Keresés

Részletes keresés

hirvike Creative Commons License 2007.11.30 0 0 7

Ez használhatónak tűnik, úgyhogy idemásolom az utókor okulására.

Dress Code

Amikor meghívót kapunk egy-egy rendezvényre, ünnepségre, gyakran olvashatjuk azt a szót, hogy Dress Code és utána a kívánt öltözet egyszavas, angol megfelelőjét. Magyarul ezek a kifejezések egy rövidebb magyarázattal írhatóak le. Ahhoz adunk most egy kis segítséget, hogy egyértelmű legyen, mit is viseljenek, ha a következőket látják.

White Tie: ez a kifejezés a legelegánsabb események meghívóin szerepel. Az uraknak a következő öltözetet foglalja magában: frakk, nadrág, fehér ing, fehér mellény, fehér csokornyakkendő, a hölgyeknek pedig a nagyestélyit, könyékig érő kesztyűvel kiegészítve.
Ilyen öltözetet azonban csak különösen exkluzív eseményekkor kívánnak a közönségtől.

Black Tie: ez az előírás a White Tie-nál kicsit visszafogottabb. Az uraktól elvárás a fekete szmoking, fekete csokornyakkendővel, míg a hölgyektől az estélyi, kesztyű nélkül, ujjatlan hosszú ruha, melyet viselhetnek stólával vagy kiskabáttal, de lehet rövid koktélruha is, attól függően, hogy milyenek a helyi szokások, vagy hány órakor van maga az esemény.

Formal: nagyjából a Black Tie-nak felel meg, az uraknál fehér ing helyett elfogadott a fekete is és akkor a nyakkendő nem kötelező, a hölgyeknek pedig nagyestélyit illik viselni.

Semi-Formal: hazánkban a Semi-Formal arany középút a Business Casual és a Black Tie között, tehát az uraknak nem szükséges a szmoking, mindössze az öltöny, a hölgyek tekintetében pedig a koktélruha, elegáns kosztüm az elfogadott.

Informal: ez az előírás bár nem igényel nagyon különleges öltözéket, azért mégsem jelent egyet a Casuallel. Közelebb áll a Semi-Formal-hoz. Az urak viseljenek öltönyt, nyakkendőt, a hölgyek pedig kosztümöt.

Business Formal: az urak esetében megegyezik a Semi-Formallal, a hölgyek esetében kikötés, hogy elegánsak legyenek, de ruhájuk ne legyen kivágott.

Casual: ebben az esetben nincsenek megkötések, ránk bízzák, hogy mit viseljünk. Magyar megfelelője hétköznapi.

Előzmény: T6P (2)
gamohunter Creative Commons License 2007.11.30 0 0 6
Azért nem is koktélruhában mennek a Pápához :)
De azt hiszem általános esetben egyenértékű viseletek.
Előzmény: hirvike (4)
gamohunter Creative Commons License 2007.11.30 0 0 5
Szerintem a White Tie követeli meg a legelegánsabb viseletet: frakk. Például ha valakit magánkihallgatáson fogad a Pápa, akkor elengedhetetlen. Érzésem szerint ennek a kötelező női párja a nagyestélyi bár úgy rémlik pont a pápához kisestélyiben mennek a ladyk. A Formal nők esetén megengedi a kisestélyit/koktélruhát, és szerintem a dress code helyes értelmezéséhez hozzá kell számítani azt is, hogy hová, milyen alkalomra és hány órára szól a meghívás. Ebben a konkrét esetben én inkább a kisestélyi/koktélruhára szavazok.
Előzmény: Zitka (3)
hirvike Creative Commons License 2007.11.30 0 0 4

Ezt konkrétan én is megtaláltam (mármint az írást), nem tudom, továbbolvastad-e, többen lehúzták a cikket a nyilvánvaló pontatlanságok miatt. Az egyik ilyen, hogy a koktélruha, NEM ugyanaz mint a kisestélyi ...

Tehát ezt a forrást hanyagolnám. :-)

Előzmény: Zitka (3)
Zitka Creative Commons License 2007.11.30 0 0 3

http://velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2007/02/09/mi_az_a_black_tie/

A Black Tie előírás a lehető legelegánsabb viseletet követel meg. A férfiaknak kötelező a fekete szmoking a nőknél pedig a nagyestélyi vagy a koktélruha, ami ugyanaz mint a kisestélyi.

A Formal általában ugyanazt jelenti, mint a Black Tie. Ha nagyon előremutatóak akarunk lenni, a fekete szmokinghoz vehetünk fekete inget, ez esetben viszont elhagyhatjuk a nyakkendőt. A nőkre ugyanaz vonatkozik, mint a Black Tie esetében: nagyestélyi.  

T6P Creative Commons License 2007.11.30 0 0 2
http://www.fn.hu/konferenciak/extra/0708/dress_code_169523.php
vanchu Creative Commons License 2007.11.30 0 0 1
Én a helyedbenmegkérdezném a céges marketinget.
Előzmény: hirvike (-)
bindera Creative Commons License 2007.11.30 0 0 0
nem t0m
hirvike Creative Commons License 2007.11.30 0 0 topiknyitó

Aki otthon van a témában, légyszi világosítson fel, hogy mit is értünk ezalatt.

Konkrétan egy céges mega Karácsonyi party-ról van szó, valamiért az az érzésem, hogy ez nem a nagyestélyi esete. Jól gondolom?

Hol lehet erről a témáról olvasni (angolul is jó, csak értelmes forrás legyen).

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!