bolero84 Creative Commons License 2017.03.09 0 1 10816

Valahol úgy érzem, mi magunk is védelemre szorulnánk. Heteroszexuális, fehér bőrű, magyar nemzetiségű, katolikus keresztény, szülőként gyakorlatilag már halmozottan hátrányos helyzetűek vagyunk a nagyvilágban!

Hát még, hogy tanyán gazdálkodunk. 

Előzmény: booerang (10815)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!