Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.06.22 0 0 74

Valamilyen, jelenleg még ismeretlen technológiával bármit meglehet magyarázni. :)

 

Elfogadom :-) Részben. Például a lézerkard esete talán megmagyarázható egy markolatba rejtett valamiféle speciális akármivel, ami szándékosan a fénysebesség töredékére korlátozza a lézer terjedési sebességét, pusztán a látványos beüzemelés kedévért. De mivel magyarázzuk azt, hogy egy lézerpuskából már kilőtt lézernyaláb, egy adott közegben csak "vánszorogva" éri el célját?

Persze ha nagyon akarjuk, gyárthatunk hülyeségeket : pl. minden lézercsík utolsó részecskéjéhez hozzárendelnek egy antigravitációs, fénysebességkorlátozó erőtérgerjesztő kapszulát, mely a becsapódásig széndékosan 3m/sec sebességre csökkenti az egyébként fénysebességgel haladó lézer terjedési sebességét)..:)

Csak ott a baj, hogy tudományos értelemben ennek semmi értelme, mert ez kb. olyan, mintha egy fejlett lánctalpas járműre ismét fakereket szerelnénk. :-)

 

Azért általában a készítők célja nem az igényesség, hanem a sikeresség.

 

Lehet, hogy maradi vagyok, de számomra a kettő nem feltétlen zárja ki egymást. :-)

Előzmény: DuDoR (73)
DuDoR Creative Commons License 2008.06.22 0 0 73
Ilyen pl. a már említett lézer! Sem vánszorgó lézer, sem lézerkard nincs! Illetve, lézerkard esetén magát a szerkezetet -és a 1,5méter távolságban egyszercsak kioltódó, ámde folytonos lézersugár lehetőségét- még magyarázhatjuk valamilyen, jelenleg még ismeretlen technológiával, de ebben az esetben is teljes képtelenség, hogy a lézer vánszorogva, fokozatosan éri el a kioltópontot.

Valamilyen, jelenleg még ismeretlen technológiával bármit meglehet magyarázni. :)


Ezekre illene jobban figyelni, ha igényes filmet akar készíteni valaki.


Azért általában a készítők célja nem az igényesség, hanem a sikeresség.
Előzmény: Törölt nick (72)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.22 0 0 72

A zene nem a történet része. Ha egy Földön játszódó filmben ütközik két autó, akkor ott a csattanás/robbanás effektjét élőben is hallod de zene nem kell hozzá. Az más kérdés, hogy film esetében keverhetnek alá zenét is a hatás fokozása érdekében.

Egyébként hangok esetében magam részéről képes vagyok kompromisszumot kötni valóság vs. szórakoztatás kérdéskörben, viszont egyéb technikai kérdésekben nehezen.

Ilyen pl. a már említett lézer! Sem vánszorgó lézer, sem lézerkard nincs! Illetve, lézerkard esetén magát a szerkezetet -és a 1,5méter távolságban egyszercsak kioltódó, ámde folytonos lézersugár lehetőségét- még magyarázhatjuk valamilyen, jelenleg még ismeretlen technológiával, de ebben az esetben is teljes képtelenség, hogy a lézer vánszorogva, fokozatosan éri el a kioltópontot. 

 

Ezekre illene jobban figyelni, ha igényes filmet akar készíteni valaki.

Előzmény: -g101- (70)
KMG Creative Commons License 2008.06.22 0 0 71
Hát nem épp ezt magyarázom hozzászólások óta?
Előzmény: -g101- (70)
-g101- Creative Commons License 2008.06.22 0 0 70
Ugyanúgy, ahogy az életnek zenéje sincs, mégis mindenki ismeri pl a Star Wars főtémáját. Pedig egy valódi űrcsatában biztos nem lenne zene, és nem azért mert az űrben nem terjed a hang. :D
Előzmény: KMG (69)
KMG Creative Commons License 2008.06.21 0 0 69
Egy olyan képet látsz, amit nem láthatsz, emellé hallasz hangokat, amit szint úgy nem hallahtnál. Egy űrcsata alá betett hangeffekt csak annyira képtelenség, mint maga az egész szitu, hogy te nézed azt, amit nem láthatnál.
Előzmény: DuDoR (66)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.21 0 0 68

Egy újabb rettenethez volt ma szerencsém.

A film címe: The Sender

Törölt nick Creative Commons License 2008.06.21 0 0 67

Elvileg a lézer fénysebességgel halad, tehát a filmeken látható szép "szakaszosan vánszorgó" lézerlövéseknek sincs túl sok köze a valósághoz.

Még az ősi Mekléééén lézercsíkja is megalapozottabb tudományos értelemben, hiszen a lövés leadásával szinte egyidőben eléri a célt, de mondjuk egy SW lézerfegyver lövedékszimulációja nagyon nem real.

Előzmény: KMG (65)
DuDoR Creative Commons License 2008.06.21 0 0 66
De senki nem állítja, hogy a hang terjed az űrben.

Ha ez benne van a filmben, akkor bizony állítja, ugyúgy mint pl. egy fantasy filmben azt 'állítják', hogy a varázslat, mágia működik.

De ezt a témát szerintem fölösleges tovább ragozni. Ha ez számodra nem evidens, akkor passz...

De annyit még hozzá, hogy önmagában attól, hogy vannak 'űrhangok' benne, még simán lehet scifi a film. Ez nem kizáró ok, csak szép okot adhat a kritizálásra.
Előzmény: KMG (65)
KMG Creative Commons License 2008.06.21 0 0 65
De senki nem állítja, hogy a hang terjed az űrben.
Előzmény: Bús képű fotóslovag (64)
Bús képű fotóslovag Creative Commons License 2008.06.21 0 0 64
Szerintem te valahol el vagy tévedve... a hang terjedése az űrben, fizikai képtelenség. A többi pusztán technika kérdése... hogy nekünk még nem sikerült, az egy dolog.

A 2001 is csupa olyan dolgot mutat, ami jórészt ma sem létezik, mégis belefér a sci-fi kategóriába. Na mind1, hagyjuk...
Előzmény: KMG (63)
KMG Creative Commons License 2008.06.21 0 0 63
Mint ahogy azt is sokszor halljuk, amit adóvevőn keresztül beszélgetnek a pilóták akkor is, ha nem vagyunk épp a pilótafülkében. Szóval szerintem ez az "űrben nem terjed a hang" olyasmi, amiért kár belekötni egy filmbe.
Előzmény: KMG (62)
KMG Creative Commons License 2008.06.21 0 0 62

De ha így vesszük, az is általánosan elfogadott elv, hogy vannak hangeffektek az űrben játszódó jelenetek alatt, és senki nem gondolja, hogy az űrben hallani mindazt, amit hallunk.

Előzmény: DuDoR (61)
DuDoR Creative Commons License 2008.06.21 0 0 61
De azt senki nem állítja, hogy az űrben hallatszik egy robbanás, egyszerűen sokkal hatásosabb így, hogy a képeket zörejek is kísérik.

De a film készítői "állítják" mindazt, amit láttatnak és hallatnak a filmben.
A filmek a néző számára az adott pillanatban egy kvázi valóságot mutatnak be. Ehhez hozzátartozik a kép és a hang is.

Ugyanolyan, mint a zenealáfestés. Arra se mondja senki, hogy a helyszínen, az űrben szól a zene.

Teljesen elfogadottan a kisérőzene nem tartozik a film cselekményéhez, ellenben a kisérő hangok (beszéd, robbanás, utcazaj, ésatöbbi) igen.


(Az egy másik dolog, hogy egy jól megválasztott filmzene akár megkönnyítheti a film követését, átélését, de ettől mégsem számít a történethez tartozónak.)
Előzmény: KMG (57)
DuDoR Creative Commons License 2008.06.21 0 0 60
By Wikipedia:
(abbreviated SF or sci-fi with varying punctuation and capitalization) is a broad genre of fiction that often involves speculations based on current or future science or technology. Science fiction is found in books, art, television, films, games, theater, and other media.


Eddig OK.

In organizational or marketing contexts, science fiction can be synonymous with the broader definition of speculative fiction, encompassing creative works incorporating imaginative elements not found in contemporary reality; this includes fantasy, horror, and related genres.

Biztos előfordul ilyen is, de amennyire tudom ez azért nem általános.
Előzmény: Törölt nick (56)
DuDoR Creative Commons License 2008.06.21 0 0 59
Az utolsó előtti mondatoddal leírtad a lényeget: manapság tömegesen keverik a sci-fi műfaját a fantasy-val...

Nekem nem tünt fel, hogy manapság jobban kevernék, mint régebben.
Persze voltak, vannak és minden bizonnyal lesznek is átfedések kettő között, ahol a határok elmosódnak, de ez vele jár azzal, hogy itt nincs és nem is lehet kijelölni egy határt, egy vonalat húzni a kettő közé, ami alapján egyértelműen kategorizálni lehetne.
Előzmény: Bús képű fotóslovag (55)
DuDoR Creative Commons License 2008.06.21 0 0 58
Te akkor is összekevered a tudományos dolgot a filmes tehcnikával. Ha ennyire szőrszálhasogató vagy, az se tudományos, hogy ott vagy az űrbe, és látod, mi történik. Ugyanígy lehet olyan aláfestő hang, ami a helyszínen igazából nem hallatszana, viszont érdekesebbé teszi a filmet.

Persze, hogy lehet, de a felhasznált (filmes technikai) eszközök nagyban befolyásolják majd a film megítélését.

Ugyanúgy mint pl. az újságírásban sem mindegy, hogy olyan lapban jelenik meg valami hír, ahol egy téves cikk akár a főszerkesztő lemondását vonja maga után, vagy pedig egy bulvár-pletykalapban, ahol mondhatni a normál "ügymenet" része a felfújt, nem igazán ellenőrzött cikkek esetleges megjelenése - itt a filmekben sem mindegy, hogy a készítők igyekeznek hiteles filmet csinálni, vagy telinyomják hatásvadász eszközökkel a (vélt) nagyobb közönségsiker reményében.
Mindkettőt lehet, de az eredmény megítélése más lesz.

De hozzá kell tenni, mindkét esetben lehet a film jó! Csak más lesz, valószínűleg más közönségnek fog 'bejönni'.
Előzmény: KMG (54)
KMG Creative Commons License 2008.06.21 0 0 57

A robbanások akkor se csorbítják ezt. Akkor lenne jogos a kifogásod, ha egy jelenetben az űrben beszélgetnek két ember, vagy bármilyen hangkommunikáció zajlana. De azt senki nem állítja, hogy az űrben hallatszik egy robbanás, egyszerűen sokkal hatásosabb így,  hogy a képeket zörejek is kísérik. Ugyanolyan, mint a zenealáfestés. Arra se mondja senki, hogy a helyszínen, az űrben szól a zene.

Előzmény: Bús képű fotóslovag (55)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.21 0 0 56
By Wikipedia:
(abbreviated SF or sci-fi with varying punctuation and capitalization) is a broad genre of fiction that often involves speculations based on current or future science or technology. Science fiction is found in books, art, television, films, games, theater, and other media.

In organizational or marketing contexts, science fiction can be synonymous with the broader definition of speculative fiction, encompassing creative works incorporating imaginative elements not found in contemporary reality; this includes fantasy, horror, and related genres.[1]

Tehát akkor összefoglaló néven spe-fi-nek kellene hívni a teljes kategóriát. :O
Előzmény: Bús képű fotóslovag (55)
Bús képű fotóslovag Creative Commons License 2008.06.21 0 0 55
Az utolsó előtti mondatoddal leírtad a lényeget: manapság tömegesen keverik a sci-fi műfaját a fantasy-val...
Előzmény: KMG (54)
KMG Creative Commons License 2008.06.21 0 0 54

Te akkor is összekevered a tudományos dolgot a filmes tehcnikával. Ha ennyire szőrszálhasogató vagy, az se tudományos, hogy ott vagy az űrbe, és látod, mi történik. Ugyanígy lehet olyan aláfestő hang, ami a helyszínen igazából nem hallatszana, viszont érdekesebbé teszi a filmet.

Egyébként pedig a sci-fi jelentéstartalma némileg eltávolodott a szhó szerinti jelentéstől, hiszen minden űrben, jövőben, kitalált univerzumban játszodó filmet, könyvet sci-finek sorolnak be. A fénykard se tudományos.

Előzmény: Bús képű fotóslovag (52)
KMG Creative Commons License 2008.06.21 0 0 53
Ha sci-fi paródia, akkor Támad a Mars. Mai napig az egyik legkedvesebb filmem. Szenzációsan kipécéz minden gagyi sci-fi UFO közhelyet. Szerintem nagyon jó film.
Bús képű fotóslovag Creative Commons License 2008.06.21 0 0 52
Má' bocs, de a "sci-" tag a "science" (alias tudomány, tudományos) szóra utal... :-)
Előzmény: KMG (50)
KMG Creative Commons License 2008.06.21 0 0 51

Szerintem a Predatorból az egy és a kettő is elég rossz. Az egy mondjuk persze izgalmas, de az ember, mint zsákmány témából ezerszer többet ki lehetett volna hozni, mint egy futószalagon gyilkolós szörnyfilmet. A második rész pedig, bármennyire is szeretem Dany Glovert, nevetségesre sikerült.

Igaz, én az Alien sorozatból is az elsőt ismerem csak el maradéktalanul klasszis alkotásnak. Az Aliens már lényegében egy sci-fi horror elemekekel machináló akciófilm, ahol tényleg csak a minél több lövés és vér a lényeg. Igaz, ebben a kategóriában nagyon jó. De mélységében nem éri utól az Alient. Bizonyos értelemben az Alien3 jobb, a fegyvertelenü ember vs. szörny téma izgalmas, de szerintem ott se hozták ki belőle a maximumot. Igaz, ezek legalább izgalmasak, az Alien4-ben viszont mindne közhelyet összedobtak, amit az első háromból össze tudtak kaparni, és vért izzadva kerestek valami mondanivalót a génmanipuláció formájában.

KMG Creative Commons License 2008.06.21 0 0 50
Jaj, ne kezdjük már el ezt a hülye kukacoskodást az űrrel. Ha olyan sci-fit akarna valaki csinálni, ami teljesn hű a fizika törvényeihez, akkor az űrben nem hallanánk és nem látnánk semmit, legfeljebb sejtenénk, hogy ott egy űrhajó megy.  Ha már itt tartunk:Strauss zene se szól az űrben. Ha aláfestő zene lehet, miért ne lehetnének aláfestő hangefektek?
Előzmény: Bús képű fotóslovag (48)
KMG Creative Commons License 2008.06.21 0 0 49
Én a regényt nem olvastam, de azt hallottam, hogy a régi film nagyon sokban eltért a regénytől.
Előzmény: Törölt nick (34)
Bús képű fotóslovag Creative Commons License 2008.06.21 0 0 48
Ahol a hang még légüres térben is képes terjedni... ;-)))
Előzmény: KMG (47)
KMG Creative Commons License 2008.06.21 0 0 47

"sci-fi környezetbe helyezett mese (és annak nagyon jó!!!), nem pedig hipertudományos jövőanalízis."

 

nem is a jövőben játszódik, mint tudjuk, hanem réges rég, egy messzi-messzi galaxisban :)

Előzmény: Gergo77 (33)
Daikini Creative Commons License 2008.06.21 0 0 46
Jut eszembe... itt megemlitenem a magyar Sci-fi filmek egyik torzszulottjet. Pirx kapitany. Ez azonban mar annyira rossz, hogy kimondottan kotelezo megnezni, garantalt a hasgorcs a rohogestol. :-D
Daikini Creative Commons License 2008.06.21 0 0 45
Eppen ezert a masodik reszt mar meg sem neztem, es kisse bantam, hogy moziba mentem a filmert. Habar nem voltak nagy elvarasaim, meg ahhoz kepest is csalodtam. Pedig az eredeti Alienek es a Svarci fele predator film is jo volt. Kimondottan jo.
Előzmény: bolsh (44)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!