Montessori neveles nem csak az ovodara, iskolara korlatozodik, a csaladi kornyezet nagyon fonots resze.
Hogyan alakitsunk egy "elokeszitett", "tervezett" kornyezetet a gyereknek, hogyan tamogassuk az ovodai, iskolai nevelest, akkor is ha az nem Montessori.
Köszi szépen! A csíráztatást csináljuk (imádja). Túlkép a dinó parkot is csináljuk, csak nem tudtam, hogy ez az, apró növénytálakat csináltunk neki :), de ezentúl annak nevezem és berakhatja a dínóit is, eddig kiserdőnek neveztük.
A "betü"-zés azért érdekes, mert autó felismerőset szoktunk hazafele menet játszani, és tegnap kiszúrta a fordokon a "F" betűt, teljesen magától, én a kék elipszisre kondicionáltam eddig, ő maga mondta, hogy onnan tudja hogy az ford :)
Nagyon nagyon jók ezek amiket beírtok, de megtennétek, hogy hozzáteszitek,hogy hány éveseknek javasolt?
Főleg ezekre a betűsökre gondolok. Az én három évesem nagyon fogékony a feliartos játékokra, de egyszerűen nem merek vele még ilyeneket csinálni. Szabad ezt már korán elkezdeni, vagy csak mondjuk középső csoporttól felfele ajánlott?
"Kis kiegeszites: "Mozgás fejlesztésére:Rajzolj a padlóra krétával egy kört vagy oválist. " A vonalon jaras egyenes vonalon tortenik - foleg eloszor, mert az a konnyebb
"Érzékelés fejlesztésére Különböző anyagdarabokat (bársony, selyem, kord, műselyem, krepp stb.) vágj le úgy, hogy mindből két darab legyen. Ha már tapintással és a színek, minták alapján ügyesen összepárosítja a gyermek, kösd be a szemét, hogy csak a tapintás segítségével próbálkozzon." Fontos, hogy az anyagok csak egy dologban - a texturaban - kulonbozzenek, a szinenek egyformanak kell(ene) lennie. A parositas nem az elso lepes a gyakorlatban, eloszor csak a tapintas egy darab minden fajtabol. Aztan - ha az erdeklodes lanyhul - johet a masodik szet, es akkor parositas.
" Festékboltból szerezhetünk két egyforma tábla festékmintát, melyeket kartonra ragasztunk, hogy színpárosítást játszhassunk vele. Egyforma színű cérnaspulnikkal is játszhatunk hasonlót. Két éves korban csak a három alapszín párosításával kezdjük, majd később újabb árnyalatok hozzáadásával nehezíthetjük a játékot. Ha már így is ügyes, a világosabbtól a sötétebbig sorba lehet rendezni a színeket. Játszhatunk memória-játékot is: megmutatunk a kicsinek egy árnyalatot és a másik szobában lévő teljes kupacból megkérjük, hogy válassza ki emlékezetből az adott színt." Jajj. . .beleugrottal egy feladatsor kozepebe. . .nagyon latvanyos dolgog a parositas - de nem minden feladatnak az a lenyege. Azit otthon minden elozetes Montessori training nelkul lehet biztonsaggal adni egy ket eves gyereknek, az a szinek nevezese: egyszeruen egy talcara, kosarba azonos szinu targyakat tenni. Mikor a kezedbe veszel egy targyat, megnevezed: Piros labda. Piros ceruza. Piros szalag. . .es igy tovabb. Ha az erdeklodes lankad. . .jon a masik alapszin, majd a harmadik. . . A szines tablakat inkabb ne - az nagyon sok lepesbol all, foleg ha arnyalatokra is bontjuk - semmikepp nem otthoni feladat, meg nem is ket eves kortol valo.
"Megfigyelési játék: Engedjük, hogy a kicsi az ablaküvegre rajzoljon zsírkrétával. Próbálja lemásolni a mit lát kint. Utána az ablak tisztítását, letörlését is élvezni fogja." Ha mar tudja, hogy hogyan tisztison ablakot (mert ez is egy tobb lepcsos feladat) es erdekli az ablaktisztitas mint tevekenyseg . . .mert ebben a korban nem a "teljesitmeny", az "eredmeny" a gyerek celja, hanem a tevekenyseg. Ertem: szivesen sut az anyuval, de nem azert hogy egyen belole.
