Keresés

Részletes keresés

Zaku Creative Commons License 2009.01.28 0 0 148
Köszi, elkeserítő a helyzet :(
Előzmény: T.A.L. (146)
Zaku Creative Commons License 2009.01.28 0 0 147
Igazad van, de a probléma nem is télen, hanem nyáron jelentkezik. Kipakolsz, megsüti a lőszert a nap, durván el fog térni a sebesség a táblázatodban szereplő induló sebességtől. (Ez nem az én találmányom, valami szakdokumentációban olvastam, meg hozzáértő emberektől hallottam)
Előzmény: Sharp Shooter (145)
T.A.L. Creative Commons License 2009.01.28 0 0 146
Magyart nem ismerek, nem is tudom, hogy van-e.
Előzmény: Zaku (144)
Sharp Shooter Creative Commons License 2009.01.28 0 0 145

Szia Zaku

 

2-5 perc alatt elveszti a belső energiáját a jó hővezető képességű réz, és minden fém.( hamar kihűl, de pl napon ugyanilyen hamar fel is melegedhet)

Innentől pedig igencsak a környezeti hőmérséklethez közeli a szerelt lőszer hőmérséklete.

Példa decemberből(-9 fok celsius): verseny, kipakolsz, 5 perc felkészülésidő.

Megfogod a lőszeres dobozkád, és nincs 10 fokos a lőszer!

 

Üdv: Shooter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Zaku (140)
Zaku Creative Commons License 2009.01.28 0 0 144
Most jutott eszembe, hogy megkérdezzem. Milyen magyar nyelvű szakirodalomat ismersz/ajánlasz akár ballisztika akár precíziós lövészet témakörben ? (Google sajnos most nem a barátom)
Előzmény: T.A.L. (142)
Zaku Creative Commons License 2009.01.28 0 0 143
Köszönöm a választ. Sajnos Kecskemétről elég alapos szervezést igényelne, pedig rám férne....
Előzmény: T.A.L. (142)
T.A.L. Creative Commons License 2009.01.28 0 0 142
1 max két ember, csak velük foglalkozom.
Hetente 2x , teljes nap, elméleti és gyakorlati.

""(Csak apró megjegyzésem: a magyarországi jogi, gazdasági (pl. lőszerár), lőtérkörnyezet - hány CIVIL lőtér van, ahol lehet 500m-felett lőni - szerintem kizárólag "hobbisták" (mint én) kinevelésére alkalmas.)""

Hát, igen, ez szomorú, de lesz még kevesebb is.
Talán 1-3 lőtér van Mo-on 500m-er feletti, de nem tudom, mert nem Mo-on lövetek, lövök.

Előzmény: Zaku (141)
Zaku Creative Commons License 2009.01.28 0 0 141
"... preciziós lövész 7 évig voltam,most hagytam abban, már csak oktatom Őket. "

Ez az oktatás a gyakorlatban hogy néz ki ?

(Csak apró megjegyzésem: a magyarországi jogi, gazdasági (pl. lőszerár), lőtérkörnyezet - hány CIVIL lőtér van, ahol lehet 500m-felett lőni - szerintem kizárólag "hobbisták" (mint én) kinevelésére alkalmas.)
Előzmény: T.A.L. (139)
Zaku Creative Commons License 2009.01.28 0 0 140
Szerintem nagyon nem mindegy, hogy a külső hőmérséklet -6 fok vagy a lőszeré. (Csekély) tapasztalatom szerint a lőszer hőmérséklete sokkal jobban befolyásolja az esés nagyságát, mint a levegő hőmérséklete.
Előzmény: Sharp Shooter (138)
T.A.L. Creative Commons License 2009.01.28 0 0 139
""Elkeserítő, hogy 3 hét alatt szét OFF-olódott a topic.
30 percembe telt mire végig olvastam a "fegyver mester" szakszervezet vs preciziós lövész meccset, majd jött a "mi a kedvenc puskánk és különben is Obamának annyi".""

Csak helyesbítenék, igaz, nem tudom melyikbe soroltál, de nem vagyok fegyvermester.
Szakszervezeti tag sem vagyok, preciziós lövész 7 évig voltam,most hagytam abban, már csak oktatom Őket.
Kedvenc puskánk ?
Nekem nincs, minden puskát szeretek.

Nincs szét off-va a topik, mert ketten szépen elbeszélgetnek egymással, és ez már egy csoport....

Nincs a hobbistáknak, preciziós lővészeken külön fórum valamelyik honlapon ?
Ezt csak kérdezem, mert igen csak kevés ez a pár fő, ezért gondolom, talán más fórumokon "zenélnek".
Előzmény: Sniper OZ (135)
Sharp Shooter Creative Commons License 2009.01.28 0 0 138

Passzol.

