Keresés

Részletes keresés

Afrikaans8 Creative Commons License 2021.05.12 0 1 316

Nyilván ő is csak találgathatna. Bár "finnugor" vonalon nem restek rendszeresen feltételezésekbe bocsátkozni.

Előzmény: B. Hernát (313)
B. Hernát Creative Commons License 2021.05.12 -1 0 315

Viszont a rövid KM-i "hun kor"-ból nem ismerünk ilyen markerű temetkezéseket."

 

 

???

 

 

Sem etnikai, sem nyelvi, de még embertani kapcsolatot sem tudunk kimutatni a "hunok" és az "avarok" között.

 

Ahogy a "hunok" és a magyarok között sem.

Előzmény: Theorista (314)
Theorista Creative Commons License 2021.05.12 0 1 314

Nos, mivel a forrásokból nem lehet megállapítani azt, hogy az avar és a hun politikai nevek valójában mit jelentenek és kiket is takartak pontosan, be kell érnünk azzal a kevéssel, amit megállapíthatunk.

 

Az avar név a hun gyűjtőnéven belül egy alcsoport neve, aminek alkalmasint lehet, hogy eredetileg nem is volt etnikai tartalma. 

 

 

"A Conversio alternálva avarozik és hunozik a pannoniai avarokra."

 

De azt ugye nem tudjuk, hogy a kortárs nyugati szerző, akinek ismeretei kellettek legyenek a keresztény, adófizető hunokról, miért teszi ezt.

 

 

"Kérdés ezek után, hogy a magyar "várkony" honnan került a nyelvünkbe."

 

 

Felföldi Szabolcs írt kritikusan arról, hogy a Várkony helyneveink kapcsolatba hozhatóak-e az "avarhunokkal". Bár aligha lepődhet meg bárki is azon, hogy avarkori helyneveket nem nagyon sikerül kimutatni az Árpád-korból.

 

 

"Az avar "elit" a KM-ben évszázadokig endogám házasodott, erősen mongoloid markereit végig megőrizve. Ha valaki "hun" lett volna az avaroknál, akkor csak ők lehettek azok. Viszont a rövid KM-i "hun kor"-ból nem ismerünk ilyen markerű temetkezéseket."

 

 

???

Előzmény: B. Hernát (311)
B. Hernát Creative Commons License 2021.05.12 0 0 313

OK, de a magyarba honnan/mikor jöhetett a "várkony"?

 

Kiss Lajost megnéztem, erre nem ad választ.

Előzmény: Afrikaans8 (312)
Afrikaans8 Creative Commons License 2021.05.12 0 1 312

Theophülaktosz Szimokattész írja, hogy var és khunni részekből álltak. Innen a várkony (uar-khun). 

Előzmény: B. Hernát (311)
B. Hernát Creative Commons License 2021.05.12 -1 0 311

ez a hagyomány az avarhunokról vagy másként a Baján-hunokról szól.

 

 

Bár az "uarchunni" (stb.) forrásban adatolt, ez egy külső elnevezése (is) lehet az "avaroknak". Hogy a bizánciak "hun tolmácsot" kértek az avarok megjelenésekor, az valami keleti "lingua francá"-ra utalhat csupán, hiszen honnan tudták volna, hogy az avarok konkrétan "hunul" beszélnek?

 

A Conversio alternálva avarozik és hunozik a pannoniai avarokra. A nyugati források aztán a magyarokat is hunozzák/avarozzák kezdetben.

 

Kérdés ezek után, hogy a magyar "várkony" honnan került a nyelvünkbe.

 

Az avar "elit" a KM-ben évszázadokig endogám házasodott, erősen mongoloid markereit végig megőrizve. Ha valaki "hun" lett volna az avaroknál, akkor csak ők lehettek azok. Viszont a rövid KM-i "hun kor"-ból nem ismerünk ilyen markerű temetkezéseket.

Előzmény: Theorista (309)
Theorista Creative Commons License 2021.05.12 0 0 310

Egy japán hölgy tang-kori szogd(?) zenét/annak egy értelmezését adja elő.

 

https://www.youtube.com/watch?v=-Md1xwokZn4&ab_channel=TomokoSugawara

Előzmény: Theorista (309)
Theorista Creative Commons License 2021.05.12 0 0 309

Jó kérdés. Az biztos, hogy ez a hagyomány az avarhunokról vagy másként a Baján-hunokról szól. Következésképpen a legvalószínűbb, hogy a heftaliták révén a legősibb szőlőművelő és borkészítő kultúrák területéről jöhettek. (Mint jól ismert a borkészítés a Transzkaukázusban és a környező vidékeken -- pl. Észak-Irán -- adatolható legkorábban.) Ami még érdekes lehet, hogy bár a kínaiak jól ismerték a szőlőbort, ám az náluk sosem vált igazán népszerűvé, és még az idegenek felé legnyitottabb korszakukban -- a Tang-korban -- is a nyugati barbárok (az ún. hu népek) jellegzetessége volt. Sőt ezek a részegeskedő nyugati barbárok olyanféle szereplőkké váltak a távol-keleti kultúrákban mint amilyenek századokkal korábban a részeges szkíták voltak a görög komédiákban. 

Előzmény: Afrikaans8 (308)
Afrikaans8 Creative Commons License 2021.05.11 0 0 308

Milyen etnikumokat hozhattak magukkal a hunok, akik jártasak voltak a szőlőművelésben?

Előzmény: Theorista (306)
Afrikaans8 Creative Commons License 2021.05.11 0 1 307

Tehát eredetileg Debric volt Debrecen, csak a Szeged, Buda stb. városnevekkel ellentétben itt az -ín/-en végződés állandósult. Debreczy személynevünk emlékeztet bennünket arra, hogy valamikor a Debrec, Debric forma volt az általános.

Előzmény: Afrikaans8 (257)
Theorista Creative Commons License 2021.04.26 0 1 306

Vékony Gábor egyik írása a hun szőlőről (~ balatina, balanites) is kapcsolódik a "Balaton" névhez. A szőlő is inkább a hegyre utal, semmint a vízre. 

 

 

Vékony Gábor: Hunisc drubo - hun szőlő

Előzmény: Theorista (302)
dzsaffar3 Creative Commons License 2020.11.15 -2 0 305

salam!

figyelek rátok.

safi

Theorista Creative Commons License 2020.11.15 0 2 304

Azt szerintem nem lehet kijelenteni, hogy az avar elit mint olyan iráni nyelvű lett volna. Már csak amiatt sem, mert elég heterogénnek tűnik. Azt viszont fölöttébb valószínűnek tartom, hogy az avarkori népesség, és annak is egy nem csekély presztizzsel bíró része az lehetett. 

Előzmény: B. Hernát (303)
B. Hernát Creative Commons License 2020.11.15 0 0 303

Akkor az avar (elit) iráni nyelvű lett volna? Vagy csak magukkal együtt importálták az iráni neve(ke)t, lévén ők maguk kifejezetten mongoloidok embertanilag.

Előzmény: Theorista (302)
Theorista Creative Commons License 2020.11.15 0 2 302

Szerintem a Badacsony és a Balaton (Bolatin) nevek összefüggenek egymással. Ismert, hogy a baktriaiban és a pastuban megfigyelhető a d - l hangváltás. Marco Polónál az egyik badakhsáni féldrágakő a balasrubin. 

 

Ami a történeti vonatkozást illeti: kínai forrás szól arról, hogy a hua (war) kagán a nyarat a kellemes klímájú Badakhsán hegyei közt tölti sátorozva, s itt fogadja (fő)felesége társaságában a követeket. 

 

 

A pannoniai avarok esetében is föltehető, hogy egyik(?) székhelyük a Badacsonynál lehetett, tekintve hogy a szolgáltató népnek tekinthető "római" gyökerű keszthelyi kultúra is a közelében volt. Itt egy olyan kulturális környezettel lehet számolni, ahol a közép-ázsiai heftalita és az itáliai/észak-balkáni római/romanizált népesség élhetett együtt. A Badacsony név a keleti jövevények hozadéka, ugyanennek a helynek a megnevezésére pedig a "rómaiak" a palatinus nevet használhatták. Így a Badacsony/Palatinus nevek egyaránt palotahegy értelműek lehettek (lásd még a Conversio Termperch -- Teremberg azaz palotahegy jelentésű adatát).

 

Ebbe a későavar karoling peremkultúrába érkezhetett aztán a szláv vezér Priwina 840 körül, hogy a közelben, a mocsárban várat építsen és a frank király hűséges embereként igazgassa a környéket. A szláv mocsárvár miatt vonódhatott aztán át az eredetileg a hegyet jelölő név a tóra, bizonyára inkább népetimológiásan.

