Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2019.09.18 0 1 173

Az Aliexpress-ről nyugodtan rendelhetsz.

 

https://bmc-cpap.aliexpress.com/store/1934803

 

A levegőt nem kell bent tartani, kifejezetten kívánatos hogy kijöjjön. Jelentős levegőfelesleg jön a gép felől, ami keveredik a kilégzett levegővel és kifúj a maszkból. Így biztosított az, hogy mindig friss levegőt lélegezz be. Ha nagyobb a szivárgás, mert például félrecsúszik a maszk, a gép egy szintig kompenzálja, csak jegyzi az adatgyűjteményében. 

Előzmény: sogormail (193)
sogormail Creative Commons License 2019.09.17 0 0 193

Honnan erdemes maszkot rendelni?

amit kaptam az nem tartja a levegot, enyhen ereszt a csobekotes pontjan. Visszaviszem, gondolom cserelik. de kellene egy tartalek.

Előzmény: Törölt nick (192)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.05 0 0 192

Üdv!

 

Szerintem van az kettő is.

Mondjuk erősen hasonló üzleti tervel dolgoznak, az egyiknél az általam is használt gép ára 700 HUF/USD-vel jönne ki, a maszk meg úgy 1200 HUF/USD-vel. A kedvencem a gégecső, az olyan 1900 HUF/USD-n áll meg. Tudom hogy a magyar vállalkozót az ág is húzza, az apnoe meg elhülyülést is okozhat, csak az első nem érdekel, a második meg pechükre nem következett be...

A gép beállítása az alváslaborban megállapított nyomásértékre nem több 4 kattintásnál.

A további 8 kattintás azért kell, hogy jelszóval lezárják a beállítás (clinical) menüt, különben a páciens még a végén magának csinálná meg és ugrott az üzlet...

Előzmény: MON Horkol (190)
sogormail Creative Commons License 2019.09.04 0 0 191

1 forgalmazo?? Osszesen 1 forgalmazotol lehet TB tamogatott eszkozt beszerezni?

Előzmény: MON Horkol (190)
MON Horkol Creative Commons License 2019.09.04 0 0 190

Köszönöm szépen a válaszaitokat!

 

Jövő hétre kaptam időpontot, így is úgy is kontrollra kell mennem a fül-orr-gégére. Kíváncsi vagyok a dokira mit mond...

Gyanítottam, hogy csak a gép marad végül és igen egyetértek, hogy ha olcsóbban be tudom szerezni, akkor minek is fizetem a TB-t és még mindenféle kötöttségnek teszem ki magamat... mert ugye kell kontroll gépbeállítás és beszerzés... sorolhatnám, de bele vagyok fáradva ebbe a rendszerbe... ahogy mindenki más. Ez van... 

Jövő héten rákérdezek a gépre és a részletekre, persze M.-on csak egy forgalmazó van ....monopol helyzetben, de hát ez már csak így szokás.

Azért visszatérek majd a tapasztalataimmal, hátha én is tudok segíteni később.

 

Köszönöm még egyszer!

 

sogormail Creative Commons License 2019.09.02 0 0 189

Elk leirta a lenyeget.

Legsin terapia a megoldas. Nekem a nemet eü rendszerbol van tapasztalatom, az alvaslaboron ugyanezt mondtak. Legsinterapia mint elsodleges. (Mondjuk itt a gepet, a laborban letesztelt maszkot a kezembe nyomtak receptre a korhaz sarkan levu "szakboltban". )

Alternativakent ha nem tudnek hozzaszokni a szajprotezist javasoltak (lentebb olvashatsz rola Velumount). de az csak alternativa, nem teljes megoldas amenniyben sulyossabb apnoe van.

Mutetet nem javasolnak, mert a lezeres plasztika kevesebb mint 50%-ban hatasos, akkor csak enyhiti a tuneteket. Ha fennmarado apnoe van akkor ugyis kell a gep vagy rizikozod az egeszseged. Ha apnoe van, akkor nem tudnak annyit levagni es feszesiteni a szajpadlason hogy az megoldja a problemat. Anatomia, ha tulsagos megszabdaljak hatul, akkor ha iszol a folyadek visszajon az orrodon. Szoval ez egy fajdalmas mutet, aminek sima mellekhatas lehet, hogy egy pohar vizet nem tudsz kesobb rendesen meginni szivoszal nelkul.

Alternativ mutet a radiofrekvencias szajpad feszesites, ez is kozle hatastalan ha apnoe van. Vagy ez az uj modszer, ez a legkevesbe invaziv. NightLase terapia rendesen zsebbe nyulos. 300e koruli kezelesi ar es erre is csak max annyi, hogy csokkenti az alvasi apnoet. 

A vege az hogy ha marad apnoe tovabbra is, akkor elobb utobb kell a gep es kozben megmutottek vagy kifizettel egy vagyont.

Előzmény: MON Horkol (187)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.02 0 0 188

Üdv!

 

A pozitív légsín terápia (CPAP, BIPAP) kapcsán gyakorlatilag világszintű a konszenzus abban, hogy ez a legcélszerűbb/leghatásosabb kezelése az apnoe-nak. Lehet mondani hogy drága, de gyakorlatilag egy jobb matrac ára.

Ami fel.b.sza bennem az ideget, az részben az, hogy miért fizetek tb-t ha az Aliexpressz-ről olcsóbban hozzájutok a gyógyászati segédeszközhöz, mint "támogatottan".

Másrészt ha önként, az egészségemet szem előtt tartva orvoshoz megyek, ezt kezeljék is így, és ne akarjanak "kényszer-gyógykezelni".

 

Előzmény: MON Horkol (187)
MON Horkol Creative Commons License 2019.09.01 0 0 187

Sziasztok!

 

Annyira örülök, hogy megtaláltam a fórumot!

 

Én is bekerültem a körbe és most hogy túl vagyok az alvásdiagnosztikán csak kapkodom a fejem, hogy akkor most mi van? Mi lesz? Hogyan tovább? Hogy alakult ez ki?

Az "éhesek" persze nyomják a gép használatát ezerrel nekem is. De nem tetszik a kiszolgáltatott helyzet és az, hogy a mai modern világban mi ez a nagy kötöttség. A gép, amit még nem szereztem be, ugye SD kártyás szóval nem értem miért kell felmenni a nagy fővárosunka állandó kontrollra és miért nem lehet elküldeni a fájlt, vagy akár magát az SD kártyát elemzésre.. helyette szabi szabi hátán. Össze vissza beszéd és végül józan paraszt ésszel fel nem fogható események... TB támogat DE irgum burgom ha ezt meg azt nem csinálod, megértette? Tele a puttonyom, ezek mind gyógyósnak nézik az embert... Én is megnéztem mennyibe kerül ha csak megveszem az ebay-ről, de nem vagyok előrébb (már anyagilag)..

Elgondolkodtatott viszont a lézeres műtét én találtam olyat, ahol állítólag TB támogatott, de persze konzultáció, vizsgálati díj, stb ... kemény csöngő pénzbe kerül.  

Ha tudnám, hogy az hosszú távra hatékony akkor nem küzdenék a géppel, pedig nem volt ellenemre, nem volt vészes a használata az alvásdiagnosztikán ... 

Alvás közben elég szép kis légzéskimaradásom van, nem is kevés ...

Orrsövény enyhén ferde, nagyobb orrkagylók (erre kaptam spayt) de úgy látszik nem ez a gond mert kb 1 hónapja használom és a 2. alvásdiagnosztikám is olyan rossz lett mint az első. Szóval maradt a "Felnőtteknél  túl nagy nyelvcsap és/vagy  laza, tónustalan lágy szájpad, amely alvás közben a hátsó garatfalhoz vibrálva záródik. Belégzéskor a tüdőben és a légcsőben keletkezett vákuum a nyelvgyököt, és a gégefedőt erőteljesen a hátsó garatfalhoz csapja. Ez egyrészt hangos horkolást okoz, másrészt komoly alvási zavarokhoz vezet (alvási apnoe)."

 

Nem találtam semmit egyenlőre ebben a témában, tényleg olyan mintha senki nem foglalkozna vele, pedig népbetegség... Jönnek olyan hülye kérdéssel, hogy utasként elalszik ha hosszabb utazásra mennek? Nagyon sokan bealszanak a kocsiban utasként.. a gyerekeket is álomba ringatja...

 

Szóval nem tudom valakiben felvetődött e már a kérdés a lézeres műtétre vagy komolyabban utánajárt már valaminek, ne adj isten saját tapasztalata van...

