Az alkotó munkásságát igen, pár éve megnyerte az Év Természetfotósa pályázatot. A könyvet nem. Viszont az egyik kedves páromtól kaptam egy nagyon szuper izlandi útikönyvet (azt láthattad a fotók elején), sokat segített a tervezésben. (:
Meggyőzhető vagyok, főleg hogy elvileg akkortájt már túl leszek a szakvizsgán meg a mostani "2 megye 3 városában lakok heti többszöri forgásban és időnként egy 3. megye 4. városában is dolgozok még bónuszban" című őrületnek is vége lesz.
A videóban mutatott helyek 75-80%-nál voltam, a többi csak az időhiány miatt nem fért bele. Elviszlek ide, még jobb helyekre is, rugalmasabb lesz a menetbeosztás, nem kell ennyi emberhez alkalmazkodni és az ő jutalékuknak, csak a felét számolom föl, na? :D Mi 4-en voltunk, a másik három ember teljesen rám bízta magát. Kétágyas szobákban hostelekben aludtunk, arányosan osztottunk minden költséget. Egy fizetős út töredékére jött ki. Azóta van kinti kontakt is, aki segítőkész, én nyugodt szívvel indulok neki újra. És tudom, hogy ha publikálom a képanyagot, akkor lesznek még jelentkezők, a végén még válogathatok is, hogy kikkel akarok menni. :D
Saját szervezés. Én állítottam össze az útvonalat, foglaltam az autót, a szállásokat, terveztem és kommunikáltam le mindent. Sarki fényre volt kihegyezve (ezért november), de hasznosan töltve az összes napsütéses (napi 6) órát. Minden vittem. :D Amit kaptam: D800, 10.5/2.8, 14-24/2.8 (Ezúton is hálás köszönet értük.) Amit vittem: D3s, 24/1.4, 50/1.4, 85/1.8, 70-200/2.8 Ami hiányzott: egy jó TS obi még dobott volna az egészen. Meg időőő. Hétfőtől vasárnapig voltam, hétfőn éjjel érkeztem, vasárnap reggel távoztam. Kevés volt. Legközelebb márciusban, 14 napra. Most megy a matek, hogy saját kocsival, érintve a Feröer-szigeteket és úgy körbemenve a szigetet (kérdés, hogy akkor még ez a kocsim lesz, vagy cserélek, vannak ilyen tervek is), vagy bérelt kocsival (ami drága, de új, és ha lerobban, küldenek másikat. Viszont akkor nincs Feröer.) Hatalmas élménnyel lettem gazdagabb! Egy-két képet már publikálgattam belőle, ezeket bedobom most ide is, de még nem állt össze a blogposzt. Lesz az is, kiállítás is. (:
Három nagy téma vágyam van tájfotó területén: Dolomitok, Toszkána és Izland. Eddig még csak az elsőt pipáltam ki, azt is csak 1x. :)
Gondolom a kiállításig hétpecsétes titok az anyag.
Milyen úton-módon mentél? Egyénileg? Turista csoporttal? Fotós workshoppal? Milyen felszerelést vittél? Mit hiányoltál? Minden... MINDEN részlet érdekel, emilben is akár! :)
Tavaly novemberben voltam. Ha sikerül végre helyet találni (és pl méltóztat válaszolni az emailemre az általam kiszemelt épület menedzsere), meg időpontot, akkor kiállítás is lesz belőle. (: Volt pár szponzorom, akiktől kaptam cuccokat az útra (Nikon, Artwork, TravelTech, Nomád túrabolt, Láng Peti :D), akik felé amúgy is illik viszonozni a szívességet, szóval mindenképpen falra fog kerülni az anyag, csak idő kérdése. (:
Nem vagyok hajlandó elhinni, hogy másodszor is elveszett a hozzászólásom. :D Túl sokáig hagytam nyitva az ablakot, és nem kopiztam ki a vágólapra elküldés előtt. Na még egyszer....szubjektív vélemény következik.
D600 pro: -5 évvel újabb szenzor: lenyűgöző dinamika, dupla akkora pixelszám, valós iso100, magas érzékenységen is fejlődött
-szép videó
-jó élőkép
-kicsi, könnyű
D600 kontra: -nevetséges felépítés (játékgép érzet) -nevetséges kezelés (pl középső gomb képvisszanézéskor a retusálás menüt hozza be és nem lehet átállítani. wtf??)
