Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.07.07 0 0 14
azért kiváncsi lennék, mennyibe kerül Venezuelában a benzin. Azt már tudjuk hogy Szaudi Arábiában 45 cent literje. Nos ha az USA is termelö, akkor miért számolnak itt is a magas árral??

Hát laikus vagyok az olajtöszdézéshez, de akkor sem stimmel, hogy eddig is ugyanugy a kereslet-kinálat alapján alakultak az árak, most akkor mi ütött a tözsdébe? Ennyiszer nem fogyaszt többet az USA.
De.. ne felejtsük el, hogy az utobbi tiz évben hatalmas kitermelés kezdödött a mexicoi öbölben is, és dögivel volna olaj a közeli kutakbol.
Odáig rendben van, hogy Europa, Japán, és Kina teljesen az arab olajtol függ--de az USA és ez a vidék ??? És gáz is van éppen elég, Canada is nyomat amennyi kell. Tehát átalakithatná az energiahordozot az illetékes. Gyerünk az LNG irányába.

Laikus vagy sem, az olajbusiness szivatja az országot. És a birkák bégetnek.
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.06 0 0 11
ismét csak az látszik aktuálisnak, hogyha az OPEC -re mutogatnak az olajárak emelkedése miatt, akkor az USA-ban, mint termelönél--miért ugyanannyi a tarifa, mint pld ott, ahol nincs olajtermelés.

Ismét az orosz példa jöhet ide, az oroszok nem adják világpiaci áron az olajat és náluk -belföldön - 65 cent egy liter benzin--miközben ök sem csorok, tele vannak gazdag emberrel és a keresetek is elég jok.
Egyáltalán az oroszoknál kutya baj sincs, lehet---tele vannak nyersanyaggal, hatalmas mezögazdasági területeik vannak, az oktatási rendszerük, kultura - tudomény-sport világszinvonal elsö-----és demokrácia van, járhatsz mercivel--europa egik legnagyobb merci szervize Moszkvában van.........
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.01 0 0 9
Nem kell izgulni, amig az olaj cegek billion $ hasznot mutatnak minden negyed evben addig tudom miert kerul $80 megtankolni a pick upot, a Mustang csak $45 de legalabb nem kivan supert.
Nem nagyon szeretem amikor az Europai arakat emlegetik hogy az itteni gasoline arak jobbnak tunjenek. Az egesz orszag (Amerika) az auto korul van epitve. Amiota H Ford elkezdte gyartani a Model T es az emberek arra jottek ra hogy igenis mindenkinek ebben az orszagban lehet egy autoja, es ez a mentalitas azota sem valtozott.
Nameg Europaban van egy olyan dolog amit tomeg kozlekedesnek hivnak. Itt, nem sok.
En kb 20 percre lakom Seattle belvarosatol. A munka helyem 22 miles. Na most ami a munkaba jutast illeti nekem egy lehetosegem van, auto. Ha busszal mennek akkor el kellene indulnom hazulrol 4 ora korul hogy 7 re ott legyek es 3 szor kellene at szallnom, nameg egy jo 3 miles gyaloglas mert persze a busz megallonak hire hamve sincs a munkahelyem korul. Persze kb 30-40 ember szerencses es a buszt hasznalni tudjak, de ez meg tavolrol se tomeg kozlekedes. Europaban 99% az embereknek tud valamilyen formaban tomeg kozlekedest hasznalni. Azok akik autoval jarkalnak mindenhova azoknak meg van eleg penzuk es nem torodnek mennyibe kerul a benzin.
Első Polgár Creative Commons License 2007.09.30 0 0 4
Ja és az árakat nem az OPEC határozza meg, nagyon el vagy tévedve.
Az árakat a kereslet és kinálat határozza meg a világpiacon, az OPEC csak egy kb döntést hoz arról, hogy a tagállamok mennyit termeljenek.
Előzmény: Törölt nick (-)
Első Polgár Creative Commons License 2007.09.30 0 0 3
Nos azért szabják meg az olaj árát az iráni és iraki események, nagyon nagyon egyszerü fórumtársam, mert az olaj, miképpenminden más tradeable goods árazása globális.
Ugyanis, ha az iráni drágábban ad el a japánnak, mint az orosz az európainak, akkor a japán egyszerüen vesz az orosztól, ami felnyomja az árat európában és lenyomja iránban.
Árkülönbség gyakorlatilag 5-1o%ban a leszállitás körülményei miatt van az egyes piacok közt.

Az olaj ára meg azért emelkedik, mert az olaj és gázkészletek közel sem kimerithetetlenek, az olajkitermelés geológiai csúcsa itt van a nyakunkon, a világban alig van szabad olajtermelő kapacitás, új kapacitásokat kiépiteni marha drága, mert már csak a drága mezők kiaknázatlanok, viszont a kereslet dinamikusan nő Kinában és USAban.

Benzinre meg azért van pénze a marginális határhatékonyságú amerikai polgárnak, mert Kina, Japán, OPEC, Oroszország egyelőre elég idióta módon visszaforgatják a trade sufficitüket USAba, ami nem viszont nem lesz mindig igy.

További infok:
Peak Oil --- Egy Korszak Vége ---
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.30 0 0 topiknyitó
sokszor halljuk a hirekben hogy ezért vagy azért változtak az olajárak, energia árak.
Valojában mi a fenéérét emelkedik nyersolaj ára pld. az oroszoktol? Ott nincs háboru és nincs szegénység, van is elég olaj stb..
De miért drágább a gáz? Norvégiának egyre több gázkészlete van. Az orosz gáz kimerithetetlen. A csövezeték a hires Straussz féle csöegyezmény alapján egy hatalmas lehetöség az ellátásra.

Nos miért drága a gáz pld. Magyarországon? Minél közelebb van a gázlelöhelyhez annál olcsobbnak kellene lenni. A komprszzor állomások gázzal müködnek, minél kevesebb állomáson megy keresztül annál olcsobb a szállitás..

De ha a világon a politika szabja meg a nyersolaj árát, akkor miért a legdrágább Europában a benzin? Különösen most szembetünö ez a nagyfoku csalás, amikor a dollár arfolyama alacsony. Tehát miközben a nyersolaj dollár árfolyamban nem olyan magas, a benzin ára mégis emelkedik az EU elszámolási országokban.

Most az USA-ban a szuper 3 dollár egy gallon, kb 80 US cent/liter Euroban 50 EUcent.
Mondom a szuper, tehátr a normal (regular) országszerte sokkal olcsobb, kb 40 eurocent egy liter. Nos olvasni, hogy sok europai országban 1,3 Euroba is kerül egy liter benzin. Ehhez mit szol a lakosság? Tudjuk hogy az ado meg egyéb állami bevételek miatt "kell" ilyen sokat fizetni a benzinért odaát. De ha az amerikai autopályákon 5500 km-re egy fillért sem fizettem az autopály hasznáélatért, akkor mi a francnak kellett 12 ezer forintot fizetnem Budapest-Szeged (elött végetlrt) közötti kb 100 km-ért.
Nos ha a milliomosok ellopják az amerikaiak pénzét, akkor egyszerüen lekopirozhatnák a modszert pld. Franciaországtol, vagy Olaszországtol (EU orszáégok)
Mit kellett volna fizetnem New York-Los Anagele-i utért (5500 km körül) Europában. Plusz a benzin mibe került volna?? ( 25 literes fogyaztással)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!