Keresés

Részletes keresés

Gabiiiiii Creative Commons License 2007.09.09 0 0 27
az enyemnek is eleg pocsek volt a bizonyitvanya..es mit ad Isten,amelyik iskola iratott sajat felvetelit es nem az evvegi jegyek alapjan vette fel a gyerekeket,ott teljesitett a gyerek....
Lehet,hogy megsem a gyerekkel volt a baj,hanem az altalanos iskola ertekelesevel??

Igen,igazad van,sokmindentol fugg,de benyomni egy ilyen bizonyitvannyal egy gimnaziumba kar lenne....Inkabb legyen egy gyegebb iskolaban jo tanulo,kapjon onbizalmat,szarnyaljon,mint egy erosebben bukdacsoljon...szerintem...aztan kesobb meg barmi lehet
Előzmény: AliceCsodaországban (26)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2007.09.09 0 0 26

Dehogy akarom én azt, hogy legyen egy vacak diplomája ,isten ments, rögtön az első beírásomban jeleztem. De egy szakmunkásképzőhöz is már a legtöbb helyen kell érettségi.

De az is igaz, hogy kettes -hármas nyolcadikos bizonyítvánnyal nem fognak érte versenyezni a gimnáziumok. Szóval olyanba lehet csak beadni, ami felveszi.

A nevelési tanácsadó jó ötlet természetesen, többen is tanácsolták.

Előzmény: Gabiiiiii (25)
Gabiiiiii Creative Commons License 2007.09.09 0 0 25
Alice..engem is ilyen megfontolasbol adtak annakidejen gimnaziumba..aztan ott alltam 18 evesen egy altalanos gmnaziumi erettsegivel es mindeig halvany foglalmam sem volt,mihez kezdejek..Az az en egyeni szerencsem,hogy vegul megtalaltam.....az en fiam tavaly volt nyolvadikos,mivel en is tanacstalan voltam,elvittem a palyavalasztasi tanacsadoba....Vagy 8x volt,tenyleg beszlegettek vele es megallapitottak,hogy az informatika neki valo lenne..Szerintem meg nem...melyik14 eves nincs megorulve a zsamitogepert..Ez meg nem azt jelenti,hogy egy eleten keresztul a gepet akarja majd verni munkaszeruen..jelentkezett is,fel is vettek volna,dea vegso jelentkezest megsem oda adtuk be....Mindenfele himi-humi informatikussal Dunat lehet rekeszteni.....Ismerem a gyerekemet,a kemeny matekba belebetegededett volna es meg a maradek onbizamlat is elvettek volna...Sikerelemenyre van szukseguk,ami lenduletet ad neki....az egyetlen tantagy,amibol o tenyleg kivalo,erdekli,utanaolvas,az a foldrajz......Igaz,van motivacio,a parom foldrajztanar, en meg az idegenforgalomban dolgozom,tehat csaladilag be van oltva a gyerek.....Azt akartam,hogy vegre legyen valami,amibel jobb,mint a tobbi gyerek,ami egy biztos alap neki,ezert ment vegul egy kornyezetvedelmi es vizgazdalkodasi szakkozepiskolaba.....Meg csak 1 hete jar,az elso szuloi is csak a jovo heten lesz,de remenykedem benne,hogy jol valasztottunk..

az,hogy legyen egy vacak diplomaja,amivel semmit nem fog tudni kezdeni,nem motivalt...
Latok magamkorul egy csomo diplmast segedmunkat vegezni.....ezert kar a gyereket stresszeltetni..Ha lenne valami tovabbi celja ,akkor erdemes lenne,igy nem kinzom vele feleslegesen....

majd meglatjuk...
Előzmény: AliceCsodaországban (5)
kismica Creative Commons License 2007.09.08 0 0 24
Igen, erre gondoltam. Olyan ez, mintha 30-40 évvel ezelőtt minden fiút asztalosnak, autószerelőnek és lakatosnak adtak volna, mert szeretnek szerelni...
Előzmény: helego (23)
helego Creative Commons License 2007.09.08 0 0 23
Én pályaválasztási tanácsadó voltam. (még a GYED előtt)
Ez a tipikus mai mai 14 éves fiú külső burka. A PC "szerelem" elsősorban a játékokat jelenti, az elektromos kütyük imádatába szinte belenőnek, fizikuma nincs a szgép miatt... és a környezetük (a kortárs) ezt erősíti, hogy ez a szuper, ezt teszi mindenki, vagyis a serdülő fiúk álma (beleolvadni a tömegbe) így teljesül.