 

Azon a youtbe video-n épp a lövedék körüli turbulens burok az ami nagyon szépen látszik, hangseb feletti hangkúpban , és a lassított videón is gyönyörűen látszik, hogy hő és hanghullámok közepette repeszt a cél felé.olyan energia sűrűség közepén, hogy lehet rá mondani: izzik a levegő körülötte.:-)

 

A tényezőkről:igen, épp az a baj, hogy van olyan ami 1/100 millimétert módosít, de közben triviális dolog meg 20 centiket.Egyet kihagynak a számításból, és nem jön össze a számolt történet a valós tapasztalattal.Ilyenkor pedig marad az empirikus megoldása a feladanak: lőni kell :-))

 

 

Érdekességképp egy tesztsorozatomon félretettem egy doboz lőszert: -6 fokban ellőttem a felét, és rögzítettem a torkolati sebességeket.Ugyanitt rögzítettem a napfény erejét, szél adatokat, és a becsapódás adatait a távcsövem nullázott paramétereivel: magasság és oldal állításon.

Szeretném ugyanezt plusz 25 ben is látni, hasonló kondíciók esetén.Ez az a teszt, amin rögzítem hogy nem csak függőleges hibát okoz a sebességváltozás.

 

 

 

Üdv: Shooter

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Zaku (137)
Zaku Creative Commons License 2009.01.28 0 0 137
Igen. Tanult ballisztikusok szerint annyi (bizonytalan) tényező van a rendszerben, hogy csak egyszerűsített modell alapján lehet számolni. Csak a példa kedvéért. A lövedék esését ugye kizárólag az határozza meg, hogy mennyi ideig hat rá a gravitáció. Ez eddig egyszerű. Ezt az időt kiszámítani már nagyon nem az. Egyik nagyon fontos tényező a légellenállás. Ami - többek között - a lövedék alaktényezőjétől is függ. Viszont a huzagolástól igen gyorsan forgó lövedék palástjának igen nagy a levegőhöz viszonyított sebessége (kerületi sebesség), és a lövedékpalást és a levegő közötti súrlódás hatására egy levegőréteg rendkívül turbulens áramlásba kezd a lövedék körül, gyakorlatilag mintha a ténylegesnél nagyobb átmérőjű lövedék menne, aminek nyilván nagyobb a légellenállása. A levegőréteg vastagsága - a "virtuális lövedékátmérő " függ a köpeny anyagától, levegő hőmérsékletétől, nyomásától, páratartamától, meg még ki tudja miktől. Na, ezt számolja ki valaki pontosan. És ez csak egy a tényezők közül. Persze egy csomó tényezőnek a gyakorlatban nincs szerepe - mondjuk egy századmiliméter függőleges eltérés 300 m-en. Marad a próba, a tapasztalat. (A jelenlegi lövedékáraknál jobb lenne számolni :)
Előzmény: Sharp Shooter (136)
Sharp Shooter Creative Commons License 2009.01.28 0 0 136

Szia

 

 

kérlek ne is emlegesd az off témát, hihetetlen volt az egész.

 

 

A sebességes kérdésedre:

számításokra van egy kifejezetten erre használható "jbm calculator" a neten.Próbálgasd: magasság,légnyomás, páratartalom,szélsebesség,torkolati sebesség stb stb beállítható.ez ingyenes, és egész korrekt. 

 

Ökölszabály: 1:11 et kb 167-175-185 grain körül kell próbálgatni, de megintcsak annyi a változó, hogy épp olvastam egy tagról, aki 1:10 ből lövi a 155 öt (ez a pali a Tubb, nem kicsit zseni).Miközben elvileg oda meg már a 175-185-200 at mondaná az expert.Próbálni kell, nincs mese.azt kell lőni, amit szeret!

 

A táblázat kiválóan megválaszolja kérdésed.

 

A lőtáv pontos mérése, és a szélirány kikompenzálása a két fontossági sorrendben is megtartott téma!

 

Megintcsak kb re saccolhatod a torkolati sebesség változását a hőmérséklettel, de ez is számít.Sokat.

Ugyanis a tévhittel ellentétben a torkolati sebesség változásával oldalirányú hibák is előjönnek, nem csak függőleges hez képesti.

Harmonikus rezgések, és felharmonikusok összessége az a dolog, amit a cső a sütés után elkezd végezni.Olyan soktényezős, hogy véleményem szerint modellezhetetlen..

 

 

 

Van egy olyan érzésem, hogy a hidegcsöves első lövés számítására gondolsz mindvégig egy kifejezetten magas, pl 700m+ távon: (lehet tévedek, de ezt érzem), nem lehet lövés nélkül lekorrekciózni.Sőt, annyira elméleti, hogy mégegyszer mondom nem modellezhetőnek tartom!

