A topik célja, hogy összefogja azokat, aki házi villamosenergiatermeléssel szeretnének foglalkozni, (vagy már foglalkoznak) oly módon, hogy nem tárolják a megtermelt energiát, hanem az érvényben lévő rendeleteknek megfelelően kötelező átvétel reményében betennék azt a nagy közösbe. Legyen az napelem, szélerőmű, gázmotor, vagy bármi egyéb.
A darálék nem lehet szálas,kócos mert különben felakad,hidat képez. Ez gyakori hiba. Én autógáz tartájból csináltam a gázosítót mert ugy tapasztaltam hogy ettől kissebb átmérőnél a felakadás veszéje sokkal nagyobb. Én is radiátorral kezdtem,de nem jó,főleg az első kisérletezésekkor nem jó. Eltömődik,berakodik. Ágdarálók csak kicsi van,villanyos. Szeretnék nagyobbat traktorhoz de sok péz sajnos.
Az én könyvem szerint, a Magyar Királyi Kutató intézetben történt kísérletekre hivatkoznak akkor amikor a gyertyánt találták a legalkalmasabbnak a gázosításhoz. Majd előkerítem 1szer.
Van egy már nyugdíjas ismerősöm, egyszer mondta hogy van valami könyve, amiben le volt írva hogy az oldalkocsis BMW hány kiló szárazfával kellett hogy elinduljon harckészültség esetén.
Az unokája gépésznek tanul, tehát a könyvet csak kölcsön tudnám venni, ha megtalálja Feri bácsi.
Beleolvasgattam kicsit ebbe a kátrányosodásos dologba,nem lettem meg győzve gyertyán ügyben. Erre is írják hogy ha nem száraz,kátrányoz. Csak kevésbé. Régi irodalmakban is olvastam hogy a nyárfa is alig kátrányoz,hogy jó fagázosításhoz. Kipróbáltam,nem rosz. De nem is jo. Minden szervesanyag kátrányosodik,csak az a kérdés hogy mennyire. Vannak a modern,több lépcsős gázosítók,azok elvileg jók. Cserébe jó bonyolult,öszehangolt rendszerekből állnak. Megfizethetetlenek. Vannak az amerikai gyártók páran,könyvet is adnak ki páran arról hogy hogYan készítsünk fagázgenerátort. De utánna jártunk egy angol nyelvet tudó baráttal és kiderült hogy az ijen egyszerű készülékek bizony ott is kátrányoznak valamennyire. Nagyon nagyon száraz anyag kellene ehhez,az sokat segítene. Én már nem is tudom,kicsit elbizonytalanodtam. Nem egyszerű ez. De az tény hogy a benzin motorok szeretik a fagázt. Az égésteret teljesen kitisztítja.
Látom hogy ujjra alakulóban van valami, én Makói vagyok. Régebben azt olvastam, egyedül a gyertyán fa az amelyik nem kátrányosodik. Volt is nekem tűzifaként, csak próbára hagytam belőle pár darabot, azt szívesen felajánlom próba képen egy már működő gázgenerátorhoz. Elvileg most is lehet még szerezni belőle nagyobb mennyiséget is.
Hát pedig ez csak szárazzal működik. Az aggregátor hajtás szerintem a leg nehezebb fagázzal,érzékeny a fordulat ingadozásra. fordulat ingadozás pedig van,szerintem még regulátorral is,elég változó a gáz energia sűrűsége. Generátorhoz viszont jó,ott kevésbé számít a fordulat ingadozás. És egyébként hol tart a projekt kivitelezése?
Száraz fája kettő embernek van. Az erdésznek és a fatolvajnak. Pénteken kaptam 6 pótkocsi ágat, gallyat. Van mit darálni. Ezért is érdekel a fa elgázosítása. Az aprítékot évek óta csak a kályhában égetem el, avval fűtök. A pelletáláshoz rengeteg áram kell. A fagázzal generátort szeretnék üzemeltetni.
Általában nekem is azzal megy. Akác gajj,aprítva. De próbáltam fa kockákat is,azzal talán jobb kicsit. Akác kockával a legjobb talán,de használtam nyárfát is,fenyőt is. Mind jo. A kátrány menyiségre van hatása a fa fajnak. Meg ugye minnél szárazabb annál jobb
Nem tudom. Erről nem olvastam. Állítólag ha elég forró a parázs akkor krakkolódik benne a kátrány,vagyis lebomlik. Ugyanakkor azt is olvastam és tapasztaltam is hogy ezekbe a tipusokba mindíg lesz kátrány. Valamenyi biztos. Én sokszor alakítottam át,de kátránymentes sosem volt. Még akkor sem mikor ojan kék lángal égett mint a metán.
A neten lévő videókon minden olyan egyszerűnek látszik, csak azt valóban nem említi senki hogy mennyi ideje ment rá. Próbáltad már a gázcsövet az izzó parázsba tenni és azon áthúzatni a szűretlen gázt?
Keresgéltem már kész, gyári elgázosítót. Nehéz eset. Ami van az eléggé drága.
Hát igen,az nem egyszerű. Vagyis a stabilitás a nehéz ügy. Éghető gáz hamar van. Pár hónapom rá ment nekem is,de a szűrés nehezebb ügy. A neten kutatva sok mindent lehet találni a megfelelő kivitelezéshez. Elég bonyolult dolog mindent össze hangolni sajnos. Sokáig kereszteztem a femát az Imbertel,tehát a parázs csőben volt. nem volt rossz de jó sem. Nem volt elég stabil. Most kúpban van a parázs,de ugye itt sem mindegy a magasság,dőlésszög stb.
Szerintem pont ezek a problémák az ok. A buborékolos szűrésben nem hiszek,olvasgattam róla régebben. Az ellenáramú gázmosás jó lehetne de számomra túl macerássá teszi az egészet. Maga a fagázgenerátorom egy tákolmány,de ha kell egész nap ontja a gázt szünetmentesen. Sok időm,energiám van már benne. De nem akarom tovább fokozni már. A szűrés túl macerás,így értelmét veszti szerintem.
A hűtőcsövek vízbemerítése lehet hogy stabilabb megoldás. Úgy gondolom hogy a gázt buborékoltatni és esőztetni kellene. Buborékoltatással kilehet vonni a felesleges káros anyagokat. Az esőztetés pedig egy jó hatásfokú plusz hűtést ad.
Nagyon sajnálnám ha egy 100 éves eljárás mai megvalósítása feladná a leckét. Régóta keresgélek már egy működőképes elgázosítót. Nem találtam. Miért is? Lehet hogy ennek van oka is.
Lajosmizse nem egy nagy távolság, szívesen beszélgetnék veled személyesen is.
Hát nem hiszem hogy ez megoldás. A kátrányt nem de a széndioxidot megköti. A komoj hűtés viszont ugy néz ki hogy eredményt hozott. De már rég nem foglalkoztam a témával a gyakorlatban mert már nem tudom mire is tudnám felhasználni. Kicsit körülményes dolog ez.
Szia. Mi érdekel a témával kapcsolatban? Bennem is sok még a kérdés :) A szűréssel nem jutok előrébb,de működni működik. Csak hát rég nem volt időm ezzel foglalkozni.