Én ezzel nem kezdenék semmit alaphelyzetben, mert ez nem az, amivel kezdeni lehet (csúnyán hangzik, de erre képes mindegyik)
Viszont az, hogy a logikája kiemelkedő a többiekhez képest, az már olyan dolog, amit meg kell ragadni, körbejárni, és ha nem csak a véletlen, akkor ezzel ki tud tűnni, ezzel tud pénzt keresni, és az egoját is felemeli... és ez persze nem zárja ki, hogy a logokáját a PC-ben hasznosítsa. (akár játékokat is tervezhet...)

Én is erősen arra hajlok, hogy kell Neki egy tanácsadó...

(Személyes vélemény: én a szaközépiskolák pártján állok, bár már ez sem a régi. ott 4 évig ismerkedem egy szakmával, ha nem tetszik, van egy érettségim, amivel továbbléphtek bármerre, ha meg megszeretem, akkor maga az áldás... és a szakmát megszerettetni a 14-18 éves korosztállyal lehet igazán...)
kismica Creative Commons License 2007.09.08 0 0 22
És hogy magamnak rögtön ellentmondjak :)
Igen, csak azért nem jó a gimi, hogy legyen valahol. Akkor jó, ha nem világos, miben lenne jó. de kellene egy jó pályaválasztási tanácsadó.
Az, h a szg-khez ért, még nem biztosan jelenti, h pl. programozni kellene neki vagy szg-t szerelni. Én. pl. imádtam olvasni, ezért is lett a magyar szak, tanárok is támogatták, pedig főleg érdeklődés volt, kvázi hobbi.
Sokszor látom, h valakit egy téma érdekel és gyorsan arra orientálja a család és aztán bekerül a mai csomópontból szétágazó iskolarendszerbe, ahol nagyon nehéz irányt váltani, mert főleg csak az elejéről lehet....
Előzmény: kismica (21)
kismica Creative Commons License 2007.09.08 0 0 21
Alapvetően igazad van, de...

Pl. engem a szülők anno szakközépbe küldtek (nagyon jól tanultam, de nem erős iskolában...), h az milyen jó dolog, mert érettségi+szakma, ha nem vennének fel utána fősulira, nem kell ingyen a nyakukon lébocolnom 1-2 évet. Egy merő kín volt nekem az óvónéképző, a tanárok kb. első év végére rájöttek: pont a reál tárgyakban vagyok igazán jó, amit itt csökkentett óraszámban tanítottak a 4 év alatt (pl. írásbeli érettségi csak magyarból volt). Jó votlam a humán tárgyakból is, azzal is mentem tovább, de az egyetemen rájötettem, h nem az való nekem, de mit lehet(ett) tenni? (A szakmai tárgyak miatt 7-8 óráink voltak, éjjel tanultunk, hamar kiderült, h a legjobb mindenkinek, ha nem leszek óvónő, de nem volt hová átmenni, mivel más tanháló szerint mentünk).
Jól tanultam, mert buldog vagyok, csak épp nem azt, amit kellett volna.

Tudom, h hülyén hangzik, de jobb lenne, ha lenne lebutított gimi, ahol az első évben felzárkóztatnak és utána hajrá, mert sok gyerek a nem létező motiválás vagy csak a lassabb érés miatt kallódik...
Előzmény: bokor (14)
bokor Creative Commons License 2007.09.08 0 0 20

Ééés, hoppá:

http://www.deak.gyor.hu/

Ja, és az előzőekben a jaiszos link, az is győri. Valamint javaslom a pályaválasztási tanácsadót... De semmiképpen nem ajánlgatnék gimnáziumot, hogy ott lébecoljon még négy évet, aztán majd lesz valahogy...