Az új hosszútáv világrekord meglövésének trükkjét megfejtették a nagyjaink, ha gondolod egyszer megosztom érdeklődés esetén, untatni nem akarlak!

 

Üdv: Shooter

 

 

 

 

Előzmény: Sniper OZ (135)
Sniper OZ Creative Commons License 2009.01.27 0 0 135
Hello Mindenki!

"Lövedéktömeg....ez az egyik kulcs!"

Végre újra ballisztika.

Elkeserítő, hogy 3 hét alatt szét OFF-olódott a topic.
30 percembe telt mire végig olvastam a "fegyver mester" szakszervezet vs preciziós lövész meccset, majd jött a "mi a kedvenc puskánk és különben is Obamának annyi".

Minden tiszteletem mindenki-é de ez egy BALLISZTIKA topic.

Na...

Érdekelne a fent említett kulcs és az elről szóló irodalom.

Esetemben 1:11 huzagemelkedés 62,7 cm cső. .308

Milyen módon (elméleti számítással) lehetne az ideális lövedéksúlyt illetve gáznyomást egyensúlyban tartani, hogy olyan torkolati sebességet kapjunk ami 900 méteren sem csökken a hangsebesség alá, (köszönet az információért Tacsk0-nak) és az átmeneti ballisztikai szakaszon is még elfogadható bizonytalanságot okoz?

Az előző kérdésem is még áll:

A kiszámolt korrekciókat, hogyan kell számításba venni?

Pl légmozgás + Coriolis + perdületböl fakadó korrekció

Hogyan számolok eredőt ?

Köszönöm

OZ
Előzmény: Sharp Shooter (134)
Sharp Shooter Creative Commons License 2009.01.27 0 0 134

Az anyagalakító technológia( huzag készítésének módja) jobban befolyásolja a cső "belvilágot".

 

a jellegzetes emelkedéseket igen korán megtapasztalták, hisz 1:10, 1:12 , esetleg 1:13 a pl 308 as, de 1:8 , 1:7 a pl6,5 x55, vagy 6,5x47.

Lövedéktömeg....ez az egyik kulcs!

 

 

Előzmény: Kavics78 (132)
Sharp Shooter Creative Commons License 2009.01.27 0 0 133

Szia Hatto

 

az a véleményem, hogy a hosszabb cső - nagyobb sebesség igaz, segít stabilizálni a lövedéket és alkalomadtán egy sportfegyver döntésnél biztosan a hosszabbat venném..

Azonban mindkét részre értem( 60 cm vs pl 77 cm) egy huzagolásnak megfelelő lövedéktömeg majd mégegyszer ugyanannyit számít.( mind kezdősebességen, mind huzag élettartamban, mindpedig pontosságban)

Egy versenyző barátom hülyére pofozza a többieket egy 60 cm es 1:10 es Blaserrel.

Csakhogy: a pali nagyon vágja a ballisztikát, és olyan lövedéktömeggel , és sebességű lőszerrel, ami sok teszt után a legszebb szórást produkálta neki( gyári Norma).Ahoz a csőhöz, és azokon a távokon, amiken versenyzünk.

 

Ha van egy adott sebességű, pl 1000 méteren stabil valamid, az igen sok tapasztalatom által megdőlni látszik, hogy ugyanolyan szuperjó 300 ra is.Ahogy ezt megtapasztaltam az egyébként az volt, hogy viszonylag stabilnak éreztem a lapua afficiando scenar 167gr eseket 300 ig, de a 155 ös meg jobban tetszik efelett.( cca 30 m/ s kel több, és jobb a bullett coefficient je) És mégvalami ebben a témakörben: ez nem azt jelenti, hogy az aztán full kuka , más távra nem jó.Nem, csak adott harmonikus rezgések megfelelnek egy csőnek, míg mások nem, és ez képzi a sokat emlegetett szórást a távoknak megfelelően épp kioltva, vagy felerősítve a lövedék elméletbeli tökéleteshez képesti pályája során.

 

Hatto: nem vagyok szakértő, lövök gyerekkorom óta, de én is csak amatőr vagyok.Ha visszaolvasol épp ezt állítom: hiába a nagy lövésszám és gyakorlás, most ébredek rá, mennyire szerteágazó és sokrétű dolog a lövés folyamata.

Viszont úgy gondolom, hogy a lövés pontos ismételhetőségének lelkületével annyit foglalkoztam, és fogok is, hogy majd rögeszmémmé vált.