 

Segítségeteket előre is köszönöm!

sogormail Creative Commons License 2019.08.31 0 0 186

Nemeteknel a Schlaflabor az egymast koveto 2 ejszaka. Elso nap eszkoz nelkul, bedrotozva, bekamerazva. 2. ejszaka ugyanez, csak cpap gepppel, maszkkal. APAP - nyomastartomany beallitas.. Gondolom ha Velumount akkor meg az CPAP helyett 2. ejszakara.

 

Előzmény: _chillout_ (184)
_chillout_ Creative Commons License 2019.08.30 0 0 185
Bocs az elgépelesek miatt, mobilról pötyögök
Wirksamkeitsüberprüfung
😁😁
Előzmény: _chillout_ (184)
_chillout_ Creative Commons License 2019.08.30 0 0 184
"Schnarcher, welche an sich Atemunterbrüche vermuten, müssen in jedem Fall nach einer Eingewöhnungsphase eine fachgerechte Messung der Schlafqualität durchführen lassen, um den Erfolg mit Velumount zu überprüfen."

Ennek csak akkor van értelme, ha a használat előtt is volt alvásvizsgálat. Másképp nincs összehasonlítási alap, így a Wirksamkeitüberprüfunk is lehetetlen. Ez a gyartói ajánlás amúgy, az orvosok pedig szeretik ezeket semmibe venni, sajnos. De minden súlyos tünet elmúlt a Velumounttal.
Előzmény: sogormail (183)
sogormail Creative Commons License 2019.08.30 0 0 183

Hmm, megneztem. Ez nem a protokoll..

LINK

A svajci oldalukat nem neztem, de a nemet oldalukon ez all:

 

" Ich leide neben dem Schnarchen auch an Atemaussetzern während dem Schlaf. Ist Velumount für mich geeignet?


Die CPAP-Therapie ist für Atemaussetzer während dem Schlaf die medizinisch anerkannte und wirksamste Therapie. Für diejenigen Menschen, welche eine CPAP-Unverträglichkeit haben, kann jedoch Velumount eine nebenwirkungsarme Alternative sein. Schnarcher, welche an sich Atemunterbrüche vermuten, müssen in jedem Fall nach einer Eingewöhnungsphase eine fachgerechte Messung der Schlafqualität durchführen lassen, um den Erfolg mit Velumount zu überprüfen."

 

Tehat megcsinaljak, de ha alvasi apnoe gyanu van, de akkor utana menj el az eszkozzel egyutt is egy Poligrafra vagy Schlaflaborba (fachgerechte Messung). VAgy nem jol ertelmezem?

 

A normal eü ezt nem tamogatja, csak a CPAP terapiat. Valoszinuleg ezt el kell mondaniuk itt es a paciens dont. Ha megcsinaltatja es kifizeti, akkor meg ajanljak hogy menjen apnoe meresre.

En a mutet felol erdeklodtem eloszor, a HNO doki azt mondta semmit nem csinal addig, mig nincs Schlaflabor. PEdig az is penzes mutet, nem normal eü tamogatot Nemeto.-ban.

Előzmény: _chillout_ (182)
_chillout_ Creative Commons License 2019.08.30 0 0 182
Ezek szerint a svájci és a német protokoll is eltér egymástól.
Előzmény: sogormail (175)
sogormail Creative Commons License 2019.08.30 0 0 181

Kozben megneztem a gep manualjat. Be kell tolni egy SD kartyat, arra menteget ki adatokat. Egy probat megerne nalam is..

Előzmény: sogormail (180)
sogormail Creative Commons License 2019.08.30 0 0 180

Mondjuk nagy tudasom nincs a gepekrol, passz melyik jo, melyik nem. Para erzesem a zart arctakarastol volt, nem azert mert attol gep leallasatol parazok be.

Nekem ezt adta a helyi "TB" + a parasito. LINK De jo otlet levenni a parasitot ebben a melegben. Kezdo vagyok meg:)

Pont ezert kellene nekem is a full face mask, ha megfazok, orrom bedugul, akkor legyen egy teljes maszkos megoldas. 