Előzmény: bokor (19)
bokor Creative Commons License 2007.09.08 0 0 19

Ezek a pestiek, de szerintem Győrben is tutira van ilyen... Mindjárt keresek.

Előzmény: bokor (18)
bokor Creative Commons License 2007.09.08 0 0 18

Bármit, de gimnáziumot SEMMIKÉPPEN sem! Mert erős gimibe nem veszik fel, magukat gimnáziumnak nevező elfekvőkbe meg nem érdemes menni. Olyan helyre, ahol nem sikk tanulni, ahol a kölkek túlélésre játszanak, hidd el, láttam már ilyent, nem is keveset. Mert mit fog csinálni a kettes-hármas érettségijével??? Elárulom, semmit. Vagyis elvégezhet valami fizetős főiskolát, amivel megint nem megy semmire, mert tisztességes munkahelyek nem csak arra figyelnek, van-e papír, hanem arra is, hol szerezték...

Van viszont egy csomó informatikai szakközép, csak keresni kell....

http://www.pataky.hu/

http://www.jaisz.hu/

http://www.petrikl.sulinet.hu/

http://www.blathy-bp.sulinet.hu/

Előzmény: AliceCsodaországban (16)
foldiroberta Creative Commons License 2007.09.08 0 0 17

Sziasztok!

Én Ezért írtam a pályaválasztási tanácsadót, amit nem úgy kell elképzelni, mint régen, hogy ül ott egy matuzsálem és megmondja, hogy Te fiam tanulj lakatosnak. Ma már úgy működnek ezek a dolgok, hogy elbeszélgetnek a gyerekkel és szépen kiderítik, hogy miért kettes az a gyerek. Lusta v. tényleg csak ennyire képes. Kibogozzák, hogy mi is érdekli őt tulajdonképpen. Mert a PC az nagyon tág fogalom, azon belül rengeteg minden van. És egy jól képzett szakember megmutatja, hogy mi mindent lehet az adott helyzetből kihozni! Ráadásul ingyen van (úgy tudom) és nem ráz. Ha ennyire tanácstalanok vagytok, akkor egy próbát megér(ne). Nagyon sok lehetőség van, csak sajnos mi laikusok elveszünk benne ill. nem is igazán tudjuk, hogy hol keressünk. Kettessel egy gimnázium nagyon merész szerintem is. A középiskolában az első két év úgyis csak alapképzés. Ha eldönti a gyerek, hogy milyen szakmacsoporton belül szeretne tanulni, akkor még mindig nem szakmát választ csak eldönti, hogy műszaki v. agrár pálya érdekli inkább. Aztán két év múlva választhat szakmát. Szóval tényleg van lehetőség...

AliceCsodaországban Creative Commons License 2007.09.08 0 0 16
TÖKÉLETESEN IGAZAD VAN, csak éppen itt egy konkrét szülő konkrét tanácskéréséről van szó, te tudnál javasolni valamit helyette?
Előzmény: bokor (15)
bokor Creative Commons License 2007.09.08 0 0 15

Hát persze. És mivel 14 évesen még mindig nem tudja, persze, végezzen el egy gimnáziumot, esetleg egy nulladik évfolyamot is, 19 évesen kerüljön ki úgy onnan, hogy nem ért semmihez, tologassuk még ide-oda, finanszírozzuk az oktatását, esetleg a tandíjon is háborogjunk, hát hogyne.

Ez a baja ennek a hülye rendszernek, nem hozzáértést vár el, hanem nyomorult papírokat, és egy csomó kölket, aki boldog lenne a gimi nélkül, egy jó szakmával a kezében, rángatunk magukkal éveken át, senkinek sem jó, és baromi sokba kerül.

Előzmény: Lithosia (9)
bokor Creative Commons License 2007.09.08 0 0 14

Utálom, utálom, utálom, hogy mindenki gimnáziumba jár, utálom, hogy nincsenek szakképző iskolák, miért kell egy kettes-hármas tanulónak gimibe menni???? Aztán ott végig szenvedni, aztán kettesekkel leérettségizni??? Ezért van, hogy a középszintű érettségi maga a röhej, mert olyan alacsonyra tették a mércét, hogy a kettes-hármassal gimibe került gyerekek is meg tudják írni.... :-((((( Aztán baromira nem mennek vele semmire. Eh, halálosan dühös vagyok erre az egészre.

Gimnáziumba menjen az, aki egyetemre akar menni, lassan nincsenek tisztességes szakmunkások ebben az országban, aztán mindenkit gimnáziumba küldünk, már elnézést, de miféle gimnáziumok ezek?????

Elnézést a topiknyitótól, a kirohanásom a rendszer ellen szólt. Baromi dühös vagyok.

Bakker, valaki kettessel végigszenved egy gimit, aztán elvégez valami valamit, aztán gyerekeket tanít, a francba. Kontraszelekció, szarság. ÁÁÁÁ. Dühroham.

Előzmény: AliceCsodaországban (8)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2007.09.08 0 0 13

Próbáljatok meg mindent... de ne legyenek kétségeid, hogy pénzbe fog kerülni a kölyök (tán egy kis nyári munka benne is tudatosítja), mert a nyelvtanuláshoz bizony segítség kell neki, hogy a többiről ne is beszéljek.

De az a lényeg, hogy tanuljon még valahol 4 évet ami érettségit ad.

Ő egyébként hogyan áll ehhez hozzá?

Ő is felfogta vagy csak a vállát rángatja?

Előzmény: binlaci5 (12)
binlaci5 Creative Commons License 2007.09.08 0 0 12

Elfogúltan hangzik, de meggyőződésem, hogy igen okos gyerek. Egyszer hetedikben írtak egy EU-s felmérőt matekból (ill. matek órán logikából vagy mi). Az övé volt a legjobb, négyes lett volna, ha osztályozzák. A tanára azért csodálkozott, hogy 90% 1-2-est produkált. Tovább nem jutott. A elmúlt évek felvételi feladatait megszereztem, úgy kellet odartugdosni, - utált érte nagyon, hogy neiállítottam -, de 3-ra megíra mind.

Tanácstalan vagyok. A gimikben meg 2 nyelvet tanítanak - félek, hogy nem fogja bírni. Arra gondoltam, hogy egy felvételizős középiskolát megpróbálhatna. Talán egy egzakt szintő tudás alapján felveszik, talán jobbat ír mint a bizonyitványa.

Előzmény: AliceCsodaországban (11)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2007.09.08 0 0 11

Na de ha nem tudja mihez van kedve, kézügyessége semmi, és csak a pc érdekli, ugyan milyen jó szakmát szerezhetne?

MIndenképpen kell  neki még adni 4 évet - a 14 éves kor a fiúknál (általában a kamaszoknál) amúgy is a lustaság kora, legszivesebben egész nap az ágyon heverésznének egy fülhallgatóval a fejükön.

Bízzunk benne, hogy 4 év mulva többet tud magáról mint most, és több ötlete lesz a jövendő szakmáját illetőleg-

Magyarul adni kell neki egy esélyt, nem lehet egy gyereket leírni már ennyi idős korban, még a btk sem teszi ezt, a törvény is gyerekként kezeli őket (néha kifejezetten ellenemre hadd tegyem hozzá).

Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.08 0 0 10
De válazthatja a fordított utat is, először 1 jó szakma a kézbe, és utánna az érettségi, ha még van hozzá kedve.

