Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2025.12.12 0 0 6242

Mindkettőt szoktam nézni, a Fortepant néha célzottan is, ha keresek vmit, 

de ez most nagyon egyedi.

Előzmény: Popenka (6241)
Popenka Creative Commons License 2025.12.12 -1 0 6241

Én a Fortepant nézegetem. Csoda dolgok vannak néha. Szinte a lábam nyomát felismerem pár képen. Vagy a nagyapámét.

Vagy a -Ritkán látható történelem- blogon nézelődök. A sok hülye balfasz akarom mondani szélsőjobbfasz kommentelőt, és a butákat ott ki kell zárni, nem kell olvasni.

Előzmény: nagypapi51 (6240)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.12.12 0 2 6240
dulci_nea Creative Commons License 2025.12.10 0 0 6239

Nem neked szól. Csak úgy kibukott belőlem, külön pontként. 

Előzmény: Popenka (6237)
Popenka Creative Commons License 2025.12.10 0 1 6238

jó, lemaradt, hogy az én gyerekkoromban a csoki miku és társai leginkább a szerencsi csokira emlékeztettek

de ma már a szerencsi csoki sem emlékeztet a szerencsi csokira :DDD

Előzmény: Popenka (6237)
Popenka Creative Commons License 2025.12.10 0 0 6237

a téma nem erről szól, hanem a "csoki" összetételéről, amit te is pedzegettél

a gyerek állapota: no comment, erre picológus kellene az egész családnak, a történet valós, élő, bárhol létező

2. öööö én politizáltam? remélem nem

Előzmény: dulci_nea (6236)
dulci_nea Creative Commons License 2025.12.10 0 0 6236

Elhiszem, hogy van ilyen. De ne ismétlődjön már évről évre. Egy 3 éves gyerek is képes megérteni, megjegyezni és betartani, hogy neki ez rossz. Ahogy egy jól szocializált cukorbeteg gyereket is hiába kínálgatnak, mégha nincs is mellette a szülő. Általában. 

2. pont. Akárhova megyek, a kedvenc topikokban is, átcsúszik a politikába már minden. :/ Mondjuk, én is hajlamos vagyok erre, de türtőztetem magam.

Előzmény: Popenka (6235)
Popenka Creative Commons License 2025.12.10 0 0 6235

Nem akartam, de kijön belőlem a csokimikulás negyedik fejezete.

Nem lesz vidám.

Van itt egy kisgyerek. Szülőknek és nagyszülőknek mindkét oldalról hiába mondjuk, hogy ilyen "kampánycsokit" ne adjanak a gyereknek.

A gyerek minden Húsvét és minden Mikulás alkalmával súlyosan allergiás lesz. Közben nem. Durva bőrkiütések és szájnyálkahártya sérülések jönnek ki. A gyerek ezután hetekig diétára szorul, vízben főtt rizs és krumpli, a végén már egy kis vízben főtt hús is. Gyakorlatilag a teljes ünnepi menüsorról lemarad, se sült, se bejgli, se tojás, se sonka, se töltött káposzta, mert előtte megzabáltatják ezekkel az undorvány csokikkal. Ezzel küzdünk 3 éve. És mindig megismétlődik, Karácsony és Húsvét. Az iskolában már megvolt a mikulás, a gyerek merő fájdalmas kiütés most.

A gyerek mire fog emlékezni, milyen ünnepi nagymamai menüre???? 

Arra emlékszik majd, hogy szabad volt csokit ennie, utána kur*va beteg volt.

A felmenők nem értik, pedig vezető beosztásban dolgoznak itt-ott. Nem a cg.sorról valók.

A sötétség. Az AI vagy MI ezt a sötétséget csak növeli, de legalább exponenciálisan, még a fszbikhoz képest is.

Előzmény: Fleur de sel (6231)
Popenka Creative Commons License 2025.12.10 0 0 6234

"Másik fejezet; az igazi csokimikulás helyett bevonóból öntött nyúl, mikulásos sztaniolban."

Akkor a harmadik fejezet: kukacos mikulás. Hajdúböszörmény és valami Tápióistenhátamögötte gyerekeinek meglepetése. :)

Az élet utat tör.... nem lehet becsomagolni. :)

https://index.hu/belfold/2025/12/08/csokimikulas-iskola-ovoda-kukac-fereg/?token=2ac0cf3ca9cec7e72447a69aac6e3e42

Én már láttam ilyet élőben. Hosszú évekre magára maradt debreceni lakásban, a spájzban volt liszt, moly, és csokimikulás. A csokimiku úgy nézett ki becsomagolva, mintha kalasnyikovval lőtték volna szitává. :)

Szereti a moly a csokit, vagy legalább azt, amiből a miku van.

Előzmény: dulci_nea (6232)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.12.10 0 1 6233

Az '50-es években pláne nem volt dúskálás, minden esetre a virgács - biztos ami biztos - járt, 

a zacskóban földimogyoró á. 3.60.- /10 dkg, kommersz szaloncukor, talán 1-2 aszalt füge, és egy sportszelet.

A mikulás bekopogott az utcai ablakon, gyanús volt a dolog, míg nem néhány év múltán a nagy

ruhásszekrényben megtaláltam a jelmezt, amit apám viselt. Jó volt gyereknek lenni... :)

Előzmény: dulci_nea (6230)
dulci_nea Creative Commons License 2025.12.09 0 0 6232

Az a világ rendje, a gyerek a szülői mintát fogja követni, utánozni. Meg fog tanulni a lábán járni. De élete végéig melegíti a szívét, hogy a "nagyinál lehetett". Nem kéne a nagyinak is előírásokat adni. Komolyabb gyerekcihológusokat idézhetnék, nem lesz semmi baja a gyereknek, ha nem mindenhol egyformák a szabályok. Sőt...

Másik fejezet; az igazi csokimikulás helyett bevonóból öntött nyúl, mikulásos sztaniolban.

Előzmény: Fleur de sel (6231)
Fleur de sel Creative Commons License 2025.12.09 0 0 6231

Kisgyerek korunkban (60-as évek) még nem bevonóból voltak a figurák, hanem rendes csokiból. Ha jól emlékszem...

Az unokákkal kapcsolatosan meg ezt a képet dobta fel nemrég az algoritmus. :))

Előzmény: dulci_nea (6230)
dulci_nea Creative Commons License 2025.12.09 0 0 6230

Asszem, mehet az ízemlékbe, a gyerekkori mikulások.

Nem sokkal háború után születtem, nem volt dúskálás. A kis piros papírmasé csizmákat, virgácsot ünnep után "elvitte" a Mikulás, eldugta a szekrénytetejére. 5-én előkerült, kitettem az ablakba, de még 5-én este megnézhettem. Mindig túljárt az eszemen a fránya Mikulás. Míg szánkózni vitt a nagymama, közben járt nálunk. Látszott kívülről az ablakban, a virgácson szaloncukrok lógtak, édesanyám kézzel kötögette. A kiscsizmákból kitüremkedett valami csoki, mogyoró. Ez hatalmas csoda volt, még most is előttem a kép. A mese hozzá az volt, hogy virgácsot is kaptam, mert azért volt némi oka; de cukrokkal díszítve, mert alapvetően azért jó gyerek vagyok. Ezt a mesét próbáltam átvinni a saját gyerekeimnek, de a lányom úgy megsértődött, nem is akarta a többit. A csoki Mikulást a talpa felől kezdtem enni; visszacsomagoltam, mellszobor lett belőle, majd fej. Vissaztettem az ablakba, míg el nem fogyott; hadd lássák, hogy járt nálam a Mikulás. 

Az unokáknál már mi volt? Ne is vigyek csokimikulást, mert nem engedik megenni a szülők, csak ha belga csoki. 

homerx Creative Commons License 2025.11.27 0 0 6229

na, nekem most ilyen a mikrom. be kellene ujitani egy ciklotront. vagy lenyulok a cern-bol egy tokamakot.

Előzmény: Popenka (6228)
Popenka Creative Commons License 2025.11.26 0 0 6228

nekem volt olyan fehér is, úgy emlékszem kidobtam egy lomtalanításkor :)

működött de teljesen hasznavehetetlen volt

emlékszem, annyira gyengén sütött, hogy egy alátéttel megemeltem a rácsot, hogy közelebb legyen a fűtőszálhoz a cucc!

Előzmény: Fleur de sel (6226)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.11.26 0 0 6227

...A vasalózsinór tuti nem EU-konform...

Pedig földelt az is, ez itt friss kép.

Előzmény: Fleur de sel (6226)
Fleur de sel Creative Commons License 2025.11.26 0 0 6226

gyanítom, hogy igen, fix kábelesek. Dyras, Hausmeister, stb. márkák alatt árulják most, azt a fehéret nem látom, amit a riportban mutattak. 

A vasalózsinór tuti nem EU-konform. :))

Előzmény: nagypapi51 (6225)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.11.26 0 0 6225

Ennek az utángyárottnak fix, beépített kábele van gondolom, a retro gépek még ún.

vasalózsinórral működtek (ahogy a kávéfőzők is)

Előzmény: Fleur de sel (6224)
Fleur de sel Creative Commons License 2025.11.26 0 1 6224

A TV2 riportjában is jól leszólták a magyar utángyártott darabot. 

Lehet, hogy most, a riport után, a vatera/jófogás/marketplace-en felmegy a leharcolt ndk-csehszlovák minigrillek árfolyama. :-D 

Előzmény: dulci_nea (6223)
dulci_nea Creative Commons License 2025.11.26 0 0 6223

Nagy kedvenc volt a családban a szendvics sütő. Asszem elkerült a nyaralóba.

Vettem nemrég egy ilyen pléhből vágott förmedvényt. Azt hittem, sütő.. sütő, és annyi. Csak a baj van vele.

Popenka Creative Commons License 2025.11.25 0 0 6222

ja, és nálunk NDK-s volt szigorúan, mint a "levehető ajtós turmixgép" :)

https://www.youtube.com/watch?v=BBf9G96kAas

Előzmény: Popenka (6221)
Popenka Creative Commons License 2025.11.25 0 0 6221

sok vargányás pirítós készült benne

Előzmény: Fleur de sel (6217)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.11.25 0 0 6220
Előzmény: nagypapi51 (6218)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.11.25 0 0 6219

Van még egy Kenwood kontakt szendvicsütőm is (á. 24€ volt 10 éve) de az más műfaj.

Előzmény: nagypapi51 (6218)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.11.25 0 0 6218

Nekem is csehszlovák van, hibátlan ma is, hetente használjuk.

Anno 330 Ft volt, nem kevés. Különbség az NDK- Cseh között, 

hogy előbbi fűtőszála középről ágazik kétfelé, utóbbi oldalról, 

de a sütési élményt ez nem befolyásolja.

Előzmény: Fleur de sel (6217)
Fleur de sel Creative Commons License 2025.11.25 0 0 6217

Talán ebbe a topikba illik leginkább. :)

https://www.facebook.com/hetinaplo

NDK-s party grill és társai.

Nekünk a csehszlovák volt. :)))

nagypapi51 Creative Commons License 2025.11.18 0 0 6216

'76-ban, amikor megnyílt a Budai Skála, a Bercsényi utcai parkolóban, az áruház bejárata mellé

települt egy grillcsirkés kocsi. Ment a bolt, ráadásul, ha vittél 'konzerves üveget', 

grátisz telemérték a tálcára lecsöpögött-felgyülemlett zsírral. Ennek persze elment a híre,

sokan álltak sorba csak ezért, ezt persze rossz szemmel nézte az üzemeltető.

Egy darabig még adták talán 50 Ft/üveg, de egy idő után ezt is beszüntették, nem tudni mi lett

a sorsa a rengeteg zsírnak, akkortájt még nem volt olajbegyűjtés, ráadásul ez nem fáradt olaj volt..

nagypapi51 Creative Commons License 2025.11.17 0 0 6215

Az 'öregek' nyilván emlékeznek még a Pritamin (Vitaprix) édes paradicsompaprika krémre, 

70 g-os kiszerelésben volt, mint az Aranyfácán paradicsompüré. Sajnos már régen eltűnt,

és a Piros Arany sajnos nem az igazi. Legjobb reinkarnációja sztem a LeGusto tubusos változata.

öreg_néne_b Creative Commons License 2025.08.21 0 1 6214

Két meggyes-diós és egy túrós van a kemencében. Kell még neki vagy tíz perc. :)

Előzmény: dulci_nea (6212)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.21 0 1 6213

Szeretem a borsos-pirított káposztás dolgokat, pl. a hasét, 

nem ördöngös dolog, vajas leveles tészta kell csak hozzá, talán nekiállok

a közeljövőben.

(a cvekedlit is borsosan + cukrosan szeretem)

Előzmény: dulci_nea (6212)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!