 

 

Vagyis: A perzsa eredetű Badaksán névnek lehetett egy baktriai típusú Balakhsán(?) változata is, ami a latin Palatinus névvel hangzásbeli és jelentésbeli közelségben állt, s végül ez a kör a szláv blatno szóval is gazdagodott. 

 

 

Így okoskodom én. :) 

Előzmény: Afrikaans8 (299)
Afrikaans8 Creative Commons License 2020.11.09 0 2 301

Mint azt korábban feszegettem, a GEO BITZASZ feliratú koronát eredetileg egy György néven megtért királynak küldhették Bizáncból, talán a 997-ben István országát veszélyeztető kapkannak, akit utóbbinak német lovagjai a veszprémi vár ostromakor megleptek és legyőztek (csakúgy, mint Bulcsúval történt Augsburgnál négy évtizeddel korábban). A kapkan/kopan talán még a Bulcsúék vesztét követő osztozkodáskor tehette rá Badacsonyra a kezét.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=122508607&t=9013393

Előzmény: Afrikaans8 (299)
Afrikaans8 Creative Commons License 2020.11.09 0 1 300

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Badakhshan

The name "Badakhshan" (Persianبدخشان‎, BadaxšânPashtoبدخشان‎; TajikБадахшонBadaxşonRussianБадахшанChinese巴達赫尙pinyinBādáhèshàngDungan: Бадахәшон, Xiao'erjing: بَا دَا کْ شًا, Ming dynasty Chinese name:把丹沙 or 八答黑商, and 巴丹沙 in the Ch'ing) is derived from the Sasanian official title bēdaxš or badaxš, which may be from an earlier *pati-axša; the suffix -ān indicates that the country belonged, or had been assigned as a fief, to a person holding the rank of a badaxš.

Előzmény: Theorista (123)
Afrikaans8 Creative Commons License 2020.11.09 0 1 299

"Bármely területre delegálhattak ilyen bitaḫš-okat a sahansahok, akár tartományról, akár hűbéres területről volt szó. Szerepük tehát az volt, hogy az illető terület helytartóit, királyait stb. felügyeljék"

A Transzoxianától keletre fekvő történeti-földrajzi terület középperzsa nevét ebből a bidakhš/bitakhš tisztségnévből képezték: Badakhšan/Badakhšon.

A mi Badacsonyunk/Badacsonunk a Balatonnál tehát ilyen emlékeket őriz. Kérdés, egy az egyben hozták-e át elődeink a toponímát, vagy körükben is működött egy bidakhš itt a Kárpát-medencében. Izgalmas lenne kideríteni.

Előzmény: Afrikaans8 (167)
Afrikaans8 Creative Commons License 2020.10.26 0 0 298

https://www.etymonline.com/word/neck#etymonline_v_2355

Neck: "that part of an animal body between the head and the trunk and which connects those parts," Middle English nekke, from Old English hnecca "neck, nape, back of the neck" (a fairly rare word), source also of Old Frisian hnekka, Middle Dutch necke, Dutch nek, Old Norse hnakkr, Old High German hnach, German Nacken "neck")

 

Érdekes dolgok ezek.

Előzmény: Theorista (296)
Afrikaans8 Creative Commons License 2020.10.26 0 0 297

Még mindig biztosabb lábakon áll, mint a nyenyec egyeztetés, ugyanis csak a jelentéktelen szölkup-szamojédból tudtak kimutatni egyetlen árva rokon szót: nukka, nug, nog 'nyak'.

Előzmény: Theorista (296)
Theorista Creative Commons License 2020.10.26 0 1 296

Nyak szavunk esetében soványka a fölvetés, hisz csak egyes iráni nyelvek jönnének számításba (pl. északnyugatiak: azari, táti, giláni vagy a jazdi - ez utóbbi a perzsa nyelvnek a Jazd tartománybeli zoroasztriánus közösségben használatos dialektusa)

 

 

 

 

Ela Filippone: The body and the landscape

 

 

Előzmény: Afrikaans8 (294)
Afrikaans8 Creative Commons License 2020.10.25 0 2 295

Erre már annyiféle magyarázat született az utóbbi 2-3 évtizedben, s mivel a DAI-ban perzsa összefüggésben fordul elő, ez a 'lovas szabar/szavar' sem tűnik utolsó etimológiának.