Legnehezebb együtt a kettő, vagyis a szakközépiskola, ahol egyszerre vannak a közismereti tárgyak jelentőségét nyomó tanárok, mert ugye az érettségi az 4 év múlva lesz, és a szaktanárok, mert mégicsak a szakma miatt jöttél ide.
És gyakori a 7-8 óra, a nulladik, szóval nehéz.
Lithosia Creative Commons License 2007.09.08 0 0 9

Jha...hát igen, így lehet..a nyelvtudás még mindig aranyat ér.
Igen, az igaz, hogy egy 14 éves hol tudná még, hogy mi akar lenni nagykorában?! Én is gimibe mentem, én sem tudtam. Még 23 évesen sem, mikor végeztem. :-D.
AliceCsodaországban Creative Commons License 2007.09.08 0 0 8

Igen.

Nem biztos, hogy ezek a jegyek a tudását fedik, lehet, hogy lusta mint az átok.

Kell mellé egy korrepetítor, némi szülői erély - első időkben legfeljebb megbukik egy-két tárgyból.

Az unokahúgom színtiszta kettessel végezte a nyolcadikat , éppen ilyen volt mint az említett gyerek, persze nem valami jó gimibe vették fel, hanem esti dolgozók gimnáziumába. DE aztán végülis elvégezte (igaz, az érettségin matekból elbukott, meg kellett ismételnie), és megvolt róla a papírja, kiment Angliába bébiszitterkedni, megtanult angolul, most angolt tanít iskolásoknak, mert elvégezte utána a tanárképzőt, vagy a fene tudja már mit, lényeg, hogy van róla papírja.

Különben mi a fenét csináltak volna vele? Hiszen már szakmunkásképzők se nagyon vannak, és ami van ahhoz is kell az érettségi papír. Már szövőnnőnek se mehetett volna el... 8 általános az nudli, az semmi.  

Előzmény: Lithosia (7)
Lithosia Creative Commons License 2007.09.07 0 0 7

Kettes-hármassal gimibe?!
Előzmény: AliceCsodaországban (5)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2007.09.07 0 0 6

Egyébként meglepődtem, mennyi bunkó beírás lett az első körben.

Nekem pl. anno nagy probléma volt ez a kérdés, és jól tettem, hogy azt tettem amit tanácsoltam.

AliceCsodaországban Creative Commons License 2007.09.07 0 0 5

Kapjon még 4 évet!

Menjen gimnáziumba, olyanba ahová felveszik, és ahol a pc ismereteit kamatoztathatja!

Utána  még bőven ráér azon gondolkodni, hogy főiskolára, egyetemre menjen (könyörgöm ne!!!!), vagy valami hozzá közelálló szakmát válasszon,olyat amiben kedvét is leli.

18 éves korára nagyjából már tudni fogja, mihez is van kedve.

14 éves korban  pályavűlasztás elé állítani - csakis rossz megoldások jöhetnek szóba.

Előzmény: binlaci5 (-)
pasa_ Creative Commons License 2007.09.07 0 0 4
na ja, tokeletes lesz miniszterelnoiknek ebbe az orszagba.
Előzmény: Törölt nick (1)
foldiroberta Creative Commons License 2007.09.07 0 0 3
Pályaválasztási tanácsadó??? Szerintem hasznos lenne. A gyerek is látná magát, fejlődne az önismerete, Te is jobban képbe lennél és még ötleteket is kaphatsz, hogy érdeklődési körével, domináns képességeivel hová mehetne!
Előzmény: binlaci5 (-)
annyi baj legyen Creative Commons License 2007.09.07 0 0 2

nem hiszem, ezt írta:

"sokszor meglepően okosan, logikusan gondolkodik"

ez kizáró ok.
Előzmény: Törölt nick (1)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.07 0 0 1
Ezekkel a paraméterekkel akár képviselő is lehet.
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.07 0 0 0
0 ötletem van
binlaci5 Creative Commons License 2007.09.07 0 0 topiknyitó

Kettes, hármas tanuló, gyenge fizikummal bír, nincs térlátása, lusta, ügyetlen, figyelmetlen, nincs kitartása

Nagon jól kezeli a PC-t és egyéb elektronikai tütyüt, sokszor meglepően okosan, logikusan gondolkodik

Milyen iskolába adjam, Győrben? Tanács kellene....

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!