ma vettem 4 japán fürjet. 1+3 felállásban. kiraktam őket a kertbe, a nagy kalitkába, aminek kivettem az alját. a dobozon amiben hoztam őket, vágtam egy lyukat, és megvártam amig maguktól elöjönnek. azota ott heverésznek a füben, esznek, isznak , napoznak, és az egyik még kiabál is. elég szép hangja van. remélem ez annak a jele, hogy tetszik neki a hely. az eladó azt mondta, 1-2 hét mulva már tojhatnak is.
Igen. Bár egyenlőre úgy tűnik veszélybe került a monori utunk, mert a srác, aki állítólag a barátom és megígérte, hogy elvisz bennünket, most kibökte, hogy a nagynénémet nem akarja vinni, ezen jól összebalhéztunk.
Merre laksz?
Ha minden kötél szakad, esetleg Pestre a barátnőmmel el tudom juttatni neked a madarakat...
Most próbálok keríteni valaki mást, valami normális embert, aki be is tartja, amit megígér.
A többiben benne van a vadmadarak ösztönös tartózkodása és félelme az emberi kéztől, a japik meg genetikailag szelídek, nem kell őket szelidíteni, megszelidülnek maguktól.
a többi fajtát nehéz szeliditeni? eelöször inkább ilyet veszek, hamár tudunk vele bánni akkor veszünk bobitásat. kiváncsi vagyok vasárnap lesz-e a börzén valamilyen.
bocs, nem akartam ezt a macska- nem macska vitát generálni. ha ezt tudom nem irom le, de nem ezért irtam, csak bosszant, hogy ha az én kutyám átmegy a más kertjébe, akkor sintérért kiáltanak, a macska meg nyugidtan gyilkolászhatja a kertemben a bejáró énekesmadarakat, amiket etetek, beszoktatok. az nem előirás, hogy mindenki tartsa otthon a saját állatát?
de minegy, ez egy másik topikban megbeszélhető, és én erről a macsek témáról többet itt nem irok.
most azon gondolkodom, hogy a lányomnak milyen fürjet vegyek elöször? sima japán vagy valamilyen diszesebbet? mondjuk olyan bobitásat? mert később veszek fogjot is, de most a fürj tetszett meg. helye lesz, most még egy régi papagály kalitka, 100*50*40-es, később, ha a csibéim kijöttek mennek a helyükre, az nagyobb kifutós, 300*200 cm-es , azt fedem le, ott csak harcimacska, vagy terminátorpatkány fér hozzájuk ( he-he). még a kutyák sem tudnak bejut, tudom, mert kaptak rá egy napot, a keneljük ott van melette, eddig látták öket, tegnap vaslappal elválasztottam a két rész, igy már nem látják egymást.
Arra nem gondolsz, hogy lehet, hogy másik két kislány meg a kedvenc cicáját siratja, amit te pusztítottál el? Te aki ember vagy, nem ösztönből cselekszel, hanem előre megfontolt, aljas, önző szándékból!
A madarat úgy kell tartani, hogy az se jusson ki és más állat se férjen hozzá. Nem a macska hibája, hanem a felelőtlen madártartóé!
Nálam az előző kandúr, a szemét hátsószomszéd megmérgezte őket, mert állítólag letaposták a füvét, bent is aludt a madaraknál, a mostaniakat még nem merem egyedül bent hagyni, de velem bejönnek.
Tartsál saját macskát, amelyiket összeszoktatsz a baromfiakkal, ivartalanított nőstény a legjobb, az aztán elüldöz minden idegen macskát. A kotlós egyébként meg lerendezi a cicusokat, úgyhogy nem probléma. Viszont a macskák elkapják a patkányokat.
szentesen a hétvégén lesz dízállat börze, és igértem a lányomnak egy madárkát ajándékba. ha lesz fürj, akkor kap pár darabot. a csibéket már szépen gondozza, igy remélem öket is ellátja.
valoszinülegezt teszem, de azért megritkitom a környék macskaállományát is, mert jövöre már kotlossal akarok csibéket keltetni, és azért nem lehet mindent lehállozni.
Minden fürjnek olyan hely kell, ahonnan nem jut ki, tehát felül is fedett, azért repülnek a kis husi japán fürjek is 3-4, néha 5m magasra is, a másik fontos szempont, hogy a ragadozók ne jussanak be, ugyanis a macska, kutya, görény, patkány stb. megfogja őket.
Esetleg copfost is választhatsz, azok szeretnek felmenni a fára, de mindenképpen szökésbiztos és ragadozóbiztos helyre van szükség.
most olvastam végig a forumot, sok érdekes dolgot megtudtam. decemberben költöztünk a családdal a saját kertes házunkba, és itt már én redezem be a kertet. berendezek a családnak egy pihenőrészt, ami körben bokrokkal és fákkal lesz beültetve( galagonya , kökény, tüztövis, bodza, berkenye stb. ), honos növények, mivel szeretném a kertbe csalogatni a madarakat , lepkéket, bogarakat, békákat.
ez a bevezető, amiért leirtam, hogy ide szeretnék fürjet ( és mellé fogjot is), hogy a tél kivételével a kertben legyenek. a kérdésem, milyen magas legyen a kerités, hogy ne repüljenek ki? nem törpe fürjet akarok, valami nagyobb testüt, amit meg is tudok szeliditeni. a bokrok alatt biztonságban lehet a gyerekektől ha nyugalomra vágyik( persze télire és rossz időre lesz házikó külön.)nem gazdasági állatnak kell, és nem is akarok sokat, csak annyit, hogy jól érezzék magukat. ezz mennyi legyen? 10-20 darab?
köszönöm a választ, és még azt is kérdezném, hogy külön nekik valamilyen növényt ültessek-e? amit szeret, ahová elbujni szeret stb.
de tök helyes olyan mint egy miniatürizált kis tyúk, vagy gyöngyös:) újra elkezdett tojni a fűrjem tegnap már volt egy tojása. ez végülis annak a jele hogy jól érzi magát nem? vagyis hogy nem strasszel meg ilyenek
neked a nagy fűrjeknél is van bent odu vagy azok oda tojnak ahova akarnak aketrecben össze vissza??