"Különböző méretű csavarokat és rájuk csavart anyákat egy kis dobozba vagy tálkába teszünk. A kicsi lecsavarhatja az anyákat (finommozgást fejleszti), majd jobbra teszi a csavart, balra az anyát (lehet fordítva is :). Ezután megpróbálhatja újra összepárosítani és -csavarozni őket." A Montessori sorrend: felulrol lefele, balrol jobbra (ezek az iranyok szinten iras elokeszites - meg kesobbi olvasas is, fontos a sorrend, nem lehet egyszer igy, egyszer ugy!!!)
"Kicsi cseppentős orvosságos üvegekbe citromlét, ecetet, cukros vizet és higított szörpöt teszünk. Minden üvegből egy picit a gyermek nyelvére cseppentünk, és megkérjük, azonosítsa, hogy édes vagy savanyú ízt érez-e. Hasonló érzékeléssel kapcsolatos párosító játékot lehet játszani különböző fűszerek szagolásával (minden dobozkából kettő kell)." Itt is: az erzekeles az alap feladat, nem a parositas!!! "Kis, üres sószórókat vagy kis kartondobozokat párosával különböző anyagokkal megtöltünk (pl. homok, rizs, lencse, apró kavics, gyöngyök), mindegyik más hangot adjon, ha megrázzuk a tartályt. Először párosítjuk a hangokat, majd később sorba is rendezhetjük a szerint, melyik a hangosabb." Szinten: nem a parositas a feladat celja, az kiegeszites!!! A buktato: kell egy "bele epitett onellenorzes - nagyon nehez! Nem onallo feladat, tanar-szulo kell melle.
"Kis kártyákat is használhatunk párosításhoz, melyeken különböző kategóriájú tárgyak, élőlények vannak (levelek, fák, dinoszauruszok, virágok, rovarok, madarak, geometriai formák stb.). Később párosíthajuk a képet a névvel, melyet szintén kártyákra írunk, majd rendezhetjük a kártyákat különböző kategóriák szerint (pl. élőhely)." Itt is - parositas. . .elohely szerinti csoportositas. . . ez a feladat a szokincs boviteset szolgalja: fiatal korban olyan kepeket tegyuk ele amiket ismer, tud beszelni rola - tanar-szulo ott van vele. Aztan ha az 5 kartya koze teszunk egy ujat. . .amit szinten ismer. . .es aprankent lecsereljuk. . . A parositas az kiegeszito feladat itt is, az alap cel: a szokincs fejlesztese. A nevet a dolgoknak nem vonnam bele otthon - komoly elokeszites elozi meg az olvasast, itt a gyerek idomitasa tortenne, nem az olvasas tanitasa. Nagyon meg lehet keverni a gyereket, ha ebbe belemegyunk otthon.
Ez egy oldal, ahol készségfejlesztő játékok vannak, itt találtunk a korosztályának megfelelő játékokat, foglalkoztatótak, nagyon élvezte, mint mindent, ha mi szülők itthon valamit vele közösen csinálunk, minden nagy élmény neki, élvezi. Volt olyan amit vagy 10szer el kellett játszani, és még a mamával is megcsinálta 2-3szor. Nagyon örülök, hogy ti is írtok játékos feladatokat, amiből tanulni tudnak, néha nehéz újakat kitalálni, ezért is jó nagyon a net... Úgy gondolom ez az oldal a montessorival is összeegyeztethető. Mert azért olyan lapot is találni, ami kicsit célirányosan direktbe sulykolás, amit nem szívesen csinált, amolyan kényszerítő tanulás féle volt. Aztán foglalkoztató füzeteket is vettem neki, de abból nem tudta megtanulni a színeket. Azt hittem egyébként a bölcsödében ezt megtanulják, de nem . Azt is gondoltam a színeket nem nehéz megtanulni, de tévedtem még mindig keveri őket. Köszi az erre vonatkozó jó ötleteket, kipróbáljuk!
A hisztit is lehet kezelni - neha hamarabb hoz eredmenyt, neha nem. A gyerek a sajat akaratat akarja keresztulvinni amikor nem lehet.
A motorral kapcsolatban. Ha kitor a "haboru" a motor miatt, egyszeruen eltenni a jatekot - harag nelkul, csak annyit megjegyezve: ha tudtok vele veszekedes nelkul jatszani, legkozelebb eloveszem. Ennyi - nincs valtoztatas, engedes a konyorgesnek, eltenni es felejtsd el!
A jo dolog, hogy az unokatestvere, aki nem lakik nalad. Ha a testvere lenne, nehezebb lenne, de az is "orvosolhato".
A hiszti. Ha a gyerek sir, hangos, nem fejezi be - fordits hatat neki, minden harag, hangos szo nelkul mondd, hogy a hisztit csinalja egyedul, teged nem erdekel, mesz es csinalsz mast. Ha befejezte, johet veled, hozzad. Ha hisztizik egyedul tegye. Ilyenkor jo kimenni a konyhabol, szobabol, vagy onnan ahol a gyerek van. Ha utanad jon, kuldd vissza a szobajaba, es mondd neki, majd ha befejezte johet, teged nem erdekel a hiszti.
Ha abbahagyta, akkor megdicserheted, hog milyen okos kislany, nem hisztizik, hatalmas puszi, hatalmas oleles, es hogy az anyu mennyire szereti ot, es milyen szep a pofija, ha mosolyog, mert nem szereted a siros kepet.
Altalaban hamar eszreveszik, hogy a hisztivel nem ernek el semmit - de ez nem jelenti azt, hogy a frusztraciot is ilyen konnyen tanuljak meg levezetni.
Segit, ha a gyerek megtanulja a szavakat hasznalni a hiszti helyett.
Mi a baj, mi tortent, hogyan lehet segiteni.
Ha sirva-kiabalva valaszol, mondd, hogy nem erted, nyugodjon le, es rendesen mondja el mi a gond. Ha pl azert megy a hiszti, mert valamit akar csinalni amit nem lehet, csak azert mert "rendesen" mondta el meg nem jelenti azt, hogy akkro lehet.
Adjal neki valasztast: Nem, most nem lehet ezt csinalni, de valaszthatsz az es amaz kozott. Ha a valasza "nem kell" - talan legkozelebb. . .es hagyd annyiban.
Az egymás iránti tiszteletről van még kérdésem, hogy együtt szokott játszani az unokatestvérével, és csak egy motor van, játékmotor, ilyen kis műanyag, és mindketten szeretnének ugyanazzal persze egyszerre játszani, igaz írhatnék más játékot is, de ez konkrét példa most. Ebből persze veszekedés szokott lenni. Természetesen inkább a lányom szokott engedni, a természete és neme miatt gondolom, ugye a lányok mások, valahogy alkalmazkodóbb, és engedékenyebb. Régi gondja mindenkinek a hiszti, és ez szerintem kivétel nélkül minden gyereknél előfordul. Voltak jól bevált módszereink ami a régi hisztit jól kezelte, bevált. Ez a szokásos márpedig én azt akarom. Gondoltam valóban vége mindennek a 3. évre. Persze tévedtem, igaz nem volt olyan borzalmas, de átéltünk földön fetrengéseket. Néha még most is előfordul, persze nem dobálással, valakitől láthatta talán, mert óvatosan lefekszik a földre, és ezen nevetnem kell, óvatosan, nehogy megüsse magát...és úgy mondja, hogy márpedig ő most csokit akar enni, persze néha sírva, és hangosan ordítva...Szóval látom bent a mesterkéltséget. Következetesek próbáltunk itt lenni. Ha hiszti, akkor nem engedek, ha nemet mondok, az nem marad, csak ritkán változtatom meg a véleményemem, egy időben a kérés mellé hozzátette, hogy " léci (légyszives ugye) anya" és olyan bájosan mindezt, ellenállhatalanul, hogy levett a lábamról, és megtettem, amit kért, persze, mindezt akkor, amikor dilemmában voltam, hogy most megtegyem, vagy ne ...ő billentette a mérleg nyelvét.
Nagyon örülök a válaszaidnak. Most készülök még dobozkákat beszerezni, hogy mindennek külön helye legyen. Végre beirattam a lánykámat oviba, és meg is néztem milyenek a termek, a játékok, maga az ovi, és egy óvonővel beszéltem is. Nagyon szép az ovi, elámultam a termek láttán. Na ugye ilyen is lehet egy ovi, hogy az ember nem elszomorodik, hogy ide fog járni a gyerekem? Hanem már izgatottan várom a szülői értekezletet, és hogy mehessünk már oviba végre!!!!! És annyi mindent fognak tanulni, ami neki kell, mert még 3 évig csak a ragasztás és a vagdosás időpazarlás lenne, főleg nála, aki egy jó képességű gyerek(remélem nem értékelem őt túl, de majd az első pár hét után ez úgyis kiderül, mert addig felmérik az óvonők őt, hogy milyen is valójában, és hol tart a fejlődésben a korosztályához képest) nagyon elégedett vagyok az ovi választással, úgy néz ki fel is vesznek minket, bízom benne, 1 hónap múlva derül ki, de ugye körzetiek vagyunk így azt mondta a hölgy nem lesz gond. Lánykám nem vittem el, tartottam tőle, hogy nem fog e megint sírni, mint az ezelőtti oviban, igaz kérdőre vont emiatt, hát majd elmegyünk eggyütt is, amikor meglesz a kiírás a felvételiről. Még lenne pár kérdésem, mondjuk a rendeltetészserű használattal kapcsolatban. Elég nagy probléma nálunk, hogy a ceruzát ne használja egyébra, mondjuk néha kanál (ami amúgy van a játékai közt), vagy dobverő, amitől borsódzik a hátam, hiába magyarázom, hogy kicsim, összetörik bent a hegy, nézd ez már milyen kicsi lett a sok eltört hegytől, már tovább nem tudomm faragni.... Eltenném előle, de nagyon szeret rajzolni, színezni, ügyesen is tud. A bölcsibe meg szokták kérdezni, hogy jel nélkül is megismerem e melyik a lányomé, mert ő annyira kiemelkedően ügyes ebben. Egész kicsi kora óta a ceruza mindig ott volt előtte, mert hamar rákapott a rajzolásra, és jól is fogta, amíg a többi firkált még, marokrafogta, addig ő már alakokat rajzolt, köröket, stb, és 3 ujjal . A wc-ről csak annyit hogy itthon nemigen próbáltuk, nem erőltettük neki, és amúgyis szeretett velem közösen mert ez a "lányos részleg" . Ő a bilin, én a wc-n. Azért ennek már szeretnék véget vetni...
Elramolas. A gyerek nem szivesen teszi. A jatek jo, erdekes, de ha vege, ott marad az elramolas. Attol is fugg, mit kell elrakni. A gyerek ebben a korban (3-6) nagyon erzekeny a rendre. Lehet nem konnyu a szamara kitalalni, mi hova valo. . . Ha elramolasrol van szo, pl az epitokackak kosaarba, dobozba tetele - ulj le melle, es szo nelkul lassan, egyiket a masik utan rakd bele a dobozba. A gyerekek 99%-a csatlakozik. . .
Ha hiszti van, akkor a szulo ne csinaljon mast, mint (ha lehet nyugodtan) mondja a kicsinek: Ugy latszik, segitsegre van szukseged - gyere, segitek. Es a gyerek vegig ott van mellette, amig elramol - nem azt jelenti: en ramolok, te mehetsz, csinalhatsz mast.
Ha ez mar nem segit, es ujra meg ujra ez a gond, kovetkezo lepes: Latom, ez a jatek mar nem erdekes a szamodra, elrakom. Es elrakja, szekreny melyere, pincebe, padlasra, ahol azok a jatekok vannak, amik eppen nem hasznalatosak.
Ha kovetkezetes vagy, elobb-utobb rajon: ha jatszani akar vele, el is kell ramolnia maga utan.
A reggeli oltozes kezdodjon a ruhavasarlasnal. Ha a gyereknek kenyelmes, konnyen fel es leveheto ruhadarabjai vannak, akkor szivesen fog oltozni. A nadragok, szoknyak gumis derekuak, a cipok tepozarasak, a puloverek, trikok eleg nagyok ahhoz, hogy bele tudjon bujni maga.
Pl ha nadragrol van szo. . .mutasd meg neki: egyi keze elol, masik hatul a nadrag derekan, igy konnyebb felhuzni. Ha este kikesziti a ruhat maganak - reggel nincs idohuzas, ott a ruha. Ha megis kezdene: "holnap ezt vfogod felvenni" es nem valtoztatunk. Az normalis, hogy segitesz a gombnal, a zippzarnal. Persze, ido is kell hozza - igy a reggeli mar feloltozve legyen. . .
A WC. Lehet kapni gyereknek valo uloket. Probald ki - az nem megoldas, hogy te tartod a WC fole a kicsit. Egy kissamli, es gyereknek valo uloke - altalaban szokott segiteni.
Eloszor is, az az ovi a legjobb, ahol a szulo jol erzi magat. Ha az ovoda (iskola) megnyerte a szulot - a gyerek is jol fogja erezni benne magat. Sokat halottam itt az Indexen, hogy nem tetszik az, hogy a gyerekek koran kezdenek tanulni. . .ami ebben hibas, az az, hogy a gyerek ebben a korban meg nem ismeri a jatek fogalmat. Amikor megszuletik, abban a percben kezdodik a tanulas - mert onallo akar lenni. A merev ovonok. . .a fegyelmezes nem konnyu akkor sem ha egy - ketto gyerekrol van szo - ha meg tobbrol, hat gondolhatod.
Aki nem sokat latogat iskolakat, ovodakat, esetleg nem tudja, mit is varjon el, milyen latvanyban lesz resze, mi az amit kellene latnia.
Ha a csoportban a gyerekek kenyelmesen, onalloan mozognak a polcok, asztalok kozott az jo jel. Az esznelkuli rohangalas, a hangoskodas a szobaban nem az. A szaladgalas kinti aktivitas - nem benntre valo. Mennyi idot toltenek a gyerekek kinnt. Ha valami konfliktus helyzet van - milyen a megoldas, hogyan kezeli az ovono. Ha a gyereknek valami gondja van, kihez fordul. Hogyan kommunikal a felnottel. Hogyan kommunikalnak egymassal a gyerekek.
Aztan milyenek a "jatekok". Hogyan hasznaljak oket. Ha nem mindegyikrol konnyu eldonteni, mi a rendeltetes szeru hasznalat. . .akkor lehet ott valami gond.
Amit irtal a harom eves kicsidrol, hogy szivesen" ir ":))! jo ezt hallani. . . Azt jelenti, hogy az alap feltetelek megvannak az iraselokesziteshez: az erdeklodes, es a keze eleg eros ahhoz, hogy fogja a ceruzat.
Most van itt az ideje az iraskelokeszitesnek. A cel az, hogy ne csak "firkaljon", hanem celtudatosan iranyitsa a ceruzat a papiron.
A mi iskolankban ezt elso lepeskent masolassal kezdjuk. Van egy forma amit korulrajzol. Ha egy kartonbol kivagsz egy kort, es a gyerek a kort korulrajzolja - nem a kivagott darabot, hanem, azt ami megmarad - akkor az segit, iranyit, es sikerelmenyt biztosit. Nehez elhibazni. Ha kesz a kor, felre lehet tenni a karton sablont, es a gyerek tovabb rajzohat amit akar. Ha ismetelni akarja egy masik lapot vesz es ujabb kort masol. A gyerekek szeretik ismetelni azt, amiben sikeresek - tehat a szulonek, nevelonek ott a visszacsatolas, ha ismetel a gyerek, szivesen csinalta a feladatat.
Aztan otthon lehet segiteni azzal, hogy a "jatek" elerheto helyen van, hogy vilagos a gyereknek, hogy hova tegye vissza a "munkajat" hogy legkozelebb megtalalja ujra, ugyanott, hasznalhatoan.
A mi iskolankban ilyenek ezek a feladatok - es igy hasznaljuk oket. Polcok vannak az osztalyokban, es ott, a gyerek szamra elerhetoen ott vannak a "munkak". Az alapszabaly: csak a polcrol lehet valasztani, nem szabad a masik gyerek elol elvenni - tiszteletre neveles egymas irant.
Egy talcan ott van a masolando anyag - a gyerek papairt es ceruzat valaszt, es az egeszet az asztalhoz viszi, leul es dolgozik.
Amikor egy munka uj a gyereknek - a nevelo bemutatja neki. Tortenhet ez egyenkent, tortenhet kisebb csoportokban. Ilyenkor a nevelo ugy hasznalja a munkat, mint ahogy a gyerektol szeretne latni. A mozdulatai lassubbak mint amire o, felnottkent kepes, hogy legyen ideje a gyereknek megfigyelni.
Kepzeld, irtam egy hosszu valaszt az elsore, es elszallt amikor kepet akartam betenni. Ilyen meg nem fordult elo velem. Most nem erek ra, de delutan-este igen, akkor irok, jo?
Amit másoknak ajánlottál, tanácsoltál, próbálom én is beépíteni, de szerintem másoknak is még számos kérdésük lenne, így kérlek ne add fel!
Szóval még kérdezek én is. Nem igazán vettem észre testvér féltékenységet nálunk, ami persze nem jelenti, hogy nincs. Próbálom bevonni a lányomat a munkákba, amiket itthon végzek, csak azt nem tudom, hogy ő mikor fogja megtanulni, hogy most itt a vége, pl.: elég a pancsikolásból, vagy, hogy a cipőt mindig a helyére kell rakni, ha másnap meg akarjuk találni... Rendet szokott rakni ugyan maga után, de van, hogy 1-2 óra könyörgésre, fegyelmezésre, veszekedésre... A másik probléma a reggeli öltözés, ami neki néha fél óra, és reggel ugye sietni kéne, hogy tudnék úgy segíteni, hogy ne öltöztessem fel, mert ugye ő ezt már meg tudja tenni, hanem egyszerűen és gyorsan felöltözzön, mert indulni kell. Talán túl sok ez az elvárás egy ennyi idős gyerektől? Visszaesést sem szeretnék, mondjuk, hogy lusta legyen ezután felöltözni, mert én egyszer felöltöztettem, és ha anya egyszer megtette, megteszi máskor, és mindig...Ilyenen már egyszer átestünk, ezért nem szeretném. A következő kérdésem pedig, hogy ugyan éjjel-nappal szobatiszta, de csak bilibe hajlandó, szinte írtózik a nagy wc-től, ha valahova megyünk, és megtudja, hogy csak az van, akkor inkább még órákig képes tartogatni, amíg haza nem érünk, vagy olyan helyre ahol van bili. Ritkán megengedi, hogy úgy pisiljen, hogy fölé tartjuk őt, mármint a nagy wc-nek. Hogyan szoktassam le a biliről? Kb 2 napig tartott nála egyszer, hogy ott végezte el a dolgát, aztán ment újból a bilire. Válaszaidat előre is köszönöm, és valószínű, még lesznek, és sokat segített az is, amit eddig másoknak írtál!!!!
Nagyon örültem ennek a topiknak, amikor rábukkantam, sajnálom, hogy kiléptél innét, de remélem később visszakukkantasz, és válaszolsz nekem, mert a téma felettébb érdekel, pont ezt kerestem, és ez a kéárdés merült fel bennem: mit is tehetnék én otthon, amivel az ovónők munkáját is megkönnyítem, és a gyerekem életét, hogy aszerint próbáljam itthon is nevelni, ahogy az ovónők, az ő módszereik alapján, és ne ütközzenek a dolgok itthon és ott. Pár napja voltam nyiltnapon egy helyi magyar oviban, ahol meglepődve tapasztaltam, hogy a gyerekem óvodás fejjel ugyanazt fogja csinálni, amit a bölcsödében, és arra a kérdésemre, hogy miben különleges ez az óvoda nem kaptam kielégítő választ. Letaglózva vettem tudomásul, hogy ennél jobb úgysem valószínű, hogy lesz. Mindezeken kívül az óvonők sem nyerték el a tetszésemet, és rájöttem beleestem abba a hibába, amit nem akartam elkövetni, mert neki a legjobbat akarom, másra hallgattam, mivel a kisfiam 4 hónapos nem akartam oviról ovira futkosni, hogy megtaláljam az igazit, így egy könnyebb utat választottam meghallgattam egy ajánlatot, de hála Isten elmentem a nyílt napra, és teljesen letörtem, most mi lesz. Aztán a nyílt napon egy ismerős anyukával beszélgettem, aki szintén nem tudta eldönteni mi legyen. Ellenezte a Montessoris ovit, hogy neki nem tetszik benne a tanulás, és hogy túl merevek az óvonők . Itthon aztán megvitattuk a férjemmel, és arra jutottunk miért is ne? Sajnos a nyílt napról itt ugyan lemaradtunk, de elkezdtem böngészni itt a neten, és egyre jobban megtetszett, már az első weblap, ami erről szólt meggyőzött. Persze mondanom se kell, hogy magát a nevet sem tudtam első hallásra megjegyezni, még azt is meg kellett lelnem, hogy Montessori.... A kislányom 3 és fél éves. Rendkívül ügyes, kiemelkedő a rajzolásban, és a mozgásban. Legújabb szokása, hogy mindent aláír, és teleírkál egy papírt, hogy ő most ír. Én persze megpróbáltam neki betűket tanítani, ám nem sok sikerrel. Persze a hiba nem benne volt, én ugyanis nem vagyok tanárnő. Szóval a kérdésem valóban az, hogy mivel tudom itthon segíteni? Mit tehetek én?
Nagyon szépen köszönöm!A nyitott polc működik náűlunk is (a kicsinek tilos játékok Márton számára elérhető legmagasabb polcon vannak). Most nagyon együttműködő a Márton, tudom, hogy hullámzik, de lecsendesült. A "barátok"-kal úgy vagyunk mint írtad, ha látom, hogy sok a gyerek (tényleg ez "zavarhatta", elég nagy játszótérre járunk, kb 30-40 gyerek van ott, zömével nagycsoportosok), ilyenkor hazaviszem a zárt kertbe (társasház). Mégegyszer köszönöm az ötleteket.
Remelem sikered lesz a bejutassal - tettem fe kepeket, elkezdtem egy gondolatot. Irj, ha van valami. . .nehezen indul be a beszelgetes, ha a cimben "Gond. . ." van. . .
Nem vitatkozom :) Viszont dongalábat felfedezni egy olyan gyereknél, akinek nincs ilyen jellegű problémája, az csúnya hiba, 8 hónaposan még a törpi hangulatára sem tudom kenni igazán / persze biztosan nem is erre értetted. Minden egyébbel egyet értek :)
Köszi, aranyos vagy :) Nem vitatkozom, csupán saját élményeim ecseteltem vele és a Montessori pedagógiával kapcsolatban. Nem állítottam, hogy te szidtad volna azt a fajta oktatási módszert. Visszaolvasok ismét, hátha elkerülte valami a figyelmem, csuda tudja mondjuk, hogy mi lett moderálva s mi nem. Neked is köszönöm a segítséget, igyekszem minden lehetőséget megragadni, egyszerűen azért, mert szükségünk van rá. "Nem könnyű egy speciális gyerekkel" írod, ez igaz, ám minden gyerkőcnek megvan a saját specifikuma, kinek ez- kinek az jut :) Nagyon sok helyen jártunk, nagyon sok diagnózist hallgattunk végig, s nagyon sok orvosi teória dőlt meg. Van még munkánk, mint mindenkinek, aki törődik a manócskáival :)
Én végigolvastam minden "kérdéses" topicot. Nem éreztem ZsuR-t sehol "önhajhásznak". Természetesen ragaszkodik valamihez, amit jónak talál, s amiben hisz. Én megkerestem őt emailben, s haszon-ellenszolgáltatás nélkül, ami a mai világban nagy csoda!!, segített. Nem egyszer végigolvasta kisfiammal kapcsolatban felmerült gondjainkat, és folyamatosan segít megoldást találni rá, pedig ki látja azt, miért lenne "érdeke". Szerinted ez tölti ki az életét? Bár mindenkinek ilyen felfogása lenne, s így állna mások gondjaihoz. Nekem ugyan nem reklámozott semmit, viszont az ő segítségével el tudtuk készíteni azokat az eszközöket, amelyekkel a kisfiam talán meg tud tanulni írni. Kicsiny országunkban azt mondták a szakemberek, hogy nem fog menni /kisfiam problémáinak több előzménye van, nem fogok rá kitérni/. Magyarországon, állami kereteken belül, ergo: ingyen TB-alapon, illetve általunk megfizethető áron nincs szakember számunkra. /5000 ft/óra mindenhol/. ZsuR tanácsait közvetítettem az ovis fejlesztőpedagógus felé, aki minden ötletet szakmailag! IS jónak talált, s azóta haladunk előre.
A Montessori rendszer pedig jó, embereket nevel, a szó szép értelmében, empátiát "tanít".
Igazan sajnalom, hogy nem lehetett komplikacio mentesen beszelgetni - foleg a Montessori iskolak gyakorlatarol, hogy miket lehet az o filozofiaja alapjan minden iskolaban, minden csaladban kovetni.
Ha szeretnetek tovabb vinni a beszelgetes fonalat - kerlek, irjatok nekem.
Azt tudom. Úgy értettem nem csak itt lehet nyitni...
Próbáltam magyar nyelvű könyvet találni, de igazából tényleg a gyakorlat érdekel.
Azt gondolom, hogy a gyereket is összezavarja, ha az oviban M. módszerrel ˝létezik˝, itthon pedig nem. Nem itthoni ovi-hangulatot szeretnék, hanem megoldást, segítséget az apró (na, jó, néha őrjítő) problémákra ezzel a módszerrel.
Remélem rövid idő után megismerik a lányzót az oviban annyira, hogy picit tudnak segíteni. Most azt gondolom, hogy van jópár dolog, amit magamtól gondoltam jónak, hasznosnak, eredményesnek és kiderült, hogy a M. is használja (ezért is tetszik), de sokkal komplexebb a módszer annál, hogy elég legyen annyi, hogy M. oviba jár.
Köszi a választ, azóta csak RO, mert úgy gondolom, nem arról, szól, amiről a cím alapján kellene. Végül a Montessori mellett döntöttünk, lánykánk hétfőn megy először. Ha csináltál valahol egy olyan klubot, fórumot, bármit, ahol lehet tapasztalatokat cserélni, informálódni (és nem azt megvitatni, hogy jó-e vagy nem...), írd be légyszi.
Ugy vettem eszre, hogy a moderatori dontesek nagyban fuggnek a moderator szemelyetol - es itt nem csak annak a megitelesere gondolok, hogy mi vita, mi provokacio.
Ha az itteni ket kitiltas okat es a kimert "buntetes" merteket osszehasonlitom a tobbi topikban (Allati Vitaforum peldaul) torteno kitiltasokkal, hatalmas igazsagtalansag az egyik - itt - vagy nagyon elnezo a masik - ott.
A Montessori nevelesrol szolo topikrol van szo. A moderator fip00 hozzaszolasait nem tartotta provokacionak - ennek ellenere benezett a topikba es gyorsan frissen torolt mindent a megigert idore (?!? uj divat, hogy idot adnak a hozzaszolasokra, es utana torles, ha kell, ha nem?) Nem minden hozzaszolas van meg "mentve" nekem - csak a 246-ig - es innen kirorolt mindent, ki tudja, mi volt az oka ra.
Amikor Kertesz Dorit es Vork12-t kitiltota (EGY HETRE!!!) nem hittem a szememnek! Azt a szemelyt tamogatta mindig aki bomlasztott, hallgatolagosan engedelyezve a szamara ezt a tevekenyseget, nem torodve azzal, hogy vannak emberek akiket tenyleg erdekel ez a nevelesi tema - viszont a fip00 hozzaszolasaitol nem akarnak a topikba irni! Nem fogadja el azt, hogy a provokacio es a vita ket kulon vilag, valoszinuleg azert, mert o maga nem latja. En tudom, hogy az Index a reklamokbol tartja fenn magat - de hogy a "porgest" ilyen aron kell elertni, nagyon megkerdojelezheto gyarkolat.
Szeretnek egy nevelesi klubot nyitni - nebancsvirag elutasitotta, indoklas nelkul. Nekem ez fura, onkenyeskedesnek tunik, szeretnem ha ezt ujra elovennenk a klubnyitasi kerelmemet. A klub celja a nevelesi tapasztalatok csereje, felvilagositas, megbeszeles, tanacsadas es informacio. . .informacio. . .informacio. . .Montessori oktatasrol, es ha van igeny mas oktatasi filozofiakrol.
Mik a feltetelei egy klub letrehozasanak? Ki donti el, hogy lehet, vagy sem? Ki kepes eldonteni, hogy van ra erdeklodes vagy sem?