Előzmény: H. Bernát (293)
Afrikaans8 Creative Commons License 2020.10.25 0 2 294

Szerintem rengeteg embernek feltűnt már az angol tittitty és a magyar cici közötti hasonlóság...

 

"nyak szavunkat is lehet iráni nyelvekből magyarázni, egy közeli hangzású áll, állkapocs ill. az áll és a torok közti tokás részt jelölő szóból. De ugyebár iráni eredetű szem szavunk is, lehet iráni a zsiger, sőt a tar (iráni alapon fejtető jelentéssel) szavunk is"

 

Erről szívesen olvasnánk bővebben, megtisztelnél bennünket, ha részletesebben kifejtenéd.

Előzmény: Theorista (292)
H. Bernát Creative Commons License 2020.10.25 0 1 293

* The Savaran were the royal cavalry force of the Sassanian dynasty and the core of the Persian army in that time. They were the direct forerunners of the famous knights of the Middle Ages (vö. ulufedzsi szüvári)

 

Az "asp" meg "ló" perzsául, és már meg is van a DAI-béli "szavart(ü)aszfal(ü)" népnevünk eredete...

Előzmény: Afrikaans8 (278)
Theorista Creative Commons License 2020.10.25 0 1 292

Nemrég olvastam az olasz Ela Filippone (Tuscia Egyetem, Viterbo) egy írását, amiben a jagnobi nyelvben a testrészekre vonatkozó szavakat sorolja, illetve azokkal foglalkozik. Érdeklődve fedeztem föl, hogy az általad itt körüljárt dajkáláshoz is kapcsolódik egy s más belőle.

 

https://www.academia.edu/7169624/Commentationes_Iranicae_Vladimiro_f_Aaron_Livschits_nonagenario_donum_natalicium_Edd_S_Tokhtasev_et_P_Lurje_Petropoli_2013

 

 

Csecs szavunk a Zaicz szótárból:

 

És Filippone írásából:

 

Mint látható az újszogd szavak ugyancsak nagyon jól passzolnak a magyarhoz.

 

 

Figyelemre méltó, hogy testrész neveinknél egész szépen lehet iráni eredetet lelni. pl. a minap fedeztem föl, hogy ismeretlen eredetűként számon tartott nyak szavunkat is lehet iráni nyelvekből magyarázni, egy közeli hangzású áll, állkapocs ill. az áll és a torok közti tokás részt jelölő szóból. De ugyebár iráni eredetű szem szavunk is, lehet iráni a zsiger, sőt a tar (iráni alapon fejtető jelentéssel) szavunk is.

 

Előzmény: Afrikaans8 (263)
Theorista Creative Commons License 2020.05.04 0 1 291

És valamiért egy sor egyéb egyértelműen iráninak tűnő méltóságszemélynév fordul elő a vezérek korát illető hagyományban (pl. Ká(r)dár, Kusid, Ku(r)szán, Pata). De helynevek is mint pl. Zilah és származéka a Szilágy (<Zilah+d), vagy Karán, Hunyad (<Hunar+d). (Az -r vesztés hvárezmi jellegzetesség lehet.)

Előzmény: Afrikaans8 (289)
Afrikaans8 Creative Commons License 2020.05.03 0 0 290

Irgum-burgum... Miért nem tanítják a szogdokat nálunk?

 

Ypʾk-βrʾk “furious” = ypʾk “anger’ + βr- “bear”

Előzmény: Theorista (286)
Afrikaans8 Creative Commons License 2020.05.03 0 0 289

Ebben az esetben is nehéz megmondani tehát, hogy az iráni kultúrkört, annak vonzáskörzetét illetően honnan hurcoltuk be Kund/Kond személynevünket.

Előzmény: Theorista (286)
Afrikaans8 Creative Commons License 2020.05.03 0 0 288

Egyébként az arab számjegyeket nyugodtan hívhatjuk középperzsának is, ízlés szerint:

https://sites.la.utexas.edu/persian_online_resources/numbers-1/

Előzmény: Afrikaans8 (287)
Afrikaans8 Creative Commons License 2020.05.03 0 0 287

Mire lehet következtetni abból, hogy haditechnikai kifejezések mellett olyan, hadszervezéshez köthető szavak is bekerültek a magyar nyelve (etnogenezisünk valamely résztvevője révén), mint a katonai decimális rendszer alapszavai: tíz, száz, ezer?

Előzmény: Afrikaans8 (279)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!