-csapnivaló AF (fényes nappal képes félrefókuszálni, több obival is)
-a fénymérésétől sem vagyok elájulva
A D700 egy masszív riportergép, mind a mai napig. AF-ben, fénymérésben, gyorsaságban, építésben, precízségben lealázza a D600-at. Viszont a D3s meg ezekben a tulajdonságokban (+zajban is) mindkettőt megeszi reggelire, annak ellenére, hogy abban is egy 5 éves szenzor dolgozik! :D
Aki 0-ról indul és Nikonnal akar dolgozni, az D700-at vegyen, nincs ár/érték arányban jobb alternatíva. Aki hobbista/műtermi fotós/tájképeket csinál, annak több lehetőséget nyújt egy D600. Nekem a D3s mellé másodgépnek jobb társ, jobb kiegészítés, annak ellenére, hogy bosszantanak a gyerekbetegségei. Ha a piacon lévő gépek közül kéne választanom, talán a Canon 1Dx szolgálná ki legjobban az igényeim, de semmi kedvem rendszert váltani. Nekem a D800 nem tetszik, ezt egy hét izlandi fotózás után nyugodt szívvel ki merem jelenteni. Hosszútávon egy D5-D3s párosítást tartok reálisnak, remélem kitermelem az árát, mire aktuális lesz. (:
Nyárra ígérik az 1.0-ás verziót, utána a Capture NX támogatásának lőttek.
Kipróbáltam, szerintem rémes. Nem több, mint egy sötétebb View NX.
Az érdemi állítási lehetőségek a jobb alsó sarokba vannak begyömöszölve átláthatatlan és kényelmetlen módon, nincs semmi használható lehetőség manuális WB beállításra.
A képeket igazából nem lehet normálisan, fájlként kezelni vagy menteni, az eredeti NEF-hez nem nyúl, csak egy előnézet alapján állít, amit automatikusan egy 'sidecar' fájlba ment, külön alkönyvtárba. Bármilyen újabb állításnál ez az 'oldalkocsi' automatikusan, a megkérdezésünk nélkül felülíródik és fuccs a beállításainknak.
De a legrosszabb, hogy semmilyen lokális állítási lehetőség nincs: nincs lasszó eszköz, csak az egész képet lehet egyszerre görbézni vagy szintezni.
Az eddigi munkafolyamatom alapvetően a Capture NX2-ben zajlott, PS-ben csak az apróságok lettek helyrerakva (szenzorkosz-villanypózna klónozás, élesítés, keretezés, stb.), de úgy látom, a jövőben ezt elfelejthetem és ha normális konverzióra sem lesz lehetőségem (pl. a Big Stopperrel nem lehet normálisan a WB-t beállítani a kép elkészültekor, csak az utólagos állításra támaszkodhatunk, de infravörösben is elengedhetetlen a kézi WB állítás), a Canon alternatíváiban leszek kénytelen gondolkodni egy jövőbeli esetleges fényképezőgépvásárlásnál, mivel a Canon (vagy Pentax, vagy Sony, stb) nyílt forráskódú algoritmusban menti el a RAW fájljait.
Hmmm, Canon 70D, 10-22EFS, 18-55 STM I/II, 70-200f/4 IS... Nem is hangzik rosszul egy tájkép setupnak. Infrás váznak meg mondjuk egy 450D. Csak éppen FF-re nincs jó setup. (Nincs jó széleslátó zoomjuk - a 17-40f/4 láthatóban gyenge, a 16-35 pedig infrában vacak, a Sigma, Tamron, Tokina stb. alternatívák szintén). Bár a 17 TSE jó üveg, infrában is, de egy vagyon.
Ha gondolod, elviszem szívesen a lencsédet, de a visszakerüléséről már valahogy neked kell gondoskodnod, mert nem hiszem, hogy helyben meg lehetne várni.
Az elmúlt napokban fotóztam esküvőt, rendezvényt, terméket, feldolgoztam több száz képet. Szóval most épp semmire nem telik az időmből. De a jövő hét közepe már nyugisabb lesz. (: