Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.09.04 0 0 16
Attól félsz tán, hogy otthagyod a fogad? :)
Előzmény: Törölt nick (15)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.04 0 0 15
Bátor vagy vakmerő? :-)))
Előzmény: Törölt nick (14)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.03 0 0 14
No igen. Normál esetben egy éppen megfelelő baktériumkultúrának kellene állomásozni kis szánkban. Ez lenne a kívánatos szájhigiénés állapot?

A közvélekedés szerint minden étkezés katasztrofális hatással van e sokoldalú szervünkre, amit kizárólag egy alapos nagytakarítás hozhat rendbe.
Ez a sterilitás lenne a kívánatos szájhigiénés állapot?

Ezt a kérdést feszegetné a kísérlet, ha akadna néhány bátor ember.
Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.03 0 0 13
A szájszag jelentős része a nyelvtövön élő baktériumoktól származik. Azt is le lehet mosni. Én például bokákolok tőle, de mégis megmosom, mert akkor valóban jó időre megszabadulok a szájszagtól. Kérdés, hogy ezek hasznos baktériumok-e? Mert lehet, hgy az emésztésnek meg kifejezetten jót tesz a jelenlétük. Hozzákeveredve a lenyelt ételhez, rögtön megkezdik az "emésztésben" való részvételt. Szóval eltávolításuk nem is annyira egészséges mint gondoljuk, de a szájaszag szempontjából valóban szükségszerű.
pint Creative Commons License 2007.09.03 0 0 12
így van, eltekintve az úszkáló fehér maszatoktól, amik eltűntek.
Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.03 0 0 11
Természetesen bármilyen ismert, lokalizálható ok megléte esetén fölösleges elvégezni... illetve más konklúzióhoz vezethet a kísérlet.
Előzmény: Diótörő (9)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.03 0 0 10
Gondolom előtte sem voltak különösebb problémáid, azért nem tapasztaltál lényeges változást.
Persze én is elvégeztem a kísérletet, illetve inkább a körülmények végezték el velem, de nem szeretném prejudikálni tapasztalataimmal a témát.
Előzmény: pint (7)
Diótörő Creative Commons License 2007.09.01 0 0 9
Hasonló gondokkal küszködöm én is, de
1.Ha a gyomorszáj rosszul záródik és a gyomor szaga feljön, az ellen moshatod a fogad akár percenként is.
2. Vagy 10 éve vettem egy elektromos szájzuhanyt.Nem fogkefe,mert az szart sem ér.Ez egy kis tartályból egy vékony csövön keresztül nyomja a vizet és egy kis fuvőkával lehet irányítani.Kimos minden lepedéket a fogak közül és az inyt is megmasszírozza.Családi kivitelben van hozzá 4 cserélhető fuvóka.Ennél jobbat nem tudok ajánlani,próbáljátok ki.
Mr. Tyler Durdan Creative Commons License 2007.09.01 0 0 8

a szájból azért ölég sok tápanyag a fogkefére kerül ...

Előzmény: pint (5)
pint Creative Commons License 2007.08.31 0 0 7
értem én, hogy nem az a lényeg, csak megjegyeztem. én nem veszek részt a kísérletedben, az ismertetett okoknál fogva. de érdekel a végeredmény.
Előzmény: Törölt nick (6)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.31 0 0 6
Ok. A dolognak nem ez a lényege. Mindenki tárolja tetszése szerint kedvenc fogkeféjét. :-) Kérdés akad-é bátor vállalkozó aki bele mervágni? Elvégre mit kockáztatsz? A fogad csak nem hagyod ott, ámde - ígérem - nagyon tanulságos lesz! :-)
Előzmény: pint (5)
pint Creative Commons License 2007.08.31 0 0 5
nem hiszem, hogy a nedves fogkefén szaporodna bármilyen baci. a fogkefét az ember elöblíti használat után, azon tiszta csapvíz van, minimális tápanyagtartalommal. a bacik jól megvannak rajta, de szaporodni nem tudnak, mert ahhoz tápanyag kell.
Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.31 0 0 4
A kísérlet célja az lenne, hogy a fogkrém szerepéről tudjunk meg többet a szájhigiénével kapcsolatban.
Azt tudjuk, hogy többé-kevésbé hatásosan eltünteti a szájszagot egy időre, azonban nem ismerjük milyen szerepe van a rossz lehelet kialakulásában.

Ebből a szempontból nincs jelentősége milyen kórokozó, inkább annak a folyamatnak, ami lehetővé teszi annak túlzott mértékű elszaporodását.
Előzmény: moonshadow (1)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.31 0 0 3
Nem szükséges az alkohol használata, csak kényelmes. Írtam a forralást is, amit ahogy mondtad mikróban is el lehet végezni, kellő óvatossággal.

Valójában nem a fertőtlenítésen van a hangsúly, a nedves fogkefe sörtéi között tovább szaporodhatnak a bacik, fölösleges minden fogmosáskor beledörzsölészni az ínbe.

Az is elegendő, ha hajszárítóval megszárítod fogmosás után.
moonshadow Creative Commons License 2007.08.30 0 0 1
Streptococcus mutans -tól
Előzmény: Törölt nick (-)
pint Creative Commons License 2007.08.30 0 0 0
javaslat: hagyd el azt az alkoholt. bögrébe félig víz, bele a kefe, mikróba 1-2 percre max fokozaton. jól meg is puhul tőle, ami szintén nem haszontalan. (de ez egyébként teljesen felesleges, a baktériumok mindenütt ott vannak, nem lehet ellenük tenni semmit. a fogkefén meg nem szaporodnak úgysem, hiszen nincs mit enni. az meg nem oszt nem szoroz, hogy amit a számból kivettem bacit, másnap visszateszem.)

amúgy a kísérletet kb öt éve elvégeztem, bár nem ilyen alapossággal: akkor abbahagytam a fogkrémhasználatot. kezdetben nem használtam semmit (üres fogkefe), mostanában meg egy ideje sót. szájszag terén sem, és semmilyen más téren sem érzékeltem változást, illetve annyit, hogy azóta nem úszkál a nyelvemen sok fehér színű izé, ami azelőtt idegesített.
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.30 0 0 topiknyitó
„Közel 200 tudós, fogorvosok, vegyészek, mikrobiológusok, pszichológusok vettek részt a Chicagóban megrendezésre került "Breath Odor Research" (kb. Szájbűz kutatás) nevű konferencián,”
http://www.ma.hu/page/cikk/i/0/176489/1

Talán besegíthetünk mi is szerény eszközeinkkel.
Egy kísérletre szeretném felkérni a tisztelt topiktársakat!
Célja eldönteni milyen hatással van a fogkrém a leheletre?

Ha naponta többször is becsülettel végigsikálod fogaid, esténként pedig már szinte megszállott hadjáratot fojtatsz a szájüreged leghátsó fertályában megbújó utolsó ronda kis baci után is...
Reggel mégis arra ébredsz, hogy valami szörnyű bűz árad orcád e jobb sorsra érdemes nyílásából, ha gyakran „ok” nélkül fogíny gyulladással küszködsz, ha tudni szeretnéd ugyan miért, akkor... akkor ne habozz belevágni!
(Természetesen csak ha a kiváltó ok nem ismert, egészségesnek tudod magad.)

Megvalósítás nagyon egyszerű:

1. Előkészület:
Szájszag „mérése”. Ezt egy néhány napig kellene, minél gyakrabban, de főként felkeléskor, valamint fogmosás előtt és után.
Hogyan? Megkérheted valamelyik hozzátartozód, de ha nem akarod feláldozni jól működő kapcsolatod a tudomány oltárán, elegendő a fogkeféddel, vagy akár a kisujjaddal némi lepedéket begyűjtened a nyelved torkod felőli részéről, és megszaglászni.
A szájszag mértékét 0-10 skálán helyezzük el, a mértékegység legyen stílszerűen budi (bd).
0 bd a semleges lehelet, 10 bd már vegyifegyver kategória.
Ez persze szubjektív információ lesz, de a kísérletben a változás mértékére a lényeg, ez pedig így jobb híján elegendőnek vélem.
2. Kísérlet:
Legalább egy-két hétig ne használj semmilyen fogkrémet, szájvizet, egyéb fertőtlenítő szert!
Ugyanúgy használhatod a fogkeféd, alaposan sikáld meg fogaid, távolítsd el az ételmaradékokat, de semmi fogkrém, szájvíz, rágó, stb.!
Fontos! Minden fogmosás előtt fertőtlenítsd a fogkeféd! Forralással, vagy alkoholban áztatással (amit fogmosás előtt vizes öblítéssel távolíthatsz el.) Legegyszerűbb, ha veszel a gyógyszertárban 500 ml 70%-os alkoholt, nagy szájú üvegben kéred, és abba belenyomva tárolod a fogkeféd.
Természetesen a „mérések” ne maradjanak abba, hiszen ezért csináljuk az egészet!
3. Konklúzió:
Tapasztalataidról beszámolhatsz itt a topikban, mindannyiunk okulására, amit megköszönünk.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!