A Pentax elsősorban a tükörreflexes gépeiről ismert, de a filmes kompakt zoomos kategóriában is sikeres volt. Az Optio S a maga korában a legkisebb igényes fém házas fényképezőgép volt, azóta számos változat került a piacra. A W jelűek vízbe vihetők, ideális gépek harmatos fűben makrózásra. A T jelűek érintőképernyővel dolgoznak. Vannak pici, lítium akkumulátoros modellek és vannak olcsó ceruzaelemmel működők. Van egészen olcsó modell is, és vannak felső árkategóriások is. Van már több Optio topic, de azok egy-egy modellhez köthetők. Szeretném, ha itt össze tudnánk hozni az Optio gépek felhasználóit és az ő tapasztalataikat.
Szia, köszönöm, hogy ide jöttél. Érdekelne, hogy ez egy egyedi probléma, vagy ez a típus ennyire vacak?
Nekem van egy Optiom, ami elképesztően szép képeket készített új korában, aztán padlót fogott, sekép sehang, megjárta a szervizt, fizettem egy vagyont, és azóta csapnivaló, életlen képek születnek.
pontosítok, már nincs meg az M20, mert 3 nap múlva visszavittük. mivel az üzletben sem sikerült egyetlen éles képet sem csinálni, visszavették a gépet, helyette pedig vettünk egy Canon-t, ami azóta is jól szolgál.
megpróbálom beszúrni az említett CA-s képet. már használtam pár kompakt gépet, különféle típusokat, de ilyet még nem láttam.
Egy kollégám feleségének ugy emlékszem M20-as gépe van, és nagyon elkeseredve panaszkodott a képeire. :(( Nekem is mutatta őket. Sok kép életlenre sikeredett, a CA-ja iszonyatosan nagy volt. Túl zajosak is. Egyszóval elég lehangoló volt nézni. Remélem ez csak egyedi eset nem a gépre jellemző.
Meghívom ide a forumba, hogy írja le a tapasztalatait.
Hét végén néztem boltban Pentax szappantartókat. Nekem egy kompakt gépben az lenne a fontos, hogy mindíg velem lehessen, és tudjak égboltot meg várost fényképezni, sötétben is. A szappantartók nagy előnye, hogy lehet őket pici hajlítgatható állványról használni.
Sajnos az Optio W20, T20, M20 nem tartozik ezek közé. A W20 meglepően nagy a többi Optiohoz képest, ez a gyártó honlapján lévő fotókból nem derül ki. Az állványcsavar a kamera sarkán van, kis zsebállvány felborulna vele. Ugyanez a helyzet a T20-szal és az M20-szal is. Az utóbbinál a legdurvább a helyzet, mert az M20 ceruza akkumulátorral megy, ami nagyon nehéz, épp az állványcsavarral ellentétes oldalán van a gépnek, ráadásul ezen az oldalon van az exponáló gomb is, és ha jól tudom, a három gép egyike sem kezelhető távirányítóval.
Valószínűleg a maga módján mindhárom gép nagyon jó, de nem rám szabták őket. Az M20 előnye, hogy olcsó. A W20-é, hogy víz- és porálló (csak megmosom, és már indulok is :-), a T20 meg - nos, azt még nem értettem meg, hogy mi jó benne. Érintőképernyős, de hogy ez miért jó, arra még nem jöttem rá.
Az A20-nak középen van az állványcsavar, meg pici is (bár feladták a hitelkártya méretet, nem értem, miért, csak pár milliméterrel nagyobb), szóval az már fényképezőgépszerűségnek néz ki, van rajta manuális expozíció is, de szerintem még csak mutatóba, mert ahogy elnéztem, az gyakorlati fotózásra nem igazán alkalmas.
Én egy olyan Pentax szappantartót szeretnék, amin van egy zársebesség tárcsa (A állással), egy blende tárcsa (A állással), van egy AF-MF átkapcsoló, és egy AE lock.
Az egyedi képekből ingyenes ill. x-napos megkötéssel működő progi olyan videot csinál amit akarsz. Sőt utólag akár minden 2. 3. 4. x.edik képet használod fel.
bár ha nem akarsz utólagos feldolgozást, akkor a movies változat jobb. de az utóbbinak rugalmasabb az utófelfolgozása.
Szerintem az, hogy a ffwd movie eleve videofelvételt készít annak a megszorításaival és előnyeivel, míg az interval shooter azonos időközönként egyedi jpg fényképeket lő. De az utóbbi csak feltételezés, mert még nem használtam ilyen gépet, és nem tudom, adnak-e hozzá filmeszkábáló szoftvert. Kár, hogy az A20 nem tudja egyiket sem, pedig ő lett volna a favorit. A W40 is tetszik, de aggályaim vannak az optikájával kapcsolatban. Egyrészt hogy oldja meg, hogy nem kell kitolnia az objektívet (tán sokkal kisebb a CCD?), másrészt az a védőizé az objektív előtt, az mitől marad tiszta és karcmentes?
Hát, a fast forward movie funkciót nem találom az új gépekben, de az interval shoot-ot némelyikben igen. Az A20 a legszimpatikusabb a jelenlegi Optio-k közül, de azon egyik sincs, van viszont rajta rendes DivX video. Interval meg van a W20-on, ami más okból is szompatikus. Nem tudok dönteni. A W20-szal kapcsolatban az a gondom, hogy mindig ott van a lencse előtt egy nemtudommi, ami mindig koszos lehet. Minden kis Optio-val kapcsolatban pedig az a bajom, hogy miért nincs bennük hosszú expozíciós idő. Tényleg, miért?
Ma futtában megnéztem az Optio A10-et és az A20-at.
Szerintem az A10 szebb (ez persze szubjektív), de nincs benne DivX, és ha igaz, nincs benne manuális expozíció, az A20-ban viszont van. Azt nem sikerült felfognom, hogy ezt a gyakorlatban hogyan lehet használni, mert a gépen elég kevés gomb van, és azok a menürendszerben való bóklászást szolgálják, szóval nem látom, hol lenne gomb arra, hogy gyorsan tekerjek a blendén vagy a zársebességen, ahogy a manuál fókusz használatát sem érzem még, mennyire lenne használható a gyakorlatban. Mindenesetre az M mód nagyon hiányzott már az Optio-król.
Impozáns a nagy képernyő, de kérdés, mit jelent ez fogyasztásban. Azért az előd, az Optio S elég hamar lefogyasztotta azt a pici lítium akksit, pedig azon kisebb képernyő volt, és volt optikai kereső is. Gondolom, a ráz-véd elektronika is fogyaszt rendesen, kíváncsi lennék, mennyi ideig lehet használni az A20-at.
Tizenpárezerért van hozzá AC adapter, viszont az A20-hoz nem azt ajánlják, mint a többihez, ennek nem tudom, mi az oka.
Nincs valakinek gyakorlati tapasztalata ezekkel a gépekkel?
beállításkor mutataja, hogy mit állítasz be. (1 től 99óra59perc59másodperc.)
van egy két extra opciója. (mennyi ideig huzzon be, meghúzó vagy elengedő mód, egyszer vagy többbször fusson le az időzítés)
Aztán elindítod, és kattogtatja a gépet (2,5-es jack dugóval lehet az ist Ds-t elsütni.)
A standby-t elintézi a kamera minimuma sajna 1perc.
amikor elsütöd autómatice feléled és csinál képet.
amikor vége a project (esetleg közben is) áttöltöd a képeket PC-re és öszerakod egy progival videová.
problémák.
Az áramkörnek keveset kell fogyasztania.
Az időzített fényképezőgép már bekorlátozza a lehetőségeket. (a gép nem bírja elemmel)
Gyakorlatilag ezt meg lehet oldani egy Laptoppal vagy PC-vel is, de akinek nincs laptopja vagy PC-je, hogy remote-olja a gépet, vagy nem akarja egy hosszabb projectre nélkülözni ezeket, az fogja csak hasznát látni egy ilyen kapcsolásnak.
Esetleg maga a kihívás, hogy megalkoss egy ilyent.
Amiben tervezés, nyákgyártás,pic programozás, áramkörélesztés is van.
Ismeri valaki ezt a két gépet? Az A10 8 megapixeles, az A20 pedig 10. Ezen kívül milyen különbséget tudtok még a két gépről? Külsőre nekem az A10 jobban tetszik, nem is kellene a 10 megapixel, de vajon mit veszítek még, ha A20 helyett A10-et választok? Hol érdemes megvenni?
Hogy van ez az internal shooter? Egyedi fényképeket lő időzített üzemmódban?