 

Üdv: Shooter

 

ui: disclaimer, avagy nem vállalok semmilyen írásomra garanciát, arra ottvannak a szakértő urak.Viszont ezt tapasztaltam, ami lehet, hogy az én puskáimmal, és lövészhelyeimmel kapcsolatos egyedi eset csak, és pusztán fikció.a valós tényekhez semmi köze, ki tudja??:-))

Előzmény: Törölt nick (131)
Kavics78 Creative Commons License 2009.01.26 0 0 132
Azota fejlodott valamicsket a kohaszat es a huzagolasokat is optimalizaltak.
Előzmény: Törölt nick (131)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.26 0 0 131

Szia!

 

Hát, te vagy a szakértő, én csak lelkes amatőr.

 

Jut eszembe, a régi hadipuskák 74-75 cm-es csövekkel készültek.

Jelentett ez ballisztikailag pluszt a mostani 60-65-66 cm-es csövekhez képest?

 

Úgy tudom, minden egyes plusz cm 2,5-3 m/s növekedést jelent a kezdősebességben ( és viszont.)

Előzmény: Sharp Shooter (129)
Sharp Shooter Creative Commons License 2009.01.25 0 0 129

Szia Hatto

 

megoldható a történet,láttam itthon is jópár SSG 69est Walter csőre átépítve.ehez pedig az említett problémát meg kellett szüntetni.

 

Tehát nem akadály,csak egy megoldandó feladat.ugye mennyivel jobb a Remi?Menetes a lelkem..:-))

Előzmény: Törölt nick (128)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.23 0 0 128

"Szuper az SSg 69, de kidobsz 200 at a névre, és csövet, mindent cserélned kell"

 

Én úgy tudom, a Steyr SSg 69-nek a csöve oldhatatlanul rögzítve van a tokhoz, úgynevezett dörzshegesztéses eljárással. Pont ezt szokták felróni hibájául.

Előzmény: Sharp Shooter (115)
Zaku Creative Commons License 2009.01.23 0 0 127
Ja. Azért megnézném, hogy melyik PDA/SmartPhone meddig bírja a 6-700 g gyorsulásokat. :)
Előzmény: Törölt nick (126)
Zaku Creative Commons License 2009.01.22 0 0 125
A puska 700 Police, de az eredeti gazdája lecserélte a gyári tust egy szintén gyári 700 VLS tusra. Előnye, hogy van pofadékja, igaz nem állítható. Eredetileg világos rétegelt színű. (Vadász kivitel). Ennek lett "sportosítva" a színe, valamint a fegyvermester marógépével a belső "kicsit" elnagyolt állaga. (Eredetileg hozzáért az ágyazás a csőhöz.)
Előzmény: NewShit (123)
Sharp Shooter Creative Commons License 2009.01.22 0 0 124

3. kép : Blaser, egyenes húzású  zárról ismerheted  fel.

 

az ssg 69( green gun) nem egyenes húzású, hanem sztenderd bolt action, mint a 700 asod.  

Képek frankók :-))

 

Shooter

 

Előzmény: Zaku (118)
NewShit Creative Commons License 2009.01.22 0 0 123
Ez nem az "eredeti" tus ami van a Remington 700-ason ugye? 
Előzmény: Zaku (117)
Sharp Shooter Creative Commons License 2009.01.22 0 0 122

Szia

 

Ottvoltam,ahol a fotóid készültek, jó buli volt.

Igaz csak 880m-t lőttünk( majdnem 90 köregységet lőttem), de tetszett:-))

 

A katona srácokat megkínáltam egy két doboz Lapuával, és a csúzlimmal, cseréltek volna velünk gepárdot,dragunovot remingtonra szívesen, miután lőttek vele:-)

 

Épp elutazóban vagyok, de hétfőn jövök.

 

Shooter

Előzmény: Zaku (119)
NewShit Creative Commons License 2009.01.21 0 0 121
Blaser nem vennék!! Főleg nem annyiért amennyit kérnek érte!!
Előzmény: Sharp Shooter (115)
Zaku Creative Commons License 2009.01.21 0 0 120
Szar fórummotor :(
Előzmény: Zaku (119)
Zaku Creative Commons License 2009.01.21 0 0 119
Dragunov:



A céltáblák:



A Gepárd dorombol:



Megint



Ez is Rem 700:



Egy spec. Kotroczó puska 12-42x56 távcsővel



Szép féle 308-as:

Zaku Creative Commons License 2009.01.21 0 0 118
A szöveg lemaradt.

1: Az én Remington 700-am

2. NF NXS 8-32x56

3. SSG 69 (Ha jól tudom)

4. Első találkozás a Gepárddal

5. MC-13

6. Autentikus Mosin-Nagant
Előzmény: Zaku (117)
Zaku Creative Commons License 2009.01.21 0 0 117
Akkor engedelmetekkel néhány kép.



Az én 700-am

NXS 8-32x56

SSG 69 (ha jól tudom)

Gepárd

MC-13

Autentikus Mosin-Nagant

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!