Előzmény: Törölt nick (178)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.30 0 0 179
Ja, SpO2 szenzort nem raktam a gépre, bár kezelné azt is. A szakirodalom szerint az SpO2- csökkenését (+ az alvás felületessé válását mutató EEG-t) is figyelembe vevö manuálisan megállapított apnoe/hipapnoe epizod szám alacsonyabb mint a gép által légáramlás és rezgés (horkolás) alapján megállapított. Ez logikus, hiszen ilyenkor az APAP nyomást növel, és megakadályozza a légutak összeesését.
Előzmény: sogormail (177)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.30 0 0 178
BMC GII APAP. Menüböl kiolvasható, telefonos applikációba QR kóddal átküldi. Ilyen melegben párásító nélkül használom. Csak orrmaszkal, bár szereztem be fullface-t is, hátha orrdugulás miatt kell. Eddig nem volt rá szükség, és az orros sokkal kényelmesebb. Nekem a para faktor minimális, ennél sokkal parább légzést lehetövé tevö készülékekben is megbíztam már meló vagy hobbi miatt :)
Előzmény: sogormail (177)
sogormail Creative Commons License 2019.08.30 0 0 177

Milyen geped van? Hogy lehet ezt a mert AHI-t eloszedni? AHI-hoz nem kell pulsoximeter?

Laborban 360 perces alvasra atlagolnak. Ott 1 alatt volt az atlag apap-al. De az egyik oraban felment az AHI 4-re. 5 alatt normalis, de ott van. Es az SpO2 minimum ertek lement 85%-ra. Jo, osszesen volt 4 apnoe az 5 oras alvas alatt. Ez igy ok, de ott van..

 

Par hete hasznalom a gepet. Nekem sok arcureges, mellekureges gondom van. Ami pozitiv mellekhatasa a gepnek, hogy nincsenek a reggeli mellekureges nyavalyak. A gephez van parasito, azt hasznalom. Ami zavar viszont, hogy melegit a parasitashoz, amugy is meleg van:) MEg a maszkot nagyon szokni kell. Egyelore csak orra valo van, de ölehet kellene egy full face mask. Laborban probaltam mindkettot, de az orr-szaj maszk nagyon panikos erzes volt. 

 

Előzmény: Törölt nick (176)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.30 0 0 176

Mennyi? A gépem statisztikája szerint az AHI indexem 0.4-0.6 között van heti átlagolással. A napi adatok alapján van 0 AH/0 HI indexes éjszaka is. A CI meg mindig 0, mondjuk azt tudtam is hogy nincs centrális apnoe-m.

Mellékhatásként a szűrt levegőt lélegezve sokkal jobban viselem a parlagfűszezont. Korábban lefekvés után egyből bedugult az orrom, most ez is elmúlt.

Előzmény: sogormail (173)
sogormail Creative Commons License 2019.08.30 0 0 175

Nekem a nemeteknel azt mondtak, addig nem csinalnak semmit mig le nem fut egy poligraf es Schlaflabor vizsgalat. Sulyossagot nem lehet tunetekbol megallapitani.

Most mar van diagnozis, mért eredmeny es javaslat. Csak azert irtam mert a "mindent megoldo" APAP geppel is maradhat apnoe, anelkul hogy horkolna az ember.

Nekem javasoltak 6honap mulva ujabb poligrafot vagy akar Schlaflabort ha akarom. 

Előzmény: _chillout_ (174)
_chillout_ Creative Commons License 2019.08.30 0 0 174
Nem, egyáltalán nem volt semmilyen teszten, mert egyértelmű volt a súlyos apnoe. Az orvos meghallotta a tüneteit és egyből adta a velumountot. Azóta mindig ezzel alszik.
Előzmény: sogormail (173)
sogormail Creative Commons License 2019.08.30 0 0 173

Megkuldtek a reszletes Schlaflabor tesztem. Ott a helyszinen meg azt mondtak, hogy az AHI az 0, de valojaban nem 0, csak 5 alatti. Orankent max 5 (10mp vagy hosszabb veroxigenszintet is erinto legzeskimaradas orankent) legzeskimaradas a normalis egeszseges embereknel.

 

Csak azt akartam mondani, hogy APAP geppel, 0 horkolas, kvazi zajtalan alvas es meg igy is marad legzeskimaradasos periodus. Volt a ferjed Velumounttal Schlaflaborban vagy legalabb otthoni poligrafos vizsgalon? Csak kivancsisag..

Meg jatszom a gondolattal, hogy ki kellene probalni a Velumountot mint alternativa..

