Tanácsot kérek ismét, gumócskáim meg sem mozdulnak, amikor kérdeztelek, meleg helyre tettem őket, semmi nem történik. Lehet, hogy nogyn kiszáradtak? Mindkettő kemény, de nem akarnak beindulni. Várjak még, majd elkezd fejlődni? vagy ültessem el? Mit tanácsolsz?
Sziasztok! Engem csodagumó érdekelne,ha valakinek van cserélni.Rengeteg virágom van amit tudnék érte küldeni.Pl:Amarílisz,kardvirág,Leander,banán törpe csíkos,többfajta Aloé főleg nagy,rengeteg kaktusz és pozsga,Afrikaibolya 10-színben.levéldíszek,csavartpálma csíkos,meg még sok más.Várom azt akinek felesleges gumója van!Előre is köszönöm!Zsuzsa
Nekem is van évek óta,eddig azt sem tudtam,hogy van virágzó fajtája.Azt szeretem benne,hogy ősszel kidől,akkor megy a kamrába a polc alá cserepestől.Májusban előveszem,szétültetem a kicsi új gumókat,nyáron szép pálmává fejlődnek.Az "illatos" virág nélkül elvagyok.
Kis infó: A csodagumónak eddig 2 fajtájával találkoztam. A leveleiben különböznek.
Az egyik a szár közepéből sugárirányban szétfelé hozza a leveleit, a másik a szárból kétfelé indúlva karélyban növeszti leveleit, mint egy babérkoszorú.
Nekem most hozzák a virágukat a vizágzóképes csodagumók, és elvirágzás után szoktam kiültetni szabadföldbe őket, cserépbe is lehet ültetni de cserlépbe nem növekedik jóval nagyobbra, nekem a kis gumók őszre olyan nagyok szoktak lenni, hogy következő évbe már virágoznak.
Bőven elég, ha májusban virágzik, legalább nem fagy le. Nálunk már szeptember végén szokott jönni az első fagy, visszahúzódik addigra? Most hagyjam csupaszon virágozni, ne ültessem inkább el? Csak egy kb. 1 centis rügy van rajta, egyelőre hűvösre tettem a kamrába.
Ha elvirágzott, ultesd ki olyan 20 cm mélyre, és nyugodtan kint hagyhatod. Egy idő után kiirtani sem lehet. Persze kint csak májusban virágzik, de ezt pótolja az, h. nem bent a lakásban illatozik.
Úgy tudom ezeken az a "csoda", hogy föld és cserép nélkül is kihajtanak, és virágoznak. Ezt megvárnám, és a fagyok múltán ültetném ki, szerintem hónapokig tartó benti lét után túl nagy sokk volna neki a fagyos föld. Aztán ha a nyarat kibírta, és összel a fokozatos lehülést is végigcsinálta, megpróbálhatod kint hagyni.
Kaptam nőnapra egy Sauromatum venosum gumót. Olvastam, hogy szabadban is megmarad. Ha kint hagyom, mikor kezd hajtani, nem károsítják a tavaszi fagyok? Mikor húzódik vissza? Vagy nem érdemes kint hagyni, tegyem inkább cserépbe? Mekkorába, milyen mélyre? Szép nagy gumó, egy sarj is van rajta. Kiültetni és ősszel kiásni nem szeretném, ilyesmiből elég a dália.
Banán, bár olvastam, hogy most 2 fajtát szereztél és f..gom sincs milyen az enyém, de most fogom átültetni és lehet belőle sarjat szedni.
Alapjában véve mindegyik növényről le kell sarjat választani.
Egy viaszvirágom van, évek óta pár levéllel tengődik, gyökeres, de nálam nem akar növekedni. Holnapra lefotozom ha gondolod. Jah és még vitorlavirágból tudok gyökeres tövet levállasztani. Szal nagyjából ez a felhozatal. Ha valamelyik érint szolj.
üdv
Aztán kancsóka, ebből is tudok belőle dugványozni
Citrom illatú muskátli, ebből is tudok dugványozni.
Kétfajta télálló kaktusz, szintén dugizni kell.
Valamilyen bromélia féle:
Euphorbia féle, sajna az anyanövély megfagyott a télen, de ezek a sarjak (kb 40-50 cm hosszúak) le lettek választva szaporítás céljából
Köszönöm a javítást! Lehetséges, hogy igazad van! Biztosan rokonságban van a kontyvirág félékkel, ez a virágon látszik leginkább, de a megtermékenyülést és beporzást döglegyek végzik és segítik. Köszi még1szer a helyreigazítást!:)