Jó rég néztem errefelé, de szerintem vannak ismerősök. H-A-D-NL-F-B-I-SLO-CZ-SK-PL vonalon mozgok, tettszőleges sorrendben, jelenleg ezüstmetál peugeot boxerrel, régebben szép citromsárga boxer II-vel. Engem is szedtek már ilyennel, németben, a pali majdnem a boxert emelte a paletta helyett:)
Németeknél a pályán mellettem is úgy húznak el néhányan, hogy csak na. Jellemzően Gls, Hermes, Ups Sprinterek, Crafterek. Állítólag náluk kaphatók hosszabb difivel is, mivel súlyt nem nagyon visznek, ezért ilyeneket használnak.
Újságot most azért vettem, mert érdekel a Ducato-Jumper-Boxer trió. Abban pedig bemutatták a Boxer minibusz verzióját. Aztán megláttam az Iveco tartóstesztet, és a neten rákeresve elolvastam az előző részeket is.
Kedves Pavel barátom ötlete volt :o))) ütős lett :o)))
Szervízbe aki megnézte az újságot rögtön a Mercis sapka tünt fel mindenkinek :o) így jártak.Enyémbe 261000km van,pont ma megint világított a műszerfalam mint a karácsonyfa meg még sípolt is,letiltotta a váltót.Szerintem Windows alapú a rendszer,újra indítottam és ment rendesen :o) majd ráküldöm a Nod32-őt hátha megjavul.Eddig azt hittem,hogy csak én olvasom azt az újságot,erre kiderül,hogy már mindenki ismer :ĐĐĐ mondjuk ennek örülök.
Nagyon kipróbálnám egy hétig azt a Sprintert.Majd lehet bérelek egyet letesztelni kicsit.Pályán szoktam pillázni mikor 110-nél csak úgy suhan el mellettem a Sprinter.Mondjuk IVECO is tud 160-170-el menni,de nem látom értelmét.Az a 100-110 nekem bőven megfelel.IVECO 40000km-ert ír szervíz intervallumra,de az baromság!!Nincs az az olaj amelyik kibírná.20000-ként cserélem az olajat és akkor már úgy néz ki mint a híg fos,pedig 5W30 megy bele.
Láttam az újságban is ott a mercis-sapka a fejeden :)
Tükrök a Sprinteren is kiválóak. Ha a személyautómmal megyek valahova, csodálkozok is, hogy alig látszik valami a tükrökben.
Először furcsa volt a mercis 1 bajuszkapcsoló, de annyira ráállt a kezem egy idő után, hogy esőben a Scenicemben párszor rutinból rányúlok az indexkarra ablaktörlés céljából :)
A cég másik Sprintere általában H-Ro-Bg-Gr útvonalon halad, neki 10-10,5 van a fogyija. Nincs pálya, csak max főút, sokszor mérnek a rendőrök, így 100-nál jobban nem szokott a srác menni sehol. Abba a gépbe most olyan 175-180 ezer van, eddig kétszer kellett a futóművet javítani a jó kis balkáni utak miatt.
A motor mindkettőben csendes, hidegen sem kopogós.
Az én útvonalam általában: 20 km mellékút, 100 km egyszámjegyű főút, utána 1050 km pálya. Visszafelé ugyanez fordítva. Mellékút elég rossz, itt 60-70 km/h.
Főúton ahogy a forgalom engedi, de általában 100 ( mindig éjjel megyek ). Pályán pedig 130, ekkor picit belelóg a fordulatszámmérő a 3000-be.
Ha az enyém lenne az autó, én is megfelezném az olajcsere-periódust, soknak tartom az 50ezer km-t egy olajjal. Gazdának felvetettem ezt a dolgot, de szerinte a gyári intervallum is elég.
A bódé magassága nekünk elég, max 150-160 centi magasra van rakva az áru a raklapokon.
Biztonság terén nálam már bizonyított a tipus, 2007 novemberében belémszállt egy szemből jövő, kanyarban előző személyautó, a Sprinter meg az égiek megvédtek, az ilyedtségen kívűl semmi bajom nem lett. Tűzoltók szerint is így kell törnie az autónak, belül a fülkében mindössze a gázpedál mellett volt egy repedés, kint viszint rendesen szétment minden, jól elnyelte az energiát.
Mikor autóvásárlásra adtam a fejem,sokat vaciláltam a Sprinter és az IVECO közt,gondolom a végeredmény ismert :o)
Vezettem akkor mindkettőt,személy szerint nagyon Merci mániás vagyok,de több szempontot kellett figyelembe venni na meg persze az árat is.Mercibe az első teszt alkalmával a 2150 köbcentis motort nagyon hangosnak találtam.Sajna a raktere kisebb(igaz köbméterre ugyanakkora mindkettő) hátsó ajtó alacsonyabb.
Ahol a Mercit jó áron adták ott jóval több extra volt bele rakva az alapárba.
Akikkel eddig beszéltem (sprinteresek) mindegyik nagyon jó véleménnyel volt róla.Pár apróbb hibát említettek amit gari idő alatt megoldottak normálisan.Az IVECO sem egy rossz gépezet,de sok apró bosszantó dolog van benne ami elszomorít.
Ez olyan is is dolog,hogy szereted az autódat meg nem is.
IVECOba a sofőr ülés nekem is nagyon kényelmes,jó a kartámasz is.A másik oldalon én sem bírnák sokat utazni mert ugyanaz mint a Sprinterbe,meredek a háttámla.
Jók a nagy tükrök.Nekem a 2,3-as 16 szelepes moci van benne,tud haladni ha kell.
Legtöbbet autópályán közlekedek Zalaegerszeg-Debrecen vonalon.100-110km/h-val néha 120 és most evett 10,3-at.
Mostanában én sem megyek annyit (autóipari beszállítás ), 110ezer km környékén járunk. Hiba a lentieken kívül eddig nem volt, szépen muzsikál a masina.
Kényelem OK, dinamika, fogyasztás is jó.
Kifelé majdnem mindig este indulok, egész éjszaka vezetek, reggel odaérek az 1200 km-re lévő lerakóra. A 3 legutolsó menet érdekes volt a nagy hó, a mindössze 7-800 kiló áru - hátsókerékhajtás kombó miatt, de ez nem az autó hibája. Végülis odaértem, csak lassabban.
Néhanapján eljön velem egy-egy cimbi egy-egy kirándulásra, hazafelé, világosban Auszriában vezethetnek. Ilyekor ugye a jobb egybe kényszerülök. Na az az igazi büntetés kategória :)
Háttámla túl meredek, oldaltartás semmi, nuku könyöklő. Ennél rosszabb csak középen lehet :)
Ritkán, rövid távon kergetek egy Mastert is, az is 150 lovas, 6-os váltóval. Az is jól megy, de a kényelem sehol sincs a Sprinteréhez képest. Szűkebb a fülke, nagyobb a zaj, pattogósabb az egész, kényelmetlenül lapos szögben áll a kormány. A Master alattam beéri 10-10,5 literrel, a Sprinter 11 alatt nálam még nem fogyasztott.
Fűtés-hűtés mindkettőben frankó.
Amin változtatnék: jó lenne a magasságban állítható kormány ( lejjebb húznám ), és egy szélesebb könyöklő. Általában pólóban vezetek, és az a keskeny vacak töri a könyökömet. Úgy oldottam meg a dolgot, hogy menet közben rádobom az összehajtott pulóveremet, így már OK.
A firma másik Sprinterében állítható a kormány, ott a legalsó állás nekem jó.
Ha kérdésed van tedd fel nyugodtan, ha gép- és netközelbe kerülök, szívesen válaszolok.
Pár apróbb hibája tényleg van,de a legtöbb hiba az a szakszervíz faszsága miatt alakult úgy sajna.Én is bíztam benne,hogy probléma mentes lesz a kocsi,de sajna nem ez jött ki.De az igaz,hogy még nem hagyott ott sehol sem.
Párszáz m az egész. Pályáról jól látni a kutat és az Oldtimer-éttermet,ott van OED lehajtója is. Nagy táblán kint a diesel ára. Van Burger King is. Előtte pár km-rel van reklámtáblája is.
Sima itthonit írom kint is. Németek 2,8T össztömeg felett elvileg kérhetnek "Tageskontrollblatt"-ot, amin a vezetési időket kéne húzni. Én nem csinálom, eddigi Polizei-os és Zoll-os ellenőrzésekkor nem is kérték. BAG szerencsére eddig nem szedett ki. Ők lehet, hogy cirkuszolnának miatta.
Cég adjon egy vezetési igazolást, hogy vezetheted az autót ( meghatalmazod saját magadat :) ), zöldkártya legyen nálad, akkor nagy baj nem lehet.
Osztrákban Oed-nél 0,918 a nyál, ha ott megrakod, kitart Hollandig. Ott már megintcsak olcsóbb, mint Svábiában.
Megvolt a 100ezres szervíz, csak a szokásos olaj-szűrő cserék voltak. Fékbetétek még jók, azt mondták, majd a 150-es szervízre talán cserére érik.
Hazafelé jövet viszont egy surrogó hang jött elő alacsony sebességnél, motorfordulattól függetlenül. Vissza a szervízbe, meghallgatták-nézték, középső kardáncsapágy csere. Természetesen garanciában. Megrendelték, megjött, berakták, azóta OK.
Gondoltam, így 100ezer km fölött már mondhatjuk, hogy be van járatva a technika :)
így egyik éjjel az A7-esen megnéztem, mi a vége. 4000-nél ledadog, ekkor picit 170 felett mutat az óra, ez a valóságban ennyi:
Eddig jó a masina, jövő héten lesz a második szervíz.
Ami eddig elfogyott: 11627 L gázolaj, 2,5 L motorolaj ( természetesen a cserén kívül ), 75 L ablakmosó, 9 db izzó, kb 20 db csavar az utólagos raktérburkolat rögzítéséből.
Ablaktörlők, fékbetétek még a gyáriak. Belül semmi kopás sehol, kívül is karcmentes a masina, csak le kéne mosni :)
75000 km-nél járunk, eddig OK a masina. 50ezernél volt az első szervíz ( 100e huf ), garanciában turbó-nyomás szabályzó szelep lett cserélve ( erőtlen motor, nem húzott a gép, ez 50000 km alatt kétszer jelentkezett, leállítás, újbóli indítás után jó lett ).
Csere óta ez a hiba megszűnt.
Olajat az első szervízig 1 L-t kellett utánatöltenem, most félúton a 2. olajcsere felé még nem kér olajat. 4 db izzót kellett eddig cserélnem.
Fogyasztás mostanában kezd kicsit emelkedni, de ez betudható a hidegnek ( péntek reggel már vakartam a szélvédőt ), most 11,3 L-en áll.
Nemsokára kapom a téligumikat.
A könyöklő továbbra is keskeny, még nem szoktam meg :)