Én megkérdeztem az OGYI-t. Az OGYI a magyar forgalmazó ellen ügyszségi eljárást indított. Hivatalosan az alábbi ismertetést adták a szerről:
"Az amigdalin egy a természetben is előforduló ciánglikozid (cianogén-glikozid) csoportba tartozó vegyület. Különböző magvakban jelentős mennyiségben fordulhat elő, például a keserűmandula, sárgabarack, őszibarack, cseresznye vagy szilva magjában. A mérgezés oka, hogy a magok sérülésekor (összerágás) vagy száradásakor felszabaduló emulzin nevű enzim az amigdalinból cián-hidrogént szabadít fel. Felnőttekben kb. 60, míg kisgyermekekben akár 5-10 keserűmandula elfogyasztása halálos ciánmérgezést okozhat. A mérgezés tünetei fejfájás, légszomj, szívdobogás, hányás, görcsök, kóma és légzésbénulás lehetnek.
A fenti mérgező hatások elkerülése miatt az amigdalint tisztított formában is előállították az 1950-es években (1952.), ez a kivonat már nem tartalmazott emulzin enzimet, így kisebb volt a cián-hidrogén felszabadulásának esélye. Az így előállított készítményt jegyezték be Laetrile néven az Egyesült Államokban. Ma már nem forgalmazható.
Szájon át történő alkalmazás esetén azonban a tisztított amigdalin tartalmú kivonatokból is, tehát a Laetrile-ből is felszabadulhat cián-hidrogén, feltehetőleg a belekben található β-glikozidáz enzim és a bélbaktériumok működésének eredményeként. Intravénás alkalmazás esetében az ilyen mellékhatás kialakulásának valószínűsége kisebb.
Jelenleg az amigdalin tartalmú készítmények esetében szinonim névként használják az amigdalin, Laetrile és B-17 vitamin elnevezéseket. A vitamin elnevezés teljes mértékben hibás és megtévesztő, mivel az amigdalint jelenleg semmilyen formában nem soroljuk a vitaminok közé.
Az Országos Gyógyszerészeti Intézet, valamint a hivatalos szakirodalom, és a nemzetközi szakhatóságok (EMEA, Európai Gyógyszerértékelő Ügynökség; FDA, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-Engedélyezési Hivatala; EFSA, Európai Élelmiszer-Biztonsági Hatóság; NCI Egyesült Államok Rákkutató Intézet) egyértelmű álláspontja szerint is a Laetril (B17 vitamin) egy toxikus vegyület.
A honlapon található figyelmeztetés szerint a készítmények nincsenek Magyarországon törzskönyvezve. A fent nevezett gyógyszerek tehát nem felelnek meg a jogszabályi követelményeknek, mivel Magyarországon csak olyan gyógyszer forgalmazható a 2005. évi XCV. törvény 5. § (1) bekezdése értelmében, amely gyógyszer készítményt vagy az Országos Gyógyszerészeti Intézet vagy az Európai Unió Bizottsága engedélyezett.
A fenti készítményeket az Országos Gyógyszerészeti Intézet, illetve az EU sem gyógyszerként sem gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményként nem engedélyezte, az injekció gyógyszerforma miatt pedig kizárható, hogy a termék kozmetikumként vagy táplálék kiegészítőként Magyarországon forgalomba kerülhessen."
Mégegyszer kiemelném, hátha elsikkadt a nagy olvasásban: "A fenti mérgező hatások elkerülése miatt az amigdalint tisztított formában is előállították az 1950-es években (1952.), ez a kivonat már nem tartalmazott emulzin enzimet, így kisebb volt a cián-hidrogén felszabadulásának esélye. Az így előállított készítményt jegyezték be Laetrile néven az Egyesült Államokban. Ma már nem forgalmazható."
Ez kb. azt jelenti, hogy régen "csodaszernek" gondolták, de kivonták a forgalomból. Páran megpróbálnak még mások tudatlanságából és hiszékenységéből megélni, amíg csak lehet. Ha ez nem lesz jó, majd találnak másik hasonló sorsú vegyületet.
Aki ezek után még hajlandó pénzt adni érte, sőt, hajlandó be is venni, csak magára vethet.
"Kutatásaiban dr.Krebs sárgabarackmagból vont ki laetrilét, de a teljes ételekben szintén megtalálható, különösen a búzafűben." .......... "a mai átlagos értend körölbelül 400-szor kevesebb B17 vitamint tartalmaz, mint a természetes népek étrendje, ahol is a rák előfordulása rendkívül alacsony."
Szerintem is igaza van az előttem szóloknak, hogy a hit az egyik legfontosabb dolog.
Szerencsére sokaknak sikerül meggyógyulni, és szerintem mind hittek ebben a lehetőségben.
Sajnos nem vagyunk egyformák, és mindenkinél máshogy alakul ki ez a betegség, van, akinél súlyosaban, van akinél kevésbé súlyosan. Van, akinek a szervezete jól reagál a terápiára (legyen az a hagyományos orvoslás vagy valamilyen alternatív mód), van akié kevésbé, nagyon egyéntől függő. Az nem teljesen igaz, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, úgy lenne teljes, hogy nem gyógyítható teljes bizonyossággal...
Megértem bárki fájdalmát, de ne vegyük el senki Hitét! Én sem látom be, hogy nem lehet meggyógyulni! Mert NEM AKAROM!
" Ő semmiben nem hitt, elfogadta a megváltoztathatatlant,"
Kedves gondosmókus! A fent idézett mondatod a magyarázat! Nem szándékozom vitatkozni, de eszem ágában sincs hagyni, hogy a hozzászólásod "parlagon heverjen" egy olyan fórumon, ahol segélykiáltás a hozzászólások nagy része.
Az egyik legeslegkedvesebb családtagom kemoterápia nélkül (ellenőrzések mellett),egyenlőre hatékonyan gyógyulgat, egy pár alternatív rásegítéssel. Nem a férjem, nem a szüleim, még attól is fontosabb.
Ha majd a rákkutatás egészségügyi kérdés lesz, akkor val'szeg előrelépést is igazolnak a statisztikák. Ameddig gazdasági vagy gazdaságpolitikai kérdés, nincs miről beszélni.
Ezt használják ki sokan, azt, hogy segíteni szeretnénk, bármi áron.
Ez igaz. Sok olyan szer van, ami kamu. És olyan is akad, ami segített embereken.
De ez a szelektív látásmód engem nagyon zavar. Nem árt tudni, hogy az orvostudomány szerei sem mindíg segítenek, és azok sincsenek ingyen!
Pl. a kétes hatású kemoterápiáért milliókat fizetnek a gyártóknak, amit szintén mi fizetünk, TB járulék címen.
Lássuk be, a rák a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, csak a túlélés ideje hosszabbítható meg.
Nem látjuk be. Az orvostudomány a rákról sz*rt se tud. Kifejthetném miért, de most nincs kedvem. Az pedig hazugság, hogy gyógyíthatatlan. Számos gyógyult van. Csak az én környezetemben hárman vannak, akiket 15-20éve diagnosztizáltak rákkal, és még élnek -sőt, gyógyultnak vannak minősítve már 10-15éve-. Az interneten pedig ezrével találsz -ha rákeresel-
Egyébként ha javasolhatom, ezt a negatív, reményvesztett véleményedet ne oda irkáld, ahol még ÉLŐ és KÜZDŐ emberek vannak! Mert ezzel a szöveggel a reményt veszed el másoktól, ami a gyógyuláshoz 95%-ban FELTÉTLEN szükséges.
Engem spec nem zavar, én már megszoktam ezt a magyar vircsaftot. De vannak akik kevéssé erősek, vagy épp a diagnózis-sokk pillanatában vannak. Őket bátorítani kell, mert a rák NEM FELTÉTLEN VÉGZETES!
Tegnap 10 hónapja hagyott itt a férjem 9 hónappal a gégerák felfedezése után. Az utolsó 6 hétben a tüdőáttét is jelentkezett kissejtes tüdőrák formájában. 5 hónapig szedte a B17 vitamint. Korábban mást, de az onkológus-sugárterápiás orvosa a világon SEMMIFÉLE alternatív szert nem ajánlott, csak a Béres cseppet. Az összes ismeretet az interneten szereztem, a rákfórumon és a különféle orvosi oldalakon. Amit lehetett, adtam neki, de a világon semmi nem segített. Aki kíváncsi rá, a tavaly májusi fórumon visszaolvashatja a véleményemet. Akkor azt mondtam, hogy sarlatánok csalják ki a pénzünket, de mára már kissé megbékélve azt mondom, hogy ha a fájdalom a kiegészítő szerek miatt nem jelentkezett, már megérte adni neki. Mert a világon semmi fájdalma nem volt, csak szép lassan kiköhögte a tüdejét. Ő semmiben nem hitt, elfogadta a megváltoztathatatlant, hogy itt az idő, el kell menni. Abban a helyzetben az ember minden szalmaszálba kapaszkodik, mindentől segítséget remél. Ezt használják ki sokan, azt, hogy segíteni szeretnénk, bármi áron. Lássuk be, a rák a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, csak a túlélés ideje hosszabbítható meg. Kinek mennyivel. Az én drágám túlélése nagyon rövidre sikeredett. A mások fórumon olvastam egy férfiről, akinek elment a kedvese. Ő vetette fel, hogy a szülők, nagyszülők eltávozásával kapcsolatban milyen nagy a fájdalmatok. Hát az a fájdalom, amit a társ elvesztése okoz, nem hasonlítható össze az előttünk járók elvesztésével. De soha nem a halálra kell gondolni, hanem az Életre, amit együtt töltöttünk. Mi 37 boldog évet.
Laetril ügyben csak a tiétek a döntés. Én nem próbáltam a szert, tapasztalatom sajnos nincs vele. De ha próbáltam volna, akkor sem ajánlanám, de nem is riasztanálak el tőle, mert ahány beteg, annyi sors. Van akinek egy szer, vagy módszer használ -vagy úgy érzi, hogy használ, vagy hisz benne, ahogy tetszik-, van akinek ugyanaz nem használ. Így megy ez.
Én spec rákos vagyok. :-) Így aztán kénytelen voltam okosodni. Vagy hagyni, hogy az orvos azt csináljon velem amit akar. Ez utóbbi nekem nem szimpatikus megoldás...
sajnos kénytelenek voltunk beletanulni, mivel nővérem 8 éve melanómás..sajnos már a tüdő áttéten is túl vagyunk, illetve most épp az agyi áttéten.. :-( de bízom benne, hogy ennél már csak jobb lesz!! és a nővérem férje is orvos..tehát innen a "tudás". nem tudom ki honnan veszi az információkat, de mi a net-ről, könyvekből..szóval innen-onnan. remélem megválaszoltam a kérdésed.
Magam is elég sok barackmagot megettem életem során, mégsincs semmi bajom. A világ rák nélkül könyvben sem állítják azt, hogy nem lehet mérgezést kapni a magtól, csak azt, hogy aránytalanul nagy mennyiség szükséges belőle, valamint azt, hogy bizonyos fajták keserű (!) magjai lehetnek mérgezőek.
Vidéken nőttem fel, nagyszüleim tanyán éltek, tudom, hogy nem lehet mindent válogatás nélkül "lelegelni", nem is erről akart szólni a reakcióm, csak arról hogy minden lehet toxikus, a megfelelően nagy dózisban.
Biztosan igaz ez a sóra is, meg hogy egészségtelen, testünkben mégis szükséges az élethez a só...
Úgy tűnik, mindketten eléggé jártasak vagytok a témában: honnan szerzitek a tudást? Orvosok vagytok, vagy valamelyik családtagotok orvos, vagy ne adj Isten, valamelyik családtagotok szenved daganatos megbetegedésben?
de a szerintem a leglényegesebbet te is elmondtad..mégpedig, hogy ezek a terápiák alkalmazása szakember jelenlétében biztonságos..állítólag.
Sajnos épp a napokban cikkeztek egy esetsorozatról, ami Franciaországban történt (sugár). Nem részletezem, de aki akarja, megtalálja bárhol, mert tele van vele a média.
bár nem egy tanulmányt olvastam erről is pro és kontra..
Bizony...igen kemény az a kontra!! A legnagyobb probléma, hogy erről az orvos általában nem tájékoztat. Ha a beteg szerencsés és van internete, akkor utána tud nézni. De ennek nem így kéne működnie.
tényleg nem kukacoskodásból írtam,de tényleg nem 2 cikk alapján írtam a véleményemet.
Teljesen igazad van. A veszélyekre fel kell hívni a figyelmet. Én is eszerint cselekszem. De az objektivitás megtartása miatt mindíg kitérek arra is, hogy sajnos az orvostudomány jelenlegi megoldásai sem veszélytelenek. A betegnek -egyelőre- joga van dönteni a kezeléséről.
igen, tudom hogy a kemó és a sugár is méreg..sajnos :-(
de a szerintem a leglényegesebbet te is elmondtad..mégpedig, hogy ezek a terápiák alkalmazása szakember jelenlétében biztonságos..állítólag. bár nem egy tanulmányt olvastam erről is pro és kontra.. tényleg nem kukacoskodásból írtam,de tényleg nem 2 cikk alapján írtam a véleményemet.
Még valami. Állítólag volt egy eset a nagy laetril láz idején -volt ilyen időszak azt hiszem a 70-es években-, amikor egy faszi naponta benyelte 30db almának a magját, szétrágva, mondván, így egészséges lesz a B17-től. Már nem tudom mi lett vele végül -meghalt-e?-, de erős mérgezéssel kórházba került.
Egyébként a barackmag bele NAGYOBB MENNYISÉGBEN valóban mérgező tud lenni, de gondolom itt is igaz az adagolás fontossága. Én gyerekkoromban ettem sárgabarackmagot nagyszülők kertjéből, 3-4db-ot naponta, de nem emlékszem, hogy hasmenésem lett volna.
Azt se hinném, hogy aki terápiás céllal foglalkozik ezzel, az zsinórban halálra mérgezné az embereket mr évek óta. De igaza van epershake-nk is, mert sajnos tényleg elég sok átverés is van. Nem árt vigyázni.
Ebben az esetben nem olyan egyszerű a "ha hisz benne szedje, he nem, akkor ne" elv
Pedig sajnos az a helyzet, hogy olyan eljárást vagy szert nem fogsz találni, amire neked valaki is ki meri jelenteni, hogy az 100% eredményes lesz. Vagyis a sok 50-70%-kos akármi közül kell dönteni, ami viszont alapos tájékozódást követően, jól átgondolva, de mégis, alapvetően csak némi hittel megtámogatva lehetséges. :-(
Még egy fájdalomcsillapító sem hat mindenkinél. Csak olyan eljárások, szerek léteznek, amiknek használata a statisztikák szerint több gyógyultat eredményezett.
Itt is az fog dönteni, hogy a BETEG hisz-e benne annyira, hogy végül kifizeti ezt az összeget, mert bízik a hatásában.
Végülis bármitől meg lehet halni, még a sima kenyértől is ha félrenyeled :-) Lehet parázni naphosszat, csak nem érdemes.
Ezt a mérgezés dolgot pedig nem érdemes túllihegni. Had emlékeztessek, hogy a kemoterápia is erős méreg. Direkt sejtméreg. Kérdezd meg az orvost, el fogja mondani -ha magától nem is, kérdésre biztosan-. Ha az terápiás rangra emelkedett ennek ellenére, akkor azt hiszem, ehhez képest egy barackmagnak is lehet létjogosultsága. Persze csak szakember kezében, ész nélkül nem.
Ettől még a laetril is lehet akár halálos, én sem vitatom, de tudni kell, hogy a kemo vagy a sugár is. Ezért kell tájékozódni. És ezért kell szakember. Nyilván, a kemo is főként akkor veszélyes, ha nem szakember adagolja. Azt viszont nem teljesen értem, mi a franc kerül ezen a laetril kúrán 1,5millióba? Bár tulajdonképpen egy kemo kúra ennek a sokszorosa -csak azt fizeti a TB-, úgyhogy végülis akár még jogos is lehet. Vagy átverés. Ki tudja?
ne haragudj,de nem szeretnék "kukacoskodni".. de igen,hallottam olyanról amikor a barackmag mérgezést okozott!! kérdezz meg olyan embereket, akik vidéken nőttek fel, vagy közel a természethez.ők tudják hogy igenis nagyon mérgezők tudnak lenni bizonyos magok,növények..stb ja,konyhasótól is meg lehet hallni!!nézz utánna!!!
Igen, vannak ellenérvek, pro és kontra. MLMes forgalmazókkal én is összefutottam, de inkább nem vettem igénybe a segíségüket. Meg tudnád adni a második idézet forrását?
Sokan azt állíták, hogy mérgezővé válik. Ezt a könyvben több ellenérvvel is megtámadják. Alapanyagát leginkább barackmagból, egyéb csonthéjas magokból nyerik. Valaki halt már meg a magok evésétől? Valaki halt már meg a konyhasótól? A sót az élő szervezet igényli. Mégsem hal meg senki tőle, ellentétben a klórral, mi rendkívül mérgező... Hasonló a helyzet az oxigénnel: az életet jelenti a sejteknek, de ha sokat kapnak belőle, vagy esetleg egy kis ártatlan C-atomhoz kapcsolódik, máris kész a baj. Testünk 70%a víz, mégis halálosan túl lehet adagolni... Stb, biztos lehet folytatni. Nem vagyok otthon a kémiában, de nagyon fontos az, hogy az egyenként esetleg mérgező anyagok kötésben létfontosságú tápanyagot jelent a szervezet számára is. Lehet, hogy a laetrilnél is ez a helyzet, de persze nem biztos. Ha igaz az az állítás, amit a hozzászólásodban írsz, és amit sokan vallanak.
Ezért szeretném, ha valaki olyan is hozzászólna, aki esetleg próbálta a terápiát!
Kösz! Mielőtt megnyitottam a topikot, próbáltam keresni hasonló témát, de nem volt semmi konkrét, néhány olyan hozzászólástól eltekintve, amelyek nemigazán tartalmaztak számomra újdonságot. Ebben az esetben nem olyan egyszerű a "ha hisz benne szedje, he nem, akkor ne" elv, hiszen az injekciókúrát rendkívül komolyan kell venni, és a költsége 1,5 millió forint. Ezért szeretnék további infókat erről a lehetőségről.
Az is elgondolkodtató, hogy miért nem lehet hozzájutni legálisan? Valószínű az, hogy nincs, vagy nem igazolt a hatása... a könyvben persze azt mondják, hogy a hagyományos kezeléseknek még kevésbé igazolt a hatása...de abban van az üzlet. Ha ebbe belegondol az ember, az egy horror.
mi is hallottunk az AMIGDALINról, és utánna is néztünk..
"Összességében elmondható, hogy az amigdalin rákellenes hatása nem bizonyítható, ugyanakkor könnyen válik mérgezővé. Amigdalintartalmú készítmény Magyarországon hivatalosan nincs forgalomban, engedélyt jelenleg nem adnak rá. Sajnos az ún. multi level markentig (MLM) rendszerben forgalmazó cégek termékskálája nem ellenőrizhető, itt felbukkanhat ilyen tabletta. Szedése semmiképp sem ajánlott."
ezt találtuk (és sajnos nemcsak ezen az egy helyen)
http://www.tgy-magazin.hu/index.phtml?id=189
talán segítség azoknak, akiket MLM-esek "be akarnak etetni"..elnézést a megfogalmazásért..nem találtam jobbat rá..
Laetrile, B17 vagy amigdalin...
"...Mivel az előállítás nehézségekbe ütközött, egyszerűen az amigdalint hozták forgalomba rákellenes szerként, de hol Laetrile-nek, hol pedig B17. vitaminnak nevezték. (Ez külön megtévesztés, ilyen vitamin nem létezik.) Az amigdalin rákellenes hatásának mechanizmusa igen egyszerű: az egészséges sejtekben az amigdalin cianidját egy a rodanáz nevű enzim ártalmatlan tiocianáttá alakítja, a rákos sejtekben lévő béta-glükoronidáz enzim hatására cianid szabadul fel: a rákos sejtek szinte öngyilkosságot követnek el. Sajnos nincs így. Ez a biokémiai megfontolás teljesen légből kapott. Az ellenőrző kísérletek sem a gyógyító, sem pedig a megelőző hatást nem igazolták. A Laetrile-t az USA-ban nem engedélyezték. A kétségbeesett és még mindig reménykedő betegek kénytelenek Ernesto Contreras mexikói klinikájára menni, ahol 1500-2500 dollárt kérnek egy semmit sem érő kezelésért. Noha minden megbízható adat a Laetrile hatástalanságát bizonyítja, sokan vélekednek úgy az effelől kétséget nem táplálók közül is, hogy az adott helyzetben szerencsésebb lenne a forgalmazás engedélyezése. A félrevezetett és reményvesztett betegek ugyanis így a feketepiacon sokkal borsosabb árért jutnak hozzá a készítményhez. Meg kell azonban fontolnunk, hogy a Laetrile nem veszélytelen, hiszen cianidot tartalmaz, amely a szervezetben felszabadulva mérgezést, esetleg halált is okozhat.."
szóval ez is egy vélemény...ez a mi véleményünk. üdv.
Ez a téma rendszeresen előkerül a rákos topikokban, többször ki lett tárgyalva, és mindíg az lett a vége -szerintem helyesen-, hogy aki hisz benne, az szedje, aki nem, az ne szedje.
Pro/kontra vannak érvek, mint ahogy minden más szernél is. A könyvet én is olvastam, ez az egyik oldal -hatásos, csodaszer stb.-, aztán van a másik oldal, ahol az ellenzők mantráznak -pl. mérgező, hatástalan stb. -.
Hogy ki, kinek hisz, egyéni döntés. Biztos módszer nincs, még a hagyományos kezelés sem az.
Azt kell tudni, hogy a betegnek joga van dönteni, legyen az a kezelés bármilyen. Persze csak ésszel érdemes. Körül kell járni mindent, érdeklődni ahonnan csak lehet, aztán az infók birtokában a beteg döntsön. Az orvossal is kell konzultálni ilyen esetben, az más kérdés, hogy alternatív terápiák ügyében náluk valószínűleg süket fülekre fog találni a beteg, így a döntésben sok segítség onnan általában nem nagyon jön. Bár vannak kivételek, de sajnos igen kevés.
Én konkrét tapasztalatot nem tudok írni a B17-ről, mert én nem szedtem.
Állítólag a laetril terápia egy egyszerű mechanizmuson alapuló, hatékony alternatív rákellenes kezelés.
A laetril (amigdalin, B17 vitamin) hatékonyan tudja pusztítani a ráksejteket, amellett, hogy nem gyengíti a szervezet immunrendszerét és nem pusztítja az egészséges sejteket - ellentétben a jelenleg használt és elfogadott rákkezelési eljárásokkal (műtét, kemoterápia, sugárkezelés).
Nagyon részletesen, irodalmakkal alátámasztva lehet a témáról bővebben olvasni Edward Griffin: A vilag rak nélkul című könyvében. Itt egy eléggé hihetően előezetett összeesküvés-elméletbe van ágyazva a történet. Ha igaz, amit a könyvben írt...
Szeretném megkérdezni, hogy ki hallott már erről a dologról? Kinek, milyen tapasztalata van vele? Esetleg valaki használta is már ezt a szert?
Sajnos a rák nagyon sok embert érint. Ha az ember beteg, mindent hajlandó megtenni a gyógyulásért, bármit kész kipróbálni. Nekem két családtagom is beteg, ezért szeretnék minél több infót megtudni ezzel kapcsolatban azoktól, akiknek saját tapasztalataik, véleményeik vannak.
Bővebben a témáról olvashattok: www.b-17.hu b17.lap.hu