Előzmény: _chillout_ (170)
sogormail Creative Commons License 2019.08.19 0 0 172

Meglett az alvaslabor tesztem. Sajn az AHI index joval rosszabb mint amit gondoltam. Igazabol tavasszal meg csak vmi horkolas zajcsokkentot akartam, ezert mentem volna "antohorki mutetre". Ahonnan elobb elkuldtek az alvaslaboros tesztekre.

Most meg ott tartok, hogy felejtsem el a mutetet es szokjak hozza a gephez. Nincs alternativa jelen esetemben nagyon, diagnozis szerint. 

De legalabb van mar gepem, maszkom. LAborban mertek maszkkal/geppel es igy AHI=0 volt. Legalabb ez igazoltan tenyleg hasznal. 

Előzmény: Törölt nick (168)
sogormail Creative Commons License 2019.08.16 0 0 171

Egy kis tulsullyom van most, de akkor is horkoltam mikor evekig rendszeresen hosszu tavfutottam.

Nincs nagy mandulam, minden mas tiszta a legutakban. Eddigi orvosi velemeny, anatomiailag szuk a garatom es hozz akepes nagy a nyelv es lagyszajpadlas. 

Mivel refluxom is van ezert elsodleges ajanlas a gep, mert a "tulnyomas" segit az ejszakai reflux tunetek csokkenteseben. Es megszunteti a savgozos irritaciot, nyalkahartya duzzanatot. Velumount fembizbaz:), mint alternativat lehet kiprobalom. Nem a hasznalatat erzem nehezkesnek, hanem a hanyingert amit okoz ha barmi van az arcomban:)

Előzmény: _chillout_ (170)
_chillout_ Creative Commons License 2019.08.16 0 0 170

Férjemnél a nagy mandulák és a túlsúly okozta. 2 éve lefogyott 15 kilót és lényegesen jobban lett. Használja a velumount-it is (aka fém bizbasz), azzal tökéletesen alszik, egyetlen hang nélkül. Nem bonyolultabb használni, mint egy szemüveget.

Előzmény: sogormail (169)
sogormail Creative Commons License 2019.08.15 0 0 169

Hat nalam is hasonlo, apam, nagyapam horkol(t).

Nalam volt egy rakas fulorrgegeszeti nyavalya, de azokat mar megmutogettek, legjaratok jok. Alapvetoen kicsi a fejem es az arcszerkezetem:) Doki azt mondta nagyon szuk a garat nalam. Mutetet nem ajanlottak egyaltalan, a gep fele tolnak erosen, mert refluxom is van. Alternativan talan a szajbateheto fembizbaz (passz mi a neve) lehetne, de attol tutti panikrohamot kapnek:)

Na majd meglatom jov heten lesz gep elvileg. Utana tesztelem.

Előzmény: Törölt nick (168)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.15 0 0 168

Az orrlégzést csak kismértékben akadályozó orrsövény ferdülésen kívül nincs olyan anatómiai eltérés ami ellen a szikét lehet bevetni. Csak OSAS-al súlyosbított horkolás.

Genetika, apám horkol és OSAS, gyerekem horkol pedig csak 20 éves.

Előzmény: sogormail (167)
sogormail Creative Commons License 2019.08.14 0 0 167

"obstructive"

Előzmény: sogormail (166)
sogormail Creative Commons License 2019.08.14 0 0 166

Neked is onstructive problema van, vagy mas is?

Előzmény: Törölt nick (164)
sogormail Creative Commons License 2019.08.14 0 0 165

Atneztem a szakmai protokolt, igy mar ertheto, hogy a nemet eü miert nem tamogatja a mutetet. 

LINK Ez az uptodate . com szakmai osszefoglaloja. Ugyanaz. Elsodleges terapia a CPAP. Mutet hatasfoka kisebb mint 50%. 

Nalam anatomiai problemak vannak, tul nagy a nyelv, lagyszajpadlas. (A fejem meg tul kicsi. Gyerekmeret:) ) Volt mar par fulorrgegeszeti mutetem, de tobbet mar nem tudnak tenni az ugy erdekeben. Orrsoveny, arcuregek, orrkagylo, mar mindent "atszabtak":)

Most megyek 2 ejszakas alvaslaborba, ha kell adnak gepet azonnal. Meglatjuk hogy fogom tudni hasznalni..

Előzmény: Törölt nick (159)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!