Amit Te barkácsolsz, az hogyan működik? Külső infra jeladó, amiben valami program mondja meg, hogy mikor vagy milyen gyakran jeladjon? Hogy marad standby-ban a kamera? Szerintem nem kell ezzel magánba menni, nem zavarunk itt senkit. Mondjuk engem inkább a fast forward movie üzemmód érdekel, mint a sorozatfénykép.
van olyan optio, amelyikben van internal shooter üzemmód, amivel a virágnyilásokat lehet fényképezni. Egy ismerősömnek is pentax optioja van és abban láttam ilyen menűpontot.
A Tmához kapcsolódik egy countdown timer építése is aminek már a második verziójánál tartok, vistzont még nem készült el a weboldala. :))
Ha érdekel irjál magánban, mert szerintem szük a befogadőközönsége..
Ha már Pentax van egy gyári TS-110. időzítő is amit még az MZ-S-hez csináltak.
Na remélem jól megvitatjuk a T-mát magánban, mert eddig nem volt sok érdeklődés ebben a témában.. ;-)))
Az se' rossz, de nem árt mellé egy Optio is. Vannak dolgok, amiket a DS-sel nem tudsz megoldani, egy Optioval viszont igen. Például ha egy szál ingben indulsz esti képeket készíteni, egy kisebb Optio elfér az ingzsebedben, állványostul. Aztán amit én szeretnék, gyorsított videók, az se' nagyon megy a DS-sel. Olyat se' nagyon tudsz vele, hogy a fejed fölé emeled, és úgy fényképezel át a tömeg feje felett, hogy közben látod is, mit csinálsz. A hajnali vizes fűbe se nagyon hemperednék le egy DS-sel, hogy alulról fényképezzem az ibolyát. Aztán ha egy vákuumos tapadókorongos kisállványom van az autó ablakára, az egy parányi optio-t elbír, de egy DS-t biztosan nem. Poros se nagyon lesz a CCD-je, meg a kujbisevi erőmű sem kell a táplálásához. Na jó, az a DS-hez sem kell, de a DS-be való négy cella kábé akkora, mint egy kisebb Optio szőröstül-bőröstül. Ha repülőn utazol, az Optio könnyebben lesz kézipoggyász, mint a DS, és az autóban is egyszerűbb egy Optiot tartani helyszínelő fényképezőgépnek, mint egy DS-t. Aztán ha családi konfliktus van, márminthogy ki nyomhja a gombot és ki vigye a gépet, akkor is kisegíthet egy Optio.
Mondtam elég érvet ahhoz, hogy egy DS tulajdonos is indokoltnak tartsa egy (néhány) Optio beszerzését?
Ha nem, még folytathatom, de nem szeretnék monológot. Mondhatnám még azt, hogy egy jobb Optiohoz használhatod a DS távirányítóját, a memóriakártyáidat, meg aztán lefényképezheted vele a DS-edet. Az Optiohoz kapsz képnézegetőt (használhatót), amit a DS képeidhez is használhatsz.
A Pentax elsősorban a tükörreflexes gépeiről ismert, de a filmes kompakt zoomos kategóriában is sikeres volt, és nagyon ott van a parányi digitális kamerák piacán is. Az Optio S a maga korában a legkisebb igényes fém házas fényképezőgép volt, azóta számos Optio változat került a piacra. A W jelűek vízbe vihetők, ideális gépek harmatos fűben makrózásra. A T jelűek érintőképernyővel dolgoznak. Vannak pici, lítium akkumulátoros modellek és vannak olcsó ceruzaelemmel működők. Van egészen olcsó modell is, és vannak felső árkategóriások is. Van már több Optio topic, de azok egy-egy modellhez köthetők. Szeretném, ha itt össze tudnánk hozni az Optio gépek felhasználóit és az ő tapasztalataikat.
Lenne is mindjárt egy kérdésem. A mostani "zászlóshajók" DivX video felvételére alkalmasak, ez nagyon jó. Régebbi felső kategóriás Optio-k tudtak lassítva videót felvenni, így lejátszáskor gyorsított filmet kaptunk, a gyorsítási szorzó beállítható volt 2, 5, 10, akár 50-szeresre is, ezzel már lehetne virágnyílást filmezni. Vajon a mostani Optio-k közt van-e olyan, ami tudja ezt a funkciót?