Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.11 0 0 1162

éppen ezt mondom :-)

a valódi gyógyszerekről vannak valódi információk, meg pl. Lenkei-féle bornírt baromságok is...

a hp-szerekről szintén vannak valós tudományos eredmények is, meg misztikus köd is...

lehet tájékozódni :-)

 

a hazugságról: szerintem létezik ennek egy "kegyes" változata is (persze ez filozófiailag is ingoványos terület, itt nem mennék bele) - és a placebo-hatásnak definitív része az, hogy a beteg hisze abban, hogy hatóanyagot kap (ráadásul drágát ;-)

ha azt vallod, hogy csak abszolút igaz-hazug választás lehetséges, akkor ennek az eszmecserének ezennel vége is: nem értünk egyet ;-) (és nem is szeretnék olyan világban élni, ahol mindenki mindenkinek minden helyzetben a teljes, csorbítatlan igazságot mondja azonnal, egyenesen a szemébe... ezt valahogy nem gondolom emberinek, úgy érzem, hogy bizonyos szintű illúzióra, tompításra, ... , mindenkinek szüksége van/lehet)

Előzmény: pint (1161)
pint Creative Commons License 2011.04.11 0 0 1161

el is kéne hogy mondják, a jó orvos elmondja. egyébként rajta van a dobozon, és az interneten meg pláne. tudod, az internet az egy olyan dolog, hogy nem csak írni lehet, hanem olvasni is.

Előzmény: Törölt nick (1160)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.11 0 0 1160

amiről tudjuk, hogy hatásos? :-))

az esetek jelentős részében, igen... azt vajon szintén elmondják, hogy időnként nem, és hogy legtöbbször fogalmunk sincs, hogy mikor igen, mikor nem? (csak statisztikai infó van jobbára, hatásmechanizmust érintő még alig)

elmondják a mellékhatásokat is? azt is, hogy mellékhatások által okozott halálozás mekkora óriási arányú? ennek elhallgatása vajon nem etikátlan?

Előzmény: pint (1158)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.11 0 0 1159

ha elkezdi magyarázni, hogy hogyan hat, akkor hazugság (mármint ha belekeveri a misztikus energiákat); ha elmondja, hogy miből és hogyan(!) készül, akkor nem az... valahogy nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy nem lehet minden felelősség az orvosé, a beteg sem védekezhet mindennel szemben azzal, hogy "nem tudtam..." - mert tudhatja, mert felelőssége van, mert az információ elérhető

Előzmény: Simply Red (1157)
pint Creative Commons License 2011.04.11 0 0 1158

amikor gyógyszert ír fel az orvos, akkor bizony molekulát ír fel. nem az a lényeg, hogy ő ott mit mond a mari néninek. az az ígéret, hogy amit kap, abban valami olyasmi anyag van, amiről tudjuk, hogy hatásos.

Előzmény: Törölt nick (1154)
Simply Red Creative Commons License 2011.04.11 0 0 1157

Tényleg nem érted, hogy ha valami (a hazugság) egy orvosnál (is) etikai probléma, akkor a homeopátia című hazugság is az?

Előzmény: Törölt nick (1156)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.11 0 0 1156

A homeopátiát ma Magyarországon csak orvosok (szakorvosok?) gyakorolhatják, így az orvosi esküjüknek megfelelően kell eljárniuk: ha valóban gyógyszer helyett alkalmazza valaki (és nem is egyszerűen csak gyógyszer helyett, hanem olyankor, amikor gyógyszer kell(ett volna) alkalmazni), akkor felelősségre kell vonni, hiszen az ilyen eset orvosi műhiba. Vajon ugyanígy a hagyományos orvost is felelősségre kellene vonni, ha akkor is felír valami szert (mellékhatások veszélyével...), amikor az nem lett volna szükséges? Sajnos ez is nagyon jellemző, az evidence-based megközelítés szép elv, de a háziorvosok egy része (többsége?) szokásból/rutinból ír fel gyógyszert.

 

Szerintem: a hp-orvosokat nagyon szigorúan kellene ellenőrizni, pont az olyan esetek kiszűrése érdekében, amikor a hp alkalmazása a páciens állapotán ront(hat) - azt tapasztaltam, hogy sok hp-orvos eléggé tudatában van az ilyen veszélynek, és a páciensét rendszerint elküldi laborvizsgálatokra (a pontosabb diagnózis érdekében), és nem ritkán hagyományos szakorvoshoz is küldi... tehát az általam ismert hp-orvosok a hp-megközelítést a 'helyén' alkalmazzák, tudatában annak, hogy a pszichoszomatikus panaszok egy részének esetében elég a pszichoszomatikus kezelés ;-)

 

Természetesen tudom, hogy vannak másféle hp-orvosok is (ahogy vannak kókler vegyészek és jogászok és autószerelők is), de úgy gondolom, hogy a betegek (úgy általában az emberek...) tájékoztatása + a létező törvények és orvosetikai szabályok (leginkább a 'ne árts!' elvére gondolok) szigorú betartatása elégséges. (Hülyék mindig lesznek, aki lábtörésre is hp-szert vesz be, az talán menthetetlen, Darwin-díjra érdemes.)

Előzmény: Simply Red (1155)
Simply Red Creative Commons License 2011.04.11 0 0 1155

Azért van egy bibi: placebo alkalmazása gyógyszer heyett tudomásom szerint (ha nem Magyarországon, akkor máshol) tiltva van. Méghozzá orvosetikai megfontolásokból. Nos a homeopátia esetén hajszálpontosan ugyanezek az etikai aggályok merülnek fel (hiszen arról is azt hazudják, hogy van benne valami, ami gyógyít, holott nincs benne semmi). Ezért érthetetlen, hogy ezt az etikátlanágot a homeopátia esetén miért tűrik el.

Előzmény: Törölt nick (1154)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.11 0 0 1154

valóban nem értem... (illetve a tényszerű/tudományos érveket teljes mértékben értem, tudom, vallom, támogatom - a pszichés hatások negligálását, illetve a beteg hitére is építő eljárások zsigeri elutasítását nem teljesen...) ennek értelmében:

 

szerintem a gyógyulásért fizetsz; valódi gyógyszer esetében sem azt az információt kapod meg, hogy "néni kérem, ez a molekula a TRPV1 receptorokon kötődve olyan konformációváltozást okoz, amelynek hatására... [...] ...de időnként nem hat, ennek okát nem tudjuk, talán arról lehet szó, hogy ha a hatás útvonalán szereplő MAP3K1A génben homozigóta formában tetszik hordozni az rs3124456 SNP ritka alléljét, akkor a génről képződő fehérje kináz-aktivitása jelentősen lecsökken, és...", hanem hogy "vegye be, oszt valószínűleg jobban lesz!"

 

(elvi különbség, hogy a gyógyszerek egy részénél - bár messze nem mindegyiknél, sőt! - létezik ilyenfajta információ is... de az esetek legnagyobb részében nem ez kíséri az orvosi előírást; a "valószínűleg jobban lesz" pedig igaz a homeopatikus előírmányok jelentős részére is)

Előzmény: pint (1153)
pint Creative Commons License 2011.04.11 0 0 1153

semmi esély, hogy megértsed? tök mindegy mi a szolgáltatás, ha az őszinte. azt kapod, amiért fizettél. a homeopátia nem ilyen. ott a rezgésért fizetsz, amit nem kapsz meg.

Előzmény: Törölt nick (1152)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.11 0 0 1152

szerinted egy terápiás beszélgetéssorozat (képzett klinikai szakpszichológussal) olcsóbb?

...és még vizet sem feltétlenül kapsz ;-)

 

(a kézrátétel is pont annyit ér, amennyire hisznek benne)

Előzmény: joy (1151)
joy Creative Commons License 2011.04.11 0 0 1151

Homeoterápia:

Rövidebb-hosszabb beszélgetés /pszichilógiai földerítés/ után üvegcse tiszta(?) víz, vagy 0,001%-os alkohol, és pár perces lelki masszázs aranyáron., naponta vagy hetente ismételve.

Annyit ér, mint a kézrátétel.

Birkafejő humbuk.

emem Creative Commons License 2011.04.04 0 0 1150

1. nem Szendi Gábor a hivatkozási alap, hanem az általa idézett vizsgálat.

 

2. ebben a pontban viszont ugyanazt mondod, mint Szendi. a mondatodat azonban úgy kellene átfogalmazni, hogy ha a homeopátia nem hatásosabb, mint a placebo, akkor egyértelműen jobban jár mindenki, ha placebo szert szed (persze a gyártókon kívül). eredmény ugyanaz, felesleges maszlag és alaptalan hókuszpókusz nélkül.

Előzmény: regisztráció, az mi? (1139)
mmormota Creative Commons License 2011.04.03 0 0 1149

megérné dobozos fukusimai levegőt importálni

 

Ez automatikusan megvalósul a csomagküldő szolgáltatás keretében. Mostanában nem habbal vagy újságpapírral tömik ki az üres helyeket, hanem felfújt lehegesztett nylonzacskókkal... :-)

 

Előzmény: Ipari-antidepresszió (1146)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.03 0 0 1148

Van itthon is radioaktivitás, az import biztosan nem érné meg

Előzmény: Ipari-antidepresszió (1146)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.03 0 0 1147

A varázslás kicsit üti a Bibliához való ütögetést-kocogtatást... bár lehet, hogy bizonyos iskolák módosítottak az alaprecepten ;-)

Előzmény: Simply Red (1145)
Ipari-antidepresszió Creative Commons License 2011.04.03 0 0 1146

Akkod megérné dobozos fukusimai levegőt importálni, hisz hozzászokhatunk a nagyobb dózishoz általa. Nem is rossz ötlet, bio sugárvédelem az egész családnak.

Előzmény: Törölt nick (1144)
Simply Red Creative Commons License 2011.04.03 0 0 1145

Hogy a megflelelő varázsigék elmormolását  és a varázspálcával leírt varázsköröket már ne is említsük.

Előzmény: Törölt nick (1144)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.03 0 0 1144

Természetesen nem minősül annak.

 

Nem oldat; a hígítást megadott lépések szerint kellene végezni, megadott oldószerben, nem csak úgy bele a levegőbe/tengervízbe; minden hígítási lépést követően szükséges a potencírozás, ami nem feleltehető meg egy előzetes "összerázásnak" (egyébként a keverés mikéntje is rögzített a klasszikus tanításokban: a 'víz emlékezete' elég szelektív, 'meg kell mondani neki', hogy mit véssen be...); és még sok más szempont miatt sem lehet az ilyesmit homeopatikus készítménynek nevezni - tehát ilyen módon eladni sem ;-)

 

(Az alacsony dózisú (mondjuk 10-100 mSv) akut ionizáló sugárzásnak persze ismertek pozitív hatásai - például védhet a későbbi nagyobb dózisokkal szemben, talán hasonló elven, mint ahogy a gyengített kórokozókkal való immunizálás is segíthet kiépíteni/felébreszteni egy bizonyos védekező rendszert - ennek mélyebben utána lehet nézni mindenféle 'radiation hormesis' témakörrel foglalkozó anyagokban, de biztonság kedvéért mindenki kérdezze meg homeopátiás orvosát vagy gyógyszerészét....)

 

Előzmény: Ipari-antidepresszió (1143)
Ipari-antidepresszió Creative Commons License 2011.04.03 0 0 1143

A magas higítású fukushimai rádióaktív felhő, az homeopátiás gyógyszernek minősül? Szerintem kellően összerázkódott, kezdve a földrengéssel, másrészt mire ideér már kellően fel is hígul. Mi a véleményetek?

pint Creative Commons License 2011.04.02 0 0 1142

de még jobban jár mindenki, ha egyiket se szedi, hanem csinál valamit, ami valóban hasznára van.

Előzmény: regisztráció, az mi? (1139)
astronom Creative Commons License 2011.04.02 0 0 1141

Agaricus muscarius, Alumina, Ammonium carbonicum, Ammonium muriaticum, Anacardium orientale, Antimonium crudum, Arsenicum album, Aurum foliatum, Baryta carbonica, Borax, Calcarea aceticum, Calcarea carbonica, Carbo animalis, Carbo vegetabilis, Causticum, Cocculus indica, Colocynthis, Conium maculatum, Digitalis, Graphites, Hepar sulphuris calcareum, Ignatia amara, Iodium, Kalium carbonicum, Kalium nitricum, Lycopodium clavatum, Magnesia carbonica, Magnesia muriatica, Manganum, Mercurius solubilis, Mezereum, Muriaticum acidum, Natrum carbonicum, Natrum muriaticum, Nitri acidum, Nux vomica, Petroleum, Phosphoricum acidum, Phosphorus, Platina, Pulsatilla pratensis, Rhus toxicodendron, Sepia succus, Silicea terra, Spigelia, Stanum, Staphisagria, Sulphur, Sulphuricum acidum, Zincum.

 

 

 

Ezek tehát azok az anyagok, amelyek depressziót okoznak, tehát homeomennyiségben  gyógyítják?

Előzmény: regisztráció, az mi? (1140)
regisztráció, az mi? Creative Commons License 2011.04.02 0 0 1140

a "partially double-blind" az olyan-e...

 

Bent van a cikkben, amihez linket adtam. Hogy ne kelljen keresgélned:

Randomization and blinding
...
The patients, the psychiatrist and the statistician will remain blinded from the identity of the four treatment groups until the end of the study. The study clinical investigator will be unmasked for the case history type I or II. The randomization list will be kept strictly confidential. Only the study pharmacist and the statistician who generated the randomization list have access to the randomization list. During the study, unblinding will only occur in the case of a patient emergency using sealed emergency envelopes.

 

Előzmény: pint (1137)
regisztráció, az mi? Creative Commons License 2011.04.02 0 0 1139

1) Szerintem Szendi Gábor nem igazán megfelelő hivatkozási alap.


2) Ha az antidepresszánsok nem hatásosabbak, mint a placebo, és a homeopátia is csak annyit tud, akkor is egyértelműen jobban jár mindenki, ha homeo szert szed (persze a gyártókon kívül, csak a Prozacon többet kaszálhatott az ágazat, mint az összes homeo cuccon a másik). Eredmény ugyanaz, durva mellékhatások nélkül.

Előzmény: emem (1132)
Abulafia Creative Commons License 2011.03.22 0 0 1138

Nem teljesen olyan.

 

Ha jól tudom, erre akkor vanm szükség, ha etikai okokból nem lehet kettősvak kísérletet végezni. Mondjuk mert, ha a kísérlet közben rosszabbodik a kísérleti beteg állapota, akkor muszáj megtudni, hogy lehet-e neki hatóanyagot adni, vagy már eleve azt kap. Ilyenkor van legalább egy ember a kísérletező személyzetben aki tisztában van azzal, hogy ki mit kap.

 

A.

 

 

Előzmény: pint (1137)
pint Creative Commons License 2011.03.22 0 0 1137

még azt is szeretném megkérdezni, hogy a "partially double-blind" az olyan-e, mint a másodosztályú frisseségű hal

Előzmény: regisztráció, az mi? (1131)
emem Creative Commons License 2011.03.22 0 0 1136

igazad van, én konkrétan a mániákus depresszióról tudom így.

szerintem nem tudhat többet a homeo. a linkelt cikk szerint a hivatkozott vizsgálatban az aktív (mellékhatásokkal bíró) placebo hatásosabb volt, mint a valódi hatóanyaggal bíró antidepresszánsok, ezek viszont egy kivcsivel hatásosabbak voltak, mint a passzív placebók.

a homeopatikus szereknek pedig per definitionem nem lehet mellékhatásuk, hiszen nincs bennük semmi.

Előzmény: pint (1133)
pint Creative Commons License 2011.03.22 0 0 1135

elütött kiscica

Előzmény: astronom (1134)
astronom Creative Commons License 2011.03.22 0 0 1134

Konkrétan melyik az az anyag, amelyik nagy mennyiségben depressziót okoz, homeomennyiségben pedig gyógyítja?

Előzmény: regisztráció, az mi? (1131)
pint Creative Commons License 2011.03.22 0 0 1133

amennyire én tudom, a depresszió nagyon súlyos eseteiben van kimutatott hatás, a többi esetben nincs.

 

a kérdés az, hogy a homeo tud-e placebonál többet. a többi csak vakítás.

Előzmény: